Орхидея - номер 10.

• 89 284
  • 737
  •   1
Отговори
# 450
И аз вчера ги наторих за пръв път...Майка си беше купила една тор за цъфтящи цветя от тук (Германия) и ми каза, че накиснала орхидеите и те след седмица почнали да пускат корени, разклонения...и да не остана по-назад вчера си купих и ги накиснах и аз, но разредих в 4 пъти повече вода..както е писала _re_ge  (от нея го знам) Simple Smile и сега ще чакам резултати Simple Smile

# 451
  • Пловдив
Аз съм с питане. На едното фалче вече втори цвят му пада, от нов цветонос. Изкара 5 пъпки, отвори се един цвят- пада, вчера се отвори още един- жълтото на снимката- днес го гледам паднал. Вероятни причини? Може ли да е преполиване? Макар че винаги правилно ги поливам, нали имаше мнение, че по време на цъфтеж се поливат по-малко. Обаче май имаше и обратното мнение....Всъщност скоро я полях, та затова ме гложди тази мисъл.  Thinking

И за да не се оплаквам само, показвам скромно едно цветче. Цветоносът не се разви повече, мисля, че е заради това, че ѝ смених мястото, но се налагаше, а и изведнъж стана много топло.

Последна редакция: нд, 12 май 2013, 14:22 от t_tabakova

# 452
Табакова,моят опит показва,че това падане се дължи на преполиване и смяна на местоположението.Моите фалчета също имаха този проблем,когато им смених местата ,а се оказа,че и ги поливам повече от престараване.
Смени им корите,моите бяха се поразложили/оригиналните,с които бе купено цветето/ ,остави ги няколко дни без поливане в сухите кори.Аз после само оросявах листата и корите отгоре,но вече ще пазя да не е върху корените,а по края на саксията.

Моля,по-вещите да кажат това болест ли е;

http://media.snimka.bg/s1/2096/030435689.jpg?r=6
http://media.snimka.bg/s1/2096/030435690.jpg?r=4

и как да оправя растението,защото определено не върви?

Благодаря. Hug

# 453
  • Пловдив
Табакова,моят опит показва,че това падане се дължи на преполиване и смяна на местоположението.Моите фалчета също имаха този проблем,когато им смених местата ,а се оказа,че и ги поливам повече от престараване.
Ами да, то най-лесно се уморяват цветя от много грижи. Мястото не съм сменяла, корите изглеждат уж добре, а днес гледам и двете останали пъпки жълтеят.  Sad Е, вече ще знам да внимавам с поливането при цъфтеж.

# 454
  • София
Досега сме говорили само за торене при цъфтеж. Торенето предизвиква по-бързо развитие и е полезно преди да разцъфтят, но след това ускорява увяхването. Затова е добре да не се тори по време на цъфтеж. Но ... все пак има орхидеи, които имат цветове по 8-9 месеца в годината и е добре да се "хранят" понякога в някакви малки дози. Поливането по време на цъфтеж е съвсем същото като поливането на орхидея без цветове, но зависи от сезона и конкретните условия, в които се гледа орхидеята.  Wink  Просто намали поливането, независимо дали е с цвят или не е.

ДХЗ, по някои камбрии и аз имам такива петна. Със сигурност е някаква болест, но не им пречи да цъфтят. Ако откриеш лек - сподели.  Wink

# 455
  • София
Изобщо не ми е работа да се бъркам с моите нулеви знания, но скоро гледах един руски сайт с различни заболявания. Пускам линк ако представлява интерес http://www.orchidee.ws/krankheiten/02.htm

А черните петна много приличат на тези от снимката:
Скрит текст:
Ето тук има още, ако е същото - пише какво е как се оправя.
http://www.orchidee.ws/krankheiten/pilze/blattfleckenkrankheit/p … /phyllosticta.htm

Още веднъж се извинявам за некомпетентното включване Embarassed

И да питам: тези торове в цветарските борси ли да ги търся?  newsm78

Последна редакция: пн, 13 май 2013, 16:11 от -=Деси=-

# 456
  • Пловдив
Досега сме говорили само за торене при цъфтеж. Торенето предизвиква по-бързо развитие и е полезно преди да разцъфтят, но след това ускорява увяхването. Затова е добре да не се тори по време на цъфтеж. Но ... все пак има орхидеи, които имат цветове по 8-9 месеца в годината и е добре да се "хранят" понякога в някакви малки дози. Поливането по време на цъфтеж е съвсем същото като поливането на орхидея без цветове, но зависи от сезона и конкретните условия, в които се гледа орхидеята.  Wink  Просто намали поливането, независимо дали е с цвят или не е.
От зимата, от както пуснаха цветоноси не съм ги торила   Sad

# 457
  • Los Angeles CA
Благодаря ти за отговора Сузи1, колко време трябва да ги оставя във вода преди да им сменя субстрата?
И саксията трябва ли да бъде с около 2 см по-голяма от сегашната? Трябва ли да започна веднага да ги храня или да изчакам да се аклиматизират? Благодаря ти за отзивчивостта.

# 458
Помощ, помощ,
Искам да спася 5 орхидеи фаленопсис , дадоха ми ги в много лошо състояние. Нямат цветове, четири от тях имат листа и нещо бяло по листата отдолу, прилича ми на плесен. Едната саксия има мухъл при корените (всички са в прозрачни пластмасови кутии) листата им са зелени но не много еластични, някои бяха жълти и ги отрязах и посипах с канела.
Това което няма листа има 2-3 корена, които са живи. Измих го с вода, изчистих го от загни лоста, доколкото можах, поръсих го с канела, вързах го на една пръчка и го сложих над стъклени топчета заля ти с вода и един найлонов плик отгоре. Напръсках всичките с малко кислородна вода, за да убие заразата и от там нататък не знам какво да правя ? Дали да ги пресаждам или да чакам да видя как се развиват, дали имат някаква болест? Дали да ги поливам веднъж седмично( аз слагам бучки лед) или да ги оставя без да ги поливам, някъде на не много светло? Моля помогнете, жал ми е за тези красиви създания и искам да им помогна, да оцелеят. Имам снимки, мога да ви ги изпратя. Наистина имам нужда от съвет, мили хора.

Здравей

Благодаря за снимките така много по добре виждам какво става.
Първо- в никой случай не съм експерт, така че ще кажа моето мнение но това не значи че то е верно. Просто аз мисля така от моя опит!

Вижда се ясно че фалчетата са посадени в сфагнум. Това често прави бели на някои от тях. При мен в сфагнум се развиват добре само минита. Полуминитата които бяха в сфгнум пресадих в кори защото не цъфтяха. Едното цъфна другото не иска ( това не е важно обаче ! )  , те не съхнат и боледуват , което означава че им добре в кори, а не в сфагнум. В Сфагнума при преполиване стават и мухъли или плесени - на едната от снимките имаш едни зелени петна това си е от преполиване.

Сфагнумът е вид субстрат който е силно хигроскопичен и трудно просъхва. Принципно се смята че фалчетата имат нужда от постоянна влага но моето мнение е  че това не е така. Дори постоянната влага по скоро би им попречила ( загниване на корени и мухъл по саксиите и корените ) отколкото да им е полезна.

Няма болест според мен просто всички фалчета са били редовно преполивани и понеже са в сфагнум резултата е на лице.

Това от което мисля че няма да стане нищо е снимка 0598 и 0599 – от там нищо не може да се спаси. Но понеже все пак има коренчета които са живи ти предлагам да го оставиш все пак в сфагнума. Защо ли , ами защото ако иска да пуска корени му трябва влага а в кори такава се набавя с ежедневно пулверизиране. За да си го спестиш остави в сфагнум но нека добре просъхва  ( да кажем 20-30 дена преди да полееш с накисване отново ) .Чакаш какво ще се случи – в най добрия случай ще пусне кейки,  в най-лошия ще загине. Не смятам че ще пусне листа.

На другите снимки не виждам нищо обезпокоително. Дори канелата е излишна ( вече даже я отричат в поръсването ). Черното петно на листа и то ми изглежда нормално. Има леко пожълтяване в края на листото но не може да се каже – дали от изсъхване на листа или прегаряне. Няма обаче омекване-побеляване-загниване все неща които са страшни.Казваш че има бяло нещо отдолу по листата- пробвай да изчистиш с мокра кърпичка, може да са отлагания от водата. Защото ако е плесен листата ще са меки като изгнили. Ако все пак не съм права набави си препарат за болести по растенията ( мана сиво гниене и плесен ) и пръскай по схема.

Значи в резюме ( съгласна съм напълно със Сузи и аз бих направила следното):
1.   Махам тези меки саксии и си набавям прозрачни саксии за фалчета.
2.   Купувам си субстрат за фалчета ( не само кори обаче защото да има и други примески ) и пресаждам. Мисля че няма да ти се налага дори да чистиш корени. Ако все пак искаш да опиташ можеш гнилите да оголиш като свалиш ципата от твърдия конец вътре. Обаче дори на умореното фалче корените да сносни – това че са жълти не е проблем- такива са във вътрешността където няма светлина на сфагнума принципно е доста по гъст като състав от рехавите кори и затова се получава така.
3.   Започваш да поливаш но доста по на рядко от начина, по който са поливани до момента. Така да се каже опитваш меко да ги превъзпиташ да си разредят режима на поливане.

Ами това е.
Продължавай да ни държиш в течение какво се случва за да можем да измислим какво да правим.

# 459
Благодаря ти за отговора Сузи1, колко време трябва да ги оставя във вода преди да им сменя субстрата?
И саксията трябва ли да бъде с около 2 см по-голяма от сегашната? Трябва ли да започна веднага да ги храня или да изчакам да се аклиматизират? Благодаря ти за отзивчивостта.

Саксията си е с размера на сегашната ви като гледам - фалчетата нямат нужда от по-големи саксии - оптималния вариант е саксия с диаметър 12 см.

Така като ги гледам с тези подгизнали корени няма нужда допълнително да накисваш - просто вадиш, пресаждаш в новия субстрат и след това накисваш за да кажем 30 минути да се оводнят корите , отцеждаш и оставяш без поливане мин две седмици.

Що се касае до торенето да кажем че е въпросно. На фалчето без листа би му дошло добре една мноооого лека порция тор за стимулиране на корените. Но както е слабо това може или д аму помогне или да го убие.

Другите фалчета които виждам да са добре можеш да наториш отново с тор за листа и корени. Но внимателно с дозровката! И със схемата на торене.

# 460
Аз съм с питане. На едното фалче вече втори цвят му пада, от нов цветонос. Изкара 5 пъпки, отвори се един цвят- пада, вчера се отвори още един- жълтото на снимката- днес го гледам паднал. Вероятни причини? Може ли да е преполиване? Макар че винаги правилно ги поливам, нали имаше мнение, че по време на цъфтеж се поливат по-малко.

Най често е от смяната на грижите- чоевек започва да се суети повече от радост и все така става. Ако не си сменяла местото е възможно да е от преполиване. Бих предположилоа течение но ако са си на старото място не би трябвали да има проблем. Но не съм чувала че като цъфнат се поливат по-малко. Може би е така ако имаш по чест режим на поливане.

Досега сме говорили само за торене при цъфтеж. Торенето предизвиква по-бързо развитие и е полезно преди да разцъфтят, но след това ускорява увяхването. Затова е добре да не се тори по време на цъфтеж. Но ... все пак има орхидеи, които имат цветове по 8-9 месеца в годината и е добре да се "хранят" понякога в някакви малки дози. Поливането по време на цъфтеж е съвсем същото като поливането на орхидея без цветове, но зависи от сезона и конкретните условия, в които се гледа орхидеята.  Wink  Просто намали поливането, независимо дали е с цвят или не е.

Аз не торя по време на цъфтеж. Много бързо прегарят цветовете. Позледното ми торене е като видя заложен цветонос ( да кажем от току що показал се до 10 см - тогава торя с оранжев кристалон и повече не торя докато не прецъфти. Тогава режа цветоноса и торя със зелен кристалон. КАто се змаисля едв али торя повече от три - четири  пъти в годината. Нали не забравяте и за накисването в английска сол - За премахване минералните отложения по корените.

Изобщо не ми е работа да се бъркам с моите нулеви знания, но скоро гледах един руски сайт с различни заболявания. Пускам линк ако представлява интерес http://www.orchidee.ws/krankheiten/02.htm

Страхотен ЛИНК! Много благодаря!
трябва да го включим на първа страница.

# 461
Реге, какво накисване в английска сол? За пръв път го чувам, дай малко подробности, моля!

# 462
  • Los Angeles CA
Много съм ти благодарнa _re_ge , за подробните обяснения. отивам да си купя саксии и субтракт още днес .  Сега нещо, което малко не ми е съвсем ясно да как да ги държа във вода за 30 мин, трябва ли водата да е престояла или става с чешмяна (хлорирана) вода?

# 463
Аз моите ги поливам винаги с престояла вода.

# 464
И аз ги поливам с престояла вода, изчаквам 30 мин горе долу и изливам това, което е останало в кашпите. Ако реша да ги кисна във вода всички заедно, слагам от чешмата няма да им навреди.

Общи условия

Активация на акаунт