Орхидея - номер 10.

• 88 911
  • 737
  •   1
Отговори
# 495
Има нещо вярно, един мой познат каза, че обстойно я е разглеждал и е видял някакви капсулки, пълни със синя течност.

# 496
  • Бургас
Има нещо вярно, един мой познат каза, че обстойно я е разглеждал и е видял някакви капсулки, пълни със синя течност.
Ами то и без да я разглеждаш обстойно си личи от далеч,че е боядисана.Боята се вижда и по цветоноса,ако се загледате има сини капки тум -там.Интересно ,че още преди въобще да знам нещо за орхидеи и нямах нито една съм го забелязала.В Баумакс си ги продават редовно,а дали някой ги купува  newsm78

# 497
Аз не бих си купила, даже и да не бяха боядисвани. Не обичам синьо.

# 498
Здравейте,
Една приятелка има орхидея, на която цветоноса излиза от центъра. Цъфти много пищно и изби дъщерно растение от ствола. То е пуснало нови коренчета и има 4 листа.
Явно майката ще си отива...
От орхидеите в практикер купих миналата седмица. Бяла, с много цветове, но ситни.
Много ми хареса, корените бяха ОК, но в сфагнум, а отгоре прикрити с кори.
В баумакс не ми изглеждаха добре, за толкова пари.....

# 499
Едното ми фалче тази година има 3 цветоноса ,аз направо зяпнах.За съжаление децата ми счупиха едното цветоносче,то се помъчи да пусне пак клонче,те пак го случпиха.(((( Сега има два-единият е старият,който не умря,а се разклони и направи нов клон,който цъфти,а другият е от новите.Той порасна много голям и се разклони няколко пъти.
Това растение,обаче,има следния проблем-разделят му се някои листа.Четох,че е от преторяване,така ли е?

# 500
Едното ми фалче тази година има 3 цветоноса ,аз направо зяпнах.За съжаление децата ми счупиха едното цветоносче,то се помъчи да пусне пак клонче,те пак го случпиха.(((( Сега има два-единият е старият,който не умря,а се разклони и направи нов клон,който цъфти,а другият е от новите.Той порасна много голям и се разклони няколко пъти.
Това растение,обаче,има следния проблем-разделят му се някои листа.Четох,че е от преторяване,така ли е?

Когато писах че рядко прави 3 цветоноса визирах три НОВИ цветоноса а не комбиниран цъфтеж от нови и стари цветоноси. Понеже аз никога не оставям стар цветонос следя и имам личен опит кога и как се случва пускането на нови цветоноси и затова казвам че всяка година ми се случва на 3-4 фалчета да са с по два цветоноса и досега само едно ми е пускало три едновременно. Иначе и аз тази година имах комбиниран цъфтеж ( един "заспал" цветонос от миналата година и паралелно един нов. Какво да каже- не стана красиво- стария беше един малък- 10 сантимерта, новия малко по висок но не можа да цъфне обилно- стана едно ни рак ни риба. Друго си нов цветонос изгънат като дъга- красота ( в моите очи защото знам че ще ме заплюете сега  Joy)

Предполагам че обилния цъфтеж е свързан с торене, но аз не торя много, даже мога да кажа хич, като с езамисля едва ли се случва повече 2-3 пъти в годината . И нещо друго, забелязвам че това дали цветоноса ( нов цветонос ) се разклонава зависи от фалчето- имам такива които всяка година разклоняват новия си цветонос но те са май 4-5 не повече, другите си цъфтят стандартно в дъга.

# 501

Писах във един форум за цветя, но да попитам и тук.
Появи се нещо като паяжина между две от листата на орхидеята. Тръгнах да търся, какво може да е. Някакви вредители, памуклийка?
Орхидеята е закупена октомври 2012 г, но я пресадих преди месец може би и я преместих на западно изложение ( беше на изток). От пресаждането насам полудя. Пусна нови корени и в саксийката прозират свежи връхчета на старите корени. За седмица излязоха още 2 нови корена, или поне аз мисля, че са корени ( на снимките излизат от стеблото на орхидеята)  и ако може по-разбиращите да коментират.
А днес след поливане на орхидеята видях, че между листата са се появили на две места булбички - пъпчици.
Не знам откъде се появяват цветоносите. Гледам при едни излизат от листенцата, но на тази орхидея предните и цветоноси излизаха някъде отдолу, от към корените.
Снимах и новото листо, което излезе отгоре, а мъничкото листенце отдолу - не знам дали е листенце, но така си стои.
Орхидеята поливам веднъж седмично директно на чешмата. Откакто започнах с това поливане тя полудя. Пусна нови корени, листо и явно се чувства добре. На западно изложение е без пряка слънчева светлина.
Когато я поливам, мокря/почиствам и листенцата с памук с вода. През другото време не я пулверизирам. Изобщо не я пипам.

Моля за съвет за тази паяжина и по-разбиращите да ми кажат - корени или цветоноси са това?

Другата ми орхидея не оцеля. Оставила съм я и се грижа за нея, но корените ѝ май вече ги загубих.

# 502
Ре_ге,ти ги режеш ,за да цъфтят по-добре и за да имат симетрия,така ли?Този,старият,е изкарал разклонения от няколко места.Само едното се разви и цъфна,другите останаха мънички и чакат.Новият стана подобен на големина ,но се разклони 3-4 пъти.Едно от разклоненията ми стои асиметрично и точно се чудех дали трябва да се клъцне?
Сега ще ви покажа снимка:
http://media.snimka.bg/s1/2125/030494318.jpg?r=3
/снимка.бг не ми дава редакция ,затова са обърнати/

http://media.snimka.bg/s1/2125/030494319.jpg?r=0

http://media.snimka.bg/s1/2125/030494320.jpg?r=0

# 503

Моля за съвет за тази паяжина и по-разбиращите да ми кажат - корени или цветоноси са това?

Не съм от разбиращите, но според мен израстъците са корени.  Simple Smile
А за паяжините - дали не са акари?  newsm78
Виж дали отдолу на листата няма малки червеникави паячета.
http://gradinar.net/660-Payazhinoobrazuvastite-akari-po-cvetyata

При моите орхидеи резултатът е 6:1 - една умряла, 6 (все още) живи. Иначе кипи бурен живот, пускат си разни неща - листа, цветоноси, булби, корени. На едната се събуди спяща пъпка и изби цветонос, който в момента оформя пъпките на цветове. Дано успея да ги опазя и да не ги изхвърли, поне една да ми цъфне в ръцете.  Praynig
На друга цветоносът тръгна от основата, порасна около 20 см и заспа, никакво развитие повече. Прецъфтелият цветонос е жив, със зелен връх, та нищо чудно да реши по някое време да тръгне нанякъде и той.
Абе, чешити са големи, при едни и същи условия и един и същи начин на отглеждане всяка със своя си характер. Но пък то в това им е и чарът, де. Laughing

# 504
Благодаря ти!
Нищо такова не забелязвам под листата. Може и да не се забелязват с просто око.

# 505
  • София
Здравейте Момичета,вчера се изкуших и пак забърсах една красавица срещу 7 лв от Икеа,малко е позасъхнала,но от 29лв е намалена на 7...имаше и много други по 5 лв...Как успявате да се въздържате от кукуване на цветя #Crazy,вече ми се плаче...няма място за нищо у дома...

# 506
  • Варна
Здравейте Момичета,вчера се изкуших и пак забърсах една красавица срещу 7 лв от Икеа,малко е позасъхнала,но от 29лв е намалена на 7...имаше и много други по 5 лв...Как успявате да се въздържате от кукуване на цветя #Crazy,вече ми се плаче...няма място за нищо у дома...

И аз не бих се сдържала с тази цена (колкото и да нямам пари)... Прекрасна е!  Heart Eyes
В събота бях в Кауфланд, имаше орхидеи, които изглеждаха ужасно - сухи, с вехнещи и падащи цветове, но бяха по 15 лв  Shocked

# 507
  • Sofia
Аз си взех в събота от Бриколаж милтония за 4,99 - имаше много и други видове, прецъфтели, повечето, но не и в плачевно състояние.
Бях се зарекла да не купувам вече трудноцъфтящи видове, след 2-та кашона, които убедих мъжа ми да домъкнем от Тайланд, но ми цъфна една със ситни тъмни цветчета, силно миришеща на ванилия и се ентусиазирах, че може да  имам успех и с други подобни!
Ако ми остане време ще кача снимки.

# 508
Здравейте!

Прочетох няколко страници и останах разочарован да разбера, че сини орхидеи няма, че са боядисани бели орхидеи, а така ми харесват.
Ще ми помогнете ли да си избера друг вид орхидея, която е синя на цвят. И като казвам синя, имам предвид наистина синя, а не лилава. Има ли въобще такъв цвят орхидеи (естествени) и намират ли се в България?
Ако това, което търся не съществува, бихте ли ми посочили други цветя, които имат украска като на синята орхидея.
(търся нещо такова)
http://25.media.tumblr.com/tumblr_m7a2git1BM1qi3ax9o1_400.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-lOtQnt4b-Ts/TVQ9_MkMdBI/AAAAAAAAAkQ/h5 … 20110210-1418.jpg

Благодаря ви предварително!
Приятен ден Simple Smile)

Копирам от тема номер 6 в прясната тема!

# 509

Здравейте!

Прочетох няколко страници и останах разочарован да разбера, че сини орхидеи няма, че са боядисани бели орхидеи, а така ми харесват.
Ще ми помогнете ли да си избера друг вид орхидея, която е синя на цвят. И като казвам синя, имам предвид наистина синя, а не лилава. Има ли въобще такъв цвят орхидеи (естествени) и намират ли се в България?
Ако това, което търся не съществува, бихте ли ми посочили други цветя, които имат украска като на синята орхидея.
(търся нещо такова)
http://25.media.tumblr.com/tumblr_m7a2git1BM1qi3ax9o1_400.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-lOtQnt4b-Ts/TVQ9_MkMdBI/AAAAAAAAAkQ/h5 … 20110210-1418.jpg

Благодаря ви предварително!
Приятен ден Simple Smile)

Здравейте
никой не ви пише защото мине не мине тази някое време и пак се връщаме към темата за сините орхидеи. Сигурно ще ви разочровам но НЕ няма сини оридеи. Има някакви приближения, вариации на синкаво-лилаво или лилавеникаво-синьо при вандите, нещо подобно индигово синьо при зигопеталумите но дотолкова.

снимките които показвате са на боядисани орхидеи и то не интелигентно боядисани с вкарване на боята с цветоноса а по-най простия начин - със спрейване ( така се боядисваха калите навремето в едни кичозни за мен букети ).

ако поровите за повече инфо ще прочетете доста любопитни неща и основно това че сини и червени орхидеи  трудно се култивират и че в природата те най-често са в розови -цикламени гами а белия фалаенопсис е чудо на генетиката защото бялото означавало именно липса на цвят ( това независимо че сега най-често се срещат бели по магазините ) .

Общи условия

Активация на акаунт