Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІ

• 35 391
  • 742
  •   1
Отговори
# 555
Така като чета, стават, titolino. Аз не бих използвала олио, а масло, но това са си мои особености Simple Smile

Аз не мога да включвам фурна вече, защото маймунката е все там и трябва само неща за котлон да мисля  ooooh!

# 556
  • София
Пърженото и за възрастни рядко се препоръчва  Mr. Green Дали няма да стане по-добре на фурната печени, напр. върху хартия или силиконова подложка. С леки подправки, без сол (все пак сол до годинката не се препоръчва)  newsm78 Хем няма да са мазни и да се пързалят в ръчичките...

# 557
Аз режа картофите на шайби в една купичка, сипвам няколко капки зехтин и разбърквам с ръка, да се покрият добре. После редя в тава върху хартия за печене и във фурната, стават много вкусни и бебата си умира за тях. Не са като пържени, понеже зехтина наистина е много малко, просто мисля, че ги овкусява и стават по-меки някак си. После може и сирене да се добави.

Sylvаna, ако знаеш как ти завиждам за доматите... мойте деца са скарани с тях, каката чак сега на почти осем години прояде, а малката само ги лапва, потриса се видимо и ги мята из кухнята.

Ох, момичета, хич не мога да готвя в тая жега и държа горкото дете на хляб, плодове и кърма. Понякога и слагам малко котидж сиренце на хляба, защото много обича, и това е. Съвестно ми е, че не и давам зеленчуци, но мисля, че нищо няма да и стане за няколко дни. Дано преминат скоро жегите, че не се живее направо.

# 558
  • София
Основно диня и таратор приемат у дома в жегите, особено в най-големите. Нещо на пара за бързичко понякога склоняват, а манджи почти винаги отказват... Някои зеленчуци стават и сурови, напр. чушка, краставица...

# 559
И вкъщи от седмица ядем само краставици и пъпеш, даже  по-рядко суче, подозирам и зъби. Ама стана доста фина за 1 седмица Shocked

Последна редакция: вт, 30 юли 2013, 16:12 от deiza

# 560
Да споделя каква рецепта си измислиха моите девойки в жегите - краставица пълна със сирене.  Grinning Изваждат се семките с малка виличка - забива се и се върти като тирбушон малко по малко. После дупката се пълни със сирене и се яде.  Sunglasses
Онзи ден сами си ги спретнаха докато нещо се мотаех, и снимка имам, но още не съм я свалила  Tired

Картофи на тиган стават страхотни като рости - настъргани и запечени, може и със сирене, има рецепта в рецептите в блога.  Peace

# 561
Здравейте, момичета! Толкова отдавна не съм се отбивала, че няколко теми сте превъртели през това време. Продължаваме си със ЗВБ, вече никой домашен не обръща внимание на факта, че след ядене логично следва къпане по няколко пъти на ден  Laughing Доскоро се случваше да помагам с лъжицата, особено като яде супа, но вече не ми позволява - сърди се, като пипам каквото и да било по таблата чак. Та на въпроса кога започват да се справят наистина сами - Софи е на година и осем и супата вече не ни е проблем! По едно време беше страшно мазало, но гледам да го приемам от смешната му страна. Поне съм доволна, че се "договорихме" като не иска нещо, да ми го подава, а не да го хвърля по пода (че беше започнала да цели все по-надалече).
И аз правя картофките на фурна, с малко зехтин и някаква подправка понякога. Напоследък правя и една зърнена салата, специално за жегите ми е много удобна, и дребосъчка я харесва. Ето линк към рецептата. За нея отделям преди да добавя бадемите и готово. Софи е доста слабичка, и аз се притеснявам, като остане някой ден само на плодове, та гледам с такива неща да я изкуша.

# 562
Здравейте, момичета! Аз съм много нова във форума, но от известно време чета за ЗВБ и реших да се присъединя към вас. Моето момиче е на 5 месеца и половина и съвсем скоро ни предстои запознаване с храна, различна от кърма и съм доста запалена по този метод. За съжаление, почти не срещам подкрепа от околните, а бабите изпадат в ужас като чуят...Надявам се да имаме успех въпреки това.

Имам въпрос относно сядането на бебето. Моето момиче иска да се изправя вече и да сяда. Само да я хвана за ръчичките, без да я дърпам, тя се набира и на момента сяда. Споделих с педиатърката, но тя каза, че не трябва да сяда преди 7 месец. В такъв случай как мога да започна захранването?  newsm78 Някои мами бяха споделили, че държат бебетата в скута си. Ще съм ви благодарна за съвети  Wink

Fata, благодаря за страхотния блог и цялата полезна информация в него! Това е един голям и благороден труд!  bouquet

Поздрави на всички!

# 563
Добре дошла Aylin K.   bouquet

Няма проблем отначало на захранването да стои в скута ти.Другия вариант е да сложиш възглавници в столчето (аз така практикувах) за да може да е в добре изправена поза,което е важно като превенция на задавянето.

Хубаво е отначало да изолираш публиката и да се храните в интимна обстановка.Така ще е по-лесно за всички.Роднините никога не са съгласни отначало.

# 564
Aylin K., добре дошла  Hug
Виждам, че Sylvana вече е отговорила на въпросите ти и съм напълно съгласна с нея.  Simple Smile Важното е бебенцето да седи в изправена позиция с изправена главичка, дори и с помощта на възглавници или в скута ти. Малко бебета на тази възраст седят напълно самостоятелно и без опора в столчето.
"Публиката" в началото на захранването е добре да е ограничена и най-вече доброжелателна. На никой, дори на голям човек, не е приятно да се храни в напрегната обстановка с ахкане и подскачане при всяко покашляне. Ако си чела темичката назад ще забележиш, че съвсем скоро същите тези роднини ще ахкат от възторг, трябва само да се даде малко време и спокойствие на бебето.  Wink

# 565
Aylin K. ,  не я слагай насилствено да стои седнала. Всяко дете като му подадеш ръчички се изправя от легнало до седнало положение, но това не означава, че е готово. Ти си й хващай ръчичките, тя да се изправя, за да се научи, но просто не я слагай седнала. Педиатърката ви е права, даже 8-ми месец за сядането в столче. Дотогава ние си изкарахме в моя скут, е, да ще видиш после като я сложиш самостоятелно в столче, какъв рахат е да си хапвате всички заедно около масата, но въпреки това е по-добре да не се насилва детето да стои седнало.

# 566
Аз от 6тия месец го слагах седнал в стола , все пак това е за по 10 мин на ден в началото,не знам защо чак 7мия ти е казала, пък камо ли и 8мия месец. Ако детето може без да се свлича ,за малко не е проблем, мисля аз . На мен ми казаха от 5.5 да го слагам м/у възглавници ,докато се свлече сам . Той се свличаше на 2рата секунда и никога не го повторих ,държах го в мен и така за известно време той успяваше да седи по малко. Иначе в началото наистина изглежда че му е неудобно и в скута е по- добре. но после едва го сложих в стол пак....

# 567
Момичета, благодаря ви много за отговорите!  Wink
Ще видим как ще потръгнат нещата при нас и пак ще се включвам!

# 568
Дами, кажете някакви по-интересни рецепти за бебе над 1 г. с булгур?

# 569
  • София
Без да е конкретна рецепта - оризът може да е заместен от булгура в почти всяко ястие.

Общи условия

Активация на акаунт