"По дрехите посрещат, по ума изпращат".....А вие?

• 20 440
  • 276
  •   1
Отговори
# 165
[МИ такива "повърхностни" уж неща и то трайно. ...
Това, което исках да кажа е, че най-интересните, смислени и успешни хора, които съм срещала, до един са препълнени с несъответност по един или друг начин. Предразсъдъците спестяват проблеми само привидно, по-скоро водят до важни пропуски и загуби.  
Точно казано . Хората са много-пластови и флуидни ,т..е променящи се спорадично през годините. И всичките тези непрестанни опити да се класифицират хората , да се слагат в малки кутии  "умен",  "моден" ," преуспяващ" и т.н. са само горните пластове на ядрото .

# 166
  • София
И да се прави човек на широкоскроен също няма полза. Всеки човек има предразсъдъци свързани с това да общува с определен тип сходни нему хора и да избягва други типове несходни му или вредни за него. Има различия, които предполагат контакта да продължи и такива, които не го предполагат. Предполагам никой няма да прекрати контакт, заради обелен лак на ноктите, но такива неща са знаци и заедно с други по- сериозни констатации определят цялостното отношение. Всеки си има приоритети в подбора на хора, сам си е формирал предразсъдъци и е добре да си ги следва. Така или иначе няма да ни е по силите да възприемем и разберем цялата сложност на даден човек, няма как да не групираме част от видимите му черти в рамките на вече познати квалификации.

# 167
Последното мнение затвърждава тенденцията към категоризиране и търсене на смисъл и семантика чрез наши си познати категории . Но едва ли някой напълно дословно и вярно би оценил външни белези като дрехи и поведение ,защото те ще са пречупени през неговата призма на възприятие и нагласи. Затова и съм скептик към подобни опити ,не че не ги прилагам като всеки,но не им отдавам чак такова значение както тук се показва.

# 168
Предразсъдъците са полезни. Много идеалистични и  типични за кинематографията са сценки на близост между хора с видими различия във външния и вътрешен вид.
Да си широкоскроен е модерно. Усещам и друга линия на поведения, явно от автосугестична, ще я опиша с два емотикона-  Simple Smile  Hug към всичко и всички. Една мекота, средна линия на поведение, уж доброта и умерен характер. Не усещам искреност обаче.

# 169
  • София
Последното мнение затвърждава тенденцията към категоризиране и търсене на смисъл и семантика чрез наши си познати категории . Но едва ли някой напълно дословно и вярно би оценил външни белези като дрехи и поведение ,защото те ще са пречупени през неговата призма на възприятие и нагласи. Затова и съм скептик към подобни опити ,не че не ги прилагам като всеки,но не им отдавам чак такова значение както тук се показва.
Не е въпросът дали обективно и вярно ще прецениш даден човек, въпросът е субективно как ще го прецениш, защото ти ще контактуваш с него. Това, че ти няма да си близък с някого не го прави автоматично лош и некачествен човек. Има много качествени хора, че и добри, които просто не са от моята порода и не бих била близка с тях, макар да оценявам техните качества, извън чертите, които са ме накарали да страня от тях.

# 170
Не знам, аз преценявам по физиономия. Е, понякога бъркам, но в голям процент от случаите съм права. Дрехите не са ми основен фактор за преценка на човека срещу мен. По-скоро да ме заблудят отколкото да ми покажат верния път.

# 171
Да си широкоскроен е модерно.

Аз бих го казала така - да се правиш на широко скроен е модерно. Обаче пък много бързо лъсва истината.

Отговорът ми по темата е като този на Iris04 - и ние не.

# 172
  • Bapнa
Не знам, аз преценявам по физиономия. Е, понякога бъркам, но в голям процент от случаите съм права. Дрехите не са ми основен фактор за преценка на човека срещу мен. По-скоро да ме заблудят отколкото да ми покажат верния път.

И аз по сходен начин, но и стойката на тялото, движенията му, както и движенията на очите и къде гледат. Може да е шантаво, но това запомням, не дрехи, аксесоари, грим и т.н.

# 173
И в случите, когато съм бъркала, не дрехите промениха мнението ми, защото те си бяха абсолютно приемливи, а начинът им на мислене ме накара да възприема тези хора в нова и по-добра светлина.

# 174
Субективното не е обективно в повечето случаи . А преценката е бариера и няма как да е меродавна когато е обоснована на няколко компонента, а не на цялото .
 Хората често пречупват преживяванията и възприятията си през собствената си ограничителна призма и това понякога води до неразбориите с погрешните представи.
Нито дрехите, нито лицето,нито школовката и модулирането на гласа, тембъра ,диалекта, стойката,  нито поведението и държанието ,а всичко вкупом вземам под внимание при общуване.

# 175
За да можеш да обстойно да прецениш човека е необходимо да познаваш събеседника си в много различни ситуации. Не виждам как това би било възможно  при краткотраен контакт. Ама нейсе и нямам с какво да си запълвам следобеда...Иначе съм съгласна с многопластието на преценяването. Wink

# 176
  • Bapнa
Добре де, практически опит с непозната - в коя от двете светлини би ви вдъхнала повече доверие, за да общувате с нея?
Скрит текст:

Липсват бижута, а и лака не се вижда, нооо все пак можем да изберем

# 177
  • София
За да можеш да обстойно да прецениш човека е необходимо да познаваш събеседника си в много различни ситуации.
И ако може през погледа на повече от един независим наблюдател на това поведение. Но все пак ние няма да изпращаме достоен наш представител в Космоса, ние просто си общуваме.

Контеса, всичко свързано с човека е субективно, нито един субект/човек не би могъл да обективен. И ограничаващата призма я създаваме точно с тази цел- да ограничава. Затова човек трупа опит. От бебе като паднеш си правиш извод защо и като срещнеш даден тип човек или типични черти, които са причинили "падане" просто ги отбягваш. Глобално погледнато това може да са качества у другия, няма значение, важното е, че на теб не ти изнасят във взаимоотношенията и толкова.

Касита, много хора се чувстват подтиснати, много хора се правят на жертви, а и на двата типа защитата на по- слабите, широкоскроеността и толерантността са много хубав параван. Това ще им позволи да са арогантни, защото някой им се струва заплаха за въпросните по- слаби, ще им позволи да сочат с пръст, да твърдят, че воюват за правдата, когато си избиват комплексите и тн. Имам дългогодишен контакт по принуда с една такава персона, която е направо ангел небесен ако я не я познаваш, а всъщност е пълен егоист, егоцентрик и е почти напълно лишена от съвест и емпатия. И тя много обича да се носи зле облечена, това е част от образа и на мъченица.

Presiqna И двете са ок, дори ми изглеждат като един и същи човек преоблечен за различни поводи.

# 178
Толумбе, малко са по различни нещата. Добър родител не е най умният, най богатият или най успелият в бизнеса.

Разбира се. Изуми ме поставянето под въпрос на нечии качества като родители,
заради начина, по който изглеждат. Затова и тръгнах да се обяснявам.

Преди време се смяхме в Самотните родители по подобна тема-
колко ли свестни мъже сме подминали, само защото са носели бели чорапи  Laughing

# 179
  • София

Преди време се смяхме в Самотните родители по подобна тема-
колко ли свестни мъже сме подминали, само защото са носели бели чорапи  Laughing
Joy hahaha Joy

Общи условия

Активация на акаунт