(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 76 584
  • 746
  •   1
Отговори
# 405
# 406
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Добричко,
Така става пипера на тир. Трябва му вАда и вОда.. А и ще се задуши между доматите. Къде са му долните листа , окапали ли са?
Копъра,копър ли е ,   мирише ли ти на мастика?
...

Laughing отрано ти се е допило  Hug копъра мирише на копър, няма мастика, няма водка  Laughing гол копър, няма и мана или нещо друго притеснително, просто цвета на листенцата е сребристо зелен  Hug

Thinking а пипера си е такъв, не съм виждала нещо да пада, да жълтее или нещо друго и чушки си има даже  Blush поизкривени и малки но чушки  Hug

# 407
  • Варна-София
Набрахте ли си липа? Не? Тогава пийте друг чай, но не купувайте. Вижте защо:
http://petel.bg/article.php?aid=18048

# 408
Не знам дали посочената фирма в статията я изкупува, но аз мога да ти кажа кой им е най-големия изкупвач във Варна - това е практиката още от 80-те години.

# 409
И по страшно има,Амико,от роми с метли.
От невижданите жеги тук имаме летен листопад.Липи,кипариси,салкъми линеят...през юли. Sad
Онзи ден гледах до Езерната градина(Морската по твоему)  момчетата от Гражданска защита опънали пожарникарските шлангове.Помпат от Езерото,нахлузили мушамени чували около всяко дървоналиват,наливат.
Спасяват дърветата от Апокалисиса.
Титинко,мини да разкажеш за Тексас.
Ей,много жега,бре!13 дни 40 градуса.Няма Юг,няма Север.Цялата Северна Америка.
Верно,че се радвах кат малко дете-няма зима,няма сняг.
Ама и дълбока влага няма.
В новините споменават нов показател-процент на озона във въздуха.
За Био-то лош.
И така.Мокри,бели жътварски кърпи на главите,загърнеш фустана високо и поливане,поливане.
Доживях. bowuu
Вие,виждате ли това,което аз виждам?А?
http://vkoukova.snimka.bg/experiment/gradina-2012.681054.27740144
След 5 години може и да го видя отново.
Узрял домат. hahaha
И още ще има!
Иначе пиперките(ранната капия) се опече на стръка направо.
За урок да ми е.По-гъсто,по-късно.И хубаво да чета Анн,Вили. Hug Hug
А не само увивният боб,ами и талианнската капия се завива по правилото на дясна ръка,Добричкооо. Laughing
Засукана,ама вкусна.Мирише,бре,хора.На живо,на слънце.
http://vkoukova.snimka.bg/experiment/gradina-2012.681054.27740150
И ако пише на пакетчето със семена "Мини-патладжани" значи да се скъсаш от поливка най-много да им скъсаш кожата.Толкова им е драснато в гена от Онзи.
http://vkoukova.snimka.bg/experiment/gradina-2012.681054.27740152
Ужасно вкусни,месести,със зехтинец на скарата и копър.
Който може да бъде и син,и светло зелен и с червеникави стъбла...
И като патладжан да лилавее.
Рорик,вчера се възмущаваше на патладжанените пиперки.За цвят говорим,нали?
Не-вкус? Thinking
Ходих на изложба градинарска.Имаше пипер от цял свят.Ами то бабите на месестите чушки едни дребни,сбръчкани тънкостенни от тъмно-черни до бели на пръски.Люти,люти...
Постепенно на газдите им се прияли пълнени сладки с кайма,ориз,сиренце...под ракийка.
Да,генните инженери работят,ама нали нашите вкусове задоволяват.
Или развиваме дребно земеделие,скъпоструващо,но ценно или...пишем научнофантастичен роман.
И участваме в него,де.
Филм на ужасите-краставици пълзят и ядат насекоми.Или свинско със зеле на един стрък...
Спирам,че се отвлякох.
МХ,обожавам хармонията в градината ти!
Все едно времето е спряло,като народните приказки.На детството ми. Hug

# 410
  • Русе
 Веселчето не огради ли пипера с царевица. Прави му сянка, освен, че привлича белокрилки и разни други мушички. Аз направих разликата и догодина между всеки ред пипер - царевица и ограден от всички страни.
  Горда съм с доматите, които съм произвела. Много, много вкусни. На когото съм продала три килограма, след два дни поръчва шест. Готови са до края на сезона само от мен да си купуват домати. Още малко и трябва да започвам с лютениците. Миналата година 50 конфитюрени бурканчета, но свършиха рано. Тази трябва да увеличавам.
  От три седмици съм само на шопски салати.

# 411
Днес видях ,че листата на пипера са се сгърчили и са ги нападнали мравки.Първо помислих,че е от жажда, но когато се вгледах под листата видях, че са пълни с малки зелени въшчици. Моля, спешно за рецепта Simple Smile

# 412
  • на пъпа на Златията
Вес,
Възмущавах се преди всичко на името. Шоколадови чушки.Не съм пробвала черен домат и черна чушка, не им познавам вкуса.  Ама все си мисля , че храната трябва да радва и окото.Та за това ги нарекох поне патлиджанени чушки.Патлиджана казват,  че е с индийски произход , сигурно и името му.
Като ни поднасят такива зеленчуци , поне ние да им измислим някое по-свястно име. 

# 413
Веселче, това дето го говориш звучи като филм на ужасите  Sad.

А при мен вали и е хладно. За 7 дена, 4 дъждовни. Последният дъжд беше 30 часа. Току що спря. Паднали са над 300 литра на квадрат.
Ще ходя да видя градината след работа. Ама нямам бански, ще трябва да плувам с дрехите  Simple Smile.
Вероятно и плажът е готов  Wink.

Последна редакция: пт, 06 юли 2012, 04:44 от manandy

# 414
  • на брега на Дунава
Е,и при нас е горещо .В Русе е 39-40 градуса.Тази сутрин  в 8 часа беше 29 градуса на балкона , а още не го е огряло слънцето.
анн Ти си нашата гордост. Hug newsm10 Какъв сорт са ти доматите ,че са така по много на китка. Моите по повече от три ,максимум четири не мога да ги докарам.Масово са по две доматчета.Вкусни са и раждат до късна есен .Основно сея идеал, и за асортимент -хоумстед, розово, гигант и други такива.Тази година посях за първи път "Миляна" безклово.Страхотно расте за сега- здрав хубав храст , добре облистен , с много цвят и завръз .
rorik Тази година съм посяла черни домати.Те не са съвсем черни ,а тъмно червени ,на ивици  и били по вкусни.Бих опитала и чушката /без значение какво име има/.В салата от домати и краставици , сурови ,нарязани на тънки лентички - червена , щоколадова и зелена , и лук на щайби , претрит   със солчица - биха изглеждали чудесно. Peace

# 415
  • Варна-София
МХ, догодина "заложи на повече коне".

Многократно са правени сравнения между хибридни (обичайно силно родливи) и директни (обичайно по-малко родливи) домати и няма еднозначен отговор кои да предпочетем.

Като общ извод, на база предимствата и недостатъците на едните и другите за нас като малки производители е добре да отглеждаме и от едните, и от другите сортове, за да се възползваме от предимствата и на двата вида.

Аз тази година съм заложила на 30% хибридни (Рила, от които вече редовно ядем) и 60% директни колови (от 2 местни сорта) и 10% черита - ниски и колови.

И въпреки, че сега много се радваме на Рилата, всъщност чакаме август да излезе "Зелената шапка на дядо Жечо" (директен), та да си отядем на вкусен домат. От 1 август всички други сортове стават само за готвене.

# 416
  • ENGLAND
Да ви пратя малко дъжд. Днес казаха, че дъжда е колкото за 1 месец. Мен ме достраша да не ми изгният пак краставиците и преди малко  покрих наоколо с найлони.Моите са само 3 корена и само си ги гледам и меря колко са пораснали краставичките. Вчера откъснах и първата тиквички, следващата сигурно ще е след месец, ако не изгние от дъжда.

# 417
  • DE
Dotet, завийте го това кранче при вас на острова, че от там и ние сме постоянно мокри Twisted Evil
И при нас  вали всеки ден. През деня е топло, а вечер почва да гърми.
Ходихме снощи да гледаме сеир, но не разбрахме дали е ударил гръм през две улици от нас, беше пълно с пожарни.
Радвам ви се на снимките, показвайте одупените червени доматки.
Аз вчера махнах болния корен краставица. Дожаля ми че беше пълен с плод, но продължи стъблото да мухлясва.
При тиквичките все още само мъжки цвят, почти са на сянка, дали не е от това newsm78
Веселче, сладко, сладко разказваш Hug

# 418
  • на пъпа на Златията
С климатик -  лошо, без климатик пак лошо.На Герман трябва да се молим , за дъжд.
Ако не валне , няма да ми станат царевичките.Лозето трябва да се полива. На терсене място са ми за поливане.

# 419
Има ли алтернария по пипера  newsm78 така ми го диагностицира аптекаря,но не мога да намеря информация в нета?Ако да ,каква е прогнозата?

Общи условия

Активация на акаунт