За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 3-та Тема

  • 99 438
  • 721
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 169
Бихте ли ми казали за 10-15 компотени буркана от тази туршия общо колко килограма зеленчуци трябва да купя!   bouquet
Аз също не мога да ти отговоря,но по пътя на предположението.
Един компотен буркан го дават 800г.Зеленчуци предполагам между 400 и 500г. Карфиолът като е на глава изглежда малко,но като се накъса на розички,не може да се натъпче кой знае колко.Или около 3 кг карфиол,3 кг камби и 1-1,5 моркови 1 глава целина,останалото по желание.
Дано съм била полезна.

# 31
  • Мнения: 672
Благодаря ви  Hug
За пръв път ще правя такава туршия и ме е страх да не се издъня, затова предпочитам като начало да направя малко.
Няма вече кой да ми прави, нито да ме напътства  Sad

# 32
  • Мнения: 5 001
Благодаря ви  Hug
За пръв път ще правя такава туршия и ме е страх да не се издъня, затова предпочитам като начало да направя малко.
Няма вече кой да ми прави, нито да ме напътства  Sad

Няма да се издъниш гарантирам ти! А за напътствията....НИЕ ВСИЧКИ сме тук за да си помагаме  Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug

# 33
  • Мнения: 767
Цитат на: _Nat_

Бихте ли ми казали за 10-15 компотени буркана от тази туршия общо колко килограма зеленчуци трябва да купя!   bouquet
[/quote




Бях взела 1,5 килограм моркови, 2 кг. камби и голяма глава карфиол почти 2 кг. Напълнихме 5 литрова туба за вода и 5 компотени буркана. Мисля, че май точно такова количество зеленчуци ти трябва. Hug Но и малко повече да са, ще ги затвориш...Наистина ТАЗИ царска туршия е вълшебна.
И на мен ми липсват мамините съвети Cry

# 34
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Лютеницата ми е готова. От рецептата, която бях дала излизат над 30 бурканчета.

Днес заредихме и суровата туршия. Grinning

# 35
  • Мнения: 9 455
Благодарско за новата темичка   bouquet

Здравейте момичета!
Днес направих една туршийка с фикс на Йоткер. Направих 32 буркана с 6 опаковки фикс, обаче си забравих затварачката за буркани в града и затварях със старата. В резултат доста буркани не са много добре затворени - капачките се въртят леко и ако се наклони буркана капе. Дали ще се развалят? Мога примерно другата седмица да ги дозапечатам с хубавата затварачка  newsm78
Мини ги с ножа ако ме разбираш
Разбирам те, но според мен няма да мине номера само с ножа... Въпроса е дали ще се развалят до другата седмица примерно, мога да ги презапечатам? Иначе лекото прокапване хич не ме притеснява, няма да ходят на околосветско  Mr. Green

няма да се развалят.
С Фикса на Доктора съм правила трушия и в кофичка, която издържа до Нова година. Защото свърши.

За лютениците да се изкажа и аз. Като човек, който прави на село, влачи тук, после праща на другаде. Свиди ми се, ако изхвърля буркан, още повече, ако пратя на младежа и се обади да пита "Защо... има странен вкус". Затова заварям - в тава, в тенджера, в казан, в каквото побера, дори тенекия от сирене имам за  8 буркана компотени (освен големите). Та всичко, освен сладката варя. Може 5-10 мин. да е, но да поври "капачката".  Т.е. силикона и.
Маце, мерси за темичката  Hug

# 36
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
И аз варя. Защото като знам колко труд и зеленчуци или плодове влагам и след това да трябва да го изхвърлям... Не, не ми се иска. Rolling Eyes

# 37
  • Мнения: 9 455
 bowuu точно така. И зеленчуците са ми домашни, пък като имам предвид последния маратон от вчера и днес ooooh!  сърцето ме заболява, ако отделя нещо в графа "на-кучето-на-Мишо".
Но пък днес да доложа - успяхме да заложим и пелина (след гроздобера и новото вино) и трушиеното грозде. Край, на мен ми остава само цветната трушия.  newsm68 и две дузини бройлери, но те ще са в темата за фризера  Laughing

# 38
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Аз и компотче от грозденце направих... Много добре се получи. Още повече, че някаква носталгия ме гони ... по детството.

Не мога да забравя как бях болна, малка съм била и нищо друго не ми се хапваше, а само такъв компот. Татко отиде в селският магазин, който вече отдавна го няма и ми купи.

Татко го няма, но споменът остана.

Ох, извинете ме поувлякох се... та така, направих и този компот. Сега, сега мисля какво още да сътворя. Но определено вече му се вижда краят.

# 39
  • DE
  • Мнения: 971
Пеп-4о, усетих  че нещо пак правите из "шубрака" Mr. Green
Позачезна за два дни...значи като стане пелина, слагаш по една пощенска марка на 2 дамаджани и пращаш за насам. Ама по самолета, че да дойде по- бързо.
Е, такива алкохоли вече пия Hug

Марѝ , благодаря че ми припомни за компот от грозде Hug
Сподели моля те рецептата. Нали не е както със сока от грозде с разните му там процедури newsm78

# 40
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Разбира се, че не. Почистваш гроздето, т.е. слагаш само зрънцата в буркана, аз сложих 5 лъжици захар, ако обичаш по-сладко може и повече... След това залях със студена вода, затворих и варих 10 минути. Нищо сложно, но пък вкусно. Wink

Но за предпочитане е гроздето да бъде от бялото. Peace

# 41
  • Мнения: 505
Някой правил ли е лютеница с купено доматено пюре?

# 42
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Аз. Sunglasses

# 43
  • Мнения: 505
И как е? Не ме жали - говори, говори  Mr. Green

# 44
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Хич няма да те жаля... Mr. Green Wink



Та това е лютеницата, която от години правим в нашето семейство.

Перфектната лютеница! newsm10 Направи си и няма да съжаляваш. Peace

Някъде назад съм дала и рецептата...

Общи условия

Активация на акаунт