Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 20

• 70 754
  • 746
  •   1
Отговори
# 60
Радвам се , че най- после тази тема се раздвижи. Много е ценно, когато повече хора пишат . Има винаги "за" и "против' . Много ценни са мненията на медицински лица, които толкова аргументирано анализират. Аз за първи път чувам , че в България има толкова много и големи специалисти-паразитолози, които "с един поглед разпознават..." и лаборатории. Всички пращат изследванията си в чужди лаборатории, защото в България не всичко се изследва... или аз нещо не съм разбрала  newsm78 . И мисля , че точно това е целта на тези изследвания - добрата диагностика и откриване на причините. Това , че всички имаме паразити е ясно, но явно на децата имащи проблем с пропускливи черва (недоказано....) , някакъв вид хранителен режим явно е необходим. Това са си мои разсъждения разбира се. Опитвам се да мисля и аз...   Simple Smile
 За мен са много ценни  "необяснимите' понякога наблюдения на хора, които говорят и споделят личния си опит. Благодаря на всички , които казват:" Да, това повлия добре" или "Опитах, но при нас това не работи".

# 61
nadejda.v.l
Глистите, тениите, метилите и пр. едри паразити действително би трябвало да може да познае "само с един поглед" всеки паразитолог. По-дребните се изследват микроскопски и с различни методи на оцветяване. Не съм чувала някой да изпраща глисти и тении за изследване в чужбина.  А наистина нашата паразитология е все още една от най-добрите в Европа. В НЦЗПБ, входът от ул. Кракра има кабинет, който работи с и без направление, но едва ли някой от работещите там паразитолози ще поиска заплащане, за да каже дали нещо е паразит, евентуално кой е и дали се налагат допълнителни изследвания. Rolling Eyes

В случая, казвам нещо, което знам с абсолютна сигурност. И със сигурност знам, че не всички имаме паразити поне в смисъла, употребяван от господина в сайта (извинявам се, не запомних името).  Grinning

# 62
Констанца , аз със сигурност знам по-малко от теб и се радвам , че обясняваш. Доколкото знам обаче паразитите не са само тении и глисти. Има острици и какви ли не други гадини. Не искам да занимавам с подробности аудиторията, но аз и мои познати падащи си по разни диети и начини за изчистване и детоксикация, сме опитвали едни не лабораторни начини за 'доказване' наличие на такива  Simple Smile  Няма да описвам цялата процедура, но в общи линии се гладува известно време- едно денонощие после се пие алкохол (коняк например) за да се пуснат гадинките от стените на червата, ядат се сурови тиквени ядки и за съжаление в огромен процент от хората излизат гадини....  Embarassed  Като чета колко майки с други , по-подходящи за деца методи (без алкохол) изкарват също гадинки в екскрементите на децата... направо се плаша. Доколкото знам , не винаги наличието на паразити е показателно от фекални проби, по простата причина, че точно в дадената проба може да няма такива, но иначе в червата да има.
Аз имах предвид всякакви изследвания на кръв и урина за наличие и на други бактерии и гъбички. освен фекални проби (които не са сигурни) , се правят и изследвания на някакви вещества в кръвта и урината, които тези гъби отделят при метаболизма си и така се съди за тяхното наличие или липса на такива. Съжалявам много , че така профански се изразявам, но наистина за мен е много сложно. Това , което аз си правя като изводи е , че ако лабораториите  показват, че няма това може да не е така и има вероятност това да влияе лошо на метаболизма на детето , съответно на работата на мозъка. За това се опитвам да не отричам нищо, а доколкото мога да проверявам опитно и с минимален риск.

# 63
  • София, Борово
по повод темата за паразити - Дари се роди с гъбички по ноктите на краката и все още има...  не знам дали така се е родила, но през първия месец забелязах, че не са нормални.

# 64
Момичета, весело посрещане на Новата Година!  bigdance2

# 65
nadejda.v.l,
Директорът на НЦЗПБ проф.Тодор Кантарджиев е изключителен ерудит по всичко свързано с гъбичките, а проф. Росица Курдова - ръководител на отдела по Паразитология е много ценена от СЗО и ползвана като консултант по много трудни въпроси и в много страни. И двамата не са старци, а жизнени и амбициозни хора, които следят новостите в своите области и държат, ръководените от тях лаборатории и хората в тях да са на ниво. Сигурно не биха отказали разговор на никого, още повече на разтревожени майки.  Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 66
констанца, изобщо не оспорвам, че тези хора са ерудити. Просто аз трудно си представям, как всяка майка , която търси причините за състоянието на своето дете, ще успее да се срещне с  директорът на НЦЗПБ проф.Тодор Кантарджиев  или  проф. Росица Курдова - ръководител на отдела по Паразитология и да каже :"Вижте аз какви непотвърдени и непризнати подозрения за наличие на паразити, гъбички и бактерии в червата на детето си имам. Има ли начин да ги изследваме и как да се отървем от тях?" Някак много хубаво обаче нереално ми изглежда. иначе не споря с никой че са специалисти или , че следят новостите...

# 67
nadejda.v.l

Разбира се, че това е върхът на пирамидата, но както казах в бившите областни ХЕИ има паразитологични лаборатории. Аз например, ако детето ми изкарва нещо съмнително по начините, които описваш, не бих се колебала да го взема, да го сложа в стъклено шишенце с малко чист спирт и да го занеса занеса там. Аз не съм паразитолог, но те уверявам, че няма лекар, който да не може  да каже приблизително какво е едно такова нещо - дори GP-та, поне дали е от животински произход, а не нещо от организма на детето. Невероятни са нещата, които могат да излязат при един възпалителен процес на червата и да приличат на паразити.

Хайде да не си разваляме трапезата, но можем по-нататък да обсъдим и нещо от това. Simple Smile Simple Smile

# 68
  • София
За много години на всички ви. Желая ни една по-успешна година Hug
За глисти - аз като малка имах и все още си спомням колко много ме сърбеше д...то и как подскачах. С тиквени семки и горещо прясно мляко в гърнето гадините излязоха наяве Embarassed Този метод не мога да го приложа при детето обаче, защото отказва да седне на гърне Confused
Доживях вчера, в последния ден на годината той да плаче и да не иска да си тръгва от детски клуб ooooh! Влезе си сам, игра си... а аз се чувствах все едно съм го пуснала да пътува сам от София до Варна Rolling Eyes

# 69
Честита Нова година! Бъдете живи, здрави и много щастливи!

# 70
Честита Нова 2012 Година!
Да e спорна, ползотворна и незабравима!
Тревогите да забравим и успехите да споделим!
Tada

Ето част от нашата програма:
http://nkir.snimka.bg/children/01-2013.722516.29359535

# 71
За много години!
Надявам се да е интересна тази малка история по БНТ1 от 12:30 часа:
Малки истории - 2 януари 2013: Историята на Силвия - майка на дете с аутизъм

# 72
За много години!

Тези дни смятам да започна прилагането на диетата без казеин и без глутен.

Може ли детето да пие сок капи,чай с мед?

Какво да сложа в безглутеновите макарони за да имат някакъв вкус? Rolling Eyes
Може ли да се яде мармалад,пастет,лютеница?
Вместо овесени ядки ,с какво друго да ги заменя? Sad

# 73
  • София, Борово
Здравейте, мами! Честита нова година! Желая много здраве, успехи на вас и дечицата.. изобщо една много по-добра година за всички!:)
Днес мина ЯМР на Дари и всичко изглежда нормално. Все още ходи, като пияна от упойката, но е една малка героиня Heart Eyes
Margi_Z_Margi_Z, в макароните слагай зеленчуци, мед, някакво месо - всичко без глутен и казеин.
Сок Капи не бих дала, но лютеница давам, има една на която пише, че е без глутен.
Вместо овесени ядки можеш да даваш Амарант и разни други. В Био магазините има голям избор. Моя съвет е първо да изключих само едното.

# 74
Хамелеон,
изпуснах само няколко минути от "Малки истории", достатъчно, за да не уловя същественото за момчето - дали е обучавано като малко и пр. То изглежда на около 17 години. Много се натъжих. Сигурно, когато е могло да му се помогне повече, не е имало нищо - само диагноза.

Тази история е още един повод, за да изразя още веднъж убеждението си, че на този етап при повечето от нашите деца не можем да очакваме съществен напредък от нищо друго освен обученията с нашето максимално участие  не само АВА.

Мами,
Използвах последните два дни на месец декември да сваля от Journal of Autism and Developmental Disorders много статии най-вече в областта на проблемите на езика и методи за оценка и обучение. Синът ми пък още от началото на месеца си сваляше други статии от същото. Това е едно от най-престижните, ако не и най-престижното списание в областта на проблемите на развитието и достъпът до статиите почти без изключение е платен. Само през декември месец може да се стигне свободно до тях. Така че, надявам се да науча много неща, които все още не познавам в детайлите, които са ми необходими и да мога да споделя някои от тях и с вас.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт