Американски колеж - четвърта тема

• 87 860
  • 733
  •   1
Отговори
# 225
  • България
Този фестивал се провежда в края на 1ви семестър. Участието е по желание. Всяка група е от няколко човека 2-3. Избират експеримент, който да демонстрират, като го обосновават и научно.
 Май не бях много ясна, особено за майка на редовен участник в празника Wink.

Моят съвет е да не търсите само това, което е полезно, а да се занимава с това, което й е интересно. Споменатият клуб за изработка на бижута е създаден от няколко момичета, които сега завършиха 11кл, когато бяха в 8кл. Всяка година предлагат на някой преподавател да им бъде ръководител и така превръщат хобито си в доста полезно занимание. Продават бижутата и част от приходите даряват на колежа. Самата изработка на бижута едва ли ще впечатли някого, но благотворителността винаги е добре приета.

# 226
  • София
Жасмин, разгледай страницата във фейсбук за да се запознаеш по-подробно със заниманията на колежаните.
П.П. Не разбирам какво имаш предвид под "ненужни неща".

# 227
  • София
На стр. 5 от вестника на АК има статия за Празника на науките
http://www.acs.bg/Data/Files/Newsletters/51614022_ACS_Newsletter_Dec_Jan.pdf

# 228
На стр. 5 от вестника на АК има статия за Празника на науките
http://www.acs.bg/Data/Files/Newsletters/51614022_ACS_Newsletter_Dec_Jan.pdf

Ха, ето нещо, което 9-класниците от АК правят като проект и което моят син на 6 години умее:
"9. клас: Извличане на ДНК с прости кухненски пособия"
Скрит текст:
Не само извлече ДНК от ягода (с помощта на найлонов плик, цедка, чаша, веро, спирт), ходи на Био-игри: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.477666478966212.107374 … 933653&type=3
ами и направи "деенка" с бонбони: http://prikachi.com/images/598/6313598R.jpg  даже се е нарисувал и себе си, защото бил изграден от клетки, а в ядрото на клетките имало "деенка".  Crazy Почувствах се леко глупава, аз на 6 не съм и подозирала за тези неща.

П.П. Не разбирам какво имаш предвид под "ненужни неща".

Неща от 60-те дейности, в които дъщеря ми не е добра, няма интерес и само ще си загуби времето.

Последна редакция: ср, 10 юли 2013, 13:16 от Анонимен

# 229
  • София
Могат да се включат още от 8-ми клас. Доста съученици на дъщеря ми още от 8-ми клас участват в различни извънкласни форми. И ми се струва, че в тази сфера са от най-активните. А от 9-ти е задължително.

zuri, а има ли някъде публикувана пълната информация за видовете клубове и заниманията им? Рових, рових, но или пропускам, или....
И да, литературният клуб...С какво точно се занимават в него?

# 230
  • България
 Не съм zuri, но ако може да споделя. Децата получават списъка с клубовете в началото на всяка учебна година.

# 231
Ние или не сме получавали такъв списък, или аз не съм го виждала Embarassed

ето някой от извънкласните дейности:
 Колежът ви предлага голямо разнообразие от извънкласни дейности като:

Отбори за юноши и девойки по волейбол, футбол, баскетбол, тенис на корт, тенис на маса;

Клубове по балкански танци, латино танци, планинарство, екология, психология, дебати, фотография, готварство, китара, изобразително изкуство, шах, програмиране; Научен клуб;

Клуб „Ние се грижим”, Клуб „Да осиновим пътека”, Клуб за защита на животните, Клуб „Модел на Обединените нации”, Клуб „Приятели на УНИЦЕФ”, Клуб „Интеракт”, Клуб за публикации на писатели-аматьори, Клуб за разиграване на съдебни процеси;

Програма по изпълнителски изкуства, инструментално студио, хор на Колежа, група по модерни танци;

Списание за литература и култура „Беседа”, ученически вестник College Life и много други.

http://www.acs.bg/Home/Admissions/Why_ACS.aspx

Доколкото знам има опция извънкласната ти дейност /цялата или част от нея/ да не е задължително в колежа. Например, ако си спортист или участваш във фолклорен ансамбъл и тн, си взимаш бележка от този, който ти води заниманията с брой часове и я представяш в колежа. От дъщеря ми знам, че тези часове се признават за кас часове.
Не съм виждала академичната справка, но мисля, че в нея са описани брой кас часове, а детето само описва с какво, как и къде се е занимавало

# 232
  • България
 И аз не съм виждала Wink, но на въпроса: "От къде знаеш какви клубове има?" отговорът беше: "Имам ги на мейла"  Joy
 В края на учебната година заедно с оценките, получавам и справка за кас - часовете, които е изработила.

# 233
Напоследък доста съм се зачела за американското образование. Бихте ли ми казали в какво се изразява американската диплома? Какво е изписано на нея? Защо училището се води "Колеж"? Това предполага ли, че се изучават - поне в горните класове, предмети на университетско ниво?
В САЩ повечето колежи всъщност са си университети според европейските разбирания. Именно от тази дума "колеж" се опитвам да разбера същността на Американския колеж. Някой може ли да ми обясни, мерси!

# 234

Не съм виждала академичната справка, но мисля, че в нея са описани брой кас часове, а детето само описва с какво, как и къде се е занимавало

Извинете, че не съм го написала ясно. Става въпрос за документите, които се изпращат към университетите

# 235
  • София
Данибон, Россс  и Стефан могат да ти отговорят на въпроса за амер. диплома. Останалите можем само да гадаем, докато не завършат децата ни.
До колкото ми е известно оценката по даден предмет се умножава по бр. часове. Събират се получените числа от всички предмети и се дели на общия брой часове. В тази диплома влизат и оценките от елективите.
И отново в сферата на догадките - колежите подготвят за университетите - като форма на учене, проекти и т.н.
Най-добре по-запознатите родители да се изкажат, а може и на срещите за запознаване с АК да се пита.
Тази година в правилника ми направи впечатление, че подробно за писали какви сведения изпраща колежа към университетите. Например отсъствия 1 седмица преди различните изпити, дори закъснения.
А и още нещо относно кас часовете  - в правилника пише, че те са необходими за получаване на амер. диплома и са "включени в год. сведение за успех и поведение  и в офиц. акад. справка."

# 236
Самата диплома е една синя, с графика на Острандър ли беше - с колоните на едната страна и калиграфски изписано на другата, че american college in sifia certifies that... has satisfactory completed a course of study prescribed for graduation from this secondary scool and is therefore awarded this diploma.

sealed   - печати на колежа и на CSS- middle state commission on secondary scool
с подписи на president,   deputy director  и chairmain board of trustees

Иначе транскрипта (там с хорариум и т.н.) на английски може би е в унито в Холандия, не мога да кажа какво пише на него... Имам сканиран само на българската диплома.
Как са формирани оценките те си знаят, помня че беше сложна формула... 

# 237
Клубове по екология, психология, дебати, Клуб „Модел на Обединените нации”, Клуб „Приятели на УНИЦЕФ”, Клуб за разиграване на съдебни процеси

Тези ми харесаха най-много. Мерси много за подробната информация!  Hug

Намерих в сайта на Данибон и тези:
"Част от клубовете са: Балкански танци, Природни науки, Изобразително изкуство, Литературно списание “Беседа”, Компютърна графика, Клуб „Culture Jam”, Дебати, Английски за деца-сираци, Приятели на UNICEF, Планинско катерене, Клуб „Interact”, Клуб „Mock Trial” (симулация на съдебни процеси), Модел Обединени нации, Клуб по бягане, Клуб „Ние се грижим”, Клуб на любителите-писатели, Клуб „Ударни инструменти”, Математическа лингвистика, Клуб „По стъпките на Мелпомена” , + много спортове - волейбол, баскетбол, тенис, хандбал, футбол, софтбол и т.н."
както и че има клуб Advanced Math с Кортезов.
Информацията за клубовете излизала в дейли-бюлетина.

Скрит текст:
На мен ми се иска дъщеря ми да следва международно право, политология, нещо от сорта; но какво тя ще реши, кой знае... Като се сетя как се запали на една лекция по физика, на проф.Джим Ал-Халили, преподавател по физика в Университета в Съри, той гостува на Софийския фестивал на науката и изнесе лекции за най-големите загадки в науката, както и за арабската наука (гледахме ги и двете) : http://www.sofiasciencefestival.bg/about/jim-al-khalili/ ; щяла да ходи да учи при него физика...  Crazy

Последна редакция: ср, 10 юли 2013, 21:09 от Анонимен

# 238
Жасмин, един съвет ако позволиш...
Право (вкл. международно), както и медицина, архитектура - най добре да се следва в страната, където ще се практикува. Тоест ако завърши в чужбина после да търси работа там или по международните институции(но в ЕК е предимство да си с права в родната си държава, побеже са на квотен принцип а ти си българин..) СУ например имат много силно развит обмен с Франция и сега, от дистанцията на времето съм убеден че за международното право печелившата комбинация е перфектен френски (английският е асет, разбира се, но за европа френският е основният език на правото), година в СУ и после година или две или три в Страсбург например, последната отново в СУ, съответно явяване на изпит за права в БГ с необходимите държавни стажове, взимане на тези права и българска диплома на юрист и после френска. Позната направи това и е бетон.
Голямата сега завършва межд. право в Маастрихт, мога само да гадая какво ще й признаят тук. Не иска да работи и живее там, а извън холандия с диплом на юрист е същата безтегловност, както български диплом в Англия примерно, правото е много специфично нещо, а международното, макар по-общо се движи по подобни правила...

# 239
  • София
Жасмин, освен изброените клубове, може да има и други, а за някои може да няма интерес и да ги закрият... Всяка учебна година са различни. Точно, както е обяснила Софи - пращат им ги по мейла.  Peace

Скрит текст:
Между другото има известна разлика между правото и физиката... Рядко се срещат хора, които да се чудят между тези две специалност...  Wink Казано с други думи - детето има много време, преди да му дойде до главата това решение.  Grinning

StefanB, преди не ти написах, но да ти кажа сега - много ми е ценно да те чета и ти благодаря за нещата, които споделяш.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт