ПрЪвИписТна кУра-бия с Шаршафи на барплоДа и ИМПРИтура на баШТа му в рАцете- 74

• 28 075
  • 740
  •   1
Отговори
# 570
Цитат на:  
карциногенно

относно канцерогенен
http://rechnik.chitanka.info/w/%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1 … D0%BD%D0%B5%D0%BD

самият тумор се нарича Карцином, докато "канцерогенен" е причиняващ рак/тумор

напр. - канцерогенни вещества, а не - карциномни....
канцерогенните  вещества причиняват карциноми

Странно, самата дума "карциноген" не съществува в тълковния, но пък съм имала нещастието да я чувам и чета доста пъти. Демек, използва си се в тези среди... newsm78

# 571
  • София
В моя речник "медальон" и "медалион" са дублетни форми,
както и "батальон" и "баталион", докато за "павилион" е
само тази форма.

Относно карциномите "Речникът на чуждите думи в
българския език" казва следното:

КАРЦИНОМА
- ж.р. (нлат.carcinoma по гр. carcinos,
                    "рак" + -ома) Мед. Злокачествен тумор,
                     рак; карциномен, -мна, -мно, -мни, прил.

# 572
  • София
Цитат
имала съм опастност да ми се напукат капилярчетата…

А това как ти го диагнозтицират  ??
Цитат
аз имам пре4уствието 4е това дете не е много защитено и тази хора ме претисняват.МНОГООООООООО   само малко да се възтановя... ЗА ДА МЕ ПРЕТИСНЕТЕ ДА МЪЛЧА. БОЛКАТА КОЯТО МИ ПРЕЧИНИХТЕ МЕ НАКАРА ДА ИЗТРЪПНА.

Последна редакция: сб, 06 окт 2012, 02:10 от july1993

# 573
  • София
Не е от този форум, но просто не мога да го подмина.  #Crazy  Много е дълго, затова направо давам линк: http://www.cars.bg/u769650
Това вече няколко пъти го постнахме.  Grinning

# 574
Цитат
.......Ние навърших ме 8 месеца ..... смисал такав той навърши 8 .....На името си се обраща ...... незнам най-често се обраща като му подсвирна...... и почна едни никво бърборене дето малко по ясно може да различиш ба ба....... но няма кой знай какав резултат.... така по честичко да му ги повтарям .......в единия сайт пише че тай трябва да се развива в другия иначе и незнам .....

# 575
С това подсвиркване...как ли ще се научи детето да говори... Whistling

# 576
Цитат
.......Ние навърших ме 8 месеца ..... смисал такав той навърши 8 .....На името си се обраща ...... незнам най-често се обраща като му подсвирна...... и почна едни никво бърборене дето малко по ясно може да различиш ба ба....... но няма кой знай какав резултат.... така по честичко да му ги повтарям .......в единия сайт пише че тай трябва да се развива в другия иначе и незнам .....
КоЙе да се развива?

# 577
Не е от този форум, но просто не мога да го подмина.  #Crazy  Много е дълго, затова направо давам линк: http://www.cars.bg/u769650
Това вече няколко пъти го постнахме.  Grinning

ооо, ужасно е ! Sick
на този май му липсват социални контакти.....

# 578
Не е от този форум, но просто не мога да го подмина.  #Crazy  Много е дълго, затова направо давам линк: http://www.cars.bg/u769650

Tова вярно ли е обява или е фейлетон??

Ако не е шега, то ...горкият Момчил...как е завършил училище без двойка по български?  Thinking newsm78

А по въпроса за медалиона, медальона, батальона и павилиона, никога не съм се замисляла.

Определено пиша: батальон, павилион. Ама медалион като изписване ми идва естествено само когато става въпрос за едно определено ястие, а когато става дума за бижу, бих го написала медальон. Голяма логика и аз имам, няма що ...  Laughing

По този повод се разрових из интернет, и що да видя - в една обява, в две поредни изречения, думата изписана по различен начин:

Цитат
Сребърен медалион със Swarovski звезда кристал - 2.20 гр.
51.95 лв.

Медальон за всяка жена, която иска да покаже звездата в себе си.
Цена:51.95 лв.

Последна редакция: пт, 05 окт 2012, 23:35 от Gifty

# 579
  • София
В моя речник "медальон" и "медалион" са дублетни форми,
както и "батальон" и "баталион", докато за "павилион" е
само тази форма.
Махни ги тия, не са наред. "Баталион"... Crazy

# 580

Странно, самата дума "карциноген" не съществува в тълковния, но пък съм имала нещастието да я чувам и чета доста пъти. Демек, използва си се в тези среди... newsm78

Доколкото съм запозната, на български се казва "канцерогенен", а на английски carcinogenic. Възможно е оттам да се е получило някакво навлизане.

# 581
Може и да е публикувано, не е ново, но така ме развесели:
Цитат
амотиор
написал единият, след което веднага са му посочили грешката: hahaha
Цитат
аматиори Wink

# 582
Цитат
Tук като гледам по-рожденните дни предимно игра4ки се подаряват

# 583
Добро утро Simple Smile. Относно трите думи по-горе - в моя речник пише следното - медалион и медальон, батальон и баталион и павилион. Илиза, че първите две са дублетни, само павилиона си е павилион Wink.

# 584
Цитат
цорапи

Общи условия

Активация на акаунт