Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 718
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 410
  • Варна
Според мен е въпрос на избор дали да говориш правилно или не.

Естествено, че е така.
Но като чета в темата, по-скоро твърдо говорещите изискват от останалите да говорят като тях.
Насажда се чувството, че е срамно да се говори меко.

# 1 411
  • София
Няма как да изисквам подобно нещо. Но не пречи да си ме дразни. Просто това е първото, което веднага ми се набива, когато говоря с някого. Естествено, че имам приятелки, които си говорят меко, но това не може да е причина да не са ми приятелки.

# 1 412
Напълно достатъчно е да се говори правилно, няма нужда да се прихваща чуждия неправоговор. "ходиме, пишеме, чуйек, фюм, жпраа, ше ти кажа, да купа, съкварчиранчи, щи счупа глаата, мисо, млеко, скакауец" са еднакво неправилни, нищо, че са компилация от различни краища.  Laughing

# 1 413
Аз  оставам с впечатление, че с твърдия говор, задължително прихващаш и неправилното.  Затова толкова си държат на мекото.

# 1 414
  • София
Е, нормално е, когато критикуваш някого заради АКЦЕНТА му - той да ти посочи недостатъците в твоя изказ.

# 1 415
На мен не ми е особено ясно кое се нарича твърд говор в тази тема? Мекият е ясен - ер малък и е-та, преминаващи в и-та. В българския език има правоговорна норма - една за всички.

Последна редакция: пт, 21 окт 2016, 01:14 от Априлска вълшебница

# 1 416
  • София
На мен не ми е особено ясно кое се нарича твърд говор в тази тема? Мекият е ясен - ер малък през съгласна и е-та, преминаващи в и-та. В българския език има правоговорна норма и следва да се спазва от всички, които искат да бъдат приемани сериозно.
Абсолютно споделям това мнение. И пак ще се повторя-ориентирайте се за правилния правоговор от телевизията и радиото. Там никой не мьека и това не е случайно...

# 1 417

Слушала съм лекции на професори българисти, филолози- изобщо не бих определила речта им като твърда. На баба Гица от Вълчедръм (наистина я познавам), по-скоро. Явно софиянци държат да говорят като нея.

# 1 418
  • София
На мен не ми е особено ясно кое се нарича твърд говор в тази тема? Мекият е ясен - ер малък през съгласна и е-та, преминаващи в и-та. В българския език има правоговорна норма и следва да се спазва от всички, които искат да бъдат приемани сериозно.

newsm10

# 1 419
На мен не ми е особено ясно кое се нарича твърд говор в тази тема?

Софийски говор

Две норми на българската устна книжовна реч

Имаше и една статия по какво се различава софийското твърдо "е" от книжовното, но не мога да я намеря в момента.

# 1 420
Във Варненско масово говорят/говорим/ на "Ши" - Ши дойда, вместо Ще дойда. Старая се да не говоря така, но понякога не се получава. В училище учителките винаги са говорили правилно. А в софийския говор масово "мекат", казват Четеме, пишеме, ходиме. Дори депутатите и Б.Б. така се изказват. Но не съм се подгавала на никого, разбирам го, както и да говори. Синът ми за 1 месец прихвана софийския говор и казва вече "Ще учиме, след изпита ще ядеме и пиеме..."  А някои как го казват израза "пилуе със зелуе", това вече не мога без логопед да го кажа.

# 1 421
  • София
Абсолютно споделям това мнение. И пак ще се повторя-ориентирайте се за правилния правоговор от телевизията и радиото. Там никой не мьека и това не е случайно...
"Правилен говор" и "липса на мьека-не" са две, напълно различни неща. Телевизия почти не гледам, но по радиото толкова често съм чувала "пишемЕ" и подобни...

# 1 422
От София съм, но софийският "акцент" ме дразни колкото и другите неправилни акценти. Проблемът е, че хората забравят, че има литературен български. Ако го владееш, може да си позволиш да говориш на диалект в определени ситуации, но е важно да можеш да "превключиш" когато трябва. В немския има понятие "висок" немски, защото и там е каша в различните области.

И няма защо да спорим къде се говори правилно, има само един правилен език. Всичко друго са разговорни форми, включително и в София.

Напоследък нещо друго ми прави впечатление - почти никой не използва правилно "кой/кого", "никой/никого". Стържат ми в ушите грешките и ги чувам и от тв водещи, политици. В общи линии, приятно се изненадвам, ако някой го използва правилно. Езикът е въпрос на себеуважение и, да, разбирам че хората го използват защото всички около тях го правят, но просто уважавам повече онези, които са се постарали да си научат българския език.

# 1 423
Как може акцент да е неправилен?

# 1 424
Аз лично предпочитам да ми говорят на меко, отколкото да ми уъ-кат.
Скакауците просто ме изкарват от нерви. И най-тежкото миекане не може да ме вбеси така.
 Не съм срещала досега нито един скакауец с поне средна природна интелигентност.

Общи условия

Активация на акаунт