Съвети за университети в Шотландия - 2

• 95 630
  • 755
  •   1
Отговори
# 390
Росица, здрасти!
Синът ми в момента също проучва шотландски възможности, макар че той е повече софтуер-ориентиран. Твоята специалност ми звучи в областта на хардуера или мрежите. (Такаам, аз съм голяма кифла по отношение на нови технологии, и ако съм изръсила вселенска глупост, моля за извинение  Embarassed )

Конкретно по въпроса ти - Гласгоу Уни е най-котиран според класацииите (понеже никой не може да даде еднозначен отговор - строго индивидуално си е). Аз лично харесвам тази класация:
http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankin … =Computer+Science

А в тази другите два отсътстват въобще! (но пък за мен подобни класации, базирани на общи критерии, а не на специалности, ми се виждат неадекватни):
http://offnews.bg/news/%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D1%82-_12/%D0%A2%D0%BE … D1%8F_397206.html

Мисля, че с 5,80 имаш съвсем реален шанс за Гласгоу Уни, а защо не се пробваш и в Единбург.
На дъщеря ми за миналата година й искаха именно 5,80 за Гласгоу, тя е различна специалност (Психология и нейрология), но също така много висококонкурентна. И от нея зная, че бг студентите от компютърните специалности през първата година си клатят краката, докато останалите се сгърчват от учене. Просто повечето от тях имат голям запас от знания, често и от умения, от училище или специализирана гимназия. А се започва от фундаментите, включително и по математика. Това е причината, всъщност, синът ми да е разочарован (той не иска застой  Laughing ) Все пак, проучванията му досега показват, че навсякъде се започва от АиБ - и в Холандия, и в България. Е, мейби в МТИ не е така, ноооо...  Mr. Green

След първата, а особено след втората година обаче - влизаш в джаза с пълна пара и излишно време не се намира - така чух от колегите й.

Много благодаря за бързия отговор. Притесненията са ми около шансовете ми за влизане, защото, все пак, не искам да пропускам една година. Надявам се офертите които ще предлагат тази година да не са  "космически"  Praynig . Още нещо което забравих да попитам е има ли дискриминация на българите, в смисъл такъв, да се отнасят по- грубо или да ни ощетяват?

# 391
  • София
Няма такива неща, не ги мисли тези работи  Peace Шотландците са изключително любезни и спокойни хора. Мисля, че и в цялото кралство няма особени дискриминационни настроения (имам доста приятели в южната част на Англия, и никой не се е оплакал). А в университетските територии пък - абсурд! Не забравяй, че в УК образованието е сериозен бизнес, който много разчита на чуждестранни инвестиции. И никой не би позволил да се правят подбори или лишения по какъвто и да било дискриминационен признак  Peace Политиците се опитват нещо да нагнетят настроенията срещу България, но това май се чува само у нас. С колкото местни разговарях, никой не е чувал за "социален туризъм" или прочие етикети. Само за Слънчев Бряг са чували, и то хубавата част  Laughing Хората навсякъде си живеят, работят си и ги интересува собственият им доход или ипотека, а не 'проблемите и слабите брънки в ЕС'. Като цяло Wink Виж, за футболния ни отбор със сигурност вече знаят  Laughing

# 392
Здравейте, не съм сигурна дали въпросът ми е за тук, но тъй като няма кой да ми помогне реших да попитам тук. Та, решила съм да кандидатствам в Глазгоу и съм се спряла на Glasgow Caledonian Uni, University of Glasgow и Strathclyde Uni, специалността е Computer and Electronic Systems Engineering . Искам да попитам кой от тях е най-престижният /като обстановка и образование/ и в кой са най-големи шансовете ми с диплома около 5,75-5,80? 
Много благодаря и успех на всички кандадстващи и вече учещи! Peace
Моят син е първа година студент в University of Glasgow със специалност Electronic & Software Engineering. Офертата за прием беше диплома-5.70, ibTOEFL: 92 или  IELTS-overall score 6.5, две шестици-по математика и физика.

За специалност Сomputing science изискването беше:
Тhis offer is subject to you obtaining Grade 5.7 overall in the Diploma za sredno obrazovanie with no individual subject below 5.0 including two sciences at grade 6.0, one of which must be Mathematics. We also require IELTS at 6.5 with no subset under 6 or equivalent.

По принцип е доволен от преподавателите. Нивото е достъпно. Понякога се загубва в превода на термините по физика, но си помагат взаимно с баща си по ...скайп-а. Laughing
Дано съм била полезна. Ако Ви е нужно инфо от първа ръка, пишете на лични, ще пратя неговия скайп. Успех!

# 393
Страхотни сте! Много ми помогнахте, вече се чувствам по-сигурна в избора си, тъй като не таях големи надежди за University of Glasgow заради високите критерии, но сега има "светлина в тунела".  Flutter  Praynig

# 394
  • Пловдив
Някой ако може да ми каже от кой магазин в Единбург могат да се купят 49 номер обувки/маратонки?

# 395
За тези майки,които не ги свърта на едно място.,Ще обясня, как да стигнат до уверението на студент в University of Glasgow.Първо вземете от студента потребителското име и парола за влизане в университетската поща.После влизате в сайта на  унито най долу в дясно и избирате :  My Glasgow students. После се избира :  Login to MyGlasgow.  Попълвате и влизате в пощата.Избирате : My Student Center. ,след това : My Academic Record , после  : Bank and Certifyng Letters.И последно  зеления бутон  Submit Button.Принтирате,превеждате и в НАП ,заедно с копие и оригиналното ви пълномощно.Там точно за 5 минути, здравните осигуровки са уредени.Ние и трите години имахме един проблем.Като цъкнем зеления бутон и нищо не ставаше.Разбрахме , че трябва да натиснем звездичката намираща се горе в дясно в бялото поле .Излезе ни надпис блокиран прозорец..Преместихме отметката на другия надпис и веднага стана.Дано някой разбере , какво съм написала. newsm03

# 396
  • Стара Загора
Sandalka, аз не се притеснявам от броя на българите -напротив. Тъй като изискванията за прием бяха високи се радвам, че българите в техния курс са 1/5 -1/6 част от студентите. Българската общност в университета е много сплотена. Помагат си, събират се по празниците, без да е нужно да са много близки.
Като видях твърдението ти за рейтинга на университетите малко се смутих, но проверих и видях че за специалността на дъщеря ми- архитектура- Strathclyde е добър избор.
Същата специалност я имаше и в Glasgow Caledonian Uni, но видяхме, че това е доста нов университет и при нас натежа това, че Strathclyde е стар университет с традиции, както и Glasgow Uni.

# 397
... Първо вземете от студента потребителското име и парола за влизане в университетската поща...
Олеее ти говориш за война.  Laughing
Аз съм се пробвала и при двете, защото ваденето на уверение с всяка изминала година става все по-трудно и маловажно. Няма такова нещо като даване на пароли  Joy
Е, някои може и да не бранят така силно личното си пространство, ама при нас не става

# 398
  • София
Леле, Морска, много ти благодаря за подробния пътеводител!   bouquet
А пък аз си мислех, че трябва да се вземе някаква тапия (на хартия) като онази, за пред банката, та баш вчера казах на моята маймунка да тича да дири и изважда  Crazy
Уич, хм... понякога си мисля, че познавам децата си по-малко, отколкото си мисля  Laughing Прогнозата ми е, че ще ми даде парола, пък после ще я смени тихомълком, пък да видим... Сега се замислих, как ли би реагирал синът ми... който си е андроид и стане ли дума за пароли, застава на клавиатурата и светкавично набира дълги комбинации. Ама той пък някакъв високопринципен се е извъдил, та може да счете, че след като му спонсорирам образованието му, имам право да надничам за резултати във всеки един момент... та може и да даде достъп  hahaha

Симончето, абе тя, архитектурата навсякъде си е много престижна специалност  Peace Само тукашните ги приеха стройки и четворки тази година... Ще падне едно строителство, една медицина скоро....  Stop
А само искам да вметна (е, ти със сигурност знаеш, де), че като минавах покрай Strathclyde   #Crazy #Crazy такова строителство видях, за толкова много пари и такива мащаби, уау! Заглеждайки се в поставените основи на нещо, бях така силно поразена, кво ли ще е туй чудо, че забравих да си извадя апарата да снимам! Страшни инвестиции вървят там, дано дъщеря ти случи да ги ползва също!  Peace Но и за нея, като за бъдещ архитект, определено ще е полезно да наблюдава растежа на сградите.

Веронезе, по сайтовете (асда, спортсдирект) няма ли този номер? Мисля, че ако трябва да опре до магазин за гиганти (сина ти, предполагам), ще излезе доста солено и може би е по-оправдано от тук да му се изпрати нещо  Thinking

Последна редакция: чт, 09 окт 2014, 22:33 от Sandalka

# 399
Аз вече взех да се уморявам - да повтарям, да напомням, да съм в час с всичко (х2).
А докато и малката не преполови първата си година и аз имах твоя ентусиазъм. Simple Smile

# 400
  • София
Уич, абе, щом си от най-активните потребители в тези теми, ентусиазмът ти си е налице  Wink Е, то всяка емоция подлежи на амортизация, ясно...
Кажи, а не ти ли е много самотно, след като и двете птичета са навън? Как се усещаш ти?

# 401
Повярвай ми, не искаш да знаеш ...
То и заради това вися в двете теми. 
А как го мразя този форум! Joy

# 402
Искаме,не искаме,птиченцата ни отлетяха и нямат никаква представа,как ни липсват и колко е скучно без тях.Добре,че имам две йоркита в къщи да се занимавам с нещо рошаво и весело.А и от 20 дена съм със счупена ръка.Чудя се,как да я подмятам. babydust7

# 403
  • България
 Аз си имам петокласник и зайче, онаследено от девойката Wink.

# 404
Здравейте, тази година съм 12 клас и искам да кандидатствам в Шотландия  Simple Smile. Страшно съм запалена по програмирането и искам да уча компютърни науки или софтуерно инженерство. Разбира се най-много искам да ме приемат в Единбург, а след него е Глазгоу. Исках да ви попитам според вас какви са шансовете да ме приемат в някой от тях, защотото страшно много съм се притеснила  newsm78.
Уча в природо-математическа гимназия с профил математика. Всичките ми годишни оценки досега са 6, с изключение на една 5 по български в 9 клас, която ще се опитвам да поправям. За матурите предполагам ,че по математика няма да имам по-малко от 5,90, а по български - най-вероятно около 5,80, така че най-вероятно дипломата ми ще е поне 5,90.

Общи условия

Активация на акаунт