БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 978
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 460
.

Последна редакция: чт, 22 ное 2012, 01:15 от Сова

# 2 461
Ами за какво и е на родилка да яде,нали и без това четохме по форума,че не им давали да ядат.

Ти, разбира се, отново си в час...  Sick 

# 2 462
stelt77, ок сега разбрах. И си връщам думите, че сте егоисти.

Все пак продължавам да мисля, че здравната ни система има толкова неуредици, че не е дорасла за домашно раждане. Дано и с това ме опровергаете някой ден.
Поддържам мнението, че здравната ни система не е дорасла за домашно раждане. Неинформирана, неподготвена физически и психически, жената застрашава и себе си и детето, избирайки да роди вкъщи. Друг е въпросът кога ще стигнем ниво, при което жената има право на избор, без да рискува животи. Не може да се разчита само на държава/здравна система за това - обществено значим въпрос е и само "искам" не е достатъчно, важна е и подплатата от правилна подготовка, условия, информираност. Ето и едно хубаво мнение по темата, даващо доста статистика във втората си част (обратното не го четете, вбесяващо е дори за хора, които са против домашното раждане):
Българките да раждат у дома? Да!

# 2 463
г-жа Монк, все си е сума
все пак бременната ще трябва да престои поне 2 месеца преди раждането там на място
не може да пътува в последния момент
това означава сериозна сума за самолет и наем
после раждането е напр 1000евро в Швеция, но без нищо
ако се наложи операция или грижа за бебето, на бременната може да и се наложи да плати един апартамент пари, защото тези екстри тук струват доста пари
както и си трябва време да се запознае с акушерката и да я проследят поне месец как се развива бебето и бременността

от друга страна, нали Ива се изхвърли как щяла да си поръча чужбинска акушерка
там е същото
тази акушерка не може да литне, щом почне раждането
освен ако не пратят правителствения самолет специално за нея
да не говорим, че със сигурност си има и други ангажименти, които не може да прекъсне от раз
та много ми е интересно Естествено, което тя представлява, как си мислят да решат този логистичен проблем
отделно финансовият

отделно стои въпросът с езиковата бариера
в такъв момент тук напр преводачът е задължителен
защото ако се изпадне в паника, човек често спира да разбира други езици
тук напр на мен  ще ми бъде осигурен "безплатно", защото съм с го платила отдавна с данъците от 60%
но за чужд пациент сумата ще е сериозна

та е доста комично като почнат да се пускат коментари и хвалби на тази тема, без да се замислят какво точно стои зад всичко това
и да, Ива е наясно с тези аргументи
те са писаха надълго и широко в другата тема
но това не пречи да отклонява вниманието в ненужна посока
(както и стелт-а го прави вече доста успешно)

# 2 464
  • волно калдъръмче

Цитат
В техните очи българката е общо взето малоумна дивачка, която пасе кози горе на дерето и износва деца анемични, неспособни за живот без реанимация, направена от два-три професора, анестезиолог на бутилка водка и около осем силно изнервени и бързащи да си ходят акушерки плюс апаратурата минимум на военната база в „Рамщайн”.

На това място ме загубиха като читател. Но тъпо и упорито аз продължавам да чета и стигам до мнението на самия автор за съвременната родилка, която не е безмозъчна, ама в никой случай  Wink
Цитат
Даааааа, колко много неща могат да развалят в главите на хората филмите.

# 2 465
да, статията е абсолютно малоумно написана
не знам коя е тази авторка, с това странно име, но наистина се изложи

# 2 466
....но това не пречи да отклонява вниманието в ненужна посока
(както и стелт-а го прави вече доста успешно)

Така ли!? И в каква посока отклонявам вниманието?  Thinking  Смятам, че мисля доста практично, предвид че живея на село в дълбоката провинция... Щото разрешаването на асистирано домашно раждане няма да е само за онези на 5 мин до някоя гъзарска частна болница с ВИП стаи (голямо ВИП, голямо нещо, все едно Мадона ще ражда там)...  Laughing  Тук на село имаме съвсем прости желания (поне аз)... И както писах нееднократно, лично предпочитам родилен дом, а не вкъщи, стига родилния дом да не е отбиване на номера, някаква бутафория, колкото да казваме, че го има... Както впрочем се получава с част от частните болници, в които уж може да се ражда напълно естествено... Но родилният дом е алтернатива, която няма общо с разрешаване на асистираното домашно раждане...

# 2 467
Днес в новините говориха, че ще може българи да ползват ЕС болници, като НЗОК ще плаща стойността на нашата пътека, а останалото ще си плаща пациента.
Това ми се струва като да е продиктувано от невъзможността на нашата НЗОК да плаща за лечението на български граждани, осигурени в България, които по една или друга причина са се озовали в чужбина Rolling Eyes Малко на измиване на ръце ми прилича, дано не съм права. Страната ни реално е длъжна да го прави ( напълно за спешни случаи), но не и с цел медицински туризъм ( за което се попълват декларации в чуждата страна). Доколкото помня по едно време бяха ограничили и издаването на ЕЗОК с тази цел.
Разликата в цените е огромна, и дори и без преводач един ден болнично лечение ( без да включвам операция или някаква специализирана манипулация) е от порядъка на 600- 1000 евро.
Малко се прекалява с митовете за чужбина- при спешна ситуация е трудно да се лети, при планирана пък става въпрос обичайно за дълги срокове, изчакване, прегледи и т.н., не е от днес за утре, нито пък еднократно. За раждане ми се струва абсолютно невъзможно.
По назад видях, че е коментиран престоят на родителите в интензивно отделение и числеността на посетителите- също са ограничени ( поне в Австрия и Германия).

Последна редакция: чт, 22 ное 2012, 08:57 от Рокси

# 2 468
  • София
Специално за Майчин дом бих сложила "ВИП" или използвания от мен ироично израз "Ол Инклузив" в големи кавички /или поне така беше до 2011 год./

jp, плоско или не това е моето обяснение, няма как от няколко стотин акушерки да няма десетина, които биха се навили да асистират. А това с родилните къщи си е чисто тупкане на топката - на всички ни е ясно, че това няма как да стане в обозримо бъдеще, поради ... Money

# 2 469
  • София
Тази статия кърти  Laughing
Всъщност за една млада и здрава жена раждането протича по еднакъв начин независимо дали е в ултрамодерна болница, у дома или в кенефа на самолета.

# 2 470
Ами за какво и е на родилка да яде,нали и без това четохме по форума,че не им давали да ядат.

Ти, разбира се, отново си в час...  Sick 

А ти като кукуваш по нощите си все в час...

Днес в новините говориха, че ще може българи да ползват ЕС болници, като НЗОК ще плаща стойността на нашата пътека, а останалото ще си плаща пациента. Струва ми се, че казаха "догодина", но не съм сигурна. Говореше се и за общоевропейски болници, по общи правила и нашите се надяват да се отпуши здравен туризъм в България. Кардиологията и пластичната ни хирургия били на световно ниво и се надяват на чужди пациенти.
Всичко това с уговорката, че става въпрос за репортаж в новините. Не зная доколко е истина и доколко е журналистическа интерпретация на нещо друго.
Аз като пътувам в чужбина си правя допълнителна застраховка.Е,веднъж нямахме и се наложи нещо спешно-платихме си от джоба и то не малко пари,а после местната ЗК ни изплати толкова пари,колкото би струвало на немския лекар да свърши работата-което беше една трета от парите,но не бяхме в позиция да искаме повече.

За кардиологията може и да имат право-една позната лекарка хирург е работила в клиниката на Чирков в Бг и след като поработи няколко месеца тука,напусна работа,защото нямаше нерви да учи "по-учените" какво се прави в тази област.

# 2 471
  • София
...

W'A'S'P', като за начало ще си извадя парите от джоба. Стига ми че ще ми спести полетите. А колко ще излезе, позволи да си калкулирам сама. Далеч не е толкова недостъпно. Пример с Австрия - 1300 евро, 500 от които плаща здравната каса.

Много държа тази сметка да я направиш тук и да уточниш за коя част от нея ще преговаряте да се поеме от ЗК
И да вметна, че полет в последния момент е от порядъка на 2000 евро
А хотелът за прилетялата акушерка поне 100 на вечер
Хонорарът отделно
Как ще договаряте тези разходи?
Благодаря

Не ми отговори и какви изисквания към чужб. акушерки ще договаряте

Нормално е ЗК да поеме това, което плаща принципно за раждане в болница. Останалото - ние.

А иначе вариантите за разходи са най-различни,  включително и такива, при които специалистите живеят и практикуват известно време в БГ.

За изискванията към специалистите - не сме ние, които да ги уговаряме. Има си стандарти. Заради членството ни в ЕС се изисква приравняване на квалификациите в целия ЕС (приравняване на обучение, брой часове, практика за всички страни в съюза).

@jp, шансовете експоненциално се увеличават предвид на факта,че въпросната акушерка е имала покана от Св. Лазар;).

@ОМ, не знам за какви 35000 говориш.

# 2 472
била съм и в бълг. и в шв. болница
разликите са огромни
не вярвам някой тукашен точно при тези условия да отиде на здравен туризъм в БГ
иначе си ходят, но в разни частни болници в Полша напр, където условията им са като тукашните
но доста често пък има оплаквания от липсата на професионализъм

# 2 473
  • София
В съобщението за пресконференциятасе упоменава, че 35 000 българки искат да родят у дома.

# 2 474
jp, плоско или не това е моето обяснение, няма как от няколко стотин акушерки да няма десетина, които биха се навили да асистират. А това с родилните къщи си е чисто тупкане на топката - на всички ни е ясно, че това няма как да стане в обозримо бъдеще, поради ... Money

Никой не е казал, че няма десетина. Това е мнение на организацията - тя отразява виждането на мнозинството.

Осигуряването на самостоятелност на акушерките в болниците е по-лесно и идва преди тяхното участие в домашни раждания.

Ако акушерките ще могат да израждат у дома, логично е да могат да израждат и в болница сами. Поне ще трябва да е заложено в новите медицински стандарти.

И аргументът с натрупване на опит също е много рационален.

И не е въпросът на "навиване". За достатъчно пари може някоя да се навие да изражда и при парашутен скок. Въпросът е да има разумна промяна, която да засегне благоприятно възможно най-голям брой родилки и акушерки.

Общи условия

Активация на акаунт