Машина за хляб - 47 тема

  • 77 346
  • 740
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 1 934
Алис, винаги слагам и оцет, значи проблемът си е в брашното, следващият път явно трябва Софимел  Peace

# 571
  • Мнения: 39
Моля Ви дайте линк към тутманика на Ердинч,върнах се до 29 стр.и не можах да намеря рецептата.

# 572
  • Мнения: X
                Ето тук са рецептите на Ердинч:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=676959.0;all
                Пост 20 е тутманикът на Ердинч.

Simple Smile

# 573
  • Варна
  • Мнения: 458
Искам и аз да опитам тутманика ,но моля тези които вече са го правили 100г яйце -колко е това , едно и може ли белтъка от второто или....???
извинявам се за глупавото питане но нямам везна
освен това ако се ползва прясна мая -20 гр от нея ли слагате ?
мисля да го опека в машината като за първи път да видя как ще стане !

# 574
  • Мнения: X
Валети, 100 г яйце е около 2 яйца. Най-малките яйца са около 40 г, а най-големите са около 60 г. Без везна трудно ще изпълниш рецептата... Правила съм тутманика, но отдавна. Помня, че се получи, но все пак изпечен във фурната става по-добре. Нека Ердинч каже за прясната мая. Според мене около 10 г ще е добре. Трябва да се проследи втасването и ако не е втасал преди печенето, да се изключи машината, да се изчака да втаса и тогава да се пече. Другият вариант е да сложиш към 15 г мая и да не следиш нищо, но ми се струват много за печен в машината.

П.П. За малко да си забравя тутманика, който пека във фурната. Всъщност не знам дали се казва тутманик или баница, защото е с праз, сирене и яйца.

Последна редакция: пт, 19 окт 2012, 22:30 от Анонимен

# 575
  • Pazardzik, Pazardzhik, Bulgaria
  • Мнения: 3
Относно роненето на хляба.Откакто започнах да слагам по 50-100гр. овесени ядки в тестото хляба стана много мек и пухкав, не се рони и в къщи всички много го харесват.В събота същия хляб го пеках в гювеч и не мога да опиша, колко вкусен стана!

# 576
  • София
  • Мнения: 15 827
Алис, онзи ден правих същото.Аз по принцип си правя тутманиците с плънки за баница.Обичам ги с повече неща,уж тутманик, но всъщност повече приличат на баница. Peace

# 577
  • Мнения: 1 934
Тина, ще пишеш ли повече подробности за печенето на хляб в гювеч-явно е като рецептата на Ердинч за хляб в йена глас, нали трябва да се загрява постепенно  newsm78

Та, ще ми бъде любопитна твоята технология   bouquet

# 578
  • София
  • Мнения: 15 827
Клавия, рецептата е за обикновен хляб с 600гр. брашно, но аз сложих 550гр. брашно и 50 гр. овесени ядки и понеже йенската тенджера се счупи пробвах в глинения гювеч. Смятам да го направя следващия път по рецептата на Ердинч но пак в гювеча ще го пека.
Тина, с капака ли печеш или без капак?Все се каня да си купя гювеч и още не съм.

# 579
  • Pazardzik, Pazardzhik, Bulgaria
  • Мнения: 3
Клавия, рецептата е за обикновен хляб с 600гр. брашно, но аз сложих 550гр. брашно и 50 гр. овесени ядки и понеже йенската тенджера се счупи пробвах в глинения гювеч. Използвах програмата за месене ,след което го оформих както хляб Капама на Ердинч.  Следващият път ще го направя точно по рецептата на Ердинч, но пак в гювеча ще го пека.

# 580
  • Pazardzik, Pazardzhik, Bulgaria
  • Мнения: 3
След като тестото втаса го изкарвам оформям го леко, сгъвам го като пощенски плик   премествам сгънатото тесто в гювеча като внимаваме сгънатата част да остане отдолу, поръсвам тестото отгоре със брашно.Оставям тестото да втаса във гювеча за около час, направо в фурната. Печем общо 45 минути,  в първите 30 минути със затворен капак  на 230градуса, последните 15минути печем на 210градуса без капак,
   

.

# 581
  • Варна
  • Мнения: 458
Направих тутманика на Ердинч,
невероятен вкус , обърнах всичко в мл тъй като вече споменах нямам везна ,но
въпреки това се получи идеално тесто пухкаво и въздушно
пекох във фурната !!!

# 582
  • Мнения: 51
Нека Ердинч каже за прясната мая

за да получим количеството прясна мая умножаваме количеството суха мая с 2(или по точно с коефициента 1.75, аз за по лесно умножавам със 2  newsm78 )

па за роненето бях преместил един мой стар пост в любими тука

все съм се удивлявал на хляба правен от баща ми, той никак не се рони, много е сполучлив, пък рецептата е съвсем обикновенна, няма нищо много различно в нея от останалите, само продуктите му са от най добрите, консистенцията на тестото му съвсем леко/много много леко маже под бъркалките и една ''малка'' разлика има в месенето на машиата ... (мисля че тука е цялата философия, в месенето)

В неговата машина, за разлика от останалите след първите няколко минути на месене има опция автолиза/аutolyse.  

За да получите същия ефект в която и да е рецепта спрете машината си след първите 5-6 минути на месенето и изчакайте около 20на  минути и после я пуснете отначало. Също така за първото няколко минутно месене първо добавете само водата и брашното, а след 20мин почивка добавете останалите продукти

 Hug

Последна редакция: нд, 21 окт 2012, 17:54 от Ердинч

# 583
  • Мнения: 2 126
Сегаааа.да ви кажа какви ги свърших тази вечер Mr. Green
Хвърлих в машината продукти за едно хлебче и след като програма месене завърши установих,че тестото не е мръднало както си замесено.Веднага разбрах къде е грешката - забравих да сложа маята.Ръснах едно пакетче връз тестото,пуснах пак програма месене,и малко водичка сложих де и брашънце.Опекох го,ей го на стана:

# 584
  • Мнения: 125
Най-после и аз да се похваля с тутманика на Ердинч, много вкусен и вече почти унищожен  Crazy
Пуснах го на програма месене и втасване, около час и половина, после го извадих, оформих и го пъхнах в тавата да си довтаса още малко и във фурната.
Каква е разликата ако се пече със и без вентилатор и кое е за предпочитане при печене на хляб и хлебни изделия?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт