За частното образование

• 69 279
  • 1 014
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Цитат
Ами, първо, в частни училища не могат да бягат от час, както от държавно училище, където може по цели дни да не се вясват, докато родителите ги разберат. Не е достатъчно да занесеш бележка, трябва и родителят да се обади и да говори с класната или с декана (в АК). Второ, охраната не пуска да влизат в двора външни лица. Учителите биха се обадили, дори ако видят някой да пуши на спирката (случвало ми се е пак с големия ми син), камо ли да видят ученик седнал на тротоара с наведена глава (пиян или надрусан, нерядка картинка около доста гимназии). Не си измислям, това са неща от опит. Контролът с успеха също е важен - един от първите признаци, че детето тръгва по този път е рязко спадане на успеха, липса на интерес към училището, бягство от часове и тн. Това ще бъде забелязано много по-рано в ЧУ, отколкото в държавно. Никой не твърди, че едно дете не може да пропадне и в частно училище. Но по-ранни ще са индикациите и по-навреме ще могат да се вземат мерки. И последно, но не маловажно - децата са като цяло по-ангажирани в частните училища и по-малко време им остава да прекарват на улицата в лоща компания.
  Стела Мария, тук вижданията ни се доближават, което не е често Peace. Аз живея до няколко училища вкл. и всялото раздор СМГ. Това, което виждам в и около тях е точно причината да се насоча към ЧУ, каквото и да ми коства това.

# 586
Проблемът, Шантал, е този, че се слага ореол на ЧУ и се изкарва нещо като АК да е по-по-най, и се гони някакво надъхване за елитарност.
Не си права ! Макар че дъщеря ми е учила в щатско у-ще, то е било частно а АК не би трябвало да се различава много в политиката си  макар и в България.  Системата им е съвсем друга, отношението и организацията им също. Прави се всичко възможно ученика  да се ГОРДЕЕ че е завършил ТОВА у-ще
Аз бях много приятно изненадан от тази политика и я подкрепям безусловно. Да, може да предизвиква завист у някои, но децата са горди, че са го завършили. Интересното ш че има много фамилии в които децата веченяколко генерации учат там. Не знам как е в българското АК, но за американското мога да говоря само суперлативи.  В една тема писах за това ЧУ и ако някой се интересува мога да дам линкове или да разкажа.

За ЧУ в България имах отрицателно мнение, основаващо се на лични наблюдения от началото на прехода, но Данибон ми разясни някои неща, които промениха мнението ми.

# 587
  • София
Еее, разгеле, най-после изплю камъчето, Лени, макар и след дъъълга история за италиански ресторант, в която, аз, естествено, съм в ролята на лошия, дето разваля рахатя на добрите! Много плоско! Но поне си призна, че целта е тук да се насладите на избора си, да го затвърдите, а не да обмените инфоррмация и страничен човек да добие представа какво и как в ЧУ! Ето, това исках да се каже, а не ала-бала! Разбира се, кой ще си признае, че е сбъркал, а детето му е в ЧУ, защото не му е стигнал балът за някое от добрите ДУ! Отказвам да ме изкарвате лошия, само и само да си начешете самолюбието колко супер избори сте направили, и то за немалко пари, но с резултати, които не са кой знае колко различни от тези на държавните! Мен колкото и да ме изкарвате гадна, лоша, с махленски маниери, то това няма да промени факиктите, и вие много добре го знаете - ЧУ са доста назад, макар и да дръпнаха в последните години! И не е вярно, че в ЧУ децата са ангелчета, дето нито бягат от час, нито пушат, нито пия,т нито се друсат! Това би означавало да излъжете някого в очите. Наслаждавайте се на избора си, никой не ви пречи! А често италианският ресторат е просто обикновено крайпънто заведение, където сервират същата замразена риба и евтино вино, но в малко по-лъскави чинии и с по-атрактивно име! Добрутро!

Пламене, за мен тази склонност за гордеене и прочие е ала-бала, макар и доста впечатляваща. Познавам този механизъм,.

# 588
Мен колкото и да ме изкарвате гадна, лоша, с махленски маниери, то това няма да промени факиктите, и вие много добре го знаете - ЧУ са доста назад, макар и да дръпнаха в последните години! И не е вярно, че в ЧУ децата са ангелчета, дето нито бягат от час, нито пушат, нито пия,т нито се друсат! Това би означавало да излъжете някого в очите. Наслаждавайте се на избора си, никой не ви пречи! А често италианският ресторат е просто обикновено крайпънто заведение, където сервират същата замразена риба и евтино вино, но в малко по-лъскави чинии и с по-атрактивно име! Добрутро!

Andariel, не вярвам да приемаш това за обмен на информация - в постовете ти не виждам никаква информация всъщност, а такава много ми трябва, защото определено търся частни училища за началното образование на децата си. Чела съм, гледала съм, сравнявала съм, претегляла съм "за" и "против" и сега искам да прочета конкретни неща за конкретни частни училища, за което е и темата всъщност и хич нямам нужда някой да ми казва как изборът ми е малоумен. Нито пък имам потребност да го оправдавам. Лошото е че почти няма постове по темата вече.

# 589
Лошото е че почти няма постове по темата вече.

Задавайте въпроси, които ви интересуват пряко - колкото по-ясно ги формулирате, толкова по-голям е шанса евентуално някой да ви отговори и да си "наредите" пъзела за себе си. Не е лесен избора - знам го от личен опит.  Peace
Късмет на търсещите  Peace

# 590
  • София
И за това аз съм виновна, така ли? Брей, много лесно стана!
аз споделих информацията, която имам, и тя засяга кандидатстването след седми клас - без значение дали е частно или държавно училището до седми клас, роодителите, които държат на отлично представяне, си пращат децата на курсове и уроци, и не лежат на ухото, че в ЧУ ще им подготвят децата на толкова високо ниво, че да влязат в първите десет най-добри и желани държавни училища в София. Направих го от добро сърце, защото много митове и легенди шетат сред родителите на малки ученици, че видиш ли, щом детето е в ЧУ, няма  нужда от уроци, защото там ги подготвят! Ми, не  ги подготвят, и аз обясних защо, пък който иска да вярва! Всички хора, с които съм говорила и имат деца в ЧУ, и които се целеха в държавните гимназии, сипратиха децата на уроци. Много от тях го направиха още след като сърбаха попарата от ВО в четвърти клас, защото иззведнъж шестиците олекнаха. Вече минах през една гимназиална кампания,тази година пак съм в нея, имам достатъчно много хора, с които говоря, и които са хем от частни, хем от държавни училища.

За съжаление от един момент нататък се започна с преувеличенията как едва ли не в ЧУ текат реки от мед и мляко, и колко зле за държавните училища. Особено като се намесиха и наркотиците, че и Ак. Мен това ме подразни, защото просто не е вярно, че нещата са толкова суперски в ЧУ, а ужасни в ДУ. Възрастни хора сме, нека бъдем по-умерени! Нямам желание да се карам с никого, носъм много чувствителна на тема реклама и митове и легенди.

# 591
  • София
Andariel, по броя на публикациите Ви съдя, че не Ви остава много време за разговори. Laughing. Хайде спрете да голословите или просто се насочете към друга тема. Намеците, които Ви се отправиха не Ви впечатлиха особено, дано сега разберете.

# 592
  • София
Още един опит да ме обидиш ще има ли? Ако е така, не се хаби, няма смисъл! нали ужким, за възпитанние си говорихме, твоето къде е? Предложих мир, ама ти много напираш да продължаваш конфликта. Това помага ли ти да се чувстваш по-добре? Ако имаш нещо да кажеш по аргументите 0 моля, ще го обсъдим, но няма да търпя опити за лични нападки! Дръж се на положение!

# 593
детето му е в ЧУ, защото не му е стигнал балът за някое от добрите ДУ!
За основни или за средни ДУ става дума ? Ако визираш МГ няма смисъл. Те на практика са "частни" у-ща.  Излишно е да се акцентира на думата държавни, а по коректно е да се акцентира на думата изпит/подбор/филтрация/селекция. Това е главната разлика между ЧУ и ДУ в основното образование. Напълно обяснимо е, че конкуренцията за този тип "държавни" училища е по голяма, защото са безплатни а и подборът е много по строг отколкото този в ЧУ.
Не случайно сравнявайки резултатите от НБО между най добрите представили се училища НЯМА ДЪРЖАВНО у-ще в което учениците са влезли  БЕЗ ИЗПИТ, а между най слабите постижения няма нито едно ЧУ.

Най добри/най ниски постижения в НВО
http://dartsnews.bg/UserFiles/06-2012/11/VII%20class.pdf

За много родители освен средата е важен и контрола върху нея, затова една от причините да избират ЧУ е надеждата,т че детето им ще бъде под по добър контрол през годините на пуберитета.

# 594
  • София
Andariel, аз не забелязах някой да отрича, че и деца от ЧУ ходят на частни уроци. И това е така, просто, защото местата в най-желаните училища са по-малко в сравнение с добре подготвените деца, коити искат да влязат там и съответно бариерата е висиока, по-висока отколкото предполага много доброто овладяване на материала в училище. И все пак вярвам, че в ЧУ може да се мине и без уроци, но времето ще покаже. Често пишеш за многото пари, които родителите наливат в ЧУ. Да, хич не са малко, но впечетленията ми са, че по-улиците има много повече скъпи коли, чиято цена би покрила няколко годишни такси в ЧУ, отколкото има деца, посещаващи ЧУ. Явно българина е по-склонен да дава парите си за да се вози комфортно.

# 595
Брей, ти да не сравняваш с някое изпаднало държавно училище, дето са  събрали фирата на града?
Аз лично имам вътрешни впечатления от 1АЕГ и не бих казала, че е изпаднало, събрало фирата на града. Децата там са много интелигентни и ми спечелиха сърцето, но не мога да си кривя душата - масово се бяга от часове, употребява се всякаква дрога, пие се и със секса нещата са много напред. И с чалгата също. Агресия кой знае каква не съм видяла.
Това не се отнася за всеки ученик, който учи там, но като си говорим за среда, това включва общата картинка. В по-горните класове в час присъстват около половината ученици, случва се сред присъстващите да има пияни или напушени. Пие се в класната стая, в двра, който където иска. Контролът е само  под формата на самоконтрол.

Не държа да ти опонирам на всяка цена, нито да те изкарвам натрапник или груб и невъзпитан човек, защото за мен не си такава. Просто искам да споделя информацията, която имам. Никъде няма смисъл да се слага ореол и да се изкарва рая на земята. Вано е да се споделя информация, обаче, а всеки да си преценява.

# 596
  • София
И за двете. В София има едно количество държавни училища, в които трудно се записват децата в първи клас, защото имат име на добри училища. Който успее да си запише детето там, избутва до гимназия без особени проблеми и катаклизми в подготовката и дисциплината. Много хора, които не искат да записват в относително "по-нисък клас" държавни училища, се обръщат към частните такива. След седми клас нещата са очевидни - има пак един списък с добри държавни гимназии, и на което дете не му стигне балът за някое от тях, а родителитене искат да го бутат в относително по-нереномирано училище, също записват в частно. Нещата са елементарни.

Ти изобщо недей да лежиш на ухото за резултатите от НВО, защото тее не показват реална картина на подготовката в училище. Причината е също много проста - курсове и частни уроци. В най-добрия случай НВО показва комбинацията от личните амбиции на децата, основата в училище и надграждането на уроците и курсовете. С други думи, родителите, независимо дали са в частни или държавни, финансират допълнителната подготовка на децата си за НВО, а училищата си присвояват  резултата. Никой никъде не споменава за успеваемостта на школите и частните учители, че те вдигат с по една единица средно оценките на НВО.

Правилно пишеш, става въпрос за надежда на одителите, а не за някакви обективни данни за успеваемост. Същото е и в държавните - надяваш се, че ако детето ти влезе в добро държавно училище, ще има по-добър контрол през пубертета. Все става въпрос за емоционални неща, и за вярвания, а не за  стока с определени параметри, която получаваш срещу парите си.

# 597
  • София
Ади, съжалявам, но не е чудо невиждано ученици да бягат от час. За съжаление пиенето, пушенето и секса са черти на съвременната тийн-култура, която е националлна, че и глобална, а не засяга едно или друго училище. Все пак, в Първа английска е относително по-добре. Тъй като едното ми дете вече е в гимназия, мога да кажа, че относно бягствата изрично на родителската среща ни казаха, че контролът е строг в смисъл, че когато детето е болно или по янякаква друга причина ще отсъства, то е препоръчително родителят да се обади на класния, а медицинската бележка задължително трябва да е подписана и от родителя. Колкото до пушенето и пиенето, не можем да си затваряме очите, че тийновете се събират по купони и правят всичките тези зулуми извън училище, и се прикриват един-друг. Достатъчно хитри са, че да не правят това в училище, защото и те се научават кое е социално-приемливо.
Между другото, натъкнах се на много интересен феномен тази година. Когато се чудехме как да подредим желанията в списъка, за всяка една от гимназиите в София се намериха хора, които да ми кажат все едно и също - ау, много внимавай, в тази гимназия пият, пушат, друсат се. Нямаше значение коя е гимназията, всичко беше под ножа.

# 598
  • Там, където ме обичат
Между другото, натъкнах се на много интересен феномен тази година. Когато се чудехме как да подредим желанията в списъка, за всяка една от гимназиите в София се намериха хора, които да ми кажат все едно и също - ау, много внимавай, в тази гимназия пият, пушат, друсат се. Нямаше значение коя е гимназията, всичко беше под ножа.

И аз забелязах това.  Mr. Green
Само да допълня още едно, което чух за почти всички училища - И да знаеш, нивото много е паднало.

# 599
Добре, ясно е, че Андариел не харесва частното образование, ако някой все още се съмнява, предлагам да продължат спора на лични. От мен едно конструктивно предложение. Да направим списък с критерии за частни училища и всеки родител да пише за училището, в което учи детето му. Така ще е лесно да се извлече информация от родителите, които обмислят такъв вариант. Апелирам да се стараем да сме обективни. Сега ще напиша някои неща за училищата, върху които имам личен поглед, като критериите, които бих изброила (важни са поне за мен, а вие питайте, за да допълваме) са:
1. Предмети, на които се набляга
2. Дисциплина
3. Среда и отношение към детето
4. Оценяване спрямо реални постижения
5. Спорт
6. Изкуства
7. Успеваемост на детето след завършване
8. Такса
9. Транспорт
10. Охрана

Общи условия

Активация на акаунт