За частното образование, за частните училища (2)

• 78 100
  • 1 311
  •   1
Отговори
# 870
  • София
Честито!  Grinning Има го този момент да се чудиш кое да избереш. Ако сте готови да плащате солените такси и да сте в определена среда, то може би е добре да изчакате за СВ.София (ей на, днес в един вестник голяма реклама му направиха с репликата, че на президента децата учели там). Като ще е гарга, да е рошава!
 Нищо лошо към ПЧМГ, аз дори се радвам, че има частно училище с математическа насоченост, и доколкото зная, таксите им са поносими.

# 871
  • София
На президента едното дете учи в ПЧМГ, някой беше коментирал някъде из темите по едно време

Жасмин, честита двойна радост!!! А защо искате да смените училището, мисля това е най-успешно ориентираното към изкуства училище и щом на дъщеря ви това се отдава.. ?

# 872
  • София
ее, не знам, само написах какво прочетох днес в един вестник!  Laughing Ей така, съвсем случайно е било вметнато, да знаеш!  Wink

# 873
Доволна ли си от курсовете в АК?

Много съм доволна! Simple Smile В последните 2 години им влизаха и преподаватели - чужденци, които преподават в АК, дъщеря ми говори много добре, направо без акцент. Но не знам, може би в Бритиш кансъл е по-добре като курсове. Ние завършихме всички нива в АК, няма над В1. Но пък имаше и недоволни родители предни години, но не съм ги питала за причините.
Иначе да, много се радвам за щерката.  Simple Smile

Таксата е поносима, ние ще отидем само за 2 години, ако ни приемат - Света София е до 7 клас вкл., а моята щерка ще е 6-ти клас догодина. А и средата не е по-различна от НУКК - и сега сме с деца на политици, министри, партийни лидери и хора с големи възможности.

Но голяма битка беше - 4 изпита в ПЧМГ, 4 изпита в Света София, оформяне на успеха в НУКК (завършва с пълно отличие), плюс 7 извънкласни занимания, на които ходи по желание - боец ми е детето. Но най-важната ни цел тепърва предстои - прием в АК, така че ще става все по-трудно.

Последна редакция: чт, 13 юни 2013, 08:55 от Анонимен

# 874
А защо искате да смените училището, мисля това е най-успешно ориентираното към изкуства училище и щом на дъщеря ви това се отдава.. ?

Ами защото езиковата подготовка в НУКК е нула, дисциплината е зле и не учат нищо повече от минимума на МОН.
Примерно - математиката в НУКК е 4 часа седмично, а в ПЧМГ и Света София е 10 часа. А в ПЧМГ преподават и Златилов, и Иван Симеонов.
Английският е 3,5 часа в НУКК, в Света София е 10 часа.
Българският е 6 часа в НУКК, в Света София е 10 часа.
И ми писна да ходим на курсове и всяка събота да сме заети с возене на английски чак до АК, който е на 15 км. от нас. (ако не са и 20)
Щом може да си учи в училище тези неща, защо да плащаме и да обикаляме?
Така ще ни се отворят почивните дни - мога да я запиша на друг език - френски, испански примерно (тя испански знаеше, живели сме в Испания, но го забрави). Или да си почива. А имаме и друго дете, то също иска внимание, а с каката сме като роби.
Не е някакво решение, което да е моментна прищявка, просто ни писна 5 години да правим паралелно образование - държавно + частни уроци.
Иначе НУКК е супер за бални танци, народни танци, хор, театър, но ние ги понаучихме. Само дето не знам английският валс за какво ще ни послужи, в АК не приемат с валсуване, а с МАТ и БЕЛ.

# 875
Браво Жасмин! Страхотно дете имаш. Да са ти живи и здрави и двамата!

# 876
  • София
Жасмин, поздравления! Има защо да се гордееш Simple Smile Стискам палци и занапред да е блестяща младата дама.

# 877
  • В офиса
Жасмин, поздравления за успеха на дъщеря ти. Боец е тя, наистина.  Hug

От моята камбанария дилемата ти изглежда така: дали двете ти деца да бъдат в едно у-ще, или дъщеря ти да е в у-ще, където не се учи следобяд, за да продължи да посещава извънкласни форми.

Иначе като академична подготовка и ниво на език двете у-ща изглеждат равностойни (+- грешки от закръгляне)

# 878
Татко Мецан, когато се сблъскаш със съществуващата в момента образователна система ...
Не е Татко а  стара съратница на Черна станция, върла противничка на ЧУ и особенно американските в лицето на АК.  Двете се подвизаваха в темите за АК и скъпите университети.

Татко Мецан ти вече не само ника си се сменила, но и пола.  Laughing

Макар и в нова роля, представленията ти са пак в класическата режия на театъра на абсурда.  Laughing

Поздравления Жасмин !!!

# 879
От моята камбанария дилемата ти изглежда така: дали двете ти деца да бъдат в едно у-ще, или дъщеря ти да е в у-ще, където не се учи следобяд, за да продължи да посещава извънкласни форми.

О, тя на извънкласните форми си ходи след 17.30, а бусчето на Света София е в нашия квартал в 17.10, така че ще има време и за спортове, и за пиано, и за всичко.
Най-важно ми е къде ще се подготви максимално по БЕЛ и МАТ за след 7 клас, другото не чак толкова.
За Света София само добри неща чувам от родителите там, за ПЧМГ също, за НУКК също.  Crazy
Питахме и хора на високи постове в образованието - всеки твърди нещо различно.  ooooh!
Но Света София е най-успешното училище засега - първи са на матурите, безспорен успех! Нито ПЧМГ, нито НУКК някога са били първи. А и в НУКК са 80 деца набор, те не могат и да постигнат такова нещо, защото там си има и изоставащи деца, които не ги изключват за слаб успех (а в ПЧМГ изключват)

И мерси много за поздравленията!  Hug

Последна редакция: ср, 12 юни 2013, 18:05 от Анонимен

# 880
Жасмин, поздравления за успехите на дъщеря ти! Страхотно дете си имаш! Винаги ми е много интересно да чета разсмислите ти за различните училища.
Честит рожден ден и на малкия!

# 881
Частните  немски  училища – накратко  Simple Smile
Оценявам  училищата /без значение Частни или Държавни/ по няколко критерия.

Ниво на обучение в тях – тук слагам общата подготовка по всички предмети, като естествено се следят най-вече резултатите по БЕЛ и Математика, възможни са грешки, защото обичайно тук разчиташ на чужди мнения и на чужди критерии, но има и обективни резултати – като участия на деца в различни състезания, олимпиади и други форми на съревнования с връстниците им  от други училища.
Тук много важен критерий е и успеваемостта на матурите в 7-ми и 12-ти клас, както евентуални данни за реализацията на възпитаниците им.

Преподаватели, ръководство и комуникация с родителите -  най-важният фактор, при наличието на сърцати учители, които имат мотивация за работа няма пречки качеството на образование да нараства с всяка изминала година. Тук пак разчитате на външни мнения, но можете да добиете и лични впечатления. Много държа на възможността да имам обратна връзка с учителите по-често от 2-3 родителски срещи в годината.

Ниво на езиково обучение – поне за мен най-важният критерий, след общият резултат от матурите. Колкото е по-голям избора на езици, толкова по-добре. Също така какво е нивота на децата по основният изучаван език.

Лични впечатления от деца учещи в даденото училище, както и на родители, чиито деца учат там – лично за мен е много важно децата да са възпитани, вежливи, да имат приятни отношения и да не се изтъкват материалните състояния на родителите, техният обществен статус и положение.

Местоположение – колкото е по-близко училището /или поне с лесна логистика/ и по-малко пътуването, толкова по-добре за детето и толкова по-малко логистика за вас.

Материална база – поне за мен е на последно място, но все пак дава индикации за това какъв стопанин си - дори и скромно място, пълно с книги би ме впечатлило повече от лъскави празни стаи пълни с дрънкулки.

И така по всички тези критерии моите скромни оценки за Частните училища, в които се изучава Немски език.

Най-доброто по моите критерии е

Увекид  
Много добро ниво на обучение на децата, обучаващи се там.
Изключително бях впечатлена от учителският състав, както и от начина по-който се държаха с децата, както и от това как се чувстват децата в училището и желанието им да са там.
Поне при предварителните разговори и проучвания, комуникацията беше повече от отлична.
Ниво на изучаване на немския – отлично.
Местоположение – приемливо.
Материална база – много добра.

Веда
Много добро ниво на обучение в училището.
Много добра комуникация с родителите поне на изложенията, на които ходих и последвалата комуникация.
Ниво на изучаване на немски език – отлично.
Местоположение – за мен доста неудобно.
Материална база – приемлива към добра.

Ерих Кестнер
Добро ниво на обучение в училището.
Много добра комуникация и представяне на училището пред родителите.
Ниво на изучаване на немски език – много добро.
Местоположение – неудобно.

Дойче Шуле
Ниско ниво на обучение.
Почти липсваща и трудно вървяща комуникация с родителите, дори на фаза предварително проучване.
Ниво на изучаване на немски – добро.
Местоположение – неудобно.
Материална база – мизерна.

Сдружение Шилер
Много добро ниво на обучението.
Комуникация с родителите – отсъстваща, освен ако не държите да сервилничите.
Ниво на изучаване на немски език – много добро.
Местоположение – отлично.
Материална база – средна, към добра.

Училище към Немското посолство *
Много добро ниво на обучение, но без изучаване на БЕЛ и История.
Комуникация с родителите – хладна към липсваща – типично немска.
Ниво на обучение на немски език – отлично
Местоположение – добро.

* Едно важно уточнение внесено от Иса, което лично аз не знаех
Учениците в горното училище са разделени на два потока. Тези, които искат да вземат Немска и  Българска диплома учат точно Български език и История, за да го постигнат.
Тези, за които Българската диплома не е важна - не учат.

Е това е – надявам се да ви е полезно, но първо отчитайте че тук съм дала съвсем схематично нещата – за детайлите предпочитам да пиша на ЛС, после това са оценки съотнесени към моите критерии и моите деца, и на финала – годината е 2007.

Ще се допълня малко, за повече яснота - следя Увекид и в момента, защото там учат 3-4 мои приятелски деца. Впечатлена съм предимно от подхода към децата и начина да ги овладяват, както и някак безпроблемно да ги карат да научават материала, отделно са и ангажирани с каузи, които им правят чест - като екологията.
Имам преки впечатления от Сдружение Шилер, които навремето описвах и няма земна сила, която да ме накара да се върна към тях отново, но ако някой реши че непременно му е важно мога да му препратя някои неща, които съм коментирала.
Имам и преки впечатления от ЧДГ Германи, които обаче съм описала в темата за самата градина и затова мисля, че който има интерес е по-добре да ги види там, за да не поствам 2 пъти едно и също.
Ето и мнението ми за Германи , което пък реши дилемата ми и реших да оставя най-малкият си син в Държавната ДГ, в която беше приет.

Последна редакция: чт, 13 юни 2013, 10:24 от Lennyh

# 882
Хиляди благодарности, Лени, точно такава информация силно ме интересува.
Интересно ми е как проверявате резултатите от различните състезания, аз пробвам по най-простия начин - с чичко Гугъл, ама като напиша например "резултати от външно оценяване" или нещо подобно, не ми дава резултатите по училища, а всякакви от тъпи по-тъпи статии в различните медии по повод ВО.

Цитат на: Lennyh link=topic=702169.msg25413354#msg25413354 datоe=1371056273
..., но има и обективни резултати – като участия на деца в различни състезания, олимпиади и други форми на съревнования с връстниците им  от други училища.
Тук много важен критерий е и успеваемостта на матурите в 7-ми и 12-ти клас, както евентуални данни за реализацията на възпитаниците им.
.
Това инфо как се събира?

И ако може да питам как достигна до преценката за нивото на немски език - във Веда - отлично, а в Ерих Кестнер - много добро? Защото по мое мнение пък е обратното:)

# 883
Увекинд са страхотни! Аз съм харесала страницата им във Фейсбук и непрекъснато им се радвам на снимките! https://www.facebook.com/media/set/?set=a.507464459311632.107374 … 904566&type=3

Това училище ни беше едно от най-желаните училища за малкия, но предпочетохме Света София. Но изкушението Увекинд беше огромно! Спря ни това, че никой вкъщи не знае немски и щеше да бъде трудно.

# 884
Хъм хъм, айде ся чак пък толкова суперлативи...чак страхотни, не ми се струва.

Общи условия

Активация на акаунт