~ Съла-(С участието на Джансу Дере и Мехмет А. Алакурт) Тема 2 ~

• 96 062
  • 749
  •   1
Отговори
# 600
  • Learn to fly. Fly away.
Добро утро!

Временцето се стопли, започна сезона на ремонтите. Да ви трябва бояджия?  Laughing

И една чаровна усмивка да ви съпровожда през цялата седмица  Hug

# 601
  • Разград

# 602

# 603
  • БГ
Куини! Hug

Уморен от ремонтните работи,но е доволен,че е бил при нас! Joy Joy Joy Joy

# 604
  • Разград

# 605
  • БГ
Boran - Sila "Stepping Stone"

# 606
Провокирана от снощният епизод на един български сериал, в който, в деня за прошка се случи непростимото, искам да ви питам, тъй като от коментарите ви разбирам, че сте запознати с религиите, в мюсюлманската религия има ли прошка?
За едно бягство от дома, ти лепват смъртна присъда  #Crazy

Куини! Hug

Уморен от ремонтните работи,но е доволен,че е бил при нас! Joy Joy Joy Joy

Диме, изкушаваш ме да го поканя на ремонт у дома. Не е ясно обаче, кога ще приключим с ремонта  Joy Joy Joy Joy

Последна редакция: пн, 22 апр 2013, 16:23 от queen_of_spades

# 607
# 608
Привет!!!

Куини, Ваня, Диме,

Чудесни клипчета сте постнали. Изплакнах очите с хубости.   bouquet  bouquet  bouquet
Ох, снощи бях на 16 и 17 еп. довечера ще съм на инфарктните 18 и 19 еп.
Макар, че знам какво става нататък, пак си гриза ноктите, гледайки големите разминавания между Сила и Боран, ревността им, мръсотиите на Джихан и голямата безпътица, в която попаднаха и сами задълбочаваха. но така е, когато става въпрос за среща на хора с различно възпитание. Единствената нишка на връзка бе вътрешният им глас, който им подсказваше истината, че те си вярват и обичат, въпреки случващото се между тях. 
Много убедително ми подейства всичко около ревността им. Как се следяха, какво желание за надмощие показваха един към друг, но погледнеха ли се ставаше волтовата дъга. Големи сладури.
Не напразно Гизем каза, че когато са се погледнали те са видяли душите си/ако съм разбрала правилно превода/. Много органично ги представят такива отношения турските творци. Вкарват те в действието и ставаш свидетел, а не само наблюдател, на всичките емоционални изблици на Сила и Боран. Поразително истинско и много въздействащо.  Поне на мен така ми действа.

# 609
Сега понякога гледам сериала и улавям неща , които преди  съм възприела емоционално , необмислено , неточно; вниквам не само в изпълнението на МАА и Джансу , а и във възможностите за промяна ,заложени във всичките герои.
Вероятно режисьорския и сценарния екипи са се е съобразявали с нагласите за възприемане на масовата публика .  Thinking
Някъде четох, по интервютата на Сабанджъ,че тази публика приема всичко повече първосигнално , без мисловно усилие Tired
През  2009 г. по време на първото си посещение в Истанбул попитах екскурзоводката ни за сериала „Перла”/с него започна моята сага "турски сериали"/ Crazy ,за интереса към него , за онзи ,който беше психар и отвлече Инджи /Сонгюл Йоден/.
Това ,което чух ме ошашави  #Crazy :"Ама , той съвсем не бил  лош човек  ...В шоуто на.....( тя конкретизира,ама,не си спомням вече кое newsm78) беше много приятен и мил" .
При това жената ( бълг.туркиня) беше образована - преподавателка в някакъв колеж Rolling Eyes 
Та по-голямата част от публиката възприема случващото се в сериала 1:1 с реалността Не й трябва нюанси в характерите на героите , в актьорската игра .
Добрият си е добър , thumbsup лошият - лош  . Rage
Вероятно затова и има толково много мераци за интимност и в реалния живот от актьорите станали любимци на публиката с даден сериал. Flutter Crossing Arms
Но филмът си е филм,а живият живот – съвсем отделно нещо! smile3555
За всички е ясно, че актьорската  игра на МАА в „Съла” /като първа главна роля/ категорично илюстрира неговия талант да гради характери Peace - в този случай ХАРАКТЕРА на ТУРЧИНА , със силата на традиционното в неговата народопсихология ; с мъжката воля , която е над всичко, с принципите си,които той следваше,та дори  и  с риск да остане съвсем сам и отхвърлен от аширета.  Thinking Cry
Имам  предвид и това , че в повечето случаи сериалът не е изграден със средствата на реалистичната стилистика - стига се до крайности , някои от които с много жестокост / Джихан и бащите убийци/, Flushed за да има по-силна провокация на мисълта , шок , smile3517 с които да се активира вниманието (по отрицателен път) и да се поддържа интереса към сериала чрез "хватката" : "Ами сега какво ще стане..... newsm78 Thinking ooooh!

# 610
Сама явно ще си приказвам тази вечер newsm78 , но дано се появите като изгледате някой епизод Peace
Ах,този 18 епизод! Crossing Arms ooooh! Thinking
Най-после след дълги дни на съмнения и терзания двамата се видяха и....времето спря!  StopСякаш чувам как сърцата им ще изхвръкнат,пулсът им е на макс, очите  Heart Eyes.... няма нужда от думи,за да се разбера какво си казаха и какво изпитваха в този момент..... Heart Eyes
След първоначалният шок Боран забрави за Гизем,като полудял се качи в колата и кара,ама накъде и той не знае.....
„....Защо всеки път когато те видя ставам толкова безпомощен,Съла....”
Съдбовно признание от този толкова сдържан мъж – любов, страст,ревност..... Naughty Crossing Arms
А после и това,което разказа  Гизем  на Абай ,че Боран не е на себе си,след като видял Съла.За нея е непонятно,изключително странно и не може да разбере:
 „....Защо някой,който обича толкова силно е така гневен.....” newsm78
Съла също е безсилна от чувствата,които я заливат като цунами, Tiredслед като вижда Боран,при това с друга жена-също толкова млада и красива. CryСъмненията и страхът я раздират,обезсилват я.  noСякаш отиде на Босфора от безпомощност и отчаяние,а дали не искаше и нещо друго..... newsm78 Та Боран е дошъл да я убие – това е ясно като бял ден! А тя носи неговото дете! newsm25
Добре ,че Бедар не може да държи езикът си зад зъбите и сподели с Нарин,че Съла е бременна.А Нарин,като вярно пощенско гълъбче  blahblahказа новината на батко си.
Боран сякаш се прероди в този миг – зачатие на усмивка,после тревога и страх от предстоящите събития,за които подозираше,че ще се случат.
И той и Джелил бяха наясно,че при толкова бавене и размотаване,че бъде изпратен друг убиец. Ама кой и къде е...? newsm77
И отново – Джихан! newsm77 А как само иронизираше доволно Боран,че Абай му е отнел Гизем. А после без всякакви скрупули,се опита да натопи собствения си баща,като насочи съмнениенията на Боран към Зинар.
Още в началото като разбрах историята на Гизем нямах надежди,че Абай ще срещне взаимност .А Боран ...с тъжна усмивка :” От любовта боли съърцето и главата,приятелю....” Много тъжно,много.....
За първи път Абай излъга Боран,за да успее да се срещне със Съла,но бързо,бързо го разкриха..Въпреки това някой трябваше да каже на Съла,че сгреши и  като предприе това бягство ,сега няма защо да се прави на многострадална.Тя не пожела да  осмисли нищо от онова,което и казваше Боран, Азад, Бедар и Джелил.Вероятно си мислеше,че финансовата й мощ ще й осигури безопасен живот, но бързо разбра колко на крив пъът е била. И беше прав Абай като й каза,че тя не е била искрена с Боран,не е показала любовта си към него.Да беше го направила нещата щяха да са съвсем различни / ама ние какво щяхме да гледаме тогава.../

# 611
  • На изток от рая...
Провокирана от снощният епизод на един български сериал, в който, в деня за прошка се случи непростимото, искам да ви питам, тъй като от коментарите ви разбирам, че сте запознати с религиите, в мюсюлманската религия има ли прошка?
За едно бягство от дома, ти лепват смъртна присъда  #Crazy
Откакто се увлякох по турските сериали (след "Каква е вината на Фатмагюл") чета и търся информация за тази религия и всички обичай, основаващи се на нея. Явно съм много далеч от нещата, защото не мога да разбера как може смъртта да се поставя над живота и "присъдите в името на Аллах" над прошката.

Вчера гледах предаването на Карбовски, в което имаше интервю с три български мюсюлманки, които стриктно спазват повелите на Корана. Това ОК - уважавам правото на всеки да живее, както разбира живота. Но когато репортерката зададе въпроса "Оправдавате ли убийствата с камъни на жени, обвинени в прелюбодеяние?", една от тези жени отговори "Амиии... не мога да кажа...Така повелява Корана".  #Crazy Как да очакваме промяна в онези хора от Анадола, след като тук в България може да чуеш подобно нещо и то от жени на не повече от 45 години.

# 612
  • Разград

# 613
Серената, Куини - уважавам мнението ви,но тази тема е много сложна ,комплицирана и деликатна.
Вярно е ,че филмъът слага пръст в раната.
Но аз пък съм чела и гледала и за много християнски секти,които проповядват и предизвикват масови убийства на членовете си, групов секс, полигамия на мъжете,кръвосмешения и т.н.
Наистина говорим за секти, но аз си спомням думите на Бедар / някъде в първите епизоди беше/,когато се опитваше да обясни на Съла защо я ожениха и че с тази женитба спасява не само живота на Азад и Нарин , но и този на цялото им семейство.
Та Бедар й каза :"....да се откажем от обичаите си означава да се откажем от душите си...."

# 614
  • На изток от рая...
Дими, знам, че темата е деликатна, но точно затова според мен е редно да се говори.
И тук не става въпрос за противопоставянето на религии, защото съм наясно, че и в християнството е имало и има грозни и нечовешки неща, но аз никога не бих ги оправдала и не бих казала, че са правилни. Именно затова ме втрещи отговора на тази жена - как може да не знаеш дали е правилно да се убиват жени с камъни в 21 век. Според мен тя по този начин завоалирано изказа одобрението си, само защото така повелява Корана.
И сигурно е вярно, че ние не разбираме, че тези хора харесват начина си на живот, но мен съдбите на тези жени ме вълнуват и в никакъв случай не могат да ме оставят безразлична.
Извинявам се ако съм станала досадна, май много навътре приемам нещата.

Общи условия

Активация на акаунт