Семеен бюджет

• 134 131
  • 2 321
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Мери ан, хич не съм се заяла или запънала (както там се изрази). Направи ми впечатление буквата, а не цифрите - явно не си разбрала смисъла на написаното.
Благодаря за разясняващите включвания!  Hug При все че не разбирам този стремеж да пишеш в "к"-та хилядите... мода ли е, какво е?  newsm78
И аз като Мирама не плащам нищо вече предварително - нетът ми е на най-скъпата тарифа (месец за месец), точно защото пътуваме много и нямам сметка да го предплатя за година. Телефоните са на минималния договор - 1 година, - нищо че няма отстъпка (отстъпката е в това, че след 1 година се е появил по-изгоден план и пак съм на далавера)
Осветлението почти изцяло го минах на LED, така че сега поне от лампите идва икономия около 6-7 пъти  Grinning
Жилището е добре изолирано и с южно изложение, та и парното е на минимум (на 20-21 градуса не мога да живея, но 22-23 са ок).
Лакът за нокти се пече и трае по над 2 седмици, така хем съм постоянно лакирана, хем не давам по 15 лв. на седмица за лак - излиза по под 10 лв. на седмица. Фризьорите ги намалих до минимум - 9-10 пъти в годината - след като по едно време ходех по 2-3 пъти в седмицата и се отвратих от себе си...

Храната е главното перо, от което някак не успявам да спестя. Ядем био плодове и зеленчуци, био сирене, леща, кисело мляко, маслини, брашно, био кус-кус и все в този дух. По-вкусни са ми просто. Често сме по вегетариански ресторанти.

П.П. Като цяло думата "пестене" не ми се нрави - "икономията е майка на мизерията" е нещото, което знам от опит. И, ей така, за идеята, не пестя нищо.[/b]

# 736
Според мен точно такива непланирани разходи - за ремонт на нещо , за здравословен проблем , се поемат от спестените пари .
Ако ги нямате - как се справяте ?

И защо се повтаря , че с деца разходите се увеличават ?
Някой оспорва ли го изобщо ?

# 737
  • Другата България
Елементарно Уотсън-заем, какво друго? От банка или познат-все тая.Зависи от сумата.

# 738
Да , но заемът нали ще го върнеш ?
Или не ?
Че ако е от банка и лихви има .
Т.е. не заделянето ( неспестяването ) ти излиза скъпо .

# 739
  • София
Така е, ама като няма вече от какво да се спестява...
А иначе за непредвидени разходи трябва да си има перо от приходите - примерно едни 100 лв всеки месец.

# 740
  • Варна
Аз в желанието си да планирам всички разходи се научих и със сметката за тока да го правя. В темата за тока съм показвала как, ако някой се интересува ще споделя отново.
Така имам възможност да я държа в някакви рамки ако се налага.

# 741
  • София
Много точно казано!  Peace
Не си представям да нямам спестявания.
Имаме два вида спестявания.
Едната спестена сума не се пипа. Тя е само за екстремни ситуации, като (недай си боже) заболяване, абе нещо свързано със здравето.
Другата сума са ни текущите спестявания. Там цифрата се променя постоянно. Ту се внасят пари по депозита, ту се изтеглят за ремонти, за големи покупки. Сега събираме за кола, че старата сдаде багажа. Ако не спестявахме, от къде да ги извадим тези суми?! Заеми, кредити, ипотеки - не мерси! (Имахме 5-годишна ипотека и дори тя ми дойде в повече и то по време на майчинството ми.)

# 742
Абе аз от тук разбрах , че всеки който споделя , че си планира разходите , ( защото да спестяваш не значи да се лишаваш ) , се определя , че живее като скот .
А има много начини да имаш нещата  на приемлива цена .

форума е безкраен извор на мъдрост, хепи мама,  не се чуди -  вчера например научих че жените, които имат кариера не работят.

# 743
В момента точно необмислените кредити забатачват много положението на българина. Че и с тоя предполагаем край на света на 21.12, догодина ще е още по забатачено.  Peace

# 744
  • София
Според мен точно такива непланирани разходи - за ремонт на нещо , за здравословен проблем , се поемат от спестените пари .
Ако ги нямате - как се справяте ?
...

Пестя, но не под формата на рязане от основните удоволствия - хубава храна, кино, пътешествия. Иначе пари за ремонти (на къщи, на зъби, на коли) има, когато се наложи.
Пестенето е за къща. Щото кредит, убий ме, не тегля! Е няма да я имам веднага. Но поне ще дишам свободно следващите 30 години  Grinning
Не знам как се получава, но нестискайки се, сякаш освобождавам енергия за по-добри идеи и съответно по-добри доходи - така го усещам. Преди го правех несъзнателно, а след като изгледах 1-2 филма и попрочетох мъничко книги - вече стана съвсем осъзнат и контролиран процес. С още по-впечатляващи резултати  Grinning

# 745
Аз точно обратното - нестискайки се съдържам  само много тъпа енергия
До 32г аз не съм ценила парите си, чак не ми се обяснява, но откато ги ценя ( ама до лев ги ценя) се чувствам по-смислено и по-зряло. На мен планирането ми помага ( говоря за относително планиране, ф-ри винаги има) и да се концентрирам в/у цели, а на мен целеполагането не ми е силна страна, та има и + ефект в/у водолейската ми вятърничевост

# 746
Не пестя от изброеното от Пепеляши, то се стремя да харча рационално и икономично. Ценя и жълтите си стотинки и не разхищавам и лев. Така и финансово, и душевно се чувствам по-добре. И даже живея по-богато.

# 747
  • Другата България
Да , но заемът нали ще го върнеш ?
Или не ?
Че ако е от банка и лихви има .
Разбира се, че ще го върнеш.
Неспестяването излизало скъпо....аз започвам да смятам, че аз нещо не съм в ред. Права си по принцип, но дали за да спестиш трябва да има от какво? Да речем приходите са ти 2000 лв. разходите 1800, ок, спестяваш 200, но на другия месец вече излиза един непредвиден лекар, зъболекар или квото и да е там да речем за 500 лв. и ти вече се чудиш останалите 300 откъде да ги вземеи...и се получава един омагьосан кръг, и ти все си в центъра му. Tired
Всичко опира основно до това колко получаваш, кой каквото и да ми говори това е, не може да работиш за 500 лв. месечно примерно , да си покриваш основните неща и да имаш два вида спестявания, аз поне това не го разбирам.Ако някой може да ме научи как става ще съм му задължена. Сериозно.

# 748
  • София
 Joy ...водолейската вятърничавост...

И на мен целеполагането не ми се отдава. Затова и не се тормозя. Естествено, в ежедневието винаги има неща за вършене - харесва ми, не харесва ми. Не говорим за тях.

Не си поставих за цел да откажа цигарите... щото т`ва са си едни 150 лв. на месец... Казах си: "Искам го, но няма да се притискам - когато, тогава."
За по-малко от половин година някак си пушачите около мен се разредиха, желанието ми сама да пуша ме напусна и сега запалвам само в много редки случаи, когато има приятна компания за това.
Тоест, спестявам по едни 130-140 лв. на месец, без да се самоизтезавам и да тествам лимитите на търпението си.

Обаче, пък, си купувам редовно френско козе сирене и хубаво вино...

# 749
Пестиш ако има от какво.
Ако доходите ти не стигат дори да си покриеш сметките, как точно да спестиш???

Общи условия

Активация на акаунт