НОЕМВРИйчето яде с лъжичка и доволно мляска със устичка!

• 41 783
  • 743
  •   1
Отговори
# 240
silvia29,
Как се записахте на кухня като нямате 10 месеца?
И аз това питам, защото точно вчера ходих до нашата кухня просто да провера какво е, що е и едно от основните им изисквания е детето да има навършени 10 месеца. А и четах из интернет, че вече е излезнало такова правило за цялата страна, защото знам, че преди имаше различни кухни за различните възрасти и детето можеше и на 6 месеца да го запишеш.

# 241
  • Велико Търново
Искам да питам тези, които са решили да полват кухня, там сол и захар ползват ли и принципно пише ли какво има като съставки в храната, която се взима, за държавната по-специално питам?

Бубче, за захар съм сигурна, че се слага, за сол си мисля, че може би слагат съвсем мъничко въпреки, че като се опита се се усеща, че е безсолна. Във Велико Търново на държавната кухня не пише съставките, а само какво е, докато на нашата Частната кухня е изредено всичко и дори можеш да взаимстваш да приготвяш в къщи от тяхното меню ето https://www.mamatatkoiaz.bg/mta-pub/public-page.xhtml?pageId=143 … mp;articleId=1110

# 242
silvia29,
И аз това питам, защото точно вчера ходих до нашата кухня просто да провера какво е, що е и едно от основните им изисквания е детето да има навършени 10 месеца. А и четах из интернет, че вече е излезнало такова правило за цялата страна, защото знам, че преди имаше различни кухни за различните възрасти и детето можеше и на 6 месеца да го запишеш.

Аз скоро чух на едно кафене една майка да обяснява на друга как помолила своя близка с по-голямо детенце момиченце (тя имаше момченце видимо на нашите месеци) да вземе бележка от нейната педи и да подаде тя документите за кухнята. Така на бурканчетата може да пише примерно Виктория,а ти да ги взимаш за своето дете,което няма навършени 10 месеца.Определено не мисля,че е редно така  Naughty Просто споделям какво чух.

междувременно ме мъчи един мъдрец,  с който водим жестока борба и не го вадят, за да мога още да продължавам да кърмя.

sztuka,защо търпиш тези болки?Мен цяла бременност ме мъчи,но никой никак не можеше да го лекува-нито пък снимка да направи.След като родих пак си ме болеше и търпях,бебето се научи да спи през нощта,а аз от болки не можех.Един ден вече не издържах и отидох да ми го погледнат и да запиша час за вадене.След като разказах от колко време търпя,зъболекаря (хирург) ме вмъкна в графика.Преди това се консултирах с педи и него за упойката-казаха,че много бързо преминава.Кърмих 2 часа след операцията.А на този етап ако си заместила хранене ще е още по-лесно.Да не говорим,че аз и антибиотик пих,защото се подух след това.Даниел беше на 3 месеца тогава.

# 243
silvia29,
във варна кухнята е от 6 месеца. Решението ми да запиша детето си на детска кухня по-рано го взех, защото държа да яде прясно приготвена храна и както писах решавам дали пюрето е подходящо за нейната възраст или не. За мен е важно не само кога да предложа определена храна, но и как го правя. Относно начина на приготвяне на храната в кухнята вярвам, че се спазват основните хигиенни практики, стандартите и менюто е съгласувано с диетолог и педиатър.
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=648029
относно гърнето, лошо няма да се слага детето. Моето дете на този етап не би осъзнало предназначението му.

# 244
Момичета в паника съм, били сме контактни с шарка. Детенцето на моя приятелка е болно, а то е в контакт почти всеки ден с моето. Само на 7 месеца и с шарка, много ме е страх. Прочетох какви ли не ужасии в нета. Споделете ако някой знае нещо по въпроса.

# 245
silvia29,
във варна кухнята е от 6 месеца. Решението ми да запиша детето си на детска кухня по-рано го взех, защото държа да яде прясно приготвена храна и както писах решавам дали пюрето е подходящо за нейната възраст или не. За мен е важно не само кога да предложа определена храна, но и как го правя. Относно начина на приготвяне на храната в кухнята вярвам, че се спазват основните хигиенни практики, стандартите и менюто е съгласувано с диетолог и педиатър.
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=648029
относно гърнето, лошо няма да се слага детето. Моето дете на този етап не би осъзнало предназначението му.

Законово нямат право да ви дават храна, ако сте под 10 месеца. Това кой какви врътки прави е друг въпрос.

Опссс, няма страшно. Ние също бяхме контактни, но Ния не се разболя...а и да се разболее, най-много да се опъпчи. Не приемай нещата толкова драматично.

# 246
Момичета в паника съм, били сме контактни с шарка. Детенцето на моя приятелка е болно, а то е в контакт почти всеки ден с моето. Само на 7 месеца и с шарка, много ме е страх. Прочетох какви ли не ужасии в нета. Споделете ако някой знае нещо по въпроса.

opsss, нашата беба изкара шарка Варицела покрай кака си на 5 месеца, нищо, че аз съм я карала, а и я кърмя. Наистина не е приятно, аз много се бях притеснила, но всички лекари ме успокоиха, че е достатъчно голяма да се пребори и че е по-добре да я изкара сега като малка. Минава и занимава.

# 247
opsss ,аз не бих се притеснявала ,защото знам че е по добре докато е малко детето да ги мине тия болести ,просто по лесно преминава шарката .И аз оня се си помислих ,че имаме шарка и единственото ,което ме притесни беше ,че трябва да си седим в къщи ....  Hug Не се притеснявай всичко ще е ок. Hug

И аз все още на гърне не слагам ,но мисля ,че му е доста рано .Смятам като започне да се мъчи да ходи ,тогава да го пробвам и на гърне Simple Smile

# 248
opsss, и ние бяхме контактни, споделих с педиатъра ми и тя каза да не се притеснявам. Беше преди месец, не хванахме.

# 249
  • София
Ама аз съм адски далече от мисълта, че ще схване предназначението не гърнето. Аз си гледам едно от онези не-гениални и обикновени деца, които не говорят, нямат зъби, основно сучат, а доскоро и не седеше Laughing Единствената ми идея е да свикне с уреда и да не пищи после от него, да седи спокойно, а ако има случайно попадение и двете се забавляваме много, гърнето пее, а аз пестя памперси и всички сме доволни Mr. Green При положеиние, че може да седи сама и не я оставям повече от 3-4мин на гърнето не виждам с какво би могло да навреди newsm78
dannyny, благодаря за инфото, окончателно се отказах Twisted Evil
silvia29, аз също искам детето ми да яде прясно приготвена храна и затова ще й готвя, за съжаление трябва да я захраня първо с всичко и след това ще ми дадат зелена светлина, но с Ина приготвянето на обедно пюре ми отнемаше макс 20мин, което е по-малко отколкото би ми отнело взимането на кухня Peace

# 250
silvia29, аз също искам детето ми да яде прясно приготвена храна и затова ще й готвя, за съжаление трябва да я захраня първо с всичко и след това ще ми дадат зелена светлина, но с Ина приготвянето на обедно пюре ми отнемаше макс 20мин, което е по-малко отколкото би ми отнело взимането на кухня Peace
Далеч въпроса не е във времето, а в състава и начина на приготвяне. Както писах, когато започнах с месото едни въпроси ми се появиха колко от него, колко време да се вари, дали менюто ми е балансирано, питателно и задоволително за нуждите на детето. Ако имаш някакви рецепти и схеми за седмично меню, моля ги давай, всички ще ти бъдем много благодарни.
В интерес на дискусията искам да спомена, че докато забременея станах специалист по репродуктивна медицина, докато родя се загубих в педиатрията .... е, вече диетологията ми идва в повече. Вярвам, че няма конспирация на общинско ниво против здравето на детето ми и "детска кухня" не е мръсна дума в речника ми.

# 251
Всяко детенце е идеално и гениално, и умно, и красиво.... всичко най-най за своята майка и естествено, че няма такава, която да не иска само най-доброто за него.
Аз мисля да го запиша на детската кухня като навърши годинка, а за гърне още не съм мислила и с това май ще поизчакам.

# 252
Бубче
Др Спок казва , точно това ,че през първата година ,детето не съзнава какво прави ,то просто свиква с гърнето и ако се изхожда редовно ,не е проблем да го научи да го прави на гърнето ,но ако е като моя Алекс ,дето когато му хрумне тогава се изхожда ....В моя случай просто е безмислено и безполезно слагането на гърне .И тъй като не го прави редовно ,а аз примерно ще го слагам всеки ден и ще го държа дълго време в очакване на "чудото"  ,Алекс ще се раздразни и категорично ще откаже гърнето.Затова по подходяща възраст е около 2 год.

# 253
Galski извинявай, че не съм писала, аз съм от Свищов, но късно прочетох. Пък и не съм в града. При нас откриха частна кухня, която е от 6 месец и има меню за няколко възрастови групи. Държавната кухня е от 10 мес, не мисля да я записвам. Месото още не съм въвела, на гърне съм я слагала само като усетя че ще ака, за да спестя памперс  Crazy. Не мисля, че си отглеждам генийче, казва срички ба-ба, къх, ка-ка, не са съзнателни. Много интересно се "кара" от няколко дни, все едно говори на японски (от къде ли го е чула този език Laughing). Я кажете мамите, които кърмите по колко пъти горе-долу на ден го правите, имате ли заместено хранене? Аз приготвям храната сама, засега сме на зеленчуци и плодове. Домашно месо имам само пиле, ако намеря др. домашни (от комшии) ще купя, риба ще дам към 11 -12 мес.

# 254
  • София
Бубче
Др Спок казва , точно това ,че през първата година ,детето не съзнава какво прави ,то просто свиква с гърнето и ако се изхожда редовно ,не е проблем да го научи да го прави на гърнето ,но ако е като моя Алекс ,дето когато му хрумне тогава се изхожда ....В моя случай просто е безмислено и безполезно слагането на гърне .И тъй като не го прави редовно ,а аз примерно ще го слагам всеки ден и ще го държа дълго време в очакване на "чудото"  ,Алекс ще се раздразни и категорично ще откаже гърнето.Затова по подходяща възраст е около 2 год.
Ми според мен за такива неща децата си показват става или не става. За мен на 2 години да почна да я запознавам с гърнето е много късно, но това е защото тя седи на него без проблем. Ако пищеше надали щеше да ми се струва толкова късно Mr. Green А и аз категорична не я държа дълго - слаам я за 3-4мин без значени дали ще свърши нещо или не. Аз с Ина първо на около годика реших, че съм много готина и ще махам памперса. Ей за няколко дена побърках горкото дете Rolling Eyes През 15мин я питах пишка ли й се, слагах на гърне, прекъсвах й играта и накрая тя се изнерви и вбеси. Почна да се извива на мост, отказваше даже и да седне, а си сядаше, пишкаше и акаше от 6месечна, но просто защото знаех кога го  прави, а не защото си казваше. Тогава си дадох сметка, че детето ми просто не е готова за тази интервенция и я оставих на мира. Даже за известно време изобщо прибрах гърнето, за да забрави инквизицията. На около 2 годинка абсолютно сама си се отказа от дневния памперс. На около 3год почнах сутрин да свалям сух памперс и така приключи сагата с памперсите. Peace Така си се отказа сама и от залъгалките  на 2 години, така се отказа и да пие сок с шише с биберон и т.н. И много бързо ме научи, че нещата стават, когато те са готови, а не когато на мен ми е скимнало, или когато на кой си доктор го е написал Wink
По въпроса с готвенето и балансираното меню - аз никого не убеждавам да готви или не, казвам, че на мен ми беше по-лесно и бях по-сигурна в чистотата на приготвянето и в липсата на сол и захар, защото аз такива подправки не искам да давам до годинката. Също така, предполагам, че за кухня трябва бебето да е захраненео с всичко и да има бележка от педиатър, че яде всичко и няма алергии, а аз такава бележка скоро няма да видя  Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт