Отговори
# 630
За също си приготвях храната сама, но съм давала и пюрета. Рядко, но съм давала или когато не съм успала да сготвя, или когато въвеждах нещо, но не го намирах. Даже се стараех всичко да е приготвено непосредствено преди яденето. ПО едно време ми беше доста зор... Пробвахме детска кухня след 1 година за седмица и нещо, че много я хвалеха. Нито аз я харесах, нито детето и се отказах. До сега има случаи когато готвя отделно за него. За водата, доколкото знам когато е кърмаче, се препоръчва да не се дава до захранването, когато е на АМ е желателно да пие и вода. Но като цяло и аз споделям мнението, че към всяко детет трябва да се подхожда индивидуално. МОже да се чете и слуша всичко, но да се прилага, това, което подхожда на конкретните нужди.

# 631
късното захранване няма нищо общо със злоядството...а затова, че детето не е харесвало различните марки млека е проблем на майката...освен това, на АМ също може да се кара до 6м без друга храна, после постепенно се включват всички останали храни...

моето дете ми е ръмжало за храна около годинка, а пък сме в колата и няма как да и дам и предлагам цица, то ме бута и ръмжи към чантите с пазар... и към 1,6г не знам какво и стана и доста време кара на солети, гризинки разни и плодове и зеленчуци...сега яде доста неща, но пак си е злоядичка...добре, че яде ядки, плодове и зеленчуци...

относно стара и нова схема...едно време са кърмили дълго и са захранвали с попари от семейната манджа когато детето е можело да дъвче... след втората световна когато жените са почнали да работят и не са имали дълго майчинство са били принудени да спират с кърменето от рано, тогава е навлезнало адаптираното мляко, сокчетата от рано и ранното захранване...както и лъгането с вода със захар...

ще си потърся статиите защо не се препоръчва ранно захранване...но основното е, защото стомаха, както и хранопровода не са готови...бебето трябва да може да седи, не да се храни легнало...да има рефлекси за дъвчене и да е удвоило теглото си...

едно време не знам колко са били по-здрави децата, но всички колити, гастрити, язви и стомашни проблеми идват от детство и най-вече от ранното захранване...

# 632
Deni, аз пък се мъкна с едно пекинезче. Бяха две, ама майката беше много стара и болничка вече.
Мога да те шпионирам от терасата като пазаруваш  Laughing

# 633
Alebale, искам да ти обясня как да качваш снимки на стената на групата. Първо снимката трябва да е качена в нета. След това отиваш върху снимката със десен бутон натискаш върху снимката и излизат няколко опция. Натискаш Copy image location. След това,  когато пускаш снимаката във на стента на форума първа натискаш на вторият ред от ляво на дясно втората икона и излизат тези символи [img] [img]. След това маркираш между тях и натискаш десен бутон и натискаш след това paste. Надявам се да съм типомогнала. Само момичета от групата във фейса мисля, че могат дав видят снимката, понеже групта е скрита.

# 634
Palica, много благодаря за обяснението! Едно бързо питане - като пишеш качена в нета, имаш впредвид в някой сайт в интернет, със снимки, нали? Аз опитах от компютъра си, но не успях Simple Smile

# 635
Божкеее, понякога се чувствам като динозавър.  Mr. Green За 18години толкова неща са се променили, ама ще се нагласям, няма как.
За даването на вода - аз давах на моята щерка, макар че я кърмех, веднага след кърмата, за да се отмие млякото от устата и да не заспива с него в устата - така ни учеха и в института. В практиката си съм се нагледала на деца с млечница ( соор, кандидоза), като една от причините за това е млякото, останало в устата на бебето, другата е недобра хигиена, затова, майчета, поне обтривайте устичките на бебетата със стерилна марличка и преварена вода поне 1-2 пъти дневно. Но всеки си решава сам за себе си и детето си.
За кърменето - вече съм споделяла - кърмех щерката през 2,5 - 3 часа, дори и през нощта, това беше най-удачния начин за нас.
За даването на сокчета - аз цедях ябълка (това беше първото нещо, което се даваше и доколкото си спомням беше още в първия месец  newsm78, но не помня точно). Ще трябва да проуча новите схващания. Иначе и аз съм привърженик на това, сама да си приготвям храната на детето, а да не разчитам на пюрета (особено пък на тях). Повече съм склонна да пробвам с детска кухня дори.
За нощниците и аз съм се спряла на тези от Мама Конти, но ще поогледам и други.

# 636
Palica, много благодаря за обяснението! Едно бързо питане - като пишеш качена в нета, имаш впредвид в някой сайт в интернет, със снимки, нали? Аз опитах от компютъра си, но не успях Simple Smile
От компютъра не става трябва да е качена снимката някъде в интеренет дали е сайт, facebook, блог и т.н. няма заначе

# 637
Момичета да питам някоя от вас с дечица ползвала ли е слинг и ако е какви отзиви има.

newsm78

# 638
Момичета аз имам едно питане и си мисля, че Лорини най-точно може да ми отговори на въпроса. На скоро чух от една майка, че зърната било хубаво да се подготвят за кърмене, като се разтриват по няколко пъти на ден с по-груба хавлия, за да можели повече да изскочат напред и да не са толкова нежни, когато дойде време бебето да засуче. Има ли такова нещо и някой дали знае каква е точно процедурата  newsm78

# 639
Момичета аз имам едно питане и си мисля, че Лорини най-точно може да ми отговори на въпроса. На скоро чух от една майка, че зърната било хубаво да се подготвят за кърмене, като се разтриват по няколко пъти на ден с по-груба хавлия, за да можели повече да изскочат напред и да не са толкова нежни, когато дойде време бебето да засуче. Има ли такова нещо и някой дали знае каква е точно процедурата  newsm78

Нека и Лорини да каже, но по спомен от нейно изказване, всичко зависи от правилното засукване и не е нужна каквато и да е подготовка като мазане и други. Дано съм запомнила правилно, че малко мозъка ми е изфирясъл в тези жеги.  Grinning

# 640
И аз така си спомням, и че даже с това търкане, освен да си разраним зърната, друг ефект много нямаа да има.

# 641
  • София

Але, много хубав подарък!  Peace А как така "самостерилизаращо се"?

Ами отдолу има контейнерче, което се пълни с вода. Самото шишенце се разглобява на три части и след като се напълни контейнерчето с вода се завъртат по специфичен начин. това цялото се слага в микровълновата, и стерилизацията е готова.
Стори ми се много удобно

Много хитро са го измислили!  Peace Записвам си моделчето Simple Smile

По повод захранването: Онзи ден в болницата взех рекламна брошурка на "Хипо", там има доста сокчета и пюренца. Може ли това разнообразие да бъде постигнато вкъщи, и то зимата?  newsm78

Чета ви за кърменето и захранването и имам лошото чувство, че няма да се справя - толкова много неща и различни мнения  ooooh! Вчера ми станаха резултатите от ТСХ (за щитовидната), въпреки дозата съм качила до 1,99  Tired

И аз помня, че Лорини каза, че големината и формата на зърното нямат никакво значение  Peace

# 642
Честито бебче на мама Канела  bouquet Да й е жива и здрава малката Ивон   bouquet
Ани, честит рожден ден и на теб с малко закъснение- бъди жива и здрава и леко раждане ти желая   bouquet
ShySun, от къде ги купи тези нощнички и имаше ли по-големи?

Пазар Младост на бул. Сливница, магазинчето е  близо до сладкарницата. Намира се след Пикадили ако идваш от центъра. За големината не знам, моята е ХL и имаше и по-голяма. Субективно е и трябва да провериш. Забелязах, че има фирмен магазин на PETKOV в карето м/у колхозен пазар и централна поща. В уличките около детска борса Кралят лъв, но не мога да ти кажа точен адрес.

# 643
  • София

има майки, които спират нощното кърмене по препоръка на роднини и педиатри към края на първия месец и бебетата реват по цяла нощ...или се будят и си търсят нещо, дава им се вода, чайче те се успокояват за половин час и после пак...така кърмата намалява, заради намаления прием, и се налага дохранване...

Понеже много държа на достоверността и избягването на абсолютизиране, горното не е вярно или поне не при всички. Аз следвах съветите на Спок и след втория месец отказахме нощното кърмене (към 2-3ч) и при все това още близо 3 месеца давах кърма на още едно бебе, а синът ми никога не е бил дохранван с АМ, така че отказът от нощното не води по правило нито до намаляване на кърмата, нито до дохранване с АМ. Не вярвам ние да сме изключение.

# 644
Леле, това съобщение съм го написала сутринта и съм забравила да го публикувам. За да не пиша пак (защото нямам време да ви изчета), моля да извините бременния ми мозък ако коментарите ми са много извън темата...    doh newsm62. Сега се връщамназад да чета...

Здравейте Момичета!  Hug

Честита принцеска  Ивон на Канела - да е здрава, щастлива, да има прекрасно детство, а на мама - леко и бързо възстановяване.   bouquet

Леле, един ден ви изпуснах и вие колко много сте изписали...  Simple Smile

Но вчера ходихме до Топлофикация и после до фирмата за топлинно счетоводство да видим тази голяма сметка. Изглежда, всичко е наред,  толкова сме потребили (за първа година се отопляваме с парно, та нямахме представа колко е скъпо) и естествено ще си го плащаме. Другата година поне ще сме подготвени, защото икономии с бебка няма как да правим...  

Толкова много сте изписали, че не знам откъде да почна...

За багажа за болница - в Тина Киркова май си искат нощница, аз мисля да си поръчам от този сайт: http://mama-bebe.com/shop/category/99/belyo-za-bremenni-i-karmachki.html?page=1, много са симпатични и на добри цени. Само дето аз не обичам нощници и се чудех дали не  мога да си купя пижамка вместо това?  newsm78 Дали ще ми е удобно в болницата?

За еднократните гащи - и аз първо мислех такива да взема, но сега май се разколебах дали да не са обикновени памучни гащи, дето се продават по 5 в пакет. Не знам, ще видим.

За водата и залъгалките- ако се кърмим успешно, не мисля да давам до 6-тия месец, ще видим дали с чаша (не съм го чувала) или с шише. Но сестричката ми (беше само на кърма), не искаше да пие от шише защото много и пускаше и се даваше когато дойде време да пропие и други течности... Та чашката изглежда добро решение...

Иначе от сега имаме спорове със свеки за тази вода и сокчета и захранване и т.н.  doh И аз също минах през предложения за 30 годишни легла и матраци. Втрещих се, наистина и заявих, че ако искат да му направят старо кошче за спане - добре, но да го прелакират цялото и да сменят дюшека с нов иначе няма да спи там smile3516 .

Днес отиваме на запис на тонове и да се видим с лекарката за раждане (д-р Панова). Малко е рано, но тя излиза отпуска от др. седмица и ми се искаше да се видим преди това...  

След това заминаваме на почивка из "селата" на мъжа ми - да ни поглезят бабите му.  Sunglasses Laughing

Общи условия

Активация на акаунт