БЕЛГИЯ - 25

• 63 021
  • 743
  •   1
Отговори
# 555
  • варна
Благодаря Крис за допълнението,акта трябва ли да го преведа,и в крайна сметка има ли смисъл от тези здравни карти,или можем да се възползваме ако се наложи нещо през времето което сме там около 4 месеца от застраховката на таткото?

# 556
Аз като заминавах си извадих една такава карта. Никога не е излишно да имаш. По добре с нея, от колкото без нея. Отделно си бяхме направили и застраховки от БГ понеже тук бяха по евтини, а ни задължаваха да имаме.

# 557
  • варна
Благодаря ви дами!  bouquet

# 558
Kris 71 аз се чудех досега като питам нещо във форума защо ми отговарят на лични и казват че не искат да пишат във форума, а то било заради такива като теб. Доста по-възрастна си от мен и от добро възпитание няма да коментирам повече, само ще добавя че българина си е българин навсякъде ако ще не в Белгия ами на луната да иде. Дано пунктуацията ми те е задоволила и да спиш спокойно.

# 559
Девойко- не си струва труда да ти отговарям.Аиде по живо здраво от баба ти Крис

Без коментари повече. Ако не ти харесва не ме чети. Но не може онзи ден да се представиш във форума и да почнеш да го раздаваш философ. Мерси- има какво да учиш, почни със Зумбата.
Не,не ме задоволява , има кво да учиш, повтарям се, ама...

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 01:21 от kris 71

# 560
Здравейте, ние се завърнахме от Париж - уф, голяма лудница е в този град. Започвам да го намразвам  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Крис, аз като пристигнах първата година също имах такава здравна карта, бяха ни задължили да я извадим на цялото семейство. На втория ни месец тук Любо падна от двуетажното легло и си счупи главата, тогава викнахме линейка и го откарахме в болница, че имаше оплакване за болки във вратлето - за това и с носилка го свалиха по стълбите. Та там представих картата и ме изгледаха ето така  Shocked нямахме още СИС карти.
Не знам дали е помогнала или не, но след 3 месеца ми дойде сметка по пощата за 50 евро (бяха ми казали, че поне 500 ще платим  Rolling Eyes).
Аз съм със смесени чувства за тази здравна карта - от БГ ни задължават, тук обаче според мен не знаят за какво иде реч. Ноооооо, мисля, че тя е само за СПЕШНИ случаи.

Това, за постоянно живущи тук, необходимо ли е?  Thinking

Според мен - да, но ако искаш ще питам! Моята логика, е, че е за всички български граждани, които искат да гласуват. Ти нали си с двойно гражданство? Ние сме подавали всеки път такова заявление

Daniela Danailova, ако ще се установявате тук с детето и ще го записваш на училище не е зле да си вземеш всички документи, които са необходими за тази цел - трябва да се преведени и легализирани - отнема време и струва много  Mr. Green особенно като кажеш, че е за Белгия.
Трябват ти акта за раждане, имунизационния паспорт, и свидетелство за брак. Поне на мен това ми искаха, ама то и всяка община и град са различни де...

# 561
  • варна
Благодаря NellyDi,ще гледам да се подготвя,още не се знае дали ще е за постоянно,но определено ще е едно дълго гостуване до коледа,а ако има нещо което не съм доразбрала ще разчитам на вас за помощ.Приятен и ползотворен ден желая на всички дами  Simple Smile

# 562
Благодаря NellyDi,ще гледам да се подготвя,още не се знае дали ще е за постоянно,но определено ще е едно дълго гостуване до коледа,а ако има нещо което не съм доразбрала ще разчитам на вас за помощ.Приятен и ползотворен ден желая на всички дами  Simple Smile

Здравей,фирмата в ,койято работи мъжът ти ми е доста позната  Laughing
Мисля,че нямате право повече от 3 месеца да сте тук без регистрация.Ако решите да се регистрирате, ще ви трябва превод и легализация на акта за раждане на детето.Превод и легализация на брачното свидетелство.
Докато сте на гости не може да ползвате здравната осигоровка на таткото.
Незнам колко е голямо детето,за да ти кажа какви док.ще са му нужни.

# 563
  • варна
На 4 годинки е ,а иначе като отидем ще се регистрираме

# 564
Нели- разказвай как изкарахте, децата вярвам са супер щастливи. Аз ще съм благодарна ако споделиш къде нощувахте и доволна ли си. Ние сме планирали също няколко дневно ходене, но чакаме малко по топло време.

Колкото до картите- ние също вадихме. Докато уреждахме документите тук,  Анджи си счупи нослето и в болницата като я дадохме ме гледаха мигащо и питаха какво е това. Аз имах в предвид, че се издават бележки за плащането, с които знаете ни връщат парите. Те важат 1 година, а жената след регистрация ще iма документи до 3 месеца.

# 565
Нели,доволни ли сте от ваканцията?Децата въудушевени ли са?

Европейска здравна карта и аз имах...не съм я ползвала,но докато си уредя СИС картата питах при евентуална нужда как се процедира и ми казаха,че тук плащам,а в БГ ми възстанобяват парите...но не е препоръчително да се остава само с такава карта за дълъг период от време...

Simple Smile

# 566
И аз знам, че тук гледат така  Shocked като видят българските уж международни здравни карти. Аз докато си чаках моята Сис карта два пъти ходих на лекар и понеже ни познават минавах все едно мъжа ми е бил на преглед, т.е. всичко на негово име за да ни върнат после парите. Добре, че тогава не ми се е наложило да ходя на АГ  Joy

# 567
От Дисни Ленд останах със смесени чувства - децата също. Първо да поясня 1 ден е КРАЙНО недостатъчен да се насладиш на този парк.

1. Имахме билети и за двата парка Дисни Студио и Дисни Ленд. Студиата ги затварят в 17.30 часа, а Ленд-а в 21.30 часа. Ама ние не знаехме и се набутахме първо в Ленд-а.

2. Според мен и двата парка с всичките им атракциони не стават за деца около 5-6 годинки. Ще ви кажа и защо мисля така. Всички атракциони, в които се побирахме като ограничителна мярка 102 см. са УЖАСНО страшни според мен за тези деца. Возихме се на едно влакче - за мен беше яко забавление, за децата също, но определено ги беше страх, като слезнах от влакчето ми трепереха краката.
В Студиата преди да ги затворят успяхме да влезнем само в Къщата на Терора. АУУУУУУУУ,  Въпросния атракцион ни беше последен преди да си тръгнем и ужасяващо страшен. Не съм очаквала, че ще е така за това се съгласих като поискаха да се качим. Станимир се разплака по едно време, Любчо придоби една физиономия странна - в смисъл според мен от страх беше тотално блокирал. Падахме с асансьор - признавам си, че бях на ръба на сърдечен удар от страх. Като слезнахме Любо ме попита: "Мамо, защо ми нямаше главата като падахме?"
3-ти ден подред сънувам кошмари, колко лоша майка съм, че ги качих на това чудо.

За другите по-интересни за тях, които искаха не влизахме в ограниченията - едните бяха 132 см, а влакчето на Инди 140см. Ама съдейки по тези на които се качихме - чак съм доволна, че не влизаме в ограниченията. Количките не работеха, но като гледах пистата - предполагам, че и там щеше да е доста страшно. Сега съм доволна, че не работеха, защото единият от малките трябваше да се вози с Влади, а той от своя страна не е достатъчно голям, за да предпази брат си от нещо....

Има и за по-мънички, но не атракциони ами шарени площадки за игра. В 17 часа имаше парад - интересен е, но трябва да знаеш за него и да го чакаш на удобна позиция. Друго не можахме да видим.

Спахме при приятели, така, че не мога да дам мнение за хотелите, но бих препоръчала да се спи в самия комплекс, и да се седи поне 2-3 дни.
По-късно ще кача снимки и ще ви пусна линк

Сега съм замислила посещение на Парк Астерикс, но ще проуча нещата по-подробно преди да се реша да купя билети.

Редактирам се, че забравих да спомена - времето беше слънчево, но безкрайно студено. Април месец НЕ е подходящ за такова място. В момента имам 2-ма кашлящи като магарета и най-малкия е суполив, ама то детето цял ден навън изкара и отделно ни изби там 5-ти зъб и гледам 6-тия е набъбнал, та сополките може и от зъби да са, ама....  Crazy

Последна редакция: пт, 05 апр 2013, 10:09 от NellyDi

# 568
Нели, разбира те напълно. Аз самата не съм ходила в Дисниленд и явно ще го отложим за след 5-6 години  Laughing Сестра ми беше ходила и от нея знам, че е доста страшничко.

Аз мога да ти препоръчам ето този парк в Холандия http://www.efteling.co.uk/?l=14645 И за него един ден ще е малко, има хотел, където може да се отседне. Парка е като място излязло от приказките и няма чак такива страшни атракциони. Децата ще му се насладят. Ние ходихме май месец и беше екстра, но тази година е изключително студена. Единственото е, че като е хубаво времето има много хора и много се чака за аткракционите.

# 569
Ле лееее Нелка,какво направихте вие с тез зъбки  newsm78  Grinning ? Вече пети и шести......Ние още си чакаме  Thinking и май си останахме последни  Joy. Само Камито не знам как е зъбките  Grinning.
Браво на Красимърко!!!!!

Общи условия

Активация на акаунт