Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 21

• 61 136
  • 745
  •   1
Отговори
# 240
schreier, в училището нямате ли психолог ,който да ви съдейства по такива въпроси ?
Хем да види детето , хем да ви посъветва как и какво да кажете на родителите му или евентуално самият психолог да го направи .....

Другото ,за което се чудя .....
   Явно искате да промените нещо в ситуацията ....  Thinking
   Какво точно ?
   Какъв (вероятно) резултат очаквате след като родителите на това дете ще го заведат на специалист и ще го диагностицират ?
   Каква промяна ,според вас, вероятно ще последва ?
   Как си представяте "овладяването " и как то би се отразило в/у вашата работа конкретно ?

И за самото дете....
   Какво е интелектуалното му ниво ,според вашата преценка ?
   Как той самият реагира на подигравките на децата ? Изобщо какви са му отношенията със тях ?

Последна редакция: пт, 29 мар 2013, 08:07 от Селма

# 241

Уфф, аз съм учителката и с удоволствие бих приела да ми натрият носа.

Уфф, аз пък се чудя, защо се подведох, че сте майка на "проблемно" дете. Винаги чета внимателно написаното от някого преди да реша да коментирам нещо. Но, като сте казала "А", кажете и "Б". Какъв език преподавате и в кои класове?.

Последна редакция: пт, 29 мар 2013, 09:56 от констанца

# 242
  • София
 Рори72 ,  Hug Точно днес разговарях с едната учителка. Тя е най-млада в целия колектив. Може би мой набор + - някоя година (повече са в предпенсионна възраст). Та тя каза, че и е направило впечатление, че децата несъзнателно изпитват някакво чувство да го гушкат, галят, прегръщат. Той понякога им давал, понякога не - била съм свидетел как 7-8 дечица се хвърлят отгоре му да го прегръщат Simple Smile Напоследък е почнал да сяда при тях на масичките, когато редят пъзел, седи в младата учителка, когато им чете приказки. Вчера имали "гости" от друга група и той дърпал лелята да не стои при "чуждите" деца, пази си територията Joy Младата учителка ми каза, че правят опити да му облекат костюмче на вълк. Понякога давал, понякога не. Обясних им, че с обяснения защо се прави, той ще разбере. Постоянно обяснявам всичко - видях, че има ефект. Тръгнахме при нова терапевтка, която ни взема в четвъртък рано сутрин, след което го водя на градина и аз отивам на работа. Първите 3 седмици беше кошмар - реване, все едно го колят, събуване бос - той винаги така протестира. Последните 2 седмици, след много обяснения, че дори и да реве, баба няма да дойде да го вземе по-рано, че при децата е хубаво и играят и тн - проблема изчезна. Просто човека си знаеше - след каквато и да било терапия си ходи в нас, а така нарушихме един ритуал Mr. Green.
schreier , от една страна те разбирам на пълно, но...медалът има 2 страни и сега ще се обоснова, защото леда е толкова тънък...И аз като Селма да попитам - имате ли училищен психолог? Само че ако не се лъжа, той май няма право да работи с детето без разрешението на родителя. newsm78 Психологът поне да даде "професионален "съвет" има ли черти детето или не. Защото следната случка - Детето на братовчедка ми е по-буйно, ако мога да го нарека. Чула учителката термина хиперактивност и отсякла - детето ви е хиперактивно. Братовчедка ми покрай нас знае доста за проблема. Заведе детето на психиатър, който отрече диагнозата, НО се почнаха мъките в училище. Веднага се намериха "съвестни" майки, които да искат детето да се махне от училището ( в началото тя смени 1, за да се избегнат предразсъдъци, но в малък град няма как). Сега във второто училище пак съвестни майки правят проблем. Децата го обиждат, че ще го затворят в лудница, а няма как едно 7 годишно дете да знае какво прави психолог (защото те тръгнаха на такъв, тъй като детето се стресира и не иска да ходи и на училище)...и тн и тн...Та прецени си - давам ти прост пример, осъзнавам, че съм пристрастна.
С родителите говорено ли е за създалата се ситуация и не разбрах - колко голямо е детето?

# 243
schreier, в училището нямате ли психолог ,който да ви съдейства по такива въпроси ?
Хем да види детето , хем да ви посъветва как и какво да кажете на родителите му или евентуално самият психолог да го направи .....

Ами съжалявам за тафталогията но каквото и да направите докато детето не заплашва с поведнието си или действията си себе си или околните не може да се направи нищо. Родители нежелаещи да видят проблема на детето си бол. И никой не може да ги накара да направят нещо а оправданието аз съм лош родител е просто кокетиране. Колко родителски оправдания от сорта  на "то е просто особенно" , или "ще проговори на 6 като дядо си", "дете индиго е" съм чувала ( направо съм кладенец с инфо за такива изказвания ) Психолог било учител било каквото и да им каже на родителите няма полза.

Ето така си расте едно дете от спектъра сред другите деца. Не оправдавам учителите обаче ги разбирам. Да имаш едно такова дете в класа си е с извинение "трън в задните части" . Учителя не може да се справи сам. Добрият учител  ( заинтерсования учител ) вижда проблема, опитва се да го дефинира и да нещо да направи- но може ли? Най-добре е когато проблема се решава комплексо- родител учител специалисти , обаче  отново се заврътаме в началото. Най-добре се живее когато си си заровил главата в пясъка - визирам родителя.

Доника Н_алекс.
Сигурно ви е омръзнало от моите утешения и примери , но ви казвам да не се притеснявате от гризането на нокти. Моят син ги гриза някъде от 3 до към 5. Навсякъде ни казваха обаче че това е вреден навик а не симптом на спектъра. Всичко започна от това че той имаше нужда от смучене на нещо ( СИД )  - яка цип играчка и аз реших да се сборя с това. Сборих с обаче той си откри пръстите и ноктите. Не ги смучеше но си изгризваше ноктите но кръв.Особенно ако е замислен притеснен и прочие. Преодоляването на този навик започна с настояването че той е вече голям батко и само бебетата си гризат ноктите. Не стана лесно. Трябваше постояно да се държи ангажиран в ръцете - пипливи игри или колички . А примерно гледаше филмче в къщи в ръцете му да има - играчка, или дребна храна . Отне поне година стана на вълни- отказване после пак наново и така два пъти . първо забравянето на ноктите стана в къщи, после учителките ми казаха че е престанал да си гризе ноктите и в градината. Мога да се похваля че от почти година режа нокти на ръцете и съм адски горда. Всеки път повтарям- нали си голям батко вече и си з апример на всички бебета. Даже той казва- изрежи ми ноктите аз вече не ги гриза.

# 244
Констанца, аз си направих теста, който ти даде, но неща накрая не поиска да ми го разчете. Моля, като го направиш за съдействие!  Hug Мисля ми иска регистрация в сайта и отделно ми дава някаква грешка. Направих го защото си имам някои "особени" черти.

# 245
Констанца, аз си направих теста, който ти даде, но неща накрая не поиска да ми го разчете. Моля, като го направиш за съдействие!  Hug Мисля ми иска регистрация в сайта и отделно ми дава някаква грешка. Направих го защото си имам някои "особени" черти.

OK!

А ето и един тест за Аспергер с над 40 въпроса. http://www.aspergerstestsite.com/75/autism-spectrum-quotient-aq- … est/#.UVWIpqIqxdl Направих си го (отне ми 10 минути), въпреки че съм повече от сигурна, че не принадлежа към този "brand" на синдрома. Отговорът ми го потвърди. Ще направя и другия за широкия спектър по-скоро за забавление, отколкото да го вземам много навътре. Каквото било, било във всеки смисъл и аспект на живота ми. Но ще отговоря на Калифорния. Ако някоя от майките реши да направи теста за Аспергер (мисля, че 1-2 казваха, че може би го имат), мога да й помогна, в случай, че има проблеми с превода на някой от въпросите. Имайте предвид обаче, че трябва да сте абсолютно честни в отговорите си и да помислите преди да ги дадете. То е като разговор със себе си - един на един.

# 246
Момичета, аз също намерих приятел в лицето на нашата госпожа.Предложих й за 2-ра април да облечем групата на Хриси в синьо.Снощи набързо направих един файл за кампанията и днес бе разлепен в цялата градина.Оказа се, че цялата ДГ ще се присъедини към кампанията. Grinning

http://nkir.snimka.bg/children/03-2013.739984.30033878

Последна редакция: пт, 29 мар 2013, 19:07 от n_alex76

# 247
Някой тествал ли си е детето за митохондрийни проблеми? Къде може да се тества това?

Къде може да се тестват нивата на млечната киселина?

# 248
констанца можеш ли да ми обясниш едно видео

Моето дете също регресира. Твоето внуче също. Ма то еволюционно, те са лилави деца.

Искам да попитам - защо беше изгонена от темата и банната единствената, която пускаше реално информация и научни статии по въпроса. Благодарение на нея се зачетох и от регрес минахме в прогрес.
За 20 дни от само звуци до отделни думи без грам терапия.

Да не говорим че статиите за лилавите деца и еволюцията са просто дезинформация, казваща - оставете си децата болни, те са си такива по природа.

Да не говорим колко ме болеше да гледам как логопедите дресират като куче сина ми с парчета шоколод, които след това се дават с мръсни ръце и прочие противни неща. Затварях си остата защото исках да се подобри. Е не, влоши се.

Като имаш прецакана обмяна на веществата и недостиг на отделни вещества, мозъка страда, организма страда, но децата са си такива, нали? Етикета им се лепва с преглед на око и това е.

Митохондрии в бг не могад да се изследват.

Последна редакция: нд, 31 мар 2013, 10:32 от ednakaka

# 249
   Никой не е бил изгонван от темата , ednakaka.  Peace

Не знаех ,че свинята е банната . Но и да е така ,най-вероятно се е случило заради многократните й нарушавания на правилата на форума .
    Банът не винаги е доживотен . Дано след като (ако ) се върне , се държи съгласно правилата , никой нищо няма да й каже .  Peace

Цитат
Да не говорим че статиите за лилавите деца и еволюцията са просто дезинформация, казваща - оставете си децата болни, те са си такива по природа.
    Но и тези статии са гледни точки .....Нали ?
    Всеки сам си избира на какво да вярва ....

Аз самата от вярата в Индиго съм минала към голям скептицизъм по повод същата теория ..... Но ми трябваше време .  Rolling Eyes

# 250
ednakaka,
всяка от нас вярва в нещо по отношение на причините за аутистичните нарушения и начините за справяне. Някои с диети, витамини и  добавки, други - с терапии, трети lвървят по свой собствен път. Аз съм писала не веднъж за нашия избор и виждания и не смятам да го правя отново.

И не една от нас може да направи подобно филмче за детето си и вероятно има някакъв отключващ фактор, но има и достатъчно данни, че каквото се е случило, е било налице и много по-рано, дори вътреутробно и при самото зачеване. Ето един линк към нещо, което съм пуснала за един от най-добрите специалисти в областта на аутизма Л.Уинг http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=638548.645

А това е линк, който пуснах преди ден-два и бих ти препоръчала да го гледаш, ако не си.  
http://www.ted.com/talks/ami_klin_a_new_way_to_diagnose_autism.html

Но нали не смяташ, че аз имам нещо общо с баннването на Дорка? На мен също ми бяха интересни нейните линкове и до един съм ги отворила и прочела въпросните статии. Между впрочем, не съм убедена, че е банната, а и който иска, може да я открие и кореспондира с нея и в "дира".

Не съм убедена, че в България не може да се направи изследване за митохондриална дисфункция. Свържи се с лабораторията по генетика на проф.Кременски и провери.

Ето ти няколко линка, които може да са ти полезни, щом имаш някакви съмнения за митохондриална дисфункция (генетични, унаследяващи се нарушения, които според досегашните проучвания са многократно по-редки от нарушенията от спектъра)

http://www.mitoaction.org/mito-faq
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%85%D0%B … D0%94%D0%9D%D0%9A
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=288361.15

Последна редакция: нд, 31 мар 2013, 12:23 от констанца

# 251
  • София
Аз честно казано се отказвам повече да чета - освен да засиля хипохондричните ми наклонности - друго не виждам.

# 252

Да не говорим колко ме болеше да гледам как логопедите дресират като куче сина ми с парчета шоколод, които след това се дават с мръсни ръце и прочие противни неща. Затварях си остата защото исках да се подобри. Е не, влоши се.

Като имаш прецакана обмяна на веществата и недостиг на отделни вещества, мозъка страда, организма страда, но децата са си такива, нали? Етикета им се лепва с преглед на око и това е.

Edna kaka привет

Не ми харесва че от частното преминаваш към глобалното.
Не всяко дете в нашия форум от добавки и хранителен режим може да проговори на френски след две седмици. Може и симптоматиката която демонстрират нашите деца е еднаква , но всяко от тях е доста различно защото предполагам проблемите причиняващи еднаквите симптоми са различни. Ако моето го сложиш на диета нещата биха се влошили както и ако му спреш терапията. Обаче аз съм стигнала до този извод наблюдавйки и експериментирайки върху моето дете и не налагам мнението си на околните. сигурна съм че дори и с два еднакви проблема терапевтирането не е еднакво при децата- всяко от тях е индивидуалност. Смятам че всяка майка опитва всичко и намира кое е най-доброто.

Що се касае до това как логопедите са "дресирали" твоето дете - въпросът ми е защо си го допуснала и щом не си го приемала защот си го търпяла. Ние логопедката дето искаше да приложи дресировка я разкарахме на втората седмица. И то аргументирано, защото се опита да не учи колко било бавноразвиващо моето дете и нямало потенциал. Ами ние не се съгласихме и потърсих друг логопед. С него дресировка не виждам- детето  ми ЧЕТЕ и прави неща които децата правят в първи клас. Не е аспрегер за да го отдаваме на високата функционалност. Той си е едно ГРР, което често се смята за състояние без потенциал.

Относно статиите за еволюцията и регресията не смятам че нито аз нито констанца сме си легнали на това ухо. Но като всеки търсещ и мислещ човек се опитваме за себе си да си  обясним това което се случва с нас и около нас подкерепно от факти и в наше тълкувание. Не смятам че някой от нас налага мнение просто споделяме. Ако не сте съгласни дискутираме. Всеки си остава при своето мнение , но обогатен с мнението на другия.

констанца  Hug стига си се извинявала. Хайде, вървим напред.

# 253
Аз честно казано се отказвам повече да чета - освен да засиля хипохондричните ми наклонности - друго не виждам.

Впечатленията ми от дорка14/свиня 007 са, че тя е много интелигентна, пълна с любознателност, оптимизъм и енергия, прави безброй изследвания на детето и себе си и приема/компилира различни хипотези, но в същото време е доста предпазлива към това, което дава на детето си и когато дава съвет на други майки. Струва ми се, че тя не се вживява толкова много в твърденията си, колкото други майки, приели ги за 100%. Самата тя много пъти предупреждава, че нещо си е само хипотеза. Аз не се дразня от дългите й постове и "минавам метър" коментарите й, но отварям дадените от нея линкове. Мисля, че ако намали малко размера на постовете си, дори само като пуска не целите цитати от постовете, на които отговаря, а копира само по изречения-две, те ще бъдат читабилни.  
   Но според мен, много по-здравословно за нас и децата ни е в една обща тема като тази да споделяме повече начини за справяне с физически и поведенчески проблеми, отколкото да се въртим в омагьосан кръг за причините за състоянията от спектъра. Някога ще се изяснят и е добре да си споделяме новости.    
    Добре е и да не се запъваме като магарета на мост и непременно да искаме всички да приемат като абсолютна истина това, в което вярваме ние самите. Ако някому е много необходимо да навлиза по-дълбоко в нещо, може да пусне отделна тема. Ние с Таня поотделно препоръчахме да се продължи биохимичната тема. Там може да се навлиза и в детайли за различните хипотези за патогенезата на аутистичните нарушения. Би могло да има и тема за етиологията. В такива специализирани теми всеки ще е свободен да излага подробно вижданията си и да ги защищава.    Иначе, както вече писах веднъж, минат не минат няколко месеца и пак се заплитаме във ваксините, глутена/казеина и т.н И това не е лошо, но ако има нещо ново. Мисля, че нещата отпреди 5-10-15  и повече години са всеизвестни и бистрени многократно и страстно.  Peace Peace Peace Grinning

Последна редакция: нд, 31 мар 2013, 16:21 от констанца

# 254
  • София
О не, аз нямам нищо против Дорка, а против мен. Зачетох се в митохондриалната тема и майката с 2те дечица...Реално погледнато и моите двамата са със забавяне в развитието....и почвам да си мисля глупости. Искам да съм като някои майки, на които не им пука и си живеят живота, а не като мен - да го превръщам във фикс идея и да не мисля за нищо друго Confused
Аз и чета и темата в Дир и винаги ми е било интересно написаното от нея. Най-малкото - нямам грам свободно време за четене, а за това си трябва много време...еле пък на английски...От половн година съм приготвила да чета книгата за СИД, която ти Кнстанца , беше цитирала в една от последните статие...Кое обаче по-напред ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт