БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 561
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 125
  • София
Бу, мисля по-належащо е ние като граждани да направим всичко по силите си, за да се промени порочната практика в българското здравеопазване. Да настояваме за промяна в условията, грижите и отношението към пациентите. Това засяга мнозинството от нас. Когато имаме поне малък напредък, ще дойде ред и на другите неща.

ЗА родилните къщи съм, но пак казвам, в момент на икономически срив в държавата не виждам от къде биха се намерили средства за построяването на такива.

# 1 126
  • София
Бу, мисля по-належащо е ние като граждани да направим всичко по силите си, за да се промени порочната практика в българското здравеопазване. Да настояваме за промяна в условията, грижите и отношението към пациентите. Това засяга мнозинството от нас. Когато имаме поне малък напредък, ще дойде ред и на другите неща.

ЗА родилните къщи съм, но пак казвам, в момент на икономически срив в държавата не виждам от къде биха се намерили средства за построяването на такива.

Къде пише, че трябва да са държавни?

# 1 127
stelt77 , както винаги ще изговориш един куп думи, но няма да отговориш на въпрос.

Моля те, кажи защо искаш на домашно раждане да присъства медицинско лице, като същото това лице е некадърно, лошо и т.н.?

Този въпрос постоянно се задава и в двете теми и никой не благоволи да отговори.

Не се отговаря, защото не уточняваш за кое конкретно лице говориш... Та кое е това некадърно, лошо и т.н. медицинско лице, за да зная и да не го търся при мое раждане? И къде конкретно съм твърдяла, че всички медицински лица са некадърни и лоши? Лично смятам, че некадърните няма да посмеят да израждат в домашни условия, защото не могат...

Много си добра в измъкването  Laughing
Наистина ли мислиш, че използвайки израза "медицинско лице" визирам точно определен човек. Ми, хубаво, ще се перифразирам.

Четейки постовете ти, оставаме с впечатление, че медицинският персонал( лекари, акушерки) са в болницата, за да стъжнят живота на родилката и как не може да им се има доверие. Е, как ще имаш доверие на такива хора, че да ги викнеш да ти асистират на домашното раждане?

Не знаеш дали "некадърните" няма да поемат домашно раждане, нали за пари докторите всичко правят.

Явно си останала с грешно впечатление... Никога не съм твърдяла, че всички медицински лица са некадърни или лоши... На моето раждане акушерките попълваха документи, отваряха и затваряха прозореца, сложиха ми 2-3 системи и едната ми каза да си развържа косата (сигурно не съм й харесала вързана), така че за уменията им като акушерки мога само да гадая... Всичко останало лекарят държеше да върши сам + санитарката, която тичаше да трие кръвта, която лекарят изкарваше от мене при проверките за разкритие, мануалното помагане за такова и прочее... За мен този лекар е кадърен, има и определени знания и опит, с които много лекари не могат да се похвалят, само че практиката в болницата го е направила арогантен и другите лоши думи, които ще избегна да напиша...

jp, може би ако седнеш да мислиш, вместо постоянно да се заяждаш, сама ще стигнеш до извода, че неграмотните няма да практикуват в домашни условия... Няма да могат да скрият грешките си и т.н. Щото мен и пиян залян лекар ме отвори за една операция, но се наложи да извикат друг да ме затвори... Колко пъти медицинско лице ще успее да отиде пияно на домашно раждане, преди да го уволнят?

# 1 128
Дойдохме си на думата ....  Whistling

# 1 129
  • София

Ще отговоря от личен опит, защо аз считам че системата не е наред:

Разбирам напълно жените, които искат да родят вкъщи - нека им се даде законово право на избор, след като се почерпи опит от държавите с най-успешни и дългогодишни практики. И дано отговорността им спрямо бебето е съизмерима с тази на лекарите, освен ако умишлено не са предприели действия, които да навредят на детето. Останалото мисля, е въпрос на морал, съвест и преценка.

bouquet

6. Не е нормално да се молиш в реанимацията за глътка вода и спящата дежурна гад да се прави, че не те чува, а като се разсъни да ти кресне да млъкваш.
7. Не е нормално да кажеш, че катетърът ти е пълен до пръсване, и да ти отговорят, че ще ти го сменят на сутринта.
8. Не е нормално стаята, в която се държи детето ти да има надпис "Забранено влизането, освен в часовете за хранене."
9. Не е нормално да не допускат близките ти да те виждат, когато пожелаеш, камо ли пък да те подкрепят по време на раждане.
10. Не е нормално да обикаляш с умиращия си баща на ръце, да молиш да го приемат и да те подхвърлят като куче, защото не искат да си пълнят статистиката със смъртни случаи... Cry

# 1 130
  • София
Не е нужно нещо да е държавно, за да е контролирано. Те и болниците не са държавни вече повечето.

Hоре, и родилните центрове като такива ли ще отречеш?

Аз мисля, че са добър компромисен вариант за безпроблемни бременни, които не искат да раждат в болница, но и не смятат за разумно да го направят вкъщи.

Освен това, там ще има и акушерки, и лекар сигурно, за спешни случаи.

Със сигурност и ще бъде по-евтино, тъй като няма да се налага лекари да се занимават с нискоквалифицирани дейности.

# 1 131
  • До хладилника, който обичам
Защото... няма частни болници? Няма частни родилни домове? Няма частна практика на лекари? Няма частни кабинети?
Tired
Доводите са меко казано нелепи.

Има не една и две организации, които от години се мъчат да променят нещата - не само по отношение на родилките и родилните домове, а в здравеопазването, правата на пациентите и изобщо. Файда - няма  Rolling Eyes Само се нароиха частните болници и хората почнаха да предпочитат да ходят там, ако имат възможност, защото поне знаят, че си дават парите и за нормално отношение в повечето случаи.
Но не винаги това работи, много частни болници не са така многопрофилни, както би ни се искало, или не работи там нужният специалист...

Скоро се наложи да търсим болница за голямото дете. След няколко часа в една от най-големите в града щяхме да си счупим краката на тръгване, да бързаме да идем другаде (отидохме - в частна, работеща с НЗОК, защото все пак не обичаме да даваме пари на черно, ако може да се избегне). Но ставаше дума за рутинна операция. Ако беше друго, можеше да нямаме избор. И мисля, че всъщност повечето от пишещите в темата, които живеят в България, имат доста ясна представа как стоят нещата в страната и здравеопазването ни. На черното бяло не може да се каже.

# 1 132
6. Не е нормално да се молиш в реанимацията за глътка вода и спящата дежурна гад да се прави, че не те чува, а като се разсъни да ти кресне да млъкваш.
7. Не е нормално да кажеш, че катетърът ти е пълен до пръсване, и да ти отговорят, че ще ти го сменят на сутринта.
8. Не е нормално стаята, в която се държи детето ти да има надпис "Забранено влизането, освен в часовете за хранене."
9. Не е нормално да не допускат близките ти да те виждат, когато пожелаеш, камо ли пък да те подкрепят по време на раждане.
10. Не е нормално да обикаляш с умиращия си баща на ръце, да молиш да го приемат и да те подхвърлят като куче, защото не искат да си пълнят статистиката със смъртни случаи... Cry

Абсолютно съм съгласна, че нищо от това не е нормално.  Peace

Аз родих  в чужбина, секцио. Мъжът ми беше неотлъчно до мен - по време на самото раждане и в следващите 2 дни, които останахме в болницата. Бебето ми беше неотлъчно до мен, буквално за 2 минути не са ми го вземали. Беше ми омръзнало от непрекъснатите въпроси добре ли се чувствам и имаме ли нужда от нещо (от лекари и сестри). В деня на изписването ни прекарах 3 часа по магазините в пазаруване. Само да уточня , че съм раждала в държавна болница и не съм заплащала допълнително нито една "екстра".
За мен е важно да насочим усилията на общество и държава към постигането на тези условия и в нашите болници, за подобряване на хигиенно-битовите условия, за модерно оборудване и лекари, обучени в най-добрите световни практики и т.н. Убедена съм, че когато това стане едва ли много майки ще настояват така отривисто да се мъчат като кучето и да поставят на опасност своя и живота на децата си.

# 1 133

jp, може би ако седнеш да мислиш, вместо постоянно да се заяждаш, сама ще стигнеш до извода, че неграмотните няма да практикуват в домашни условия... Няма да могат да скрият грешките си и т.н.

Глупости. Точно пък при домашно раждане липсват всякакви компетентни свидетели, които да опишат обстоятелствата и взетите решения. Или смяташ, че родилката е в състояние да наблюдава и оценя обективно и компетентно как протича раждането й?

Грешките обикновено се крият в последствие при разследване от други лекари поради специфичната им солидарност и в този аспект няма разлика къде се е случило раждането.

# 1 134
Защото... няма частни болници? Няма частни родилни домове? Няма частна практика на лекари? Няма частни кабинети?
Tired
Доводите са меко казано нелепи.

Нямах предвид нищо от написано от теб Tired

Това, което визирах е, че финансовите изгоди , които някои ще извлекат  са в основата на цялото това "движение".

# 1 135
  • София
Аз родих  в чужбина, секцио. Мъжът ми беше неотлъчно до мен - по време на самото раждане и следващите 2 дни, които останахме в болницата. Бебето ми беше неотлъчно до мен, буквално за 2 минути не са ми го вземали. Беше ми омръзнало от непрекъснатите въпроси добре ли се чувствам и има ли нужда от нещо (от лекари и сестри). В деня на изпизването ни прекарах 3 часа по магазините в пазаруване. Само да уточня , че съм раждала в държавна болница и не съм заплащала допълнително нито една "екстра".
За мен е важно да насочим усилията на общество и държава към постигането на тези условия и в нашите болници, за подобряване на хигиенно-битовите въпроси, за модерно оборудване и лекари, обучени в най-добрите световни практики и т.н. Убедена съм, че когато това стане едва ли много майки ще настояват така отривисто да се мъчат като кучето и да поставят на опасност своя и живота на децата си.

Абсолютно вярно. Само че тук, когато се повдигне въпроса за човешко отношение към родилките и възможност за избор на процедури и т.н., те обявяват за лигла.

Но, явно има напредък - видях план за раждане от Токуда - всичко се уточнява предварително. Надежда има някаква...

# 1 136

jp, може би ако седнеш да мислиш, вместо постоянно да се заяждаш, сама ще стигнеш до извода, че неграмотните няма да практикуват в домашни условия... Няма да могат да скрият грешките си и т.н.

Глупости. Точно пък при домашно раждане липсват всякакви компетентни свидетели, които да опишат обстоятелствата и взетите решения. Или смяташ, че родилката е в състояние да наблюдава и оценя обективно и компетентно как протича раждането й?

Грешките обикновено се крият в последствие при разследване от други лекари поради специфичната им солидарност и в този аспект няма разлика къде се е случило раждането.
Идеята е да не липсват компетентни свидетели като цяло Peace нали?
Ако някой е решил така и така да роди неасистирано, нищо няма да го спре.
А си мисля, че ако се регламентира домашното раждане, под такава лупа ще гледат всеки случай, че ще е трудно да не е "както трябва".

Нямах предвид нищо от написано от теб Tired

Това, което визирах е, че финансовите изгоди , които някои ще извлекат  са в основата на цялото това "движение".
В смисъл, че някакви хора планират да правят частни родилни къщи ли?
Нека правят  Peace ако това доведе до регламент за другите. Но все пак не мисля, че повечето майки, които искат да родят у дома си и се борят за промени, искат да развиват такъв бизнес.
Ето, и в София вече има истинска зала за активно раждане, в която няма легло и 'магаре'. Който иска да се раздели с 3,000 лв, е добре дошъл  Whistling

Абсолютно вярно. Само че тук, когато се повдигне въпроса за човешко отношение към родилките и възможност за избор на процедури и т.н., те обявяват за лигла.

Но, явно има напредък - видях план за раждане от Токуда - всичко се уточнява предварително. Надежда има някаква...
"Синдромът на протежето", съчетан с елементи на "много четеш!", ми казаха на мен  Laughing на въпроса защо трябва, аджеба, да ми сложат окситоцин и да ми спукат водите, при положение, че раждането напредва и така с бърза скорост (изпревари с около 3 часа прогнозите на лекаря).

# 1 137
Какъв е проблемът?  newsm78
Монополът никъде качество не е родил.

# 1 138
Луда Мара, не, няма да отрека родилните центрове (къщи). Напротив, за мен те са разумната алтернатива.
Но не съм убедена в това как точно ще имплементираме опита на другите държави и дали ще успеем да ги развием или и тях ще превърнем в гротекса, чиято единствена цел е печеленето на пари . По-склонна съм да вярвам, че ще се случи второто. И както писах и по-горе, за мен по-важно е как да се подобри това, което вече имаме.

Ето, и в София вече има истинска зала за активно раждане, в която няма легло и 'магаре'. Който иска да се раздели с 3,000 лв, е добре дошъл  Whistling
Нали не мислиш, че в родилните къщи ще се ражда фрий?

# 1 139
Норе, работата е там, че не може да се подобри в 95% от случаите без това да значи огромен финансов разход и драстична смяна на политиката, регламента и стандартите за практика на медицинските професии Peace А това ми се вижда по-невъзможно от създаване и регламентиране на родилните къщи и регламентирането на домашното асистирано раждане.

Кажи, зад Голямата вода има ли стандартна практика на общи родилни зали с по 4-10 легла, последвани от престой в коридора 2 часа и после общи стаи за 2-4+ жени? Тук това е масов случай, даже в частните болници стаите са общи за по 2 жени, освен ако не искаш да плащаш за ВИП. Тук да искаш и имаш нормално отношение, трябва да доплатиш за ВИП.
И изобщо не е толкова лесно да се преустрои това - чисто архитектурно, ако щеш - защото самите сгради не са така построени и направени преди 40+ години, че да го позволят. Това, съчетано с типичното отношение на не-ВИП към пациентите, води до очаквана ескалация.

Нали не мислиш, че в родилните къщи ще се ражда фрий?
Едно раждане се поема по НЗОК до определени суми  Peace в родилна къща ще отпаднат някои разходи, други ще възникнат... ако се включи някой от Германия, да каже за geburtshaus там, може би могат да се сравнят и разходите.
Но нищо не пречи раждането в родилна къща да се поема по каса така, както сега се поема и в повечето частни болници, а пациентът доплаща разликата, щом е избрал да роди там. Или същото за домашно раждане с допълнителен персонал/техника. Но това вече го казахме по-назад, мисля.

Общи условия

Активация на акаунт