БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 91 031
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 855
JP, недей така с лошо - никъде не казвам, че са ми приятелки и се срещаме редовно, просто сме се засичали някога някъде по трасето.
Всъщност познавам няколко, които са раждали в болница и практикуват в болници, които допускат дули; а една е действаща при сегашната нормативна уредба акушерка.
Предполагам визираш Меги и Роси, те са известни публично с домашни раждания.

Последна редакция: пн, 12 ное 2012, 15:00 от Параход

# 856
Темата за ваксините няма нищо общо с раждането в домашни условия, макар за мен да е проявление на едно и също нещо. Само да кажа, че в САЩ родителите вече масово отказват да пускат децата си на училище, ако в класа има неваксинирани деца. И с пълно право!  Peace

По отношения на ражданията - в момента това е престъпление според българския закон. Не разбирам какво толкова има да се дискуртира. Все едно да се обсъжда дали трябва или да се инкриминира някое друго престъпление. Изобщо що за дискусия? Закона не позволява и точка. Аз лично горещо се моля така и да си остане!  Praynig

# 857
Хоуп,
предпочиташ да е разрешено не-ваксинирането (и да можеш да получиш информация и да подбереш средата на децата си по указания от теб пример) или да е забранено и лекарите, срещу подкуп или усмивка, да попълват лъжливи картони на неваксиниращите (както е общият случай сега)?

# 858
Не знам за кой общ пример говориш, аз дадох конкретен такъв от САЩ и съм убедена, че там лекарите не фалшифицират картони.
Предпочитам да има правила и те да се спазват ясно. Това важи и за ваксините, и за домашните раждания, и за всичко останало!

# 859
  • До хладилника, който обичам
По отношения на ражданията - в момента това е престъпление според българския закон. Не разбирам какво толкова има да се дискуртира. Все едно да се обсъжда дали трябва или да се инкриминира някое друго престъпление. Изобщо що за дискусия? Закона не позволява и точка. Аз лично горещо се моля така и да си остане!  Praynig
Закона напълно си позволява и допуска домашното раждане. Не позволява и няма регламент да бъде то асистирано. Трябва да се прави разлика между нещата Simple Smile
Домашното раждане не е престъпление и не може да бъде инкриминирано.

# 860
Хоуп,
второто е нещото, което правят (и всъщност, са принудени да правят) неваксиниращите в България в момента. С активното съдействие на лекарите.

# 861
Домашното раждане не е престъпление и не може да бъде инкриминирано.
А трябва!

Параход,
Опасявам се ще влезнем във философски дебат за манталитета, заплащането и морала на лекарите, а не ми се иска. И не бих искала да поставям всички доктори под общ знаменател.

# 862
Не може да бъде престъпление, защото такива раждания се случват и при непредвидени обстоятелства, което не значи, че автоматично родилите у дома са престъпници. Крайностите не водят до нищо добро.

# 863
  • София
Параход, каква хубава реклама направи само. Което само затвърди думите ми.

# 864

Добре. Simple Smile Почнах да се обърквам - говорехме за Родилница, ти ме пращаш да гледам за дулите, а е въпрос на време да намесим и "Естествено".

Тия неща едно и също ли са, че почнах да се обърквам? Simple Smile

# 865
Не може да бъде престъпление, защото такива раждания се случват и при непредвидени обстоятелства, което не значи, че автоматично родилите у дома са престъпници. Крайностите не водят до нищо добро.
Сигурна съм, че има начин да бъде разграничено едното от другото. То иначе и за убийството може да се приложи виждането, че понеже и иначе умират хора от наръгване , то не трябва да се наказва! Peace

# 866
  • София
Разсъждаваме си ние тука, от Софийската камбанария за разрешаване на домашни раждания.
Не, не трябва да се разрешават.
И то не заради жените и децата.
А защото в провинцията масово се затварят болници и хиляди хора вече нямат достъп до медицинско обслужване.
На правителството това домашното раждане ще му дойде дюшеш дето се вика - ето вижте, те могат и сами да си раждат, не им трябват болници.

Иначе и на мен ми се щеше да си родя вкъщи. Ама с лекар , ако може.
Както и да е, успях да си уговоря раждане с отстъпки - т.е. доколкото може, както аз искам.
Всичко мина леко, викам си - ми то верно можеше и вкъщи.
Докато не прокървих жестоко един час след раждането...

# 867
За Естествено да се изкажа, ако не съм го казала вече, преди да сте ги наплюли.  Laughing
Ходя на техните курсове за бременност, раждане и родителство - нищо общо нямат с домашно раждане и въобще не препоръчват неасистирано такова Peace Те по-скоро се борят за промяна на някои болнични практики.

# 868
Сигурна съм, че има начин да бъде разграничено едното от другото. То иначе и за убийството може да се приложи виждането, че понеже и иначе умират хора от наръгване , то не трябва да се наказва! Peace

Как можеш да разбереш дали съм родила у дома си по своя воля или по стечение на обстоятелствата?

Предвид това че, родих второто си дете за минути, ако не бях отишла часове по-рано в болницата, спокойно можеше да съм от статистиката на родилите, докато чакат линейката. А как да докажа, че не съм искала това нарочно?

L'Agent, напротив, хората от провинцията особено много държат на близостта си с болничното заведение, новаторите са повечето от града, с образование и алтернативно мислене.

# 869
Мецани,
не търси под вола теле. Това, което третираш като "реклама" е премахнато от поста, тъй като изобщо нямам професионални или финансови интереси в тази сфера.

JP,
онзи ден колежка ми каза, че хората бъркат "Киномания" със "София филм фест" и новия фестивал "So!Independent". Това отговаря ли на въпроса ти? А също кимчито, киселото зеле и зауеркраутът едно и също ли са? Grinning
Сега по-сериозно: мисля, че участието на една или друга фигура в няколко от посочените организации им прави лоша услуга, тъй като по принцип изповядват различни ценности и кредо. "Естествено" е организация с по-мека насоченост, тъй като в нея участват (и винаги са участвали) и лекари и медицински специалисти, и на нея дължим доста от подобренията в обслужването по болниците.
"Родилница", доколкото знам, е радикална група по интереси, която няма официален юридически статут. Може и да е придобила, информацията ми е отпреди години.
Дула може да стане всяка жена, която изкара курсовете, без връзка с никоя тези организации. Бу, която се включи по-горе, е изкарала един от тези курсове, ако не се лъжа, и може да каже повече?

Какво да направим сега, като София и България са малки и всички са братовчеди. От друга страна, активистите не е лошо малко да се стегнат и да си изяснят статусите.
То с това раждане стана малко като с радикалния ислям - понеже той съществува, значи всички мюсюлмани са лоши хора. Еми не е така. Не може всичко да се привежда под общ знаменател, само за да си чешем езиците.

Общи условия

Активация на акаунт