Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нуждата от стоматологично лечение след бременността

  • 1 366
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 84
Бременността е важен период в живота на всяка жена. Той е белязан както с палитра от емоции, така и със сериозно натоварване на организма. Промените в хормоналните нива повлияват на цялото тяло, в това число и на устната кухина. Променя се съставът на слюнката, което предразполага задържането на плака по зъбите и натрупване на зъбен камък. Това повишава значително риска от развитие на кариес.Освен кариеса и неговите усложнения, хормоналният дисбаланс води до засягане на пародонта (зъбозадържащия апарат). Първият симптом на възпалението е кървене от венците. Чрез поддържане на перфектна хигиена това може да се предотврати. Според редица научни изследвания пародонтита по време на бременността може да доведе до намалено тегло на плода, преждевременно раждане и дори до неговата загуба.


Бременността обаче е и период, в който не се препоръчва провеждането на стоматологично лечение, тъй като то е свързано със стрес и може да доведе до спазми и загуба на плода.

Разбира се, това далеч не означава да не посещавате стоматологичния кабинет. Влошеното орално здраве засяга качеството на живот. Болката, липсващи зъби, наличието на възпалителен процес оказват влияние върху начина, по който хората говорят, хранят се  и общуват.

Съществува мит сред пациентите, че пломбата, изработена по време на бременността, е по-нетрайна от другите. Това не е вярно, тъй като тя се изработва по абсолютно същия начин както другите пломби. Препоръчително е поне два пъти по време на бремеността да се правят контролни прегледи при зъболекаря. Основната цел е ранна диагностика и пристъпване към адекватно лечение в най-подходящия за целта момент.След бременността, ако състоянието на майката позволява, може веднага да се пристъпи към лечение. Желателно е процедурата, с която да се започне, да бъде почистване на зъбите, отстраняване на зъбен камък и полиране. По този начин ще се стабилизира състоянието на венците и ще се даде фронт за работа, ако има други налични проблеми. Кърменето не оказва влияние за провеждането на стоматологично  лечение, както и обратното, затова не е необходимо да се предприемат по специфични мерки.

Последна редакция: пт, 12 ное 2021, 18:07 от Редактор*

# 1
  • Мнения: 174
При необходимост от локална анестезия - да се поставят упойки без коригенти, например Мепивастезин  на 3М. Коригентът адреналин може да индуцира маточни контракции, които са най-рисковият фактор при опасност от спонтанен аборт. Според някои проучвания обаче ендогенният адреналин, който се отделя при страхови състояния, е много в по-големи дози от адреналина - коригент. Така че да се пази бременната пациентка от стрес!

Общи условия

Активация на акаунт