(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 472
  • 735
  •   1
Отговори
# 30
stelt77, благодаря за препоръките, "Смълчана пролет" тамън днес си я преговарях, че тя ми е от задължителните за изпита другиден Simple Smile. Другата определено ще я потърся, особено щом е и на български автор.

Аз имам ягоди в едно голямо корито, от тези, които връзват по малко, но цяло лято, баща ми ги гледа същите по 1 корен в саксия в оранжериите без проблем.
Някой по-напред беше питал за на Бриколажа миниградинката, аз може би съм обвзета от "направи си сам" настроения, но на мен лично ми се струва скъпа и веднага се зачудих дали не може просто да се сковат дъските и готово. Аз съм се засилила да си правя ниска ограда от дървени палети, същите предполагам с малко чалъм могат да се префасонират и на такива контейнери.
От плевнята миналата година изрових едни за мен дървени сандъци без дъно, баба каза, че са останали от когато са се гледали пчели на село, на мен ми се сториха идеалния размер за отглеждане на зарзават в контейнери. Е, за тераса трябва и дъно да им се намери.

# 31
И аз да се запиша в новата тема   bouquet Пак не познаха със захлаждането и дъжда, вече направо ми се циментира градинката от суша. Помня, миналата година ягодите ми бяха плесенясали от дъжд...

# 32
avocett здравей,
в предишната тема беше питала за поповото прасе и черните скакалци как да се справиш... Аз имам същия проблем, въпреки че съм в Софийското поле, а ти в Пловдивското, тази година са се размножили неконтролируемо, предполагам заради топлата зима, и 30-те градуса в средата на април, цялата ми градина е надупчена. Исках да ти кажа че няма природосъобразен начин да ги изтребиш, или поне тези които аз знам не помогнаха, а се опитвах цяла една година да давам отпор на използването на химия. Пробвах с разхвърляне на купчини оборска тор есента за да ги примамя да зимуват вътре и да ги събирам после, но аз обирам и изкоренявам доматите късно, след средата на октомври, и те вече са си намерили друго място за спяне. Пробвах да ги ловя през пролетта с полузаровени бутилки с бира и никой не влезе. Рорик каза отровни примамки от варено жито и Б58, разхвърляно около лехите, това е което можеш да направиш сега, все пак поповото прасе изяжда примамката и ти го изхвърляш после, не ти се разлага в земята препарата, но аз се отказах и от това, понеже имам птички в двора-гугутки, и ме е страх да не ги отровя. Те ядат жито. В крайна сметка купих това: http://agropal-bg.com/products/insekticidi/item/insekticidi/mezu … kernkorn-4-g.html
малки сини гранули, пускаш по една в дупките в земята направени от поповото прасе , то евентуално ги изяжда и излиза на повърхността зешеметено и умира. Трябва да ги събираш след това да не ги ядат птиците. Карантинния срок е 30 дни, примамките ги залагах от началото на април, сега вече спрях, ако имам прегризани растения ще търся дупки пак да слагам. Мразя се за това, че използвам химия, но няма как, досега съм хванала 9 прасета, а съседката 12. Даже татко вика, че ще ги вкараме в Червената книга като изчезващ вид  Rolling Eyes (а дано, ама надали)
И още нещо, към края на май мъжките стават крилати и политат тромаво в търсене на любовта, върху мен е кацало цяло летящо мъжко попово прасе, засили се от оградата и се оплете в косата ми, щях да умра от ужас. Та станат ли крилати вече няма къде да ги гониш...

Последна редакция: пн, 13 май 2013, 17:55 от Tikva (zelena)

# 33
  • Варна
Да си повторя въпросите:
- Каква пръскачка ще ми препоръчате ? Дърветата са повече, ще ги пръскам сама.
- Какво може да ги е нападнало освен листни въшки - листата на някои дървета са завити на фунийка, вътре има паяжина и черни миниатюрни яйца на насекомо?

# 34
Tikva(zelena), благодаря ти за споделения опит! Ще видя какво ще заваря след месец, но и аз имам много птички в двора и вероятно не бих използвала инсектициди. Все пак е хубаво да знам и с тях как се процедира, излишни знания няма, така че пак благодаря за информацията Simple Smile!
Брех, 8-12 попови прасета, аз при мен на това му викам слаба година, но може би зависи и от размера на градината.

Аз разказвала ли съм ви как като малка любимото ми занимание е било да късам главите на поповите прасета и баща ми, като е идвал всяка неделя да ме види на село, съм го молила да рови да ми търси попови прасета. После съм се сърдела, че много малко е успял да ми хване. Ех, къде бях, къде стигнах  Laughing.

# 35
    Заинтригувахте и мен - ще ви следя, макар че отглеждам само...магданоз и копър в сандъчета на балкона + цветя.

# 36
  • София
stelt77 - аз си купих саксийни ягоди, от Кауфланд. Така и не ги посях обаче, ще ги пазя за догодина...

# 37
  • Пазете Гор
dany_girl, опитай в нета да потърсиш "листозавивачи". Тези вредители за съжаление са разпространени, обичат прасковите, но не прощават и на касиса, някои сливи, ябълките. Консултирай се с агроном или поне с служител в агроаптека.

Виждал съм крастава жаба с  попово прасе в устата. По принцип ги ядат, ама пустият му страх на жабите от слънцето почти елиминира полезния им ефект. Миналата година в градината на един познат имаше каламитет (еднократно, пиково размножаване на някой вид) на зелени крастави жаби. Буквално нямаше къде да се стъпи. Изтребиха сума вредител, но от дневното слънце се криеха на хлад в почвата  на напояваните редове. полузаровени във влажната почва изчакваха вечерта. Проблемът е точно с това им заравяне - разместват по-младите растения, оголват корени, подкопават ги - влошават контакта с почвата.

На бахчата се развъдили самораслеци салатки - невероятни: едри, сладки, крехки и бледозелени. Под асмата има магданоз до коляно, три торби набрах, и за продан има - ще запазя семе.

Подарявам 40 кофички отличен доматен разсад - Наслада, Рила и малко Дорина. В повечето кофички са по две растения Ще ви го доставя на място, ако сте някъде покрай Перник, София, Драгоман, Брезник, Трън, Ихтиман...Щях да напиша и Кюстендил, ама се засрамих - кой от тамошната златна долина ще опре до моя разсад. Та пишете на ЛС.

# 38
Дани гърл, в Практикер видях пластмасова моторна пръскачка,но колко тежи празна и дали е удобна и надеждна не знам.Изглеждаше по-различно от обикновена моторна.Освен пръскачката трябва да носиш и защитни очила и специална маска с филтър, както и защитно облекло ползвайки тази машинария.

Дърветата са доста и с всяка година растат.Трябва си сила и издръжливост за тази дейност.

Пожелавам ти сладки плодове и голям добив на есен.

# 39
Следя темата с голям интерес.Приемате ли нови попълнения?
Преди 7 години си купихме къща в Пловдивско и като граждани нямахме  никакви знания и умения за био зеленчуково производство.
Сега живо се интересуваме и от около 3 години сами си отглеждаме зеленчуци.
Сеем от всичко по малко .Радвам се ,че открих тази тема ,защото можем взаимно да си помагаме .
Исках да попитам някой правил ли е разсад на айсберг?.Опитах, но в сандъчето ми поникнаха
растения с много тънки .крехки и високи стъбълца.Аз не зная, дали бъркам някъде.
 Моля, помогнете ми със съвет, или е по дбре да си купя разсад,но не виждам такъв в Пловдив,
Ще се включвам с голямо желание в темата, newsm10

# 40
ЕЕЕх докато стигна да ви прочета и то нова тема  Blush
Искам да похваля на Амика мушкатото .... Гледам едно отрупано с цвят ама мнооооогоо бе , и не мога да се сетя от къде се взе таз красота ??? Crazy Сетих се , ама след време (няколко дена ме чопли) ... Амика  Joy Joy Joy
Снимки, дано сколасам утре ...  
Днес си разсадих малко краставички , мнооого закъснях с доматките и краставичките ... стискам зъби , че ще имам оранжерия Simple Smile Иначе салатки и лук ни хартисват.
Камчатската боровинка започна да зрее на 01.05 , а днес от нивичката с картофки - ми донесоха и малко ягодки узрели; една ранна череша скоро ще се опита да зарадва с червени плодчета  newsm78 , а иначе всичко си чака. На пазара се появиха и първите череши - та и на нашата "брахме" по най- ниските клони - т.е. и тази година успях да излъжа детето да си ги откъсне и да си вярва , че случайно са узрели. (лани връзвах и ягодки за "бъзик").
Стелт - тези ягодки са сяти в саксии нанизани на добре надупчена тръба служеща за капково напояване - иначе няма как да стане  - аз си ги гледам в саксии ягодките, но причината е , че сме три жени от три поколения и все някоя мести нещо ... та три пъти си въдя от едни дребнички като дивичките ягодки, раждащи цяло лято по малко и сега всички "сортове" са ми в саксии hahaha ... сега съм задръстила дворчето и със служебни опитни растения ... едвам ми ги траят hahaha
Авосет, аз да честитя РД - на гооолеми патерици! От сърце ти желая много здраве, здрави нерви, и да съхраниш този ентусиазъм - Екологията е душа и сърце, не професия Wink
Гелика , ако имаш проблем с годжитата свиркай - ще ти заделя едно "тек" да се вкорени.
снимки много , но нещо нямам нерви да чакам да се качват ... Следващият път  Embarassed

# 41
  • Варна
Привет!
Край! Вече и аз съм пристрастена...
До скоро отглеждах само цветя на балкона. Тази година посях босилек, мента, магданоз и копър, плюс една ягодка в саксии. Грижа се за градинката пред блока.
Не ми стига това, ами засадих няколко корена тиквички, пипер, картофи, пъпеши и тикви.
Обмислям какво още да сея Simple Smile
Не искам да използвам изкуствени торове и препарати.
Надявам се да си бъдем взаимно полезни в тази тема Simple Smile

# 42
Здравейте!
Годжито ми от Теди така хубаво покара, но някое от децата му е било шута с топката и е скършило клончето.  Crossing Arms

Засега няма плодове, с които да се похваля.  Simple Smile Ягодите още цъфтят.

# 43
Амико,миналата година,когато зимата ме подмина всичкият арпаджик хвърли семе до юни.
Аз късах,прекъсвах в основите на главите,но нищо не помогна.
Виждаме ли копето вече е късно.
Добре де-кога се сади арпаджик за есенно събиране?
Стелт,благодаря от сърце!
И за новата Тема,и за авторите... Hug Hug
Гелико,подпорки на доматите в парника не слагаш ли?
Гледам-връзки от тавана.Любопитно ми е.
Не съм виждала парниково зеленчукопроизводство. Thinking
Снощи температурите паднаха до нулата.
Ще отида утре до ранчото да си видя доматите. Mr. Green
Рали,опитай с peatmoss да направиш по-пореста почват си.Миналата година сред строителна глина извадих картофи.А в репите може би имаш земни бълхи? Thinking

# 44
  • густо майна Филибето
Късам цветоносите на лука, те пак поникват, от същото стебло Shocked Сях арпаджик пролетта, сега е точно зелен лук за салатка. Догодина ще намаля бройката на есенните балучки, дето вече се разцъфтяха, ще насея арпаджик да си го късам за зелен от тук нататък.
И аз не съм наясно с производството на стар лук. От арпаджик било, ама как? Rolling Eyes Зимува ли, кога прави глави....

Общи условия

Активация на акаунт