Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 157
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 155
От тези зелени и големи, баба ми не е гледала. От червените гледаше и си им казваше "чушки за пълнене".Част от тях сушеше и правеше червен пипер.

# 1 156
Червените преди да почервенеят не са ли зелени?  newsm78

# 1 157
Май си има и зелени, и червени.Има и на петна.
А може и да са различен сорт. Аз явно си имам някаква набита представа за ястията, но ако трябва да пълня с ориз налитам на червени.Ако ще пълня с яйце и сирене взимам зелени. Въобще не гледам сорт или нещо такова, някак в главата ми всяко ястие си е с определената чушка.

# 1 158
Никак...лук си е  Laughing  Жълт лук никога не съм чувала да се споменава, дори в магазин не съм срещалаПоне не упоменат като жълт лук.
А на село явно от пестене не ползват зелен лук. Никога не съм виждала някой на село да си извади лука зелен, за салата или някое друго ястие. Режат само "перките" и той отдолу си зрее.

Това е много интересен начин за пестене, не бях чувала досега Grinning

На мен друго ми е по-интересно - чакат тиквичките и краставиците да станат големи. Като манго с млякото.

И на готварска тематика - юзъм, лющян?

# 1 159
  • София
Май си има и зелени, и червени.Има и на петна.
А може и да са различен сорт. Аз явно си имам някаква набита представа за ястията, но ако трябва да пълня с ориз налитам на червени.Ако ще пълня с яйце и сирене взимам зелени. Въобще не гледам сорт или нещо такова, някак в главата ми всяко ястие си е с определената чушка.

Въй, софийско чедо, чушка невиждало!
Зелените чушки стават червени, като узреят. Sunglasses
Разликата е в нюансите.

# 1 160

Лющан е девисил, а юзъм е джоджен (но не съм сигурна).  Peace

# 1 161
# 1 162
  • Пловдив
Ах, Трещи, вече 12 години се боря с тоя табиет на свекървата. По-точно като съм там аз си бера каквото си искам. Ама на мама момчето не може да се занимава с глупости. Ей го в неделя пак ми донесе краставици по над половин кило всяка и тиквички по кило. Laughing
А показаните червени чушки са капия - плънти месести и с дебела кожа - стават за печене и от там за лютеница, а също и за пълнене. Има и севрия - тънка люспа, тънка месеста част - идеален за салати и мишмаш. Башка са чорбаджийския пипер, който може да е лют или не, шипки, рибки - люти, гороглед - за сушене и направа на червен пипер.
Джаме как не знаеш какво е киреч:
Дай вар!
Дай киреч!
Бягай, че дувара пада!

А гьозум е джоджен.

# 1 163
Аз пък веднъж, в едно село поисках да опитам прясно мляко (за да си купя) и бабата, която го произвежда ме попита - "В чаша или във филджан?". Доста се зачудих какво е филджан.

# 1 164
  • София
Аз пък веднъж, в едно село поисках да опитам прясно мляко (за да си купя) и бабата, която го произвежда ме попита - "В чаша или във филджан?". Доста се зачудих какво е филджан.
Ето това е филджан

# 1 165
Има черен, червен, зелен и т.н. пипер.
Червеният пипер се прави от червени чушки.
Естествено, има и различни видове и сортове чушки.
А къде казваха на чушките "пиперки"?  Laughing

# 1 166
  • София

А къде казваха на чушките "пиперки"?  Laughing

При доматито  Laughing

# 1 167

Под юзъм гюзум ли имаш предвид? Ако да, това е джожен.  Mr. Green Лющян е девисил.
А, това вече е обсъдено.

За пиперки не знам, аз писах, че тук казваме пипер. Чушки са само лютите чушки. Друго не признаваме.  bowuu

# 1 168
Едната ми баба наричаше чушки лалетата. И то само определен вид.
Не знам дали е местно наименование, или нейна измишльотина.

# 1 169

А къде казваха на чушките "пиперки"?  Laughing

При доматито  Laughing
И при гюмума  Mr. Green

Има такъв лук, който като му режеш перките за зелено той си пуска пак, но не е като типичния зелен лук, друг сорт някакъв, леля ми му казва "вечен лук" и така си реже цяло лято.

За чушките и пипера няма да пояснявам, то се вижда в местожителството. hahaha

Общи условия

Активация на акаунт