нагли съседи помощ

• 16 356
  • 109
  •   1
Отговори
# 75
Единствено може (и трябва) да им наложат да плащат наем.
Защо да плащат наем? Котлето е колкото хладилник. Те не са заключили помещението с техен ключ и да не допускат други съсобственици! Въобще колко квадрата е това общо мазе?
Аз не прочетох претенции да имат съседите от към достъп.

# 76
Нарочно или не в темата се промъкват изводи на базата на неистини,което аз наричам заблуда или откровени лъжи.
Най напред пожарната се е произнесла не за инсталацията ,а за заводското котле,което е съвсем различно.Както вече писах НЕ Е незаконно съхранението на котле в общото мазе,НO е напълно незаконно това котле да е дейтващо.Има ред изисквания и нормативи,които няма как да бъдат изпълнени (липсват отстояния,ограничен достъп,аварийни изходи ,набор от пожарогазители,постоянен надзор,вентилация....много са).Само трябва в НОВАТА  жалба да се спомене че проблема е  действащата  инсталация ,а не котле  на склад.
Няма да отварям дума за тръбите с вода и кабелите по тавана ,но и това е проблем и то голям за който също трябва да се поиска становище за законност и документ че е съгласувано в електрото и вик .Поради липсата на такова да бъде поискано глоба и предписание за разрушаване и привеждане помещението в първоначалния вид.
Без да съм видяла и изчела всичко по делото не бих коментирала,но имам съмнение че се е получило същото като с пожарната а именно не са посочили точния проблем:
-възпрепядстване на останалите зъзобственици да упражняват правата си върху общата собственост
-самоуправство
-незаконност на инсталацията
-опасност за собствеността,здравето и живота
Пропуските са поправими битката не е загубена.
Не е възможно да се правят договорки за наем или каквото и да било.Ако в сградата собствеността на някой от апартаментите бъде променена ,новия собственик има пълно право да поиска отпадането на договорките с предишните и става сложно.

Последна редакция: нд, 25 ное 2012, 19:24 от mamamari

# 77
За безпардонността позицията ми е пълна нетърпимост.Такива хора не заслужават никаква толетантност според мен.Нито котлето им в мазето ,нито бидона с киселото зеле на междуетажната площадка,нито постоянно паркираните им плътно пред входната врата и пречещи на нормалното преминаване автомобили.
Не всеки се замисля,но ако някой от съседите реши да съхранява в общото мазе останали от летния ремонт бои,разредители,лакове  за да са под ръка като потрябват и не се сети че след месец два това котле ще е действащо може да се стигне до нещо трагично и непоправимо.

# 78
... дими здраво и е опасно, ако не се експлоатира както трябва. Всъщност ако толкова иска някой, да си го монтира в самия имот и там да си го ползва. Поне ще диша отровите в собствения си дом, а не съседите му в мазето и нагоре по стълбите...

Щом ползваш такова, си наясно, че ако има проблем, така или иначе димът няма да стои в "собствения му дом"  Simple Smile
Мисълта ми е, че щом сградата е проектирана с комини, и не е забранено ползването на такива печки, има вероятност един или повече съседи да се възползват, нищо че не са в къща. А дали ще е в едно или друго помещение, щом е вътре в сградата, при проблем ще бъде засегната цялата.

Не са постъпили правилно като са ползвали общото помещение, но ако всичко е наред относно монтиране и ползване, едва ли следващия съд ще отмени предишното решение, което вече е факт. Единствено може (и трябва) да им наложат да плащат наем.
В книжката на моето котле, което е друга марка, /извинявай PAV 1, че не е точно тази обсъжданата/ пише, че е забранено да се монтира в жилищни помещения, в такива с недостатъчна вентилация и с таван - ни по-нисък от .....метра - това не го помня. Та не ме впечатлява стремежът на собствениците да си го монтират не в дома, а извън него. Самото котелно тяло о в жилище не може да работи според указанията точно поради опасност от прекомерно задимяване и т.н. Отделно при чистенето си пуши - няма как, при запалване ако е изгасено - пак пуши. Трябва да има прозорец наблизо, за да се проветрява. Това, което се опитвам да обясня, че това не е печка или камина, а нещо доста по-мощно, което всъщност е много полезно, но трябва да се внимава при ползването. Каква е гаранцията, че някоя "умна глава" наистина няма да пръсне монтажна пяна в комина или да пъхне маркуча в него? Ако пък спре токът за повече време спира помпата - котелът мигновено загрява на 100 градуса, и автоматично студена вода от водопровода влиза да го охлади. Съответно от водата пък ако няма работещ сифон, което в повечето мазета и така става наводнение.......Дано да сте ми разбрали мотивите този път.

# 79
Има ред изисквания и нормативи,които няма как да бъдат изпълнени (липсват отстояния,ограничен достъп,аварийни изходи ,набор от пожарогазители,постоянен надзор,вентилация....много са).

mamamari, бихте ли посочили в кой документ конкретно ги има тези изисквания за 28 kw котле на пелети. Благодаря!
Понеже съм посещавала абонатни станции на ТЕЦ по блоковете, то не съм забелязала нито авариен изход, нито отделно изградена вентилация.

# 80
Има ред изисквания и нормативи,които няма как да бъдат изпълнени (липсват отстояния,ограничен достъп,аварийни изходи ,набор от пожарогазители,постоянен надзор,вентилация....много са).

mamamari, бихте ли посочили в кой документ конкретно ги има тези изисквания за 28 kw котле на пелети. Благодаря!
Понеже съм посещавала абонатни станции на ТЕЦ по блоковете, то не съм забелязала нито авариен изход, нито отделно изградена вентилация.
Ами такава идиотия котел на пелети в общо помещение на панелен блок кой да предвиди, че ще се монтира, че да напише изисквания? Доколкото прочетох не става въпрос за котел на пелети, там нещата са малко по-други, а си е котле на дърва, което е и по-опасно. Дървата няма как да ги изключиш моментално при авария, както това става с абонатната станция и пелетите евентуално.
PAV  - наистина ли не разбираш проблема или само се правиш? Виждала ли си на живо пожар от такова котле? Защото аз - да. Не беше много весело.

# 81

Ами като сте били в абонатна станция на ТЕЦ по блоковете  сигурно сте забелязали и че нищо НЕ ГОРИ,а в самата абонатна постъпва ВЕЧЕ загрята на друго място вода.Примера ви е мнооого меко казано неуместен.
Разглежданата в темата инсталация е на съвсем друг принцип,има процес на горене,нормално е изискванията да са различни .Не виждам какво ви очудва.

# 82
Виждала ли си на живо пожар от такова котле? Защото аз - да. Не беше много весело.
Доколкото разбрах пожарът е възникнал във връзката с комина. Това е грешка в монтажа.
Има си огнеустойчиви материали.
Виждала съм паднали стени от бойлери, от газови бутилки, но всяко жилище си има бойлер.
Една жилищна газова инсталация нима е по-безопасна?
Трафопоста мисля, че беше в Бургас нима не "отнесе" апартаменти?
Аз затова попитах къде е наредбата, където са упоменати изискванията за монтаж на 28 kw котле.
Никоя оторизирана фирма не би го монтирала в разрез с тези норми /поне така мисля/.
Примерите, вкл. и с абонатната станция на ТЕЦ-а не са неуместни, понеже по-разрушителна е ударната вълна от налягане.

Последна редакция: нд, 25 ное 2012, 20:27 от Анонимен

# 83

[
Никоя оторизирана фирма не би го монтирала в разрез с тези норми /поне така мисля/.
Много грешиш. Намираме се в България, там всичко  е възможно. Фирмата доставчик обикновено монтира, ама в този случай може и самият съсед да се  е пробвал. За случая с пожара точно "оторизираната фирма", от която купиха котела хората им го монтира. Тръбите също някой самосиндикално е пипал и снаждал - това не е разрешено да се прави в блок без съгласието на останалите съседи - явно е станало точно така. Иначе те след това нямаше да гласуват за премахване. И наистина, ако някой друг пък реши да си съхранява варел с нафта или бои и лакове в мазето точно до открития огън предполагам се сещате какво може да стане.

# 84
В книжката на моето котле, което е друга марка, ... пише, че е забранено да се монтира в жилищни помещения, в такива с недостатъчна вентилация и с таван - ни по-нисък от .....метра - това не го помня....

И какво значение има какви са изискванията за твоето котле  newsm78
Има си съд, има си пожарна, има си проверки, те ще установят кое може и кое не.

Въпросът е - ако се установи, че всичко е изпълнено според изивкванията за безопасност, общото помещение не се ползва (и нямат проект да го ползват), съгласят се да плащат наем, и имат съдебно решение, че може да го ползват - каква ще е разликата, ако това ужасно страшно котле е 1 етаж по-нагоре?

Защо да плащат наем? Котлето е колкото хладилник. Те не са заключили помещението с техен ключ и да не допускат други съсобственици! Въобще колко квадрата е това общо мазе?
Аз не прочетох претенции да имат съседите от към достъп.

Защото ползват помещението, а другите хора не. Така е за всичко общи помещеия, ако искаш да ги ползваш, няма проблем, но с/у наем.

# 85
Примерите, вкл. и с абонатната станция на ТЕЦ-а не са неуместни, понеже по-разрушителна е ударната вълна от налягане.
Ами за това и достъпа до въпросните съоражения е ограничен.Но вие питахте за вентилация и авариен изход и за това се наложи да ви обясня,макар да би трябвало да сте го видели че там няма горене. Горенето е процес,който се подържа от кислорода и за да е безопасно е нужен постоянен приток на свеж въздух-подходяща вентилация.
[Аз затова попитах къде е наредбата, където са упоменати изискванията за монтаж на 28 kw котле.
Ами не е наредба а инструкция за безопасност касаеща изискванията на производителя при кото се гарнтира безопасността.Обикновено те съпровождат самия уред.Там е описано от какви материали трябва да са подът и стените на помещението,каква са е вентилацията, упоменати са минималния диаметър и минималната тяга на комина към който е допустимо присъединяване,изисквания към отоплителната инсталация,разширитени съдове ,какви са минималните размери на помещението .....
Нещо ,с което всеки собственик разполага.Аз копнах едно такова в нета и останах доста изненадана от факта че се изисква отстояние мин.10 метра от вратата на въпросното котле до нах-близката стена  Shocked(на стр 13 т.1.3) и то по определен начин спрямо втратата.Знаех ,че са опасни,но и представа си нямах колко  Shockedhttp://www.tangra.bg/userfiles/User_Manual_HP_30_10_09_2012(1).pdf
Другото ,за което питаш са Наредби, регламентиращи противопожарните изисквания касаещи електроинсталацията,колко и какви пожарогасители трябва да се подсигурят ,изходи,инструктажи,дневник на отговорника,режим на достъп ...всичко.
http://www.nspbzn.mvr.bg/Norm_uredba/naredba_obekti.htm
Успешно и задълбочено четене и хубава вечер от мен!

Последна редакция: нд, 25 ное 2012, 21:43 от mamamari

# 86
Тука някои хора продължават да разтягат някакви техни си теории на чужд гръб.Ако мнозинството от живущите във входа е казало НЕ  на котела,значи е НЕ.Те са тези, които трябва да решат,става дума за техния блок,не за вашия.Това дали е монтирано по европейски не е от значение.Какво ще се прави в общите части,го решават всички,а не един самозванец.

# 87
...Какво ще се прави в общите части,го решават всички,а не един самозванец.

Затова и много пустеят и въдят мишки, никой не ги иска, но по-важното и другите да не ги ползват  Wink

# 88
Здравейте! Извинявам се, че прекъснах писанията си в нета, но бях заета. Та да уточня: Въпроса е принципен - не може всеки селяк да се пише на тарикат и да завзема от общите части колкото и когато си пожелае. Ако желае да си отиде на село и там да си прави каквото си иска в къщата си.
Когато живееш на едно място, с други хора, трябва да се съобразяваш с тях. Ами ако и другите пожелаят да ползват общото мазе със същата цел? Тогава какво - да се избият ли? Монтирането на такъв котел не е за година, две. Те искат цял живот да ползват част от това мазе или след време цялото. За да ползват общото мазе следва да има нотариално заварани пълномощни от всички, подчертавам ВСИЧКИ собственици. Ние искаме да се спазва Закона за управление на етажната собственост.

# 89
добре.
а опушват ли ви?

Общи условия

Активация на акаунт