Пости 2013

  • 83 163
  • 752
  •   1
Отговори
# 315
  • Мнения: 4 191
Запис и се връщам да чета назад. Тази година за първи път ще постя по Великден, досега единствените, които правя са тези през август.

# 316
  • Мнения: 784

Скрит текст:
Аз не говоря за самото втасване на хляба, а за приготвянето на кваса в който има млечно кисели бактерии.

И аз за кваса говоря, този който се използва за приготвяне на хляба, в него няма млечнокисели бактерии, а дрожди.

Ако искате да си направим друга тема или да преместим тази от готварския подфорум, щом толкова ви притеснява това, че тук не се коментират само рецепти. Макар, че това ще си е чиста автоцензура - никога модератор не е поставял ограничения към написаното в темата. Поста телесен и поста духовен са двете страни на едно цяло и не виждам как да коментираме само едното, а другото все едно го няма. Освен това новите потребители, които влизат в темата, сами поставят първо въпросите - защо, кога, изповед, причастие, не помня някой да е влязъл за пръв път в темата с въпрос за дадена рецепта. Пък и след толкова години нещо с рецептите се поизчерпахме,  а за мен лично темата не би представлявала интерес, ако се превърне в отчетна от сорта "Днес ядох боб, утре съм на картофи".

# 317
  • София
  • Мнения: 478
Привет и от мен  Grinning

Сега ще кача отпред всички четива и рецепти, които се публикували последните дни Peace

Гледам, че явно всички следим двери във фб Laughing Макар да си призная не съм голям фен на двери и кураев, но това е друга тема и да не задълбавам

Аз също като дядо хаджия си мисля, че си живеем много по - мирно и щастливо, ако се съсредоточим тук повече върху маднжите, защото изникват едни горещи точки, по които никога няма едно мнение и се внася допълнителен смут и съблазен по време на поста, а мисля, че всички си имаме достатъчно такива изкушения, за да си създаваме нови и тук Laughing Пости се според Типика на БПЦ, който е онагледен в календара на първа страница. Всички, които постят по различен начин по една или друга причина е хубаво да си го запазят за себе си и да не дават акъл, да наставляват или укоряват другите. За бременни, кърмачки, деца, възрастни, болни и т.н. не можем да кажем нито да, нито не, защото крайната дума е винаги на този, който допуска до св. причастие...


# 318
  • София
  • Мнения: 8 497

Ако искате да си направим друга тема или да преместим тази от готварския подфорум, щом толкова ви притеснява това, че тук не се коментират само рецепти. Макар, че това ще си е чиста автоцензура - никога модератор не е поставял ограничения към написаното в темата. Поста телесен и поста духовен са двете страни на едно цяло и не виждам как да коментираме само едното, а другото все едно го няма. Освен това новите потребители, които влизат в темата, сами поставят първо въпросите - защо, кога, изповед, причастие, не помня някой да е влязъл за пръв път в темата с въпрос за дадена рецепта. Пък и след толкова години нещо с рецептите се поизчерпахме,  а за мен лично темата не би представлявала интерес, ако се превърне в отчетна от сорта "Днес ядох боб, утре съм на картофи".


Моля да бъда разбран правилно !

Първо аз не съм адресирал мнението си към никого.

Когато говорим за поста (в неговия теологичен и кулинарен аспект) нямам нищо напротив. Вече споделихме няколко линка с интересни материали за поста и съм сигурен, че ще има още.

Това, с което аз не мога да се съглася и не възприемам е опитите на някои да дават с лека ръка здравословни съвети и да отнемат компетенцията на лекар и свещеник. Пак повтарям всеки организъм е напълно различен и не би следвало, това че аз например като диабетик съм понесъл лесно поста със смелост да бъда категоричен и да го препоръчам на друг участник във форума и то едва ли не изказването ми да бъде като последна инстанция.

Моята молба е да не си позволяваме да даваме съвети, които засягат здравето на питащия, а да му препоръчаме да се отнесе към свещеника и лекаря - ето това е и аз не го приемам като някакво автоцензуриране и т.н.

Разбира се едно споделяне, че някой пости по  индивудиална схема е добре дошло, но просто като информация за другите, че постът не е нещо сиво и еднообразно, а има своите нюанси за всеки отделен случай.

# 319
  • София
  • Мнения: 565
 На прага сме на Великия пост и аз предлагам да спрем със споровете до тук. Да си бъдем полезни в кулинарно и духовно отношение, без да се налагаме и да съдим другите. Ако имаме въпроси кога как се пости, първо да погледнем календарчето на първа страница и ако има неясноти, тогава да питаме. Всеки трябва да извърви своя път. Някои са по- напред, други не дотам, но всички вървим по един и същи път и можем само да си помагаме. Нека да запазим уюта на нашата тема и да не губим целта пред себе си. Пожелавам лек и спасителен пост на всички!  Hug

Последна редакция: нд, 10 мар 2013, 23:24 от Надето :)

# 320
  • Мнения: 1 669
Здравейте!

За пръв път ще постя и имам въпроси към вас... Как стои въпросът с хляба? Какъв хляб се консумира по време на пости. Аз рядко ям хляб, но тъй като ще постим заедно със съпруга ми... Wink

# 321
  • София
  • Мнения: 565
 Почти всички купешки хлябове стават. Ако си месиш, просто не добавяй яйца и мляко, а през следващата седмица от понеделник до петък и през Страстната седмица- и без олио. Лек и успешен пост на теб и съпруга ти!  Simple Smile

# 322
  • Мнения: 5 681
Лек и спасителен пост на всички  Hug

Днес менюто ще е:
- задушени и запечени зеленчуци с гауда
- салата- домати с моцарела, овкусени с печени чушка, патладжан, босилек, зехтин Peace

# 323
  • Мнения: 12
Това е страхотна идея всеки да си пише какво ще е менюто му за деня ,така ще си помагаме с идеи.
Аз днес ще сготвя доматена супа по тази рецепта
 2 кг домати
2 глави кромид лук
5 моркова
4 скилидки чесън
3 стръка магданоз
200 гр фиде
50 мл олио
щипка черен пипер
сол

Доматите се попарват с гореща вода, обелват се и се нарязват на ситно. Лукът и морковите се почистват и се нарязват на ситно. В предварително загрята тенджера се сипва олиото да се загрее леко. Добавя се сол. Слагат се морковите и лука да се задушат в мазнината на умерен огън, докато поомекнат. Добавя се фидето и се пържи, като се обръща с дървена лъжица заедно със зеленчуците на умерен огън до златисто. Добавят се доматите. Долива се с 2 ч.ч. топла вода и се оставя да ври на умерен огън до готовност – за да се свари фидето. Накрая се добавят ситно нарязани магданоза, обеления и смачкан чесън и черния пипер.

# 324
  • София
  • Мнения: 921
Здравейте,

Напълно съм съгласна с Дяда Хаджия. Нека наистина да не даваме съвети на кого е подходящо и на кого не е да пости. Мисля, че всеки има глава на раменете и си може да прецени,а и опитайте да слушате тялото ви какво ви подсказва:)

На мене поста ще ми мине леко, защото тамън излязох от Житния режими и сега влизам в поста.
Този уикенд се бях развихрила в кухнята. Вчера приготвих едни постни палачинки. Мисля да ги гарнирам като солени с  тофу, хумус, салатки. Нещо съм полудяла по хумуса последната седмица. Ама така хубаво ми се получава:)
Снощи пък правих крем супа от тиква и понеже не понасям принципно тиква сожих и малко картоф, но пак се усещаше вкусът на тиквата. Затова смлях орехи и ги добавих директно към супата и стана...Разкош!
След това направих и едни нахутени кюфтенца и бях на ръба да преям. Добре , че съм още в началото на захранването след житния режим.

Желая успешен и лек пост. Сигурна съм, че при мене ще е така.
Слънчева седмица!

# 325
  • На топло...
  • Мнения: 584
Гледам развихрили се пак споровете! Като дългогодишна кърмачка няма да се обяснявам на кого какво му е позволено и поради какви причини да го яде. Подкрепям Дядо Хаджия, всеки да гледа с доброта в собствената си чиния.

И да пожелая на всички един духовно извисен пост в тези смутни за нашия народ времена!
Аз се моля и за България! Praynig

# 326
  • Мнения: 5 681
Имам въпрос, свързан с хумуса. В повечето рецепти нахутът трябва да мине през блендер. Такова нещо обаче аз нямам. Става ли да го намачакам хубаво с онази джаджа, с която се правят картофите на пюре или не е достатъчно?

# 327
  • Мнения: 2 551
Става, но защо не ползваш пасатор?
Аз имам блендер, но съм свикнала да правя хумуса с пасатор. Laughing
Важното е да стане по-хомогенен.

# 328
  • Sofia
  • Мнения: 4 822
По повод един въпрос по-горе за хляба: възприема се за постен хляб с мая, но без яйца и мляко, така ли?
(Тази дилема винаги се развихря около Бъдни вечер, предполагам, че казусът е същия.)

# 329
  • Мнения: 2 551
Да Peace.
В хляба не трябва да има млечни продукти и яйца, вкл. суроватка. Не съм много наясно дали в т.нар. "подобрители" не се включват някакви млечни продукти. Ако някой знае, да каже.

Между другото в някои от готовите смески за домашна хлебопекарна, купувала съм немски такива, ми направи впечатление, че има млечни съставки. Трябва да се обръща внимание.

И все пак предпочитам домашно приготвения хляб, така че през постите смятам да редуцирам хляба до домашен - по-полезен е, а и по-питателен Laughing.

Общи условия

Активация на акаунт