Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 7

• 102 369
  • 726
  •   1
Отговори
# 180
  • Across the Multiverse
Здравейте! Тъй като разбирам, че дохода се декларира за месеца в който е получен, а не за който се отнася, това означава, че трябва да опиша в декларацията майчинството според датата на ведомостта  от НОИ справката ( т.е. когато ми е преведена сумата), нали така? Питам, понеже имаше проблеми с документите ми и има месеци, в които съм нямала превод, а после такива с тройни суми...

# 181
Брутният доход затова е БРУТЕН - защото от него не се приспадат никакви удръжки. Нито тези за сметка на работодателя, нито тези за сметка на работника, ако примерно му се правят отчисления за Взаимоспомагателна каса, или от заплатата му автоматично се удържа дължима вноска по кредит....
Дано съм била ясна Peace

Тоест това чистата сума ли е или тази с всички данъци и осигуровки? Благодаря

# 182
  • Пловдив
Ще пробвам пак
... нетен доход означава чист доход, т.е. това което лицето получава СЛЕД  като му бъдат проспаднати всички осигуровки, данъци, вноски и пр. ; а брутен е дохода преди това приспадане, т.е. брутна е сумата  С ВСИЧКИ  данъци, осигуровки, вноски и пр.
А сега как беше? Simple Smile

# 183
  • Велико Търново
Здравейте, имам едно питане, дано поне тук получа отговор Simple Smile Прочетох, че от тази година отпада изискването за максимален доход при изплащане на детските надбавки, когато детето е с един родител. Има ли някъде определение за "дете с един родител"? Детето на самотна майка счита ли се за такова? Детето не е припознато от бащата. Питам, защото двама различни служители в регионалната дирекция на Агенцията за социално подпомагане ми дадоха противоположни отговори...

# 184
Здравейте, имам едно питане, дано поне тук получа отговор Simple Smile Прочетох, че от тази година отпада изискването за максимален доход при изплащане на детските надбавки, когато детето е с един родител. Има ли някъде определение за "дете с един родител"? Детето на самотна майка счита ли се за такова? Детето не е припознато от бащата. Питам, защото двама различни служители в регионалната дирекция на Агенцията за социално подпомагане ми дадоха противоположни отговори...
Детето трябва да е сирак!

# 185
Брутният доход затова е БРУТЕН - защото от него не се приспадат никакви удръжки. Нито тези за сметка на работодателя, нито тези за мсетка на работника, ако примерно му се правят отчисления за Взаимоспомагателна каса, или от заплатата му автоматично се удържа дължима вноска по кредит....
Дано съм била ясна Peace

Не си права, JiD! В брутния доход не влизат удръжките за сметка на работодателя. Те обикновено не присъстват и във всички фишове. Или са някъде под черта за справка на служителя колко солено излиза на работодателя си Simple Smile. Например на държавните служители в МВР, МО, държавни и общински администрации и т.н. брутния доход е равен на нетния плюс 10%ДДФЛ, въпреки че има осигуровки за сметка на работодателя.

# 186
Хайде и аз да се включа, въпреки, че може да си навлека негативи.Защо спорите за брутен, осигурителен и нетен доход?Задължение е на счетоводителите, от които искате удостоверението да знаят какво е брутен доход и да ви го напишат.Така няма да има недоразумения.

# 187
  • Пловдив
:michona
увлякла съм се в приспадането! Права си, етествено. Брутният доход на служителя се превръща в нетен (чисто, което взима) за него, след приспадане на дължимото  ОТ НЕГО.
НО,
bisera 75
добре го е обобщила. Peace

# 188
Понеже моите въпроси започнаха спора, някак си се почувствах длъжна аз да го прекратя   Laughing
bisera 75, абсолютно си права обаче, поне при нас, реалността не е такава. Оказа се, че аз трябва да обяснявам на счетоводителите кой доход какъв е и как трябва да е написана бележката, за да е коректна. За това и помолих вас за помощ, иначе не бих ви занимавала с глупавите си въпроси! Както и да е, тези дни подаваме документите пък каквото сабя покаже Simple Smile Още веднъж благодаря на всички за отговорите. Желая ви усмихнат ден.

# 189
  • Пловдив
Аз пък се намесих, защото съм се сблъсквала с това - мин. осигурителен праг за длъжността е по-висок от брутното възнаграждение на наетия на тази длъжност служител. И предположих, че в точно това е станало - в бележката от сч-вото са написали минималния праг, а не бритния доход на лицето ... Което не е особено вярно, а и справедливо не е .

# 190
Здравейте!  Hug

Въпросите ми са:
- помощите за бременност/раждане/детски надбавки се получават САМО по постоянен адрес на майката, така ли?  Rolling Eyes

- за тяхното получаване - трябва всеки път да се ходи на място до Дирекция "Социално подпомагане" или има и друг вариант - по банков път, по пощата?

# 191
  • Пловдив
Здравейте!  Hug

Въпросите ми са:
- помощите за бременност/раждане/детски надбавки се получават САМО по постоянен адрес на майката, така ли?  Rolling Eyes

- за тяхното получаване - трябва всеки път да се ходи на място до Дирекция "Социално подпомагане" или има и друг вариант - по банков път, по пощата?

Подават се документи само по постоянен адрес на майката,а могат да се получат по банков път или в пощенския клон по постоянния адрес

# 192
Подават се документи само по постоянен адрес на майката,а могат да се получат по банков път или в пощенския клон по постоянния адрес
Благодаря много!  Hug

# 193
  • Бургас
Здравейте   bouquet
Моят казус е следния. До сега не съм подавала документи за детски надбавки, малката е вече на 3г и 2м. В момента ползвам неплатен отпуск за отглеждане на дете до средата на февруари, т.е доходът ми сметнат за 12 месеца назад е под 350 лв на човек (нямам сключен брак с таткото) - това по трудов договор. В същото време имам действаща фирма (ЕТ), която работи почти на загуба, т.е. няма да мога да декларирам големи доходи от нея.
Въпросът ми е мога ли да кандидатствам за детски надбавки само по доходи от трудов договор или трябва да декларирам и доходите от фирмата когато подавам заявление?
Сложно го обясних, благодаря ви, че ме четете Simple Smile

# 194
  • Across the Multiverse

Здравейте! Тъй като разбирам, че дохода се декларира за месеца в който е получен, а не за който се отнася, това означава, че трябва да опиша в декларацията майчинството според датата на ведомостта  от НОИ справката ( т.е. когато ми е преведена сумата), нали така? Питам, понеже имаше проблеми с документите ми и има месеци, в които съм нямала превод, а после такива с тройни суми...

Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт