(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 717
  • 735
  •   1
Отговори
# 585

МХ, с какво изложение ти е градината? На каква надморска височина? На такова разстояние не ти ли идва прекалено скъпа продукцията?!
 На такова разстояние не ти ли идва прекалено скъпа продукцията?!

Изложението е южно , надморската височина 400 м , чудесно място,предбалкан.Да , скъпичко е ,но чисто, а и не продукцията ми е целта. Ходим там защото е диво , естествено ,няма хора ,екологично чист район .Основното е цветната градина и двора с тревата и цветята, а станалото дойде после.Обработвам едно запустяло съседно дворче , което изчистих от храсталаци ,къпини ,бодли ,бръшлян, лепка и шипки .Там не е стъпвал човешки крак от 1970 г ,когато хората са се изселили .

Много интересно звучи! Особено това, че няма хора!  Mr. Green
Ние уж си взехме къща на село, за да сме по-далеч от хората и малко да има тишина и спокойствие, а то... единият съсед по цял ден крещи в двора си, пускат се машини, резачки без да се съобразяват с часовете за почивка, другият комшия вика с цяло гърло жена си когато е на другия край на двора си... май в апартамента ни е по-тихо.

Запустелият двор трудно ли го изчисти от  плевелите? Ние чистихме такъв, но от 5 години непоглеждан и ни се видя сметката! И все още има много плевели, ама нали бързахме да садим, че нямаше време и избегнахме Раундъпа.

# 586
Кажете с какво да напръскам доматите за алтернария, предполагам, че са болни от нея, защото долните листа започнаха да покафеняват и увяхват. Четох, че в такъв случай се пръска с Дитан, но можете ли да ми кажете каква е пропорцията с вода? И има ли някакъв друг сполучлив препарат или нещо от тези био препарати, които си приготвяте сами със зехтин и течен сапун?  Praynig

За био борба съм записала това, мисля, че е от Амика.

Срещу алтернария
   1 с.л. сода бикарбонат, 1 с.л. растително масло, 1 с.л. веро за миене на чинии, 4 литра вода
Ежеседмично да се пръска така: 2 дена предварително добре се поливат зеленчуците. Сутринта се пръскат с чиста вода (водата ограничава брашнестата мана). Вечерта се пръскат с горния разтвор – отгоре+отдолу+почвата).

При нас вчера пак е прехвърчала градушка,  утре или в сряда ще трябва да намеря време да видя щетите, било е голям порой, но с малко ледени късчета, та се надявам да не е като предишната.
Тъкмо миналата седмица пръснахме с бордолезов разтвор, сега след валежите дали да пръскам пак, през колко време се пръска?

# 587
  • Варна-София
Потвърждавам рецептата.
Сега на третата година еко-био практики тя доби следния вид:
1 с.л. сода бикарбонат, 1 с.л. зехтин (не просто растително масло), 1 с.л. течен сапун "Фрош"  (това е по-екологично от обикновено веро за миене на чинии), 4 литра вода.Първо се разбиват на емулсия (с пръсти) содата, зехтина и течния сапун, след това постепенно се добавя водата.

Същата рецепта се използва за алтернария по доматите и за брашнеста мана по тиквено-краставицови култури. Махай долните листа на доматите да не са близо до почвата, че като вали дъжд плискат пръски от земята и се заразяват листата. От почвата тръгва заразата на алтернарията. Болните листа също ги отстранявай и унищожавай. Аз с тях си храня червените калифорнийски червеи.

Обясненията за поливането на зеленчуците 2 дена предварително и т.н. целия абзац се отнасят за брашнестата мана по тиквичките, тиквите и краставичките.

Дали да пръскаш с бордолезов? Можеш сама да намериш отговора, като знаеш, че ЕС регламент 2091/92 допуска за органично производство 3 кг Bordeaux mixture на 1 хектар, тоест 300 грама суха смес за декар. Това даже не е само меден сулфат, а заедно с варта. Това ще рече, че още с първата машина 2%-ен бордолезов разтвор аз съм превишила нормата. И години наред се чудех защо в лозето няма нито един червей. Вече знам.

Последна редакция: пн, 24 юни 2013, 22:12 от amica1

# 588
Към рецептата на амика добавих снощи и мляко+йод, че няма време кога да напръскаме с всичко поотделно... Половинката е доволен, когато си спестява някоя и друга пръскачка, а утре съм си наумила чесън да забъркам срещу акарите - голяма напаст...  Rolling Eyes

# 589
  • на брега на Дунава
"Запустелият двор трудно ли го изчисти от  плевелите? Ние чистихме такъв, но от 5 години непоглеждан и ни се видя сметката! И все още има много плевели, ама нали бързахме да садим, че нямаше време и избегнахме Раундъпа."

Трудно,доста трудно. Първата година чистих,даже горих натрупаната камара бодли.Нямах намерение да сея нещо.Просто исках да е чисто ,за да не дойдат змии и други гадинки. Втората изкопах няколко гнездя и посях тикви.Станаха.Дойде дива свиня с малките си и беше направила нещо като утъпкано и изорано в кръг място.Личеше си къде са били малките.Един дядо ни каза ,че я видял.Вероятно ловци са я подгонили .Беше изчистила  дори по добре от мен. Чак на третата година реших да опитам с домати, а те взеха ,че станаха и така-малко по малко разширявам с по 10 кв.м.на година.Но сега вече с тарикатлък.Постилам стари черги и картон и под тях нищо не расте.Не се вижда и не ми пречи.А цветята се разсяват ...
http://prikachi.com/images.php?images/526/6258526u.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/864/6253864d.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/833/6253833r.jpg

# 590
Последните постове са пълни с много полезни съвети! Благодаря!

# 591
Изложението е южно , надморската височина 400 м , чудесно място,предбалкан.
А защо доматите ти стават толкова късно?!
Аз се замислям за покупка на подобно място, но ме притеснява късият сезон и късното узряване на зеленчука. newsm78

Мананди, много ме радва твоята градина. Имам чувството, че гледам към пещерата на Али Баба. Едно до друго, строени растенията, живи и вирилни - поезия.
Мда, найстина е жива! Всичко подскача, върви, пълзи, гризе. От лакоми бръмбари и гасеници нямам покой.
На мястото на картофите не личи, че има картофи. Да видим в неделя какво ще изкопаем. По-неприятното е, че са тръгнали и към патладжана и доматите. Даже намирам бръмбари по краставиците и тиквичките.
Царевицата ми е като дантела. От време на време изчезва цели растения.
За сега не пръскам. Минавам само с "масаж", но скоро ще се хвана за пръскачката.
Още обмислям с какво да напръскам...

Последна редакция: вт, 25 юни 2013, 06:33 от manandy

# 592
  • Варна-София
Елинка, провери дали наистина имаш алтернария по доматите. Да не е картофена мана? В интернет има много снимки и ще можеш да се ориентираш.
При мен алтернарията лесно се различава, защото прави първо жълти петна, но ти говориш за увяхване, та провери; провери!

# 593
Елинка, провери дали наистина имаш алтернария по доматите. Да не е картофена мана? В интернет има много снимки и ще можеш да се ориентираш.
При мен алтернарията лесно се различава, защото прави първо жълти петна, но ти говориш за увяхване, та провери; провери!
Добре, сега ще се поразровя, даже ако се сетя може да снимам и да покажа. Има жълти и вече покафенели петна и след това засъхване... Дори някои корени са почти умрели... дано не се пренесе заразата и върху другите. А ако напръскам с рецептата, която ми даде, трябва ли все пак да си играя да махам заразените листа? И ако все пак е картофена мана пак със същото ли да пръскам?  ooooh!

# 594
Добре, сега ще се поразровя, даже ако се сетя може да снимам и да покажа. Има жълти и вече покафенели петна и след това засъхване... Дори някои корени са почти умрели... дано не се пренесе заразата и върху другите. А ако напръскам с рецептата, която ми даде, трябва ли все пак да си играя да махам заразените листа? И ако все пак е картофена мана пак със същото ли да пръскам?  ooooh!

Почти умрелите корени на мен ми говорят за картофена мана... Навремето баба ми се държеше с тях като с чумави - скубеше и хвърляше през девет села в десето...  Rolling Eyes  Алтернарията не прогресира така бързо и макар че обхваща всички части на растението има време за борба с нея - както био, така и с химия... Миналата година се мотах две седмици и повече, докато разбрах какво им е, а при картофена мана съм чувала, че растенията бързо умират... Знанията ми са съвсем лаишки...

# 595
Искам да благодаря на всички и най- вече на amica1 за съветите. Градинката ми все още био и много се гордея с нея. Да се похваля и с първата откъсната краставица  за сезона - изцяло био  Laughing

Първата краставица by Diana Kraleva, on Flickr

# 596
А пък боба е нападнат от черни въшки. С Моспилан ли да пръскам или нещо друго? Някоя био рецепта има ли?

Гледах, че листата на краставичките са тръгнали да пожълтяват на места, иначе си цъфтят. Да ги напръскам ли с нещо, демек това болестно състояние ли е?

Стелт77 а можеш ли да ми кажеш с какво да ги напръскам срещу картофената мана?

# 597
Срещу картофена мана е бордолезовият разтвор или Шампион.
С разредено прясно мляко беше за разни други гъбични, доколкото помня.
Може да пробваш и двата варианта, защото не си/сме сигурни какво е.

# 598
И аз се чудя доматите ми алтернария ли имат или мана newsm78
По снимки от нета ми прилича на алтернария, а и както  stelt77 казва, че при маната бързо умират растенията, а моите засега са само с болни долни листа.
Да се оплача от краставиците ми-бях купила 3 вида семена, 2 късоплодни и 1 гергана. Та тия късоплодните дето трябваше да са 20 и няколко сантиметра раждат някакви дребосъци, направо като корнишони #2gunfire За късни заложих само на Гергана.
Забелязвам, че при мен всяка година различните култури се развиват многоо различно. Първата година имах успех с доматите, втората имах изобилие от краставици и много болни домати и пипер. Сега  доматите и краставиците са зле, а пиперът и тиквичките са чудни.
Във вашите градини как е?
Elinka9208, сигурно по краставиците имаш мана.Разгледай снимки на брашнеста и кубинска мана, така ще се ориентираш какво е точно.

Последна редакция: вт, 25 юни 2013, 14:42 от калисто

# 599
Ходих да снимам всичко.

Това са болните листа на доматите, по моя преценка е алтернария. Вие как мислите?
Скрит текст:

това е коренът, който е почти загинал
А пропуснах да снимам, че на тези домати, които са почти загинали отдолу преди корена стъблото е кафяво, все едно го е яло нещо...

Това са въшките по боба:
Скрит текст:

Краставичките - каква ли мана може да е това според вас?
Скрит текст:

И последно - крушата е в окаяно състояние, даже зарази и другата малка круша, която е до нея. С какво може да я напръскам?
Скрит текст:

Много ще съм ви благодарна ако ми помогнете да си посъвзема градинката  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт