(Био) зеленчукова градина 17

• 103 732
  • 744
  •   1
Отговори
# 225
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...Днес видях едни домати, които бяха вързали доматчета на около 10-15 см от земята... На 60-70 см имаха вече трети завръз... За съжаление, бабата не знаеше какъв сорт са... Садила ги майка й навремето, та тя си отбира семе и си ги сее всяка година... ... Догодина смятам да експериментирам и с други сортове...

вземи от бабата и пробвай

Blush когато някой домат ми хареса отбирам семенца от него и така садя "розов голям от баба Петра" или "жълта слива от гаджето на Поли"  Mr. Green имам си и черита от пенито  Hug интересното е че около семената на черито имаше зелено, но пак поникнаха, а сега вече си ги имам трета година  Hug

гледах снимките на турските черита  ooooh! те имат-нямат педя, за 4 месеца започват да зреят ... ooooh!
нашите биха минали 3 метра ако ги оставя, а за 4 месеца сигурно биха залели пазара с доматки  Hug

# 226
и моите черита са издължени,даже мааалко по-високи от другите домати
имат по две китки завръз,който вече две седмици не мърда...не знам дали не са се задънили нещо...то и времето не е като време-два дни горещо,после хладно чак

# 227
  • Пазете Гор
Въпреки десетина литра на всеки квадрат от градината успях да острижа моравата с тример и да разсадя салатен лук. Окалях се до ушите, но съм доволен.

Отглеждам такъв тип лук за първи път. Сортът е Испанска каба. Сях в началото на април директно в почвата, което отчитам като грешка. По-добрият вариант беше в някое такова сандъче, сложено на завет и припек. В момента е малко дребничък спрямо стандарта за разсаждане, но е здрав и силен, та съм сигурен, че ще се прихване добре. Наложи се да го оскубя, защото в средата на посевчето изникна някакво любимо на булката цвете и позасенчи подрастващите луци.

Ето го лукчето , а на заден план окосената ливадка. Ето и как се подкастря лученият разсад: вземам в ръка няколко стръка.
Подкастрям коренчетата.
Отрязвам връхчетата и имам отличен, макар и дребничък разсад.

Има си точен момент за засаждане на всяко растение, който обикновено е около седмица. Ако се случи да не можем да го спазим, по-добре е да засадим по-младо растение, отколкото някое попрерасло.

stelt77
, Тенекиите са грозен и неособено еко продукт за отглеждане на зарзават. Харесвам здравината им и подходящия обем, пък и ги намирам лесно. Всякакъв съд, чувал или сандък от безопасен материал, способен да задържи 10-15 литра почва и да стои прав, смятам че е подходящ за зарзаватчийство.

# 228
Как сте с гъбите? Толкова челадинки не съм виждала от аварията в Чернобил.

# 229
Гъбки има доволно из градината - поне два-три вида са Simple Smile))Но само ги гледам, не ги познавам Simple Smile
 Ама и тревичка бая си има....днес тъкмо сварих да вляза в градината и хоп - дъждец...Абе направо дъжд си беше де Simple Smile
Иначе обадете с какво пръскате? Пипера, доматите, картофите, особено покрай тези продължителни дъждове...че аз може желание да имам, ама нали ми е за сефте в моя градинка. До сега само съм помагал на село на бабите и дядовците ми, но в моментите на пръсканията никога не съм взимал участие Simple Smile))
Иначе това което го замисляте с таблици, снимки и "лечение" е страхотно! Тъкмо ще избегнете питането и на други начинаещи като мен, относно пръскането срещу вредители, мани и т.н. Simple Smile

# 230
Как сте с гъбите? Толкова челадинки не съм виждала от аварията в Чернобил.

Същия съм. Точно 21 дни дъжд, плюс две градушки. Нищо не се развива. Забелязвам и болести. Отписах градината. Sad

# 231
Да и аз искам да зная с какво да пръскам доматите и пипера?
С мляко ,с коприва,с бордолезов,всички рецепти съм си записала ,но незная коя в какъв случай да ползвам.
Вчера само дето не направих задно салто,като видях ,че има тиквички  Mr. Green
Да грейва това слънце ,че да се усмихнем всички.

Вчера сях отново моркови,този път две пакетчета ,че първият път ми се видяха малко.
А от посева през март вчера децата изядоха по едно морковче голямо колкото показалец Simple Smile ,а аз щастлива Mr. Green

# 232
Не стига, че ни удави - нищо не расте, а каквото съм посяла - сигуро ще изгние в земята още семе, ми днес на два пъти едно от кучетата минава някъде през оградата в градината и е помляло всичко. Още не съм слязла да видя, не ми се и иска, но от блакона не изглежда никак добре.
Думите на Дедо, че отписва градината, ми подействаха като капак на ситуацията. За един новобранец всичко това не е никак мотивиращо  Confused

# 233
И тук вали, вали и ягодките гният на корените...

# 234
 Wear Umbrella  Вчера отписах черешите... А от кога ги чаках... И за ракия не стават - зелени още, пък се напукали, та чак костилките им ще изпаднат.... За другите неща още имам надежда... И тук вали повече от 20 дни...  Rolling Eyes  Догодина масово ще садя в тенекии и при нужда ще ги прибирам на сушинка...  Laughing

# 235
И за да продължа с мрънкането, да питам това какво е:

# 236

И аз не зная, но по моите домати тръгнаха жълти петна, които май се превръщат в това...  Rolling Eyes

# 237
Цитат
Ще взема да опъна дъждобран над градината...
По тези твои думи взех, че сътворих следното

Добре , че градината ми е на "умна повдигната леха"-според Курдюмов , та завих с де що намерих из нас найлон .Наистина му направих дъждобран, малко цигания стана,ма то не би дъжд не би чудо WhistlingМного е прав Курдюмов , че тези лехи ще ни спестят сума главоболия откъм поливане, ПРЕПОЛИВАНЕ-като сега и болести.При мен се получи такава доброзорлем,тъй като нямах друго място в двора,та я направих  при подпорната стена ,но ми спестява толко грижи и при градушки и при дъждовете сега.Покрита е с противоградна мрежа и отгоре сега метнах найлоните.В парника доматите вече имат 4 съцветие и домати колкото топка за тенис, но отвън са само на цвят,то втози дъжд не знам и кога ще вържат ThinkingА пък на село от 1 дк двор не знам какво ще излезе от тази киша.
Цитат

Това са точно петна от много дъжд.Да се молим да спре скоро пък после ще видим как ще ги лекуваме.От всичкият този дъжд само марулите растат като луди

Последна редакция: нд, 27 май 2012, 14:06 от valqq

# 238
Куркума, не се впрягай чак толкова за мастилото. Аз това го знам от майка ми, която беше химик, но подозирам, че днешните мастила са с намалено съдържание на олово. Просто те лесно се отделят - виж си ръцете след четене на вестник  Wink.
Вас ви удави, а при нас не е валяло от 20 дни и аз пак се разхождам с маркуча.
Някакви въшки са нападнали лимоните и фран джапанитата, но ги моря с химия, защото от лимоните поне още две години реколта няма да видя.
Насадих спанак, моркови и карфиол. Самораслите домати ги поливам отгоре, защото са в магданоза и така или иначе им е късно, та ще ви кажа как се представят с болести при екстремни условия. За сега по-добре изглеждащи не съм имала, но те са с размер на пикиран разсад на около две-три седмици. Лятото садих патладжани и единия корен не се разви, но ми беше жал да го оскубя и сега взе че тругна - 4 месеца по-късно е цъфнал.
Не мога да виждам снимките от "прикачи", а така ми се иска.

# 239
С този "дъжд на забравата" ме е страх да си изнеса доматения разсад в градината. Оставих го за сряда- дано поспре малко и изгрее слънце. Едното ми доматче за разсад образува цветче-дали ще се прихване?

Общи условия

Активация на акаунт