БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 946
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 840
  • Пловдив
Разказа за домашното раждане на Мег беше публикуван в списание "ЕВА" през 2008 година. Там за пръв път го прочетох. Толкова красиво беше написано...направо да ти се прииска да родиш в къщи. Дори заносех списанието на гинеколога си бременна. Оказа се, че той също го е чел....във фризьорския салон. Закъснявал му часа за подстригване.  Laughing

Така, че не е необходимо да си част от общност, за да решиш да родиш в къщи. В интернет има толкова информация, четеш, пишеш анонимен, отговаря ти се, справка първите 7 теми за раждане в къщи....описания и съвети как да спреш кръвоизлив, как да си развържеш пъпната връв.... все елементарни манипулации.

Затова трябва да има регламент. Не че агитацията ще спре, не че няма да има хора, които да родят сами в къщи, но за всички останали трябва да има избор. А за взимането на решения от отчаяние.....дори не знам как да го коментирам.  Rolling Eyes

# 841
Това, че няколкото фронтменки на Родилница имат различен профил, все още не казва нищо за последователките им.

Какъв точно е профилът на фронтменките им? В пряк диспут с лекарите в повечето предавания стоят умопомрачително.

Последна редакция: пн, 12 ное 2012, 14:19 от Cygnus

# 842
Добре де, а защо майката да може да вземе решение да задържи бебето или да го абортира, а да няма право на избор как да го роди? И изобщо НЕ СЪМ ЗА неконтролируемото раждане тук-там, но ми е интересно кой и по какъв начин може да ми забрани да родя по начин, който намеря за добър  newsm78 Не говоря законово, там е ясно, че може да се прокара закон, който да забранява каквото и да е, а чисто човешки... Погледнато от един друг ъгъл дали майката с незнание, промит мозък или каквото и да е, предизвика неволно смъртта на детето си или умишлено отиде в болница някой да го умъртви като съвсем малък ембрион... За мен е едно и също - това дете няма да порастне, няма да стане "човек". Та в този ред на мисли - защо, кой е този, който ще си играе на Господ и ще казва кой къде да ражда и как да живее?
Абортите се правят в болници, има регламент за това до кой месец е възможно, определено е със закон. Аборт е разрешен до 3 месец, дете се ражда в 9ти. Разликата е доста голяма. Идеята на раждането е нещо да се роди, нали така? Живо и здраво. Домашното раждане не е регламентирано, абортът е.

# 843
JP,
всъщност, не ги следя изкъсо.

По повод пригодността на женското тяло - днес, съвсем случайно и без връзка с темата, ми попадна една книжка на известен наш военен летец от близкото минало, полуисториографска-полубиографична. На първа страница - следният интересен пасаж, давам го просто за размисъл:

"Раждането е станало в родната ми къща в с. Попица, Белослатинско, както са раждани всички деца (става дума за 1928 г. - бел. моя) - в околията не е имало нито болница, нито родилно. Акуширала е Къна Чутуркова - тогава млада, енергична, смела, самоука акушерка, изродила стотици деца без нито един нещастен случай! Зиме и лете ходеше с тъмен вълнен сукман и шарена престилка. Това й придаваше достолепие, но и я състаряваше, та отрано всички й казваха баба Къна, а е била на има-няма 35-40 години. След 9 септември стана и бригадирка."

Надявам се не смятате, че 90-годишният дядо е агент на Родилниците  Mr. Green

Няма спор, че по-добре е да се разреши асистирането и да има законова уредба. Ако ги няма, домашните раждания нито ще спрат, нито ще намалеят, това е моята прогноза. Ако ги има - също няма да се увеличат много съществено, но вероятно ще се намали рискът за майките и бебетата в тези случаи.

# 844
Параход, по този повод баба на мъжа ми и досега се чуди за какво седят в болница по три, пет и повече дни родилките, какво толкова им правят, и най-вече защо умират бебета там, като тя била родила три в домашни условия, едно дори навън, насред гората, тръгнала към Здравната служба на селото, в което учителствала.  Crazy

# 845
Касита...
на моя приятелка пък бабата е починала при домашно раждане (през 30-те), и е оставила 2-годишно сираче, но все пак никога няма да забравя как пълното възстановяване от болнично раждане с естествено родоразрешение ми отне около 6 месеца, от тях първите 3-4 дни в интензивно отделение, без контакт с бебето. А не е да не съм пригодна, нали, здрава права жена, с дълги крака и нормален таз, нищо ненормално не е диагностицирано от лекарите през бременността и т.н.

Тъй че.. истината е някъде по средата Sunglasses

# 846
Параход, някакви данни за смъртността при бебетата и майките преди 90-100 години да са ти попадали? Дори при асистирани раждания.

Явно ги следиш достатъчно изкъсо, за да коментираш образованието им - но не и съветите им за раждане у дома? Simple Smile

# 847
  • София
Какъв точно е профилът на фронтменките им? В пряк диспут с лекарите в повечето предавания стоят умопомрачително.

Умопомрачителни са, но в друг смисъл на думата. Все пак жените пари изкарват и очевидно добре се справят. Иначе относно диспутите - лекарите са твърде деликатни и твърде щадящи спрямо тях.

Параход, по този повод баба на мъжа ми и досега се чуди за какво седят в болница по три, пет и повече дни родилките, какво толкова им правят, и най-вече защо умират бебета там, като тя била родила три в домашни условия, едно дори навън, насред гората, тръгнала към Здравната служба на селото, в което учителствала.  Crazy

Моята прабаба пък си е родила близнаците на нивата, докато прекопавала. Но другите й три деца не са имали този късмет. А сравненията  с миналия век с каква цел са?

# 848

Моята прабаба пък си е родила близнаците на нивата, докато прекопавала. Но другите й три деца не са имали този късмет. А сравненията  с миналия век с каква цел са?

С цел да четеш поне три поста преди този, който репликираш, защото там може да се крие отговорът на въпроса ти.

# 849
JP,
пак ти казвам, не ги следя и не знам в детайли какви са съветите им. Това е първата тема по темата, в която се включвам активно, без да имам някаква особена цел - за мен ражданията, домашни или болнични, са приключили.
Обаче така се е случило в живота ми, че познавам извънфорумно много хора - сред тях част от активистките, също Цвети, чиито кокали изгризахте в този форум, а също няколко от дулите, които категорично не защитават домашните раждания и асистират изцяло в болнични такива. Ако и ти ги срещнеш на живо, и си говорите по тема, различна от раждане и бебета, ще се учудиш колко "нормални" са. И да, повечето са с по едно или няколко образования и добри професии. От тези, които аз познавам, никоя не вижда кариерното си развитие като акушерка.

За поста на Cygnus - виждала съм глупости да се леят от екрана и от единия, и от другия лагер (и лекарите са в това число). В тези предавания се работи по начин, който изисква да си страшно, наистина жестоко подготвен по темата, за да можеш да кажеш две свързани изречения, без малоумната водеща да те прекъсне и "насочи".
Не бих разчитала на телевизията да ме ограмоти по какъвто и да е въпрос. И на форумите, по принцип, но това е за мен лично - също така съм била и свидетел на не един и два големи проблеми, вкл. здравословни, разрешени благодарение на верижна реакция, задействана от форумни постове.

Последна редакция: пн, 12 ное 2012, 14:41 от Параход

# 850

Умират, защото Бг е една от страните,в които ваксинират новородени-нещо,което в повечето други държави го няма.
Освен това всеки може да си тръгне след подпис от болницата,никой не кара никого да седи там насила.
Едно време хората са раждали по много деца,като са започвали да раждат рано.
Иначе и аз имам починала прабаба след раждане,дядо ми са го отгледали роднини.

# 851
Това пък за ваксините дойде ни в клин, ни в ръкав.

# 852
JP,
пак ти казвам, не ги следя и не знам в детайли какви са съветите им. Това е първата тема по темата, в която се включвам активно, без да имам някаква особена цел - за мен ражданията, домашни или болнични, са приключили.

За мен "нормалността" не е кой знае каква добродетел - затова и не определям никого като "нормален", "смахнат" и т.н.

Съветите им можеш да прочетеш - те са в архивите. Как да убедим мъжа си, какво да кажем на родителите, как да повтаряме, че просто всичко е станало много бързо и не сме успели да се обадим... Медицински съвети - как да реанираме новородено, което не диша, какво да правим при силно кървене (не, не позна - не викаме линейка) и т.н.

Не знам кой не защитава домашните раждания - но една съществена част от тях всъщност са раждали неасистирано у дома, нали? И поне една от тях - след секцио? Или и за това нищо не знаеш? Simple Smile Да разбирам, че си говорите за времето значи предимно...

# 853
Това пък за ваксините дойде ни в клин, ни в ръкав.

Баба ти може да намери смисъл.

# 854
 Аз също не разбрах, от ваксините ли умират новородени?

Общи условия

Активация на акаунт