За частното образование

• 68 035
  • 1 014
  •   1
Отговори
# 915
За мен е важно и заради плавния преход от ПГ към първи клас и опознаването на средата и съучениците, нещо, с което не искам да се разсейва в първи клас.

# 916
Няма да има ПГ в Питагор със сигурност - вчера бях там и питах. Но и самото училище ми се стори неподходящо за малки деца - без двор, в центъра на София, на оживена улица, което предполага оловни изпарения, шум и прах. Малко, даже доста се смутих от материалната база - а Питагор беше основният ни фаворит за първи клас, защото малкият изключително се увлича от математика (водя го на курсове по забавна математика при преподавателки от СМГ).
Изведнъж размислих дали да не изберем някое друго училище в полите на Витоша - Света София, или Увекинд, или дори да си останем в нашето (НУКК). И в трите ще е до 4 клас вкл., после ще кандидатства в СМГ. Най-логично беше да е в ПЧМГ, но...
Имаме и резервни варианти за малкия (той е на 5 г., пропуснах да напиша), но те не са частни училища - 73то, което ни е на 5 минути; 107-мо, което също не е далеч (също математическо) и както отбелязах, НУКК, в което в момента са и двете ми деца и което е чудесно държавно училище, ако се изключи овладяването на англ. език (поне в началния етап - натам все още нямам наблюдения). Иначе като база, транспорт, храна и извънкласни дейности не отстъпва на никое частно - огромен озеленен двор, басейн в детската, игрища, собствен транспорт, за който плащаме само по 150 лв. месечно; много голям избор от допълнителни дейности (дъщеря ми ходеше на пиано, балет, модерен балет, тенис предните години; в момента ходи на езда, театрално ателие и хор; има занимателна математика, рисуване, шах и какво ли не още - над 20 ателиета и дейности); на БЕЛ са едни от първите също...но английският е зле, уж от първи клас, даже от детската, но е зле, не мога да си изкривя душата - наваксваме с целогодишни курсове по английски в Американския колеж, вече 4 години. Другите деца ходят на Британика, по-скоро Британика идва при тях - имат филиал в училището и в занималнята всеки може да ходи на Британика (срещу заплащане, разбира се, но пак си е улеснение - вместо родителят да губи време и да мъкне детето по уроци). Изобщо, за всичко е помислено, не случайно децата на толкова известни личности са там и е такъв наплив на изпита за прием в първи клас - училището е с полицейска охрана, на чист въздух, всички удобства, безплатно обучение, излизат с 2 езика - английски и италиански, образованието е добро, средата е добра, дисциплината също. Затова за дъщеря ми изобщо не ми е хрумвал вариант частно училище. Замислих се напоследък за малкия, и то след четене на темите във форума... Дори и сега се чудя - заслужава ли си да изсипваме по 9-10 хиляди всяка година за частно, като има вариант да получим същото за 2500 лв. (1350 лв. годишно излиза таксата за транспорт в училище) + около 1000 лв. годишно за курса по английски в АК.
Кое чак толкова е по-доброто в частното училище? Освен по-малките паралелки (в НУКК са по 28 деца в клас) и отличното научаване на чужд език? Ако е само заради езика, наистина ли си струва да се плащат 1000 лева месечно за това? (колкото е целогодишният курс в АК, а той не е никак зле - дъщеря ми ще покрие ниво В1 тази година, ходи вече 5-та година там, платили сме около 5 хиляди лева общо - колкото половин година в ЧУ). Не се заяждам, просто питам. Както отбелязах, самите ние мислим върху варианта частно училище.  Simple Smile

Последна редакция: ср, 16 яну 2013, 13:49 от Анонимен

# 917
Може би ако детето ми учеше в НУКК и съм доволна, при така описаните от теб условия, не бих търсила друг вариант.

Аз лично съм смутена от критериите за т.нар. елитни държавни училища и не мисля, че ще се класираме за което и да е от тях, а удобно и близо до мястото, където живеем, така или иначе няма. И за НУКК не съм наясно как точно става приемът. Предпочитам частно училище най-вече защото не искам да водя детето насам-натам из целия град на допълнителни занимания (търся такова, в които те се предлагат през деня), искам да учи английски на добро ниво и да се чувства комфортно откъм отношение, среда и условия.

# 918
  • Sofia
Може би ако детето ми учеше в НУКК и съм доволна, при така описаните от теб условия, не бих търсила друг вариант.

Аз лично съм смутена от критериите за т.нар. елитни държавни училища и не мисля, че ще се класираме за което и да е от тях, а удобно и близо до мястото, където живеем, така или иначе няма. И за НУКК не съм наясно как точно става приемът. Предпочитам частно училище най-вече защото не искам да водя детето насам-натам из целия град на допълнителни занимания (търся такова, в които те се предлагат през деня), искам да учи английски на добро ниво и да се чувства комфортно откъм отношение, среда и условия.

аз имам по-големи очаквания от частното училище и затова може би още не мога да избера такова....

# 919
Мерси много, Dandelion.  Hug

При нас има къде да ходи на допълнителни занимания, ние сме близо до пазара Иван Вазов. И тя ходи - на худ. гимнастика и пиано, пролетта и есента на плуване на Спартак, но и трите са ни на пешеходно разстояние. Само английският е голямо бреме - всяка събота вече пета година чак до Младост 2 и курсът е 3,5 астрономически часа - нито да се връщаш чак до вкъщи, нито там да чакаш...обикаляме, чудим се какво да правим, докато свърши. Ето, това е голямото предимство на ЧУ - учи си езика там детето и не заробва родителите.
Иначе всичко друго, което си е пожелала каката, го има в училището. Сега и на някакво театрално ателие ще се записва, щели мюзикъли да правят, идват актьори да им го водят. А най-голямото улеснение е транспортът - училищният автобус има спирка до съседния блок.

аз имам по-големи очаквания от частното училище и затова може би още не мога да избера такова....

Може би е и до дете и заложбите му... Дъщеря ми определено има интерес към изкуството, от 4-годишна свири на пиано, ходи на хор, иска да става актриса (а също и адвокат, и банкер, направо защо не и трите  Laughing ), затова е в това училище (Национален учебен комплекс по култура). И наистина, имат много арт-дейности - по програма имат много рисуване и керамика, бални и народни танци, а като избираеми - театрални школи, училищен хор, рисуване, танци... тя мина почти през всичките - не си представям да трябваше да я водя на уроци по тези неща - щеше да ни е ангажирана всяка вечер.
Виж, ако търся езиково училище, или с математически профил, изборът ми няма да е там, защото и двете не са добре застъпени. Затова за малкия се оглеждам за друго училище, че него към изкуствата грам не го влече, дай му математика, компютри и да конструира нещо.

Последна редакция: ср, 16 яну 2013, 22:31 от Анонимен

# 920
Жасмин, щом си доволна, няма смисъл да се чудиш. Знаеш, че НУКК е едно от най-добрите държавни училища, да не кажа и най-доброто в момента. Проблемът е, че там не се влиза "без помощ" от приятел и доколкото имам наблюдения децата на обикновените хора, които по някаква или друга причина са успели да влязат, не се толерират от учителките. Това не е училище за всеки и никога не е било. Но щом си намерила мястото на дъщеря ти и можеш да запишеш и сина ти, изобщо не се колебай. Още повече, че и бъдещите контакти на децата ти от НУКК не са за изпускане. Simple Smile
Интересно ми е, ако не е много деликатно - колко плащате сумарно за всички извънкласни дейности, на които водите дъщеря си? Защото си мисля, че тоталът ще е равен или близък до таксата на едно добро частно училище, в което има и плуване, и балет, и английски, и т.н.

# 921
  • Sofia
Мога да споделя малко информация за БШ , надявам се полезна : ще има ПГ, за момента 2, но при интерес  ще открият трета , максимум по 16 деца в клас ; документи ще се приемат до края на февруари. Таксата е 4000 Е, транспорта - 220 лв. месечно.

# 922
Интересно ми е, ако не е много деликатно - колко плащате сумарно за всички извънкласни дейности, на които водите дъщеря си? Защото си мисля, че тоталът ще е равен или близък до таксата на едно добро частно училище, в което има и плуване, и балет, и английски, и т.н.

Ездата е 60 лв. месечно (4 пъти); хорът е безплатен; театралното ателие е около 60 лв. е месечно. Всъщност, има и много безплатни неща - всяка година могат да се избират няколко безплатни интереси  при преподавателите от лицея, а всичко, което е във външни школи и с външни преподаватели е платено. Тенисът им беше платен, защото ги водеха на кортовете в дипломатическия клуб в Горна баня; ездата е платена, защото ги водят на конна база Хан Аспарух, като транспортът до там е включен в цената. Ако трябва ние да я водим на езда, 1 час излиза 20-30 лв., т.е.двойно, отделно времето и разкарването, а така много ни улесняват. Керамика, балет, рисуване, танци и какво ли още не - всичко е безплатно, защото не е е с външни преподаватели. Просто тя си е избрала такива неща, които са към външни школи, иначе предни години почти нищо не съм плащала, с изкл. на тениса, който беше пак нещо от сорта на 50 лв. месечно.

Ето Shantal  Hug  е дала таксата за БШ, ами почти 10 хиляди излиза годишно. Ние имаме 2 деца, значи всяка година трябва да плащаме по 20 хиляди лева за двете.
А в НУКК, за двете деца общо, плащаме 2700 лв. годишно, или по около 300 лв на месец. Хайде, да сложим още 1000 лв. интереси, пак става 3700 лв. общо. И курса по английски да добавя, още 1000 лв, се получава 4700 лв., максимум да излезе 5 хиляди годишно за двамата общо и това е - 4 пъти по-евтино, отколкото в ЧУ. Така че, няма как да се сравняват нещата.

Последна редакция: пт, 18 яну 2013, 01:23 от Анонимен

# 923
  • Пловдив
Здравейте
Аз пак се включвам при вас. Никой не казва нищо за пловдивско частно училище, затова аз ви следя и попивам инфото за софийските. Пък един ден може и да се върна в родния си град, нищо не се знае Simple Smile
Исках да ви попитам в София има ли училище, което да обучава по по-нестандартен начин, алтернативен както се казва. Тип Монтесори или без чинове и т.н. Вижте на каква статия попаднах в пловдивски сайт и щом като тук има, би трябвало и в София да има нещо подобно. http://news.plovdiv24.bg/409202.html

# 924
  • София
Единственото лицензирано училище, в което би могла да намериш нещо подобно е Валдорфското начално училище:
http://www.waldorf.bg/bg/index.html#36

# 925
Исках да ви попитам в София има ли училище, което да обучава по по-нестандартен начин, алтернативен както се казва. Тип Монтесори или без чинове и т.н.
Няма. Вече се чудя дали е защото учителите са закостенели или всъщност търсенето е такова.
Щом само 0.9% от българите били против задължителната предучилищна от 4г, значи едва ли някой вижда проблем с образователната система и следователно няма кой да натиска да се опита нещо по-различно.

# 926
  • София
Доколкото зная няма нито едно училище, което да е "по алтирнативни" начини, и да е лицензирано хем от МОН, хем от съответните лицензатори на такива училища. В най-добрия случай се държат нещо на ръба на закона. Лично аз не бих си пратила детето точно в такова училища, макар да познавам някои положителни стрени на тези системи като конкретни дейности и философия.

# 927
Мерси Жасмин. Права си. Но, както казах - в НУКК не може да влезе всеки Sad

# 928
здравейте. може ли някой да ми помогне с актуален списък към 2013г.с лицензираните от МОН частно начални училища в София или да ме насочите към кого да се обърна за информация. майка съм на 6 г. момиченце. досега фен на частното образование, но абсолютно объркана за избор училище за първи клас. Чета за държавните и частните и съм леко казано объркана. Благодаря Ви предварително.

# 929
Shantal, имаш ли представа колко паралелки първи клас ще сформират в БШ за предстоящата учебна година? Моят син ще бъде първокласник 2013/2014 и се интересувам от това училище, но не намирам много информация за него тук във форумите. Надявам се да се включи някой с повече информация...

Общи условия

Активация на акаунт