Плюсове и минуси на кварталите в София-2

• 631 093
  • 6 123
  •   1
Отговори
# 5 715
Стига де, в Гоце Делчев има въздух и цвят. Близо е до център, парк, планина. Не е никак лош квартал.

# 5 716
ГД е стар панелен, ЕПК квартал, с няколко сгради НС. Цените в сайтовете не са тия, на които се продава, особено старото. Пазарът, или се манипулира, или цените падат.

И аз съм на мнение, че реалните цени, на които се сключват сделките, не са тези, които са обявените в сайтовете за обяви. Една кратка справка в известен сайт за недвижими имоти показва, че квартал като Христо Ботев, Гевгелийски или Фондови жилища са по-скъпи от например Бъкстон или Павлово, което не звучи никак достоверно.

# 5 717
Стига де, в Гоце Делчев има въздух и цвят. Близо е до център, парк, планина. Не е никак лош квартал.

Въздух и цвят? Какво искаш да кажеш с това? Много други квартали са по-близо до центъра и също имат паркове. Гоце Делчев не е нищо особено в сравнение с тях.

# 5 718
Бе Люлин не е "престижен" и никога няма да бъде. Той си е обикновен краен квартал, смесица от старо соц строителство и НС комплексчета с достъп до парк и метро, както много други крайни квартали. За определена "класа" (не ми е кеф да ползвам тази дума, но не ми идва друга) е чудесен вариант, защото хем цените са ниски, хем предлага зеленина и инфрструктура, удобен е за спортисти благодарение на големия парк и за семейства покрай безбройните градинки, ДГ и тн. Това е. Същото нещо 1:1 може да се каже за Младост, за Надежда, за Дружба и за ОК (с изключение на метрото засега). Аз голяма разлика не виждам и не схващам какво толкова има да се коментира за краен панелен квартал, че все излиза на дневен ред.

# 5 719
Бе Люлин не е "престижен" и никога няма да бъде. Той си е обикновен краен квартал, смесица от старо соц строителство и НС комплексчета с достъп до парк и метро, както много други крайни квартали. За определена "класа" (не ми е кеф да ползвам тази дума, но не ми идва друга) е чудесен вариант, защото хем цените са ниски, хем предлага зеленина и инфрструктура, удобен е за спортисти благодарение на големия парк и за семейства покрай безбройните градинки, ДГ и тн. Това е. Същото нещо 1:1 може да се каже за Младост, за Надежда, за Дружба и за ОК (с изключение на метрото засега). Аз голяма разлика не виждам и не схващам какво толкова има да се коментира за краен панелен квартал, че все излиза на дневен ред.

А Гоце Делчев с какво се различава от Люлин? И откога стана престижен? Питам, защото не си спомням от детските ми години да се е говорило за Гоце Делчев като за престижен квартал. Тогава май се казваше Емил Марков, не съм сигурна.

# 5 720
Не знам дали Гоце Делчев е престижен. Аз го харесвам, но аз поначало харесвам СС и близостта до парк. Факт е, че повечето хората предпочитат южните квартали, т.е като цяло те са по-скъпи и това едва ли ще се промени близките години, а западните и северните винаги са били леко недолюбвани.
Обикновено тези нагласи не се променят. Изключение направи Младост.
Когато аз бях малка, Младост 4 за мен беше неприятно място, в Младостите го приемахме за най-западналата част. Имаше доста цигани, ходеше се нагоре само със 76 и беше много неподдържано. Майка ми не ме пускаше да ходя там сама даже. Сега е най-скъпият Младост, благодарение на Бизнес парка и метростанциите - за 10тина години се облагороди много навсякъде.

# 5 721
И аз помня преди, че изобщо не беше ГД сред престижните. Беше си просто обикновен квартал. Даже не беше и толкова скъп, имам познати, които си купуваха там навремето. За мен и в момента не е престижен, но по някаква странна причина доста хора го смятат за такъв. Има голям бонус, че е близо до Южен Парк, но за близо до центъра не съм съгласна. Има бяа да си повървиш, за да стигнеш от ГД до центъра. Че той се пада на една линия с Красно Село.. Ако някой каже, че красно село е близо до центъра...

# 5 722
  • София
Не знам дали Гоце Делчев е престижен.
Скрит текст:
Аз го харесвам, но аз поначало харесвам СС и близостта до парк. Факт е, че повечето хората предпочитат южните квартали, т.е като цяло те са по-скъпи и това едва ли ще се промени близките години, а западните и северните винаги са били леко недолюбвани.
Обикновено тези нагласи не се променят. Изключение направи Младост.
Когато аз бях малка, Младост 4 за мен беше неприятно място, в Младостите го приемахме за най-западналата част. Имаше доста цигани, ходеше се нагоре само със 76 и беше много неподдържано. Майка ми не ме пускаше да ходя там сама даже. Сега е най-скъпият Младост, благодарение на Бизнес парка и метростанциите - за 10тина години се облагороди много навсякъде.
[/spoiler]Вчера бях за малко там (Младост 4, зад лидъла и фантастико) - ами напомня ми за Обеля като дете - широките улици, панелите, една пустота... кварталните бакалии за алкохол с шадравани...
Не ме изкефи.
И да - парк няма има "бизнеус па'ак"  Joy
Надежда и Дружба също са ми депресиращи.
Вече не знам къде да гледам за ново жилище (~900-1100)...  Cry
И аз помня преди, че изобщо не беше ГД сред престижните. Беше си просто обикновен квартал. Даже не беше и толкова скъп, имам познати, които си купуваха там навремето. За мен и в момента не е престижен, но по някаква странна причина доста хора го смятат за такъв. Има голям бонус, че е близо до Южен Парк, но за близо до центъра не съм съгласна. Има бяа да си повървиш, за да стигнеш от ГД до центъра. Че той се пада на една линия с Красно Село.. Ако някой каже, че красно село е близо до центъра...
На мен пък Г.Д. ми е фаворита за сега - нито е далеч нито е в мръсотията на централната част.
Надявам се това което казвате - че цените са завижени в обявите - да е вярно.  Praynig
Имат директни линии - като Трамвай 7, за мен трамвая е дори по-добър от метрото (ако е обособени трасетата, както са 5 и 7)

Последна редакция: чт, 12 апр 2018, 17:47 от Starrydream

# 5 723
Г.Д. и аз мисля, че е ОК, вече зависи как е застроен или презастроен...
близо до парка, до 2 Мола1 до 7 цата не е много близо, но предполагам зависи къде си
Люлините и Младостите никога няма да ги харесам...

# 5 724
Не казвам, че ГД е лош квартал, а че чак престижен не е.. Иначе и аз бих купила там, все пак е до парка Simple Smile

# 5 725
 На мен ми харесва районът на парка Заимов и бул. Янко Сакъзов/Оборище. Също ми харесва районът на бул. Владимир Вазов в близката му до Дондуков част. Гео Милев също е ок.  

# 5 726
На мен ми харесва районът на парка Заимов и бул. Янко Сакъзов/Оборище. Също ми харесва районът на бул. Владимир Вазов в близката му до Дондуков част. Гео Милев също е ок.  

На мен пък лично никога не ми е харесвала тази част на София. Не знам какво толкова й се възхищавате.

# 5 727
  • SF
Колкото и да не съм фен на ЛяоЛин го предпочитам пред тоя Гоце Делчев разположен на никъде, далеч от метро и близо до най-големите задръствания в София...

Щото не си живял в Гоце Делчев.

Да, няма метро, но си има планина, гледки, простор, отстояния между сградите, много е зелен и си има един огромен Южен парк.
Паркът трябва малко да се пипне в някои по-тихи и некомерсиални зони, да се направи малко по-приветлив за спортуващи, но той си е част от зоната.
Южните райони на София традиционно са много по-привлекателни от северните и западните части на града, но това май е усещането само на хора, родени и израстнали в града. На новите жители на столицата им е все тая къде ще им тупнат панелния апартамент - метро да има!

Скрит текст:
Едно време квартал Люлин се е появил като спалнята и блокове-общежития на работническата класа,  привнесена от провинцията, за да обслужва заводите тук. Ключовата дума е "работническа класа". Не са настанявали масово лекари, академици, музиканти и художници от страната, а работници в заводи. Затова се смята, че там е по-непретенциозната част от София и съответно цялата страна.
От там е останало и усещането, че близо 2-милионният ни град събота и неделя се изпразва, което от поне 2 десетилетия е голяма глупост.
В Люлин нямаше нищо друго, освен блокове и пазари. Не съм чула за едно свястно училище там или клиника със специалисти. Лично аз за първи път стъпих в Люлин, когато бях на 21 години - бяхме поканени на  Рожден ден и дълго обикаляхме с такси, за да се ориентираме сред еднаквите блокове и улици. Бяхме като туристи в собствения си град. 
Ето това му е много странното и различното на Люлин - непозната зона, неинтересна за жителите на другите квартали. Не сме имали повод да ходим танам - не сме имали приятели, роднини, за да им гостуваме, а не е имало и институции, заради които да ни се наложи да отидем.
Днес вече, естествено, не е така. Люлин се е облагородил доста. Там вече отдавна не живеят само родени извън столицата. Минали са поколения, установили са се. А и няма какво да се правим, че Люлин е някакъв друг град. Хора, родени и израстнали по други места вече се срещат масово във всички квартали, на работните ни места, навсякъде. Свикнали сме с мигрирането. Преди е било концентрирано в Люлин.
Опитвам се да дам някакви обяснения на тези от вас, които не знаят, защо родените тук не сравняват Гоце Делчев, Лозенец, Иван Вазов и Стрелбище, Павлово и Бъкстон, Борово и Бели брези с Люлин, Обеля, всички части на Надежда, Толстой, Свобода, Бакърена фабрика, Христо Ботев, Левски Ж, Бенковски, Враждебна...
Когато живите свидетели на това разделение в мисленето и качеството на живот си отидат, с тях постепенно ще си замине (и вече си заминава, факт) и теорията, която ви развих с най-добри намерения.
Разбира се, че ще има и засегнати на тема "селото и София", ама кво да се прави. И за обукви да си говорим, някой ще се обиди, че са му големи краката.

# 5 728
Съгласна съм с Есме, само в едно мнението ми е малко по-различно. Тепърва ще градът ще се разделя. Навремето имаше задължителен процент такива и онакива професии във всеки квартал - беше възможно, понеже жилищата в огромната си част се разпределяха централно. Имаше примерно едни 5 процента интелигенция задължително във всеки квартал. Така оперна певица беше съседка на стругар и кранистка.
Сега вече това е рядкост и ще става все по-голяма рядкост. Постепенно се вижда една сегрегация (в момента не ми идва по-приемлива дума) в различните части на града, която поне според мен ще се задълбочава все повече.

# 5 729
Разделение

Общи условия

Активация на акаунт