(Био)зеленчукова градина - тема 22

  • 83 535
  • 735
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 854
Веселче, благодаря!
Събрах на ръка каквото можах, когато бяха бръмбари. Сега вече са ларви - некрасиви и ненаситни.
Приготвила съм отвара от фасове и тютюн.
Сега ще спретна и една с пепел. Пелина не го познавам, гледам на картинка, но не знам дали ще го позная.
С горните неща ще напръскам днес, спешно. Ще търся пелин за по-натам, пак ще се наложи, но поне сега да спрем инвазията.
Благодаря ти!

# 136
  • Мнения: 4 753
Миналата година с оборската тор освен всякакви треволяци си посях из цялата градина и коприва... Втора година не мога да я изкореня, навсякъде расте из лехите, постоянно я плевя...  ooooh!

М/у другото,Монсанто спечелило делото с правата в/у повторното използване на ГМО семената.Сега се чудя за добре ли е,зле ли е.  Thinking
Казусът бил дали могат фермерите посадили ГМО соя след прибиране на реколтата да изполват дъщерните семена за нов посев.Хитрували и не купували нови от Монсанто.Сега вече по закон-трябва.
Ама скъпо им било.И по-скъпи да ги направят!   Sick
Мисля си,че по този начин поне ще има по-голям контрол кой и къде сее ГМО-та.

Хм...  Thinking  Генната модификация не соята не е ли, че издържа на промишлени количества пестициди?  Thinking   По този начин, каквото и да се сади на място след такава соя, то земята ще е отровена, съответно биоценозата объркана до неузнаваемост... Така си мисля... А ако сеят такава соя повторно, съответно на друго място (без значение купили ли са или са им подарили семето) ще отровят и там...  Tired

# 137
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Не знам за Монсанто, ама нашите семепроизводители са за бой. Всичко, което може да се обърка - объркват: да ти продадат болни семена, некоректен грамаж по разфасовките, изроден или направо друг сорт, минимална кълняемост и прочие.

Суша е и при мене. В градината дренажният кладенец отдавна пресъхна. На бахчата водата в кладенеца е на - 4 метра, което засега е добре. Много крадат в района и за туй няма смисъл от стационарна помпа. Докато си купя преносима потопяема, ползваме геранило с противотежест. На едната страна на дръжката на кофата, с която черпим вода,  са вързани с тел няколко едри гайки, щото да се катурне и да се пълни по бързо, щом докосне водата спуснем ли я. А водата излиза ледена и искряща.

И моят грах е мижав и е далеч от цъфтеж. Неудобен ми е за поливане, защото аз при посяване на грах не профилирам лехата. Кой да предположи, че ще се засуши 15 април - 20 май!

От цвят домат до узряване на плода са 35-40 дена. Ха да видим - рядко успявам преди 20 юли.

# 138
  • Мнения: 465
Богата почва,хумусна имаш,Стелт,в дълбочина.
Златна,за туй каквото се закачи все расте... Hug
Права си за ГМО-соята издържа на Раундап,нали така са я кръстили даже-"Готова за Раундап"
Надеждата ми е,че "продуктите им" ще се оскъпят до ниво за некупуване и отглеждане от фермерите,че ще има контрол и прозрачност кой,кога и къде я сади.
И да не забравяме като грамотни клиенти да четем опаковките на продуктите.
Маркетинг е.На мястото на всяка бутилка олио или каквото там вземем производителят поставя нова... Sick
Леле,Куркума,истинско геранило ли имаш?
Снимай,когато стигнеш,покажи ми.
А нямаш ли възможност да сложиш от старите руски помпи,тежки са,стационарни,ще ви облекчат работата.Сещаш ли се?
Литнах,прочитайки те за доматите
Има надежда и за мен значи. Joy

Последна редакция: пн, 20 май 2013, 18:10 от Веселчето

# 139
# 140
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
аннbouquet ти още един си стълб на зарзаватчийството.

Веселчето, Изключително грозно е геранилото, та затова ще ти го пратя на ЛС. Срам ме от хората. Виж, с руската помпа няма да стане. Едно, че от горчив опит нямам никаква вяра в руската техника, пък тука по нашите земи се краде нещо именно защото е тежко. Вярно, напоследък интересът в изкупуването на вторични суровини се пренесе от мед, месинг, алуминий и желязо към пластмасите и може би кражбите да намалеят затова. Нерентабилно е да се крадат. Пластмаси се намират преобилно покрай сметищата, но и по пътищата, поляните, селата, градовете, поляните, парковете и особено реките.
Чудя се кое ние българите мразим повече - земята си или живота си. Освен с такава омраза не мога да си обясня с друго - защо хвърляме с упоение навсякъде и безотговорно торбички, бутилки, кафези, найлони, сезали, гуми, дющеци, стъкла. Защо точим горелите масла на колите си направо на ливадата или в уличната канализация, разливаме антифриз и киселини където сварим, хвърляме оловни, алкални, никел-кадмиеви батерии където ни скимне, изпускаме фреони и метан с лекота като че изпускаме гума на велосипед. Не е Монсанто големият враг, врагът е хорската ни алчност, безотговорност и глупост.

Набрах бъзов цвят и направихме сок. Лесно е - опитайте - накисвам затиснати с тежест за 24 часа 25-30 бъзови цвята в литър вода. съдът е добре да е стъклен или керамичен. После прецеждам, изстисквам цветовете и добавям 1 кг захар и сок от 4 лимона. Това е концентратът, по нататък разреждам по вкус преди консумацията. Тая година бъзовият цвят може би има добра цена, та около бъзовите храсти беше изпогазено, а по-ниските цветчета - пообрани. Няма лошо, даже е хубаво. Аз съм малко стиснат и все съм се ядосвал колко Божии дарове не се ползват - шипковите храсти, бъзаците, къпинаците, копривените полета.

# 141
  • Мнения: 223
Аз го суша и за чай за зимата.
Какво е геранило?

Последна редакция: вт, 21 май 2013, 01:47 от matzko

# 142
  • Мнения: 2 374
Понеже сте отворили темата за сироп от бъзов цвят, да попитам може ли да се направи подобен с акациев цвят.За тази година е късно, но ако става да зная за другата...Приемам и други идеи за акациев цвят.  bouquet

# 143
  • Мнения: 26
Лесно му е на Мананди да размножава коприва.Трета година един стрък обикалям като райска ябълка.Почва му купих,преривам,поливам,прищипвам стръкчето,само навес против слънце не съм му направила.  Laughing
Веселче и при мен беше така. Донесох си торбичка семе преди години. 2 години сях с минимален успех. Миналата излезе от самосебе си. А тази, благодарение на собственика на земята, тръгна и по другите парцели. Не цъфти, но се разпространява чрез резниците от корените.
Същото е и с хряна ми. Донесох си за лекарство и трушия. Бучнах няколко коренчета и сега излиза отвсякъде.

Хей, градинката ми "експлоадира"! От миналата седмица не мога да насмогна с яденето на марули, спанак, репички(и листата от тях), синап и разни други непознати треволяци от непокълнали миналогодишни семена от тогавашнити ползвателе.
Очаквам положението да се "влоши" след последния дъжд от преди 2 дена. Зелена салата за закуска, обяд и вечеря. Взех да позеленявам  Sick. Ще пусна снимки другия път.
За сметка на това плодните ми зеленчуци са много зле. Особено краставиците и тиквичките. С изключение на 1-2 другите почти не са мръднали вече месец. Долните им листа изсъхнаха. Изкараха нови по върха, но растат много бавно. Съседите се гласят за салати вече, а аз съм на фаза разсад още. Sad Сложих им по лопатка много пресен тор в дупките преди да ги насадя. Да не би да е от това? Разсада беше добър. Част купен, част мой. Всичкият е в застой.

Последна редакция: вт, 21 май 2013, 05:23 от manandy

# 144
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Долорес, за гъбките ти отговорих на ЛС.

Пазете копривата, нямате си идея колко лесно може да се затрие. Аз поне успях да я свърша една такава, след като цяла пролет (миналата година) я ползвах за какви ли не градинарски цели и се радвах, радвах, обаче беше достатъчно да ми дойде едно детенце насред лято на гости и аз внимателно да изрежа всички стръкчета, че да не се убоде, докато бяга, и ето ти, че тази година коприва нямам, даже и за цяр.

Последна редакция: вт, 21 май 2013, 09:23 от amica1

# 145
  • Мнения: 702
Здравейте  Simple Smile Имам мъничка био градинка в която отглеждам предимно зеленчуци. Днес забелязах, че на няколко от корените на доматите листата от горната част на растението са започнали да се свиват. Може ли по някакъв начин да се предотврати това?

# 146
  • Варна-София
  • Мнения: 428
...Не е Монсанто големият враг, врагът е хорската ни алчност, безотговорност и глупост.


Бих добавила и мързел. Мързел даже да се мисли. Преди време в аптеката с антибиотика ми предлагат да ми продадат пробиотици. "Добре - викам - не може ли кисело мляко." "М-м-м-да, може - отвръща кисело аптекарката."
Гледам също така продават на хапчета фибри. Откакто замениха съчетанието "пектин+целулоза" с "чудодейните фибри/влакнини", хората започнаха да мислят, че трябва да си ги купуват на хапчета, вместо да изядат една ябълка, примерно.
Само това ли? Прост парацетамол го продават като скъп Колдрекс, Ефералган, Тайлол, Панадол, Грипекс, Терафлу.
Ако хората мислеха малко повече фармацевтичната промишленост нямаше да е толкова печеливша.
Аналогично и за растително-защитните практики. Като ви се появи вредител, опитайте се да овладеете паниката и да не хвърчите веднага в РЗ аптеката. Интернет можете да ползвате вече и на най-затънтените места, има си малки устройства с размерите на флашка за тази цел. Почетете, опознайте вредителя, възможно е точно когато се проявяват симптомите да не е подходящ момент за третиране (както при къдравост на листата на прасковите). Възможно е да откриете подръчни средства за справяне с проблема.
После не забравяйте да опишете натрупания опит. Споделете тук във форума. Написаното остава, да е жив форума BG-MAMA. Догодина, когато ни обхване паниката при същия проблем, ще бъде достатъчно просто да се върнем към написаното.
Да ви кажа ли, че тази година се паникьосах, когато видях пламналите от къдравост праскови и си мислех, че оправия няма? Що да не го кажа!? Паникьосах се, обаче после си казах, че 2 години с този проблем съм се справяла и сега пак ще се справя ... И се справих. Беше достатъчно малко да помисля.

Шоши, да не си торила доматите преди да направят завръз с азотсъдържащ тор?  

Последна редакция: вт, 21 май 2013, 10:23 от amica1

# 147
  • Мнения: 702
Не, не съм го торила,  но разсада не съм го отглеждала аз, а ми го дадохаq така че не зная дали е торен с азотосадържаща тор. Садих го преди три седмици, а вчера забелязах листата. Върхът на единият корен е почти целият свит. Ако някой е имал подобен проблем може ли да ми даде съвет дали трябва да се пръска с нещо. Поразрових се из интернет, но не успях да открия информация. Описват проблема, евентуални причини, но никъде не открих как да се стопира или с какво да се третира.

Ето така изглеждат листата


IMG_2724 by Diana Kraleva, on Flickr



IMG_2725 by Diana Kraleva, on Flickr

Последна редакция: вт, 21 май 2013, 19:41 от шоши

# 148
  • Мнения: 1 630
Момичета, при мен вали вече 3 седмици нон стоп
температурите са 10.15 градуса

Изгниха ми кокалите и насажденията

Това какво е по доматите? Гъбично ли е нещо?

Като гледам снимки по нета най-много ми прилича на Алтерноза
Какво ще кажете?

Всички навън го  развиха.
имам засадени няколко корена в оранжерията. Те са добре.


RalitzaPhotography-3694 by Ralitza, on Flickr



RalitzaPhotography-3693 by Ralitza, on Flickr

Част от тиквичките имат нещо сходно


RalitzaPhotography-3696 by Ralitza, on Flickr



RalitzaPhotography-3695 by Ralitza, on Flickr

Чушките и краставиците изгниха.

Последна редакция: вт, 21 май 2013, 13:58 от Raly

# 149
  • Мнения: 854
Ето малко снимки:
Репчиките - моя радост и разочарование - преди седмица прекрасни, сочни и вкусни - сега - целулозни и твърди.
Изпуснах ли ги? Или сушата им дойде в повече?
Айсберга и той - върви прекрасно, но горчи! От сушата ли е?
Толкова да им се радвах, а те не стават за ядене... Sad

Ето нещастните картофи. Интересното е, че (за сега) са нападнати само някои растения - явно по-слабите. Други изобщо не забелязват напастта.
Вчера напръскахме 6 реда с отвара от пепел, пелин, тютюн. Докато стигнем 6тия ред, на първите вече се бяха върнали проклетниците и ядяха отново Sad Днес ще ходим пак - да видим дали нещо се е променило, но нещо губя надежда.

Граха цъфти.
Дингата не ми израстна добре. Чудото на Калведон е екстра.
Мога ли да слагам все още грах?

Бакла. Куркума, посях я заради теб Simple Smile Ще ми е интересно - не съм яла таковО.

Първа чушка.

Общи условия

Активация на акаунт