В момента чета ... 18

• 37 429
  • 739
  •   1
Отговори
# 300
Агата Кристи е кралица! Израстнах с нейните романи,и буквално ги поглъщах за отрицателно време. Като си прочета "Сътворението" мисля да започна "Последният случай на Поаро". Само отлагам четенето на тази книга. Издадоха ми финала и се разочаровах,но и натъжих. Макар самото заглавие да говори достатъчно ясно какво се случва. Но Поаро ми е любимец! Много харесвам и мис Марпъл.

# 301
# 302
Аз сега вече съм на
Скрит текст:

И аз!
Харесва ли ти ? На мен- мноооооооооооооогооооооооооо !!!

# 303
Започвам "Марина"- Сафон по препоръки от тук Peace

# 304
Започвам "Изкуплението" на Иън Макюън

# 305
  • Пловдив
Друго от Сафон чела ли си? Ако не - "Марина" е правилната книга за среща с автора, защото е (поне според мен) най-слабата му  Peace Ако ти хареса, можеш да продължиш с поредицата "Сянката на вятъра", ако не ти хареса ще знаеш че е най-слабата и ще му дадеш шанс отново с поредицата  Crazy
Завърших "Панталеон и посетителките" на Льоса - много, много ми хареса, може би най-много от всичките негови книги до сега. Започнах "Заеко бягай" на Джон Ъпдайк, но нямам все още впечатления, в началото съм.

# 306
Друго от Сафон чела ли си? Ако не - "Марина" е правилната книга за среща с автора, защото е (поне според мен) най-слабата му  Peace Ако ти хареса, можеш да продължиш с поредицата "Сянката на вятъра", ако не ти хареса ще знаеш че е най-слабата и ще му дадеш шанс отново с поредицата  Crazy
Завърших "Панталеон и посетителките" на Льоса - много, много ми хареса, може би най-много от всичките негови книги до сега. Започнах "Заеко бягай" на Джон Ъпдайк, но нямам все още впечатления, в началото съм.
Да, първият сблъсък с автора ми е  Wink

# 307

започнах тази...още съм в началото и нямам впечатления

# 308
...
Друго от Сафон чела ли си? Ако не - "Марина" е правилната книга за среща с автора, защото е (поне според мен) най-слабата му...

И на мен "Марина" ми беше първа среща със Сафон, и определено - последна...

# 309
Често сравнявам преживяванията ми с книгите с човешки отношения. За „Кафка на плажа“ на Харуки Мураками почти до края мислех като за връзка, за любовник, който „не ми действа“. Ако допусна, че съм разбрала някои от идеите на автора, не ми допадна много начинът на писане (и то в цели 611 страници). Още на стр. 200 (и на 400) се чудех дали да се откажа, но се надявах, че не може да е „празен“ автор, щом е толкова харесван. Като цяло нямаше химия между мен и автора. През по-голямата част - предимно душевен хлад. Питах се – просто мистерия и съспенс ли ще е споменаването на прокоби, пророчества…

От героите симпатичен и реалистичен ми се стори единствено Хошино. И не че съм търсила непременно нещо реалистично (напротив, много си падам по „измишльотини“ при други автори), просто исках нещо, което да ме развълнува. И дядото (Наката) разбира се ми беше мил.

Много ясно присъстваше нишката за насилието,
Скрит текст:
„- Знаеш ли защо хората си причиняват такива жестокости? – пита високият войник.
- Не – отвръщам аз.
- Аз също не знам – казва той. – Не искахме да разпаряме ничии кореми, нито на китайски войници, нито на руски, нито на американски.  Ето в такъв свят живеехме и затова избягахме. Но да не си помислиш, че сме страхливци. Всъщност бяхме добри войници. Просто не можехме да се примирим с изблиците на насилие.”
както и липсата на любов в детството/изоставянето (може би има и преплитане на двете).  

Скрит текст:
– „Много неща ми бяха отнети – още от детството. Много важни неща. И сега трябва да си върна каквото успея.”  

Но това може би са най-лесно доловимите нишки. Няма начин Мураками да не е заплел и още – по-метафизични, по-философски…

Скрит текст:
Примерно:
 „- Непременно възниква връзка между човека, наречен Наката, и нещата, към които той има отношение. По същия начин има връзка между змиорките и оризовите топки. И когато мрежата от тези връзки се разпростре, възникват по естествен път отношения между Наката и капиталистите, Наката и пролетариата…“
За мен „чистата“ психология беше по-достъпна и интересна…

Странно ми беше колко често се повтаряха диалози от подобен тип - искане на разрешение за задаване на въпрос.
Скрит текст:
Примерно (не е циттат):
- Ошима-сан?
- Да.
- Може ли да Ви попитам нещо?
- Разбира се.
- ....................
Не зная това част от японската култура ли е, особеност на героите или стил/слабост на автора..?

Споменатата сцена с котките и Джони Уокър – според мен е нещо като подсказване на идеята за изкупление (за жестокостите през войната?) или поне символика, свързваща различни хора. Много уместна именно за японците. Струват ми се обременена и сложна нация въпреки простотата на любимия ми дзен-будизъм. Явно страните, които са участвали сериозно в голяма война, въпреки че са и жертви, са неизбежно изправени пред някакъв вид изкупление…

До стр. 600 бях настроена максимум за 3 звезди (от 5), но само през последните няколко страници толкова пъти се усмихвах, такова успокоение настъпи, че 3 ми се струваха малко – поне 3 ½, а защо не и 4. Може би не се реших на 4 заради дългото леко скучно и неясно пътуване от 600 страници (които обаче четох много бързо и лесно). Но си струва, когато главният герой накрая е способен да заплаче отново, да се усмихне отново – след предълъг период без подобни емоции, само объркване и търсене… (стана ми близък и Кафка най-после).

Скрит текст:
„-Хей, Кафка – казва Ошима и се взира в мен. – Може и да греша, но ми се струва, че за пръв път те виждам усмихнат.“    

„Заслушвам се в монотонното потракване на релсите. И от очите ми изведнъж рукват сълзи, които се стичат на топли струйки по бузите, застиват до устата ми и след малко изсъхват.“
Намерени майка и сестра – истински или въображаеми – нужни бяха за връщането назад – или напред?! Точно в този момент дори си мислех, че краят  е по-удовлетворяващ и от „Спасителят в ръжта“, и от „Пилето“ (но само в този окончателен момент, иначе премного ценя тези две книги – ако изобщо може да се прави сравнение между трите).

Иска ми се да вярвам, че едно от посланията е: да се срещнем със страховете си, с тежките спомени, да ги погледнем и разберем, но след това да им обърнем гръб и да продължим по-пречистени, олекнали от тежестта на миналото… Въпреки понятия като "прераждане", "карма".

# 310
  • на североизток от Рая
svet65 , интересно ми беше да прочета впечатленията ти от Мураками.

Аз вчера завърших "Спутник, моя любов", но все още не мога да напиша нищо. Не са се избистрили настроенията в главата ми, мислите ми са хаотични, точно както неговите.  Laughing Странен ми е. Това беше трета негова книга, която прочитам. Не е моят автор. Обаче ме дърпа и впечатлява. Особняк и чешит е, а аз такива хора не искам да срещам в живота си. Товарят ме  и не ги разбирам. Чувствам, че искат нещо от мен, а аз не мога да разгадая какво е.

Днес започнах "Бараж срещу Пасифика". Преполових я, но се повтаря едно  исъщо. Чете се лесно, няма кой знае какво за осмисляне, чудя се толкова ли ще е еднообразна докрая.

Лъже ли ме паметта, че преди месец-два някой спомена, че  е чел книгата?  newsm78
 Моля да пише, ако се разпознае.

# 311
neli mar4, ето това съм си мислила след прочита на "Бараж срещу Пасифика"   .

За Мураками не мога да кажа много с една прочетена книга. И на мен засега не ми е любим. Няма  съмнение, че е особняк, но то не са ли особени много японски неща... Освен това въпреки че авторите си "личат" по творбите,  гледам да не забравям, че пишат художествени произведения с някаква цел. Така че често си мислим, че познаваме писателите като личности, но дали е така...?
(Все пак както ти си имала някакви мисли по отношение на автора, така и аз си помислих по време на прочита "Не бих искала да съм японка" - въпреки многобройните неща, заради които се възхищаваме на японците и въпреки че бих искала да се пренеса в Япония точно сега между 5 и 10 май заради един предполагаемо исторически концерт. Там винаги стават уникални концерти. Отплеснах се! Wink )

Специално за "Кафка на плажа" - уникално е как всичко (а, не всичко! Wink ) ми се намести в последните 5-6 страници и леко ми се затопли отношението към Мураками. Иначе гадостите в останалите страници ги възприех като средство за показване на нещо друго, като символизъм, заради което не изпитах особено отвращение или ужас...

Последна редакция: ср, 01 май 2013, 22:51 от svet65

# 312
  • на североизток от Рая
 Благодаря за споделеното мнение за "Бараж срещу Пасифика"!

Мисля като теб.  Peace

Скрит текст:
Аз отдавна знам, че не искам да съм японка. Нито пък китайка.

# 313
Мен пък Мураками ме привлича и впечатлява много, все повече дори, чела съм и имам 10 негови книги и изпадам в някакъв екстаз като го чета- гадостите и страностите ги приемам като нещо нормално, както и при Маркес и др автори, които са ми така пленяващи, тия странотии за мен са нещо нормално, дори не намирам за особено фантастични моментите , които са такива......дали някой ме разбра?

# 314
  • Ямбол
Аз да похваля "Селцето" на Кир Буличов. Много ме увлече, чак се размечтах. Имах нужда от точно такава фантастика(аз им казвам фантасмагории). И пак усещам, че е вид дистопия, по която се запалих наскоро.
Не знам защо, но поради сладкодумието на автора, малко ми напомня Хари Потър, макар двете истории да нямат нищо общо почти.

Общи условия

Активация на акаунт