Тъпите таксита нямали работа, а отказват такава!

• 23 620
  • 216
  •   1
Отговори
# 150
В София са ми отказвали да ме закарат от Раковска до Орлов мост при все че предложих да платя двойно, много бързах.
Във Варна ми прилоша на улицата, подпрях се на едно дърво и махнах на първото такси.  Като чу докъде искам да ме закара, отказа, при все че бях бледа като платно. Много близо било, предложих да платя двойно, съгласи се. И накрая си взе удвоената сума, нищо че бях на "умиране" заради прекалено ниско кръвно.
При друго такова прилошаване успях да се добера до близкото кафене. Сервитьорът, без за съм казала и дума, ми донесе кафе, после отказа да му го платя. Едни са хора, други не са.
Пак във Варна в силен дъжд сама с две малки деца отказаха да ме закарат, защото им било близко. Всички искат курс до Златни пясъци. За 2-3 лева сметка не искат да си развалят приказката с колегите.

# 151
  • при късмета

В София обаче висят по стоянките доста време и най-вече редят се на опашка. По правило трябва да вземеш първата кола на стоянката.
Няма такова правило, не си измисляй.
Виж раздел VII, член 36, точка 2.
http://www.rta.government.bg/images/Image/n_uredba/n34.pdf

Не съм написала, че правилото е в наредбата. Ако беше цитирал целия ми пост коректно щеше да видиш, че пише, че са уговорки м/у колеги. И пак казвам, че така практикуват в София. Доколкото знам ти си споменавал, че караш такси, но не знам дали работиш в София.
И аз като теб знам наизуст наредба 34, защото повече от 10 години съм работила по нея, та няма нужда да ми я цитираш. Аз знам къде да гледам, опитвам се да дам съвет на някой с конкретен проблем, така че да може да се възползва от услугата

# 152
Масово на стоянките наистина си правят ред.
Обаче имах един забавен случай във Варна. От блока срещу Автогарата искам да хвана такси до Брегалница. Тръгвам към първото такси - гледам, че на табелката беше 1лв на километър. И се запътвам към второто. Шофьорът от първото изведнъж ми казва, че то се пазело ред.  Shocked  Обяснявам му, че виждам, че са на различни фирми (да не казвах тарифи - задното беше на Ласия или нещо такова). Нямало значение.  Shocked В тоя момент ми беше ясно, че няма да се кача при него, обаче го питам колко ще ми вземе - около 5-5,50лв. Тогава поне два пъти в месеца пътувах и знаех, че е максимум 4-4,20лв сумата. Ако се бях качила, щях да си ги платя, но ме подразни наглостта му. Казах му довиждане и минавам от другата страна на булеварда с идеята да извикам такси от Гранд Мол. Тъкмо минавам покрай ОМВ и до мен спира втория шофьор - настигнал ме човека да ме закара. Laughing

А иначе бях приятно изненадана последно от шофьорите на ТрансТриумф. Преди около месец ги ползвах - с униформи(ризи), учтиви, чисти коли. При първия мислех, че просто съм изкарала късмет, при втория се усетих, че са им вдигнали стандарта. Peace

# 153
  • На изток от Рая
Мдаа всяко разстояние им е кратко нищо ,че заобикалят , но после реват нямаме клиенти искаме увеличение на заплатите ( искаме да ни плащат за дето стоим цял ден и отказваме на този и онзи вместо да спечелим и малкото ) Направо ми е писнало от тях , гледам да ползвам от дъжд на вятър само , но ако разстоянието е дълго те го правят ощеее по-дълго и  не са чували за нещо като закъснявам за еди си кое място , ужасни са... нагли , безочливи и т.н

# 154
Абе, какви са тези таксита дето все ви прекарват през най-дългия маршрут? Айде, айде, чак пък толкова зле не са. Мен даже честичко си ме питат по кой маршрут да минем, ама знам ли точно в този момент дали посоченият от мен път няма да е най-задръстения?! И си му казвам на човека по негова преценка.

# 155
  • На изток от Рая
Абе, какви са тези таксита дето все ви прекарват през най-дългия маршрут? Айде, айде, чак пък толкова зле не са. Мен даже честичко си ме питат по кой маршрут да минем, ама знам ли точно в този момент дали посоченият от мен път няма да е най-задръстения?! И си му казвам на човека по негова преценка.

С моя късмет все на такива дръвници попадам , които я не са в настроение , щото е много рано да се работи , я не са в настроение щото така искат и още хиляди причини , и като кажа , че бързам закъснявам минете от *** сякаш нарочно не минаваме от там , поради някакви си техни лични причини и после като си искам рестото отварят еййй такава уста видиш ли аз те докарах до тук по най-бързия начин пък ти няма да ми даваш и бакшиш аа?!

# 156
Исках да кажа, че не е толкова черно положението. Може би всеки път се качваш в таксито с идеята, че ще те преметнат с нещо. А не е така. Да, има всякакви, но се срещат и нормални таксиметрови шофьори.  Hug А за бакшишите - просто съм се примирила, че закъргляват към горната половинка и това е Simple Smile

# 157
  • На изток от Рая
Съгласна съм с теб да , има и такива , с които ти е приятно да пътуваш , че и да повториш и да не се замисляш за рестото си , но съм приела , че не съм късметлийка и това си е хах  Grinning

# 158
  • при късмета
Мдаа всяко разстояние им е кратко нищо ,че заобикалят , но после реват нямаме клиенти искаме увеличение на заплатите ( искаме да ни плащат за дето стоим цял ден и отказваме на този и онзи вместо да спечелим и малкото )
Никога не са искали увеличение на заплатите, поради простата причина, че "таксиметров шофьор" по закон е свободна професия и няма един на заплата.  Не, че не е разрешено от закона, но на трудов договор са единици. За всички фирми се отнася.
Ти като си приела, че не си късметлийка в това отношение, който и да те вози, откъдето и да мине все ще е тая, кусур ще намериш

# 159
  • София
Зелените таксита май са на заплата. Те и затова първо се пазарят за твърда сума, независимо от апарата.

# 160
Зелените таксита май са на заплата. Те и затова първо се пазарят за твърда сума, независимо от апарата.
Това сериозно ли?! За онези green таксита ли става дума?
Ще знам тогава, да не ги ползвам никога.
 Sick

# 161
  • София
Да, за тях писах. 2 - 3 пъти пробвах да ги ползвам и все си казваха цената.
А в момента имат промоция - дават минерална вода на клиентите. Но е в по-различна бутилка, като лосион за почистване на лице.  Party

# 162
  • при късмета
Много е дълго, но ще се опитам да обясня.
Данъчно задълженото лице трябва да дава заплатата, ако шофьора е на трудов договор. При това няма никакво значение каква сума е изкарал по апарат. Превозвача, т.е. фирмата НЕ Е ДЗЛ на апаратите на колите. Иначе представете си какви обороти щяха да се трупат, от там данъци и осигуровки, ако на един единствен булстат се трупаше всичко.
Апаратите на колите могат да бъдат фискализирани по булстат както на фирма, така и на физ. лице. ДЗЛ на апарата в конкретната кола, може да назначи шофьор на трудов договор, т.е. да му дава заплата, но най-често ДЗЛ е самоосигуряващо се, както е и по закон. Т.е. за себе си взима всичко от оборота, но и данъци и осигуровки са си за негова сметка и той осигурява себе си.
Ако е на заплата би следвало да отчита оборота, без значение от сумата и да получава заплата. Това никой не го прави.

Не знам новите, зелените таксита дали са на заплата (колегите се появиха след като аз вече не работя в тази сфера), но има логика, ако всички гледат да не включат апарата. Т.е. няма да му търсят съответната сума от оборота при отчитането.  Но пък превозвача няма сметка да навърта такива обороти от друга страна.

А собствеността на колата няма никакво значение за фискализацията на апарата на конкретно ДЗЛ. Това само информативно

# 163
  • На изток от Рая
Мдаа всяко разстояние им е кратко нищо ,че заобикалят , но после реват нямаме клиенти искаме увеличение на заплатите ( искаме да ни плащат за дето стоим цял ден и отказваме на този и онзи вместо да спечелим и малкото )
Никога не са искали увеличение на заплатите, поради простата причина, че "таксиметров шофьор" по закон е свободна професия и няма един на заплата.  Не, че не е разрешено от закона, но на трудов договор са единици. За всички фирми се отнася.
Ти като си приела, че не си късметлийка в това отношение, който и да те вози, откъдето и да мине все ще е тая, кусур ще намериш

Значи ти все се возиш с такива , които минават от най-краткия път , винаги са усмихнати и ти връщат рестото без да се мусят така ли?

# 164
  • при късмета
Значи ти все се возиш с такива , които минават от най-краткия път , винаги са усмихнати и ти връщат рестото без да се мусят така ли?

Дори да не е "все" при такива, не са повечето.Аз не казвам, че няма и такива, но ти пък твърдиш, че са всички щом "все на такъв попадам", т.е е правило. Не е правило, това искам да ти кажа.
А и аз не съм критерии за нормален клиент, защото съм работила в тази сфера много време и само като видят къде и какво гледам ме разпознават.
Работата ми беше свързана със всекидневно ходене в ДАИ и хич да не е, половината шофьори от другите фирми са ме виждали там, защото беше в продължение на десетина години

Общи условия

Активация на акаунт