Арабски мами ~ лятото ни зове захаросани и сиропирани в 136 тема

• 105 975
  • 736
  •   1
Отговори
# 420
Nadia аз също съм за това в смесен брак децата да говорят на двата родни езика на родителите си, аз като съм сама говоря на моето детенце винаги на български.
Относно новите приятелства за мен лично е трудно да се доверя на непознати хора и то в чужда държава , един път го направих и много съжалих, оказа се, че всичко това е било просто с цел пари, както и да е със сигурност разбира се има и свестни хора и такива който са си намерили добри приятели но явно птиченцето още не е кацнало на моето рамо.

П.П Много се радвам за раздвижването на темичката.  bouquet

# 421
Лично аз не съм се опарила още от подобни "приятелства", но съм имала срещи с хора, които се появяват за определен период и след това се разделяме, всеки в неговата си държава. Това се случва и не е трагедия. Случая, който знам за българка с две деца, които не знат български и чийто съпруг е египтянин. Това предполагам е рядко срещано явления, защото всеки умен човек знае, че езика е богатство. И най-вече при смесените бракове децата могат да научат три езика от раз дето се казва: майчин, бащин и английски Simple Smile Радва ме и факта, че вече към все повече посолства има български училища. Ало, Кайро да направите там и група за български народни танци. Сега е лесно, по Интернет може да се купят и носии за децата. не са скъпи, а са страшно красиви. Аз откога се каня и на себе си да си купя даже, ама се чудя добруджанска ли да бъде по дедова линия, капанска ли да бъде по бабина линия или родопска, че пък те са ми на сърце Simple Smile

# 422
Ох, момичета, ако знаете днес ми е много приповдигнато покрай раздвижването на темата, което вече го бях отписала като нещо, което би могло се случи Grinning. Дано се задържим в същия дух Party

Портокали, да са ни живи и здрави Ясин-четата Heart Eyes да пораснат големи и умни мъже!
Името наистина е хубаво, пък и не съдържа небългарски звуци Grinning Това беше моя избор за име, мъжа ми първоначално искаше друго име, но накрая мъдро склони.

Месечинка, пиши ми на лични, ако искаш ще те включа в египетската ни група във Фейсбук и ще ти дам координати. Събираме се всяка събота покрай българското училище, имаме нови попълнения постоянно. Моите прителки са все българки или чужденки. Лятото повечето си ходят в Бг, и редиците оредяват, но аз аз съм си тук.

Faima, с най-голямо удоволствие. Теб те знам от една друга тема, ама хайде повече ще ти пиша на лични Simple Smile

Nadia Jasem, права си, естествено, пък и за децата това е чудесен шанс да говорят повече езици. Аз говоря на сина ми само на български и смея да твърдя, че разбира всичко, обаче от друга страна ето, че вече е на 2 годинки, пък още не говори (само казва единични думички) и вътрешно ми е много притеснено, че го объркваме с всичките тия езици.
То пък и арабския да беше еднакъв, а то класически арабски, египетски арабски, катарски арабски #Crazy

За живота в Катар ще разказвам, стига да има интерес Party
Като цяло Катар е модерна държава, като малкото братче на Дубай го оприличавам Grinning не знам какви негативи си чела.
Чистичко е, кули, молове, джипове 4х4, жега, филипинци и индийци... туй са ключовите думи Grinning
Това, което ми харесва тук е, че непрекъснато се организират разни събития, концерти, изложби, фестивали, че човек може да поразнообрази малко.
Ако решите да се разходите до Катар някога, задължително се обади Simple Smile

ПС: Какво се получи, май само аз ще мина с виртуални мартенички. Карате ме да се замисля, момичета Hug

# 423
Това за мартеничките е "фасулска" работа, ние миналата година от една кинкалерия тука купихме бял и червен конец и най-различни синци да поукрасим мартеничките и така станаха супер. Така, че със сигурност подобни подръчни средства ще има и по катарските земи.
Тия ключови думи за Катар с пълна сила важат и тука... + много пакистанец, бангладеши и т.н. но пък това му е колоритното. За моите 50 годишни очички това е голямо разнообразие след такъв дълъг престой на родна земя Simple Smile
Фаима, ти София ли само пускаш до родината.... хубаво стана, че барем веднъж се събрахме. Виж и с Ани и с Цвети и с Варти още се поддържаме на ФБ...
Марси, аз ми беше интересно да знам кой е оцелелия? Шантава работа, всеки с проблемите си, та и аз с моите Simple Smile Но си е чудо, при такава катастрофа!

# 424
Месечинка разказвай за каквато се сещаш традиции храни нрави....А може и малко снимки да ни покажеш.

И аз се радвам ,че се разписа малко темата,надявам се и тема
та да изпишем ,че си седим захаросани от лятото.
Спомням си и преди имаше застой и като се появят нови момичета малко се раздвижваме .

Колкото за празниците ,моя човек нищо не му е интересно и ги празнува общо взето заради мен, за него всеки ден си е празник ако се чувстваш добре и имаш настроение,то и аз така де ... Party

И все пак който празнува весело и романтично изкарване на утрешния празник. Heart Eyes

# 425
Тия ключови думи за Катар с пълна сила важат и тука... + много пакистанец, бангладеши и т.н. но пък това му е колоритното. За моите 50 годишни очички това е голямо разнообразие след такъв дълъг престой на родна земя Simple Smile

А, то и тук има пакистанци и бангладеши, че и още едни, ама какви бяха.. (с "м" почваха..), но аз всичките ги причислявам към индийците, че си мязат Blush
Вярно е колоритно и всеки със своя си начин на обличане - разбираш ме вероятно какво искам да кажа: от разноцветните индийски сарита, през черните и бели "гълф униформи", до късите потничета на западнячките. Има от всичко Grinning

~Artemis~ добре, ще подбера снимки и ще покажа съвсем скоро Simple Smile Дано да се ориентирам и как се прикачват.

Момичета, желая ви приятен уикенд!  bouquet

# 426
Притча за избора (и за приятелствата в чужбина, а и не само):  Wink

Мъдрец и неговият ученик седели пред вратите на своя град и наблюдавали потока от хора, минаващи край тях. Приближил се пътешественик и попитал:
- Що за хора живеят в този град?
- А ти откъде идваш, там какви са хората? – отвърнал мъдрецът на въпроса с въпрос.
- Ох, само негодници и лъжци, злобни и завистливи!
- И тук е същото! – отсякъл мъдрецът.
След време поспрял друг пътник и пак попитал какви са хората, които живеят в града.
- А какви са тези там, откъдето идваш? – попитал мъдрецът.
- Прекрасни, добри и отзивчиви! – отвърнал пътникът.
- И тук ще намериш такива – казал мъдрецът. Странникът отминал с усмивка, а ученикът се обърнал учуден към мъдреца:
- Защо каза на единия, че тук живеят негодници, а на другия, че са добри хора?
- Защото навсякъде има и добри, и лоши хора. Просто всеки намира само онова, което търси.

# 427
Хайде добро утро Simple Smile Петък е, време за почивка, пазаруване и празнуване. Честит празник на всички, които ще празнуват Трифон Зарезан и честит празник на всички, които ще празнуват Свети Валентин. Няма да съм от първите, че тук вино и за комка няма Sad

# 428
  • Egypt

Мъдрец и неговият ученик седели пред вратите на своя град и наблюдавали потока от хора, минаващи край тях. Приближил се пътешественик и попитал:
- А ти откъде идваш, там какви са хората? – отвърнал мъдрецът на въпроса с въпрос.
След време поспрял друг пътник и пак попитал какви са хората, които живеят в града.
- И тук ще намериш такива – казал мъдрецът. Странникът отминал с усмивка, а ученикът се обърнал учуден към мъдреца:
- Защото навсякъде има и добри, и лоши хора. Просто всеки намира само онова, което търси.

Точно така е   bouquet! Аз лично много се радвам, че постоянно срещам добри и интересни хора, с които си оставаме приятели дори и да се разделим след време. Разочарованията са много малко, и то предполагам са от това, че в нета общуването понякога остава недоразбрано...

Наде, това с танците го мислехме, но базата ни не позволява такива занимания за жалост. И за сега извънкласната дейност е насочена към българските традиции и обичаи, нашите мартеници децата ще ги направят  Heart Eyes
За смесените семейства и българският език нещата са по- сложни, и аз се дразнех, когато видя деца от смесен брак да не знаят български, но си представете това семейство да живее в трета страна, и децата да учат в училище четвърти език... Такъв е случаят с последните деца, които дойдоха в нашето училище- българо- египетски брак, живели са и децата са родени в Италия, и съответно знаят италиански и английски, и арабски, понеже летата са си идвали тук. Та наистина е сложно, и чест им прави, че сега усърдно посещават уроците по бг.

На празнуващите днес Честит празник, аз съм от отбора на Трифоновците по принцип. Четох тия дни, че Хамаз обявили свещен Джихат на празнуването на Св. Валентин  Laughing И малко се притеснявам довечера да не ни гръмнат кораба.

Ееее, Наде, пак сме писали едновременно Simple Smile Тук има вино, и то доста прилично местно производство, аз си купувам едно "Омар Хаям"  Wink

# 429

Не съм съгласна напълно с тая притча де , то едва ли има някой който да си търси лоши приятели просто такъв му е явно късмета и е попаднал на не който трябва. Аз имам добри приятели женени за египтяни но за жалост не са в Египет.
Относно деня на влюбените аз много много не го тача от години наред , човек ако обича не му е нужен един ден за да покаже любовта си а цяла година.
 Файма те тука за щяло и нещяло "гърмят кораба" вече взех да свиквам а в началото само се страхувах.

И да трудно е за дете от смесен брак да говори на толкова много езици и според мен е нормално да е най-добро в езика който ще чува най-много което ще рече арабски  Laughing и въпреки, че аз винаги му говоря на български съм убедена, че ще говори по-добре арабски и да не забравя да кажа, че е много хубаво, че има българско училище.

Последна редакция: пт, 14 фев 2014, 13:58 от *Портокали*

# 430
Фаима, като знам за тракийски произход на първата династия на фараоните, няма начин да нямате вино там, нали това се е използвало за жертвоприношение в орфеизма. Тук тракийски крак не е стъпвал и няма вино  Joy
Тука също имаше вой по Коледа да не се рекламира този празник, но нямаше магазин, в който да не видиш картинка на дядо Мраз или елхичка, да не говорим за хотелите и ресторантите. Слава богу гърмежите бяха от фойерверки и пиратки само Simple Smile
Искам да попитам друго дали в другите арабски страни има толкова много училища за деца със специални нужди, колко има тук?

# 431
и аз не съм съгласна с прит4ата, 4овек едва ли търси лошото, ама настройката какво да търси си е важна! ама какво е гадно като дойдеш с открито сърце и ти го нама4кат! то и добрите в един момент затварят портите!
който празнува да му е една степен по-влюбено днес и не само от наздраве, там огън4е, пламък да покажете поне за  един цял ден, като за цяла година!
 като портокалка не оби4ам наро4ените празници, предпо4итам малките жестове,ама редовно и импровизациите!!
наде, карай на втория вариант!  Blush
за смесените деца  си е супер  добър вариант да у4ат езиците! слу4и ми онзи ден да видя пораснало смесено дете на 35 г , което говори малко бг, но не знае да 4ете и пише ! някак ми стана мъ4но! жалко ,4е няма дистанционно обу4ение за деца в  4ужбина и то трябва да е поето от бг държава ,а не да поемат кебаб4етата на  политиците! важното е да ги облъ4вате с езици ,настройките са разли4ни при тях и бързо намират корени, сходства и тн!
наде, няма у4илища за специални деца!или ако има са в столицата , но аз ли4но не знам за такива, единствено за даунистите има занимания в столицата , дори се пращат на олимпиади ! доста лошо се отнасят в нашия град с такива  хора, както и с обратните, джуджета  или мръднали ! нагледала съм се на провокации над последните категории! от възпитанието на децата е!
казвате да си потърся конци и да плетем мартеници! няма лошо,дано има 4ервено и бяло на кинкалерията!

# 432
Здравейте момичета Simple Smile Аз живея в България, била съм няколко пъти в Дубай. Случайно попаднах на вашата тема и четох доста. Много е интересно всичко, което споделяте. В Катар не съм била, но много ми се иска някой ден да го посетя. Още веднъж се извинявам за ''нахълтването'' Поздрави! Peace

# 433
  • Egypt
А, бе, Марс, притчата е точно за това, за настройката, че доброто сърце намира добро, аз така я разбирам. Как са вашите истории, нищо не се чува напоследък от Тунизийско? При нас всичко нормално, на някоя годишнина ги хващат лудите и гърмят, лошото е, че все близо до мен се случват бомбите, имам чувството, че накрая ще стане лично. Последните 4 случая ме разтресоха- 2 бомби гръмнаха толкова близо, че ми разтресоха прозорците, третата пък на пътя, дето минаваме всеки ден. И четвъртия случай- убиха висш полицай пак на нашата улица, умря в ръцете на Доки Sad

Наде, ами за биричката какво да кажем, нали тука е измислена  Laughing Скоро ми писна да ми казват, че съм монгол, и четох едно проучване на гените на българите, всъщност нямаме нищо монголско, а един от най- разпространените гени (22%) е тоя от делтата на Нил и Александрия. Аз се определям като носител на гена от Северна Индия (11%)  Crazy

# 434
Здравейте момичета Simple Smile Аз живея в България, била съм няколко пъти в Дубай. Случайно попаднах на вашата тема и четох доста. Много е интересно всичко, което споделяте. В Катар не съм била, но много ми се иска някой ден да го посетя. Още веднъж се извинявам за ''нахълтването'' Поздрави! Peace

Няма проблем с нахълтването, проблема е как отваряш вратата, с ръце или крака  newsm78 Знаеш ли я тази приказка? Ако е с крака, значи ръцете ти са пълни, я с турско кайфенце, я локум, баклавичка или друго нещо за душата, все пак празник е, блажи се   chef

Общи условия

Активация на акаунт