Красотата на земята сме събрали във цветята! Пролетно- цветна тема 59

• 46 415
  • 728
  •   1
Отговори
# 405
  • Пловдив
HAda не така с тъжната градина де  Hug То е хубаво като вали...тук днес също валя много, даже се намокрихме семейно, а на Непослушко даже не му се прибираше.
Сетих се да спомена нещо. Ние "обичка" викаме на ей това, което баба ми имаше на двора. Снимката е също от там преди години. Пък на фуксията си ѝ викам фуксия или фукла  Wink

# 406
 t_tabakova , изгниха ни кокалчетата. Не си е работа и само дъжд. Тази нощ имах чувството че ще ни издуха покрива.  Днес цял ден не е спирало и температурите са ниски. Аз на това последното което си показала му викам дамско сърце.
Hada, супер са. Днес видях от това в Кауфланд, доста се позамислих.
Матце, страхотна гледка.

# 407
  • Пловдив
Хекси там май ви забрави пролетта!
А за Дицентрата, както е на латински - дамско сърце и аз съм чувала да му казват,руснаците му викат Разбитое сердце, а на запад е  Bleeding Heart (Кървящо сърце).Но в пазарджишко-от където съм родом- и на мушкатото викаха моловка или мулоха или ... даже не знам как трябва да се изпише това. Лилиумът е крем, мирабилисът- съмни-мръкни, цинията- пиян турчин.  Имаше и разни други странни наименования, но не се сещам.

# 408
  • DE
Izma я, как е цветно при теб. Като почна да пишеш в темата имаше само стайни цветя.
Заразихме те и теб с "шарено"  Hug

midkoo , прави красиви букети, знае да готви, има красива градина...мъж мечта.
Няма какво да се сравняваш с Делоновци и Габеновци Mr. Green
Уважавам всеки който обича цветята, независимо в каква вариация ги отглежда или поднася.
HAda
, искам още...не я съжалявай градината. Свежо, зелено за предпочитане пред суша и оклюмали цветя.
t_tabakova
, и аз го знам това като "обички" от моето бабче.
А Фуксиите бяха "фукли"

На мен ми изгниха кокаляците от дъжд. Валя, трещя, пухтя. Из ранчото в свежо, изкъпано от пепелак и задушно. Тия дни очаквам нападение на листни въшки. В кофа съм приготвила коприва да се поосмърди и тези дни ако ви замирише на много гадно да знаете че аз съм пръскала hahaha

Хекси, гледам и на теб ти скърцат кокалите вече Laughing
При нас е топло ама влажно.

# 409
  • Schwarzwald
В кофа съм приготвила коприва да се поосмърди и тези дни ако ви замирише на много гадно да знаете че аз съм пръскала hahaha

matze, за отварата от коприва съм чувала (стара португалска селска рецепта), но така и не съм се престрашила да я правя. Дали е късно сега да бера коприва и да я кисна?
И искаш ли да споделиш пропорциите? И за какво я прилагаш.
Миналата година доматите ми се поболяха от мана, а в праза и зелето се намъкнаха много дребни бели червейчета, а аз все още не мога да се ориентирам в тукашните препарати за градината... и  така и не можах да се справя с тях.

# 410
T-tabakova, с този пиян турчин ме разсмя доста. А другите и при нас са почти със същите наименования.
Матце, скърцат не ами чак до вас сигурно се чуват.  ooooh! |Давам му време още месец да се оправи. Днес вместо сандали купувах по спешност затворени обувки на Вики, че й подгизнаха краката.
Добре че ме предупреди за копривата, няма да излизам навън тези дни. Simple Smile  Тук от време на време ни обгазяват с кравешки миризми.
А Hada, не я слушай. Казах й да снима разни неща ама не чува. Има си и тревичка, ама си има и цветенца.  Hug Трябва да й ходя на гости по често, ама вместо да ми прави сладки да ме пуска в градината с нея.  hahaha

# 411
  • DE
Хекси, ама те и моите скърцат та заглушават другите звуци hahaha
Прибрах се кЪт ощавен петел с колелото. Мокра до кости, че и едни бели гащи бях намъкнала днес(сутринта имаше слънце) и нИщъ да си представям каква гледка съм била от зад Mr. Green

HAda, ти кО си криеш градината. Бързо да снимаш Mr. Green
За копривата:
Скрит текст:
аз от много години пръскам с "отварка" против въшки и болести.
Не купувам никога препарати и не знам кое за какво е.
Цветя, дървета и зеленчука пръскам с копривена вода или сода и течен сапун, но копривата е по ефективна, поне при мен.
Не е късно, аз си правя целия летен сезон.
Пълня една 10л кофа добре с коприва и заливам с вода. затварям с капак и оставям кофата някъде на слънце. След няколко дни почва да ферментира. В зарзаватчийската тема споделяха че се пръска няколко дни след карто е престояла. При мен на въшките им действа, добре като се усмърди.
Смъди ужасно, но ги утрепвам с две пръскания през два дни.
Значи; прецеждам "помията" (точно така мирише) и пълня в помпата. Може да се ползва и шише с пръскачка от тези за чистене на прозорци на пример.
Пръскам обилно и след два дни повтарям.
Но пръскам само късно вечер или сутрин много рано преди да са се разщъкали съседите. И с гумени ръкавици Mr. Green
Въшки по цветя само така трепя.
За доматите знам: На 6-7л вода 1 пак. бакпулвер се пръска профилактично против мана. Още сега.
Моите са под покрив и такива грижи поне нямам
Табакова, разсмя ме с пияния турчин Mr. Green
Денима, кажи едно "ку-кук"

Последна редакция: пт, 31 май 2013, 23:39 от matze

# 412
Табакова - може да е късно, сигурно е късно, но аз от мерак ги забучих. Предполагам не пречи да се съхранят до март и тогава да се насадят.
За 10 луковици Crocosmia и 3 бр бегонии платих по-малко от 4 лв.
Така погледнато не е късно  Mr. Green
Някой да знае какво е това Crocosmia. Инфо в нета на нашенски език не срещнах. Моля за помощ  Praynig

# 413
Аааа и при нас му казваме пиян турчин.  Laughing
При нас валя,духа,грее и слънце,но имаше такава красота!!!  Heart Eyes
Ама пусто излезе къса терасата,та не я хванах цялата красота.Появиха се две дъги и то цели-ама не можах да ви ги покажа в цялата им КРАСОТA!!!
  -това е първата дъга
  -това са част от двете
  и втората половина от двете  Simple Smile

# 414
  • DE
Цитат
Някой да знае какво е това Crocosmia. Инфо в нета на нашенски език не срещнах. Моля за помощ
VK, вид лилии.
Това намерих https://www.google.de/search?q=crocosmia+orange&client=firef … =1252&bih=597.
Ако те интересуват много ще ти преведа от немски
pisenxeto, страхотно си я хванала. Красавица-дъга Hug

# 415
  • Бургас
Казвам "ку-кук" Laughing
Понеже в последно време много писах ме хвана срам и само чета и се любувам на красотите които показвате.Ама хич няма да изреждам,че ще отиде една страница Laughing
Връщах се и назад да чета за отварите.Ако ще пръскате със сода внимавайте с пропорциите,за мана също съм чела ,че става,обаче аз май бях прекалила и малко ги по изгорих Embarassed
Това с корен от глухарче ме заинтригува и ще взема да пробвам,глухар поне бол при мен.
Аз почти всяка сутрин си пръскам с моята отвара,лайка ,чесън и понякога добавям и масло,или чаено или от нийм,за сега нямам нападение от гадини.И моето мирише много яко hahaha от чесънчето.
Тази крокосмия я заглеждам отдавна ама нямам такова.По снимки изглежда добре,но никога не съм гледала.
И при нас цял ден валя.И град валя  Sad за щастие точно при нас за кратко,нямам поражения,само карамфилите са полегнали.Лудо време.А пък онази копривка дето си я гледах на разсад и я мислех за кампанула да я бях отгледала за отвара Joy
Днес снимах розите докато разхождах куча след дъжда,даже още прикапваше ,ама не съм ги свалила.Много са красиви след дъжд,едни такива окъпани на капки  Heart Eyes
Хайде утре ако не ми мине котка път ще покажа нещо Simple Smile
Ауу,снимките с дъгата са невероятни,браво.

# 416
Така е, matze, заразихте ме Wink Hug
Преди никога не съм гледала мушкато, някой спомена, че му мирише лошо, ами и на мен ми миришеше. А сега го харесвам. Grinning
Последните години в България имах само една ехмея, нищо, че живеех в къща. Дворът беше само треволяк, бабите бяха болни с мен Crazy - от двете ми страни дворовете подредени, засяти, а при мен - трева на воля hahaha
Нямах никакво желание и време за градина и цветя.
Сега е различно - харесва ми да садя цветенца, да си ги чопля, да им се радвам. Grinning
След време може и да ми мине мерака, знам ли newsm78
Ама засега съм тук, при вас Grinning Hug

# 417
  • София
HAda , разкошни семпервивуми!   bouquet

VK, до кога е това намаление на лукувиците в Бриколажа? Simple Smile

# 418
  • Gone with the wind
Кроксимията е абсолютно лесно и безпроблено растение (при мен де), което е невероятно красиво като цъфне. Зимоустойчиво е, та ако имате градини - направо там

# 419

Общи условия

Активация на акаунт