Да платиш или не? В това ли е въпроса?

• 10 928
  • 201
  •   1
Отговори
# 75
 Здравейте, бъдещи мами!
Много семейства се питат дали да плащат на екип за раждането или не. Ще ви разкажа моята история, а вие сами преценете дали си заслужава да плащаш на някой , да си свърши работата.
Аз родих своята дъщеря през месец Септември. Още от самото начало на бременността ми започна да ми се гади до такава степен,че не можех нито да ям нито да пия. В резултат от непрестанното повръщане и напъване прокървих още някъде във втората седмица и влязох в болница. Избрах Токуда тъй като в така ПРЕхваления Майчин Дом ми заявиха,че това се случвало доста често и че организмът ми сам щял да изхвърли зародиша.Това ми го заяви лекар,който дори не можа да останови дали съм бременна или не. Каза ми че нямало смисъл да ме приемат в болница въпреки,че аз заявих че бременността е желана.В крайна сметка постъпих в Токуда където се плаща скъпо, но никой не те оставя на произвола и ме закрепиха за три дни. Прекарах цялата си бременност в ужасно мъчения тъй като до последно все ми се гадеше. От страх да не загубя бебето с приятеля ми пръскахме всичките си пари да ме наблюдават уж много разбиращи лекари.Не си спестихме нито една фетална морфология нито доплер. Всеки месец се даваха по 100 и повече само и само всичко да е наред. В Полимед се записах при една измислена д-р Барбова ( една от най-големите ми гррешки) да ми пуска болнични и дами прави необходимите изледвания. Тази жена не се интересува изобщо от майките,които не си плащат.Всеки месец ми мереше кръвното с развален апарата когато я питах, защо имам доста завишени левкоцити ми казваше ,че било нормално. Във Фемина ходехме при доц. Карагьозова. Толкова бях сигурна ,че тази жена е адекватна и понеже исках да си платя за екип за да нямам проблеми и да ми се обърне внимание тя каза ,че щяла да ме насочи към лекар когато му дойде времето тъй като тя не може да води раждането. И така минаха си 9 месеца, през които често задавах въпроса за левкоцитите ми и ми се отговаряше че е нормално. 3 седмици преди да родя отидохме за пореден път при въпросната доцентка. Тя ме уверяваше как съм щяла да родя супер лесно имала съм толкова широк таз ,че мога и две наведнъж да родя и т.н и т.н.  Попитахме я към кой лекар да се обърнем за раждането понеже тя е следила бременността и тя ми каза най-злополучното име. Д-р Хранов от Майчин Дом. Понеже се падаха празници само той ходел на работа по празниците и той нямало да откаже. На мен ми се сви сърцето защото в 5месец лежах в Майчин  Дом и този лекар ми беше направил лошо впечатление.Но тъй като приятеля ми беше убеден  в адекватността на доцентката а мен едва ли не ме изкараха параноична решихме да я послушаме.Изтеглихме заем от 1000лв. за да си платим за грижи и внимание. След няколко дни отидох в болницата на среща с въпросният лекар. След като го чаках да се мотае буквално по коридорите повече от 2 часа, той се появи с една мазна усмивка. Вкараха ме с доцентката в един кабинет и тя ме прегледа той дори не се обърна да гледа а зяпаше на другата страна. От прегледа аз прокървих,което също има се стори съвсем нормално. Хранов ми каза да ме приемат в болницата една седмица преди термина ми.Аз естествено послушах само и само всичко да е наред.В деня на приемането ми ме прегледа един стажант а не лекаря на който щях да плащам.Цяла седмица лежах в тази отвратителна мизерия и мръсотия без никой нито да ме преглежда нито да ми прави каквото и да било.Хранов се мяркаше през деня като ако не го засичах по коридорите изобщо не идваше да провери как съм. Когато имах въпрос той ходейки с гръб към мен ми отговаряше ' спокойно' . И така постъпих във Вторник термина ми беше на 8ми в събота.Когато дойде Понеделник и аз нямах все още нито контракции нито болки на 2 секундна визитация той пак ми каза спокойно. И така до вторник през нощта когато към 2 часа започнаха контракции. Сутринта отидох и казах в манипулационната на акушерката,която с изключително пренебрежение ме прегледа и каза,че това нищо не било. Час по-късно виех от болка в стаята си където абсолютно никой не ми обърна внимание.В Сряда към 11часа сутринта дойде една още по-нелюбезна и намръщена акушерка,която се отнесе с мен ужасно.И подсмихвайки се ми каза да съм си събирала багажа че щяла да ме сваля в родилното.От Хранов нямаше и следа.Болките ми ставаха все по-ужасяващи и силни,но тъй като исках да раждам нормално бях решила да търпя.Като изрично се бях подписала ,че при евентуални усложнения съм съгласна да ми се направи секцио. И бях казала ,че държа на упойка. Оставиха ме да лежа сама завързана за магарето а болките бяха ужасни и когато се развиках да дойде лекаря идваше акушерката , зла и нагла да ми казва да не съм викала,че лекаря си имал работа.Няма да описвам през какъв ад преминах защото не искам да настройвам майките ,които са решили да раждат нормално.Ще кажа само,че родих чак в 17;10 следобяд след като оше в началото се установи че водите ми са зелени и че е явно че бебето се мъчи. Майка ми се налагаше да издирва Хранов по стаичките където й се хилел мазно с другите лекари. Аз до последно не осъзнавах какво нещастие може да ме сполети.Това ми беше първото раждане и не знаех много неща с които сега съм наясно. Хранов не предприе абсолютно нищо за да ускори раждането сложи ми система за засилване на контракцийте чак в 16:30 полувин час преди да родя. До тогава мъките и болките бяха невъобразими.Докато агонирах там родиха 5 жени.Само аз стоях и ми се казваше,че съм била ужасна как можело да викам,че не ми боляло толкова че съм се лигавела и така нататък. В крайна сметка дъщеря ми се роди 4 пъти увита с пъпната връх с инфекция и с асфикция.Не проплака а изглеждаше като труп. Не само че не получих внимание и грижи ,но и за малко щяха да изпуснат детето ми,.Платихме си за да страдаме.Седица след това лекарките и акушерките се вайкаха и казваха,че дъщеря ми е извадила страхотен късмет ,че е оживяла. Питам се за какво платих аз!  Дори когато се видя ,че има явен проблем не се предприе нищо за да ни помогнат а оставиха горкото ми бебе да се мъчи и почит да умре.За моите болки думи нямам а за няйните цял живто ще ме гризе съвеста какво допуснах. И ако се бях вслушала във вътрешният си глас,който ми казваше да не се връщам повече в Майчин Дом нямаше да ни сполети това и шяха да помогнат на бебето да не преживее тези адски мъки. Едвам се оправи горкото.От антибиотиците му се разруши чревната флора и сега вече 3 месец сме подложени на ревове и писъци непсокойство и безсъние, зашото и аз имам вина че не се сетих но и никой не ме посъветва да давам пробиотик на детето още докато беше на системи за да се избегна дизбактериозата,която има сега.След като родих Хранов дойде за 2секунди в стаята ми и когато го попитах какво стана с детето той ми каза,че нищо му нямало.И повече не го видях. Нито се позаинтересува за мен нито за нея. Ако сте решили да плащате за екип то се замислете защо трябва да плащате на тези търговци да вършат това за което са се клели! И с какво ще ви помогне това ако настъпят усложнения..Аз ще ви кажа -с АБСОЛЮТНО нищо. Мен и дъщеря ми само Господ ни спаси, защото аз си раждах като баба ми на полето преди 60 години.Без упойка без внимание и без никакво адекватно отношение.Ако бебето ми беше умряло нямаше да има наказани а само разбити животи на мен и близките ми.Щяха да се измъкнат а болката щях да си я нося аз до края на живота си.След като направих всико възможно да дам най-доброто за дететео си се оказа,че всяка моя стъпка и решение за малко не го убиха. Попаднах в ръцете на незаинтересовани и алчни хора, за които бях поредното парче месо . По телевизията дават един човечец,който също с избор на екип нямаше моят късмет и загуби сина си. Изкараха едва ли не майката виновна че имала инфекция..питам се аз след като ние имаме инфекция по време на бременност защо те не могат да го остановят след като ти искаш да се следи стриктно всичко ние ли трябва да знаем или лекаря? За какво плащаме да убиват децата ни и да обвиняват нас!

# 76
  • София
Много съжалявам за всичко, което ти се е случило и се надявам лошото вече да е зад гърба ви. За съжаление според мен сте се предоверили, и не сте изисквали достатъчно срещу това, за което сте платили. Като плащам- било то преглед, ФМ и т.н. изисквам адекватно отношение, а не да се свивам. Ако искам да се свивам- не плащам. Още повече, че са те изнудили да родиш на място със съмнителна хигиена, при лекар, който не ти е допаднал, и то под натиск на таткото. Много кофти от негова страна. Съжалявам за острите думи, в Майчин дом съм била 2 пъти за БХС, тази болница мирише от стотици метри, буквално. Не бих родила никога там, мои близки се опариха, вкл. и платили за избор- срещнали са лошо отношение и хлебарки.

Бързо възстановяване!

# 77
Иванена, майната му на парите. Пари се изкарват. Дано всичко е наред вече с вас с детето. Чудя се дали е можело да се подаде жалба някъде. ама на теб едва ли ти е било до това.

Little Evil, родилно без хлебарки какво родилно е.  Whistling

# 78
Аз пък съм доволна от МД. Поне не беше толкова зле колкото си представях. И с персонала не съм имала проблеми, държаха се доста добре.
Платих си за екип, но не съм плащала на всички.

# 79
Много ми харесва как някой се изтипосва...разказва една сърцераздирателна история и почваме да плюеме докторите.
Иванена  дано детето ти да е добре.

# 80
Много ми харесва как някой се изтипосва...разказва една сърцераздирателна история и почваме да плюеме докторите.

Някои доктори има защо да се плюят, повярвай ми.

# 81
QueenBee убедена съм в това.
Просто станах доста мнителна в този форум и в по-голямата част от случайте има за какво.

# 82
  • Плевен
Всичко е много субективно.
Някои лекари като си платиш си вършат работата по съвестно, както писах други пък това сякаш им прави лошо впечатление и не ти обръщат кой знае какво внимание, въпреки парите.
Други са страхотни и без да си платиш, вършат си работата професионално и с добро отношение.
Както и има майки, на които се случват наистина ужасни неща, както и има т. нар. лигли, които каквото и да прави лекаря все няма угодия.
За това е добре всяка жена да постъпи така, както смята за най-добре. Като най-важното е да е сигурна в избора си и да има доверие на лекаря.
А естествено, има и такива като мен, които раждат по спешност и нямат кой знае какъв избор.

# 83
  • в сърцата на децата <3
Иванена  дано детето ти да е добре.
Разбира се, че всяка история има две страни. Но откакто съм бременна ми омръзна от пишман лекари и то все в хубави, частни клиники.
Доктор номер едно - д-р Пелев, завеждащ АГ в Окръжна болница. Отидох в частния му кабинет (близо ми беше до работата) за констатиране на бременност след 3 (ТРИ!!!) положителни теста. Каза ми, че няма такова нещо и че те тестовете "така си показват от време на време". Беше категоричен и каза, че няма смисъл да си правя кръвен тест. Направих си - положителен, оказа се, че съм в 4 г.с.
Доктор номер две - чувствах дискомфорт още от началото на бременността (а работя с хора и това е недопустимо) и отидох при д-р Стратев (тогава работеше в Токуда) за да ме прегледа и евентуално да ми пусне изследвания и болнични. Само като споменах и той отсече "не изглеждаш ТОЛКОВА зле". Два дни по-късно получих много силен кръвоизлив и за малко да загубя бебето.
Доктор номер три - д-р Петрова от АГ Селена. От нея имам най-малко оплаквания, но като цяло гледа доста през пръсти. От както ходя при нея ми изписва желязо заради нисък хемоглобин и така и не взе на сериозно твърденията ми, че имам наследствена таласемия и желязо не ми е нужно, дори напротив. Накрая се принудих да дам сума пари за изследване с което да ѝ го докажа и тогава чак ми изписа друго лечение.
След всичко това как да ида и да дам 1000 лева за раждане и да съм спокойна? Точно толкова спокойна ще съм във всяка една болница, предвид факта, че нямам доверие на лекарите. Не ги плюя, това са само голи факти.

# 84
Hope for Two, тоест ти си убедена, че всички жени с неприятни истории лъжат и си измислят? И видиш ли на лекарите са цвете за мирисане винаги?

# 85
  • София
Офф, и на мен моя човек ми изписа желязо без да направи никакаво изследване, а аз бях сигурна, че хемоглобина ми падна след като спрях фолиевата киселина, също имам лека форма наследствена анемия, а понеже бях патологична си пиех всичко без да се опъвам.

# 86
♥snow_angel♥, и аз се изумявам на някои лекари за отношението им "едно си баба знае, едно си бае". както при теб с желязото. Понякога не влагат никаква логика. Е как да съм съгласна с тях тогава, ако и да нямам медицинско образование.

# 87
Mirama това което съм искала да кажа съм го казала...твой те въпроси са само плод на твоето въображение.

# 88
Hope for two , не съм се изтопосала да разказвам сърцераздирателни истории. Каквото казах е самата истина и не съм го казала за да плюя лекарите а за да кажа по темата,че няма значение дали плащаш на някой да си върши работата това просто не ти гарантира загриженост и внимание.Ако един лекар е съвестен и отговорен и без да му плащаш ще си свърши работата. Нито пък ме е яд за парите,които сме дали.Дали сме ги за детето ми. Яд ме е ,че въпреки всички усилия ,които положих имах страхотни проблеми. Искам да кажа на майките ,които са избрали Майчин Дом да внимават с избора на екип. Защото освен ,че болницата е като от филм на ужасите и раждането им може да се превърне в такова изживяване. Както хигиената така и отношението на лекарите е под всякаква критика.Говоря за клиниката по патология на бременността на 10тия етаж.Няма нито една добра акушерка , която да се държи добре с бременните.За лекарите пак думи нямам.Алчни и незаинтересовани.Претръпнали от всичко. За другите етажи не мога да коментирам защото аз лежах на 10 като пациент на доц.Карагьозова. Чувах ,че на 5 етаж били по-човечни,но не знам. Стискам палци на всички бъдещи мами дано направят най-добрият избор за себе си и бебчето си.Аз  направих най-лошия. Ако можех да върна времето назад щях със сигурност да родя в частна клиника ,където 4 месеца преди мен роди и сестра ми и получи съвсем различно отношение. Няма сигурно- дори най-нормално протеклата бременност може да се обърка в последният момент, аз просто казвам че ако лекарите бяха по-заинтересовани от българчетата,които са на път да се родят щеше да има много по-малко нещастия. Факт е ,че има все по-големи трагедии по българските болници. И аз не целя да разказвам сърцераздирателни истории както се изразиха някои хора.Аз съм просто една млада майка , за която раждането се превърна от най-красивият и чакан момент в един ужас, притеснения и болки, защото след като дъщеря ми се роди, аз стоях по цели нощи пред врата на акушерките и плачех защото я чувах как страда и я боли. Бях си избрала и да лежа на 12ет. където плащаш по 45лв, на ден за да е бебето ти при теб.А стоях сама там страхуваща се и незнаеща какво да прави.Не пожелавам на никоя жена да изпадне в подобно положение.Който мисли ,че съм влязла тук да изливам убиди и злоба по страна на лекарите- негово решение. Надявам се само да има все по-малко случаи като моя ,но за съжаление статистиката е точно обратната.

# 89

Иванена, няма нужда да обясняваш повече. Който е имал желание да разбере какво искаш да кажеш, го е разбрал. Историята ти е сърцераздирателна, да, но нищо лошо не виждам в това да се "изтипосаш" тук и да си я разкажеш, не се чувствай виновна. Съжалявам за всичко, което си преживяла.

Общи условия

Активация на акаунт