Орхидея - тема 11

• 112 451
  • 773
  •   1
Отговори
# 570
  • волно калдъръмче
Поялник е моят уред за дупчене на саксии за орхидеи.

# 571
  • София
Каква е цената на орхидеите в Лидл?

За въздушните корени на орхидеите знам, че се опръскват лятото доста често, зимата - рядко.

# 572
Благодаря ви за бързите отговори!Дадохте ми цели три начина.Предполагам че дупките ще станата малки по размер,затова ще трябва да бъдат доста много.
 Искам да ви питам как запазвате въздушните корени на орхидеите си в такова добро състояние?Струва ми се че само моите сякаш са почти всичките като изсъхнали и покафенели а вашите изглеждат сякаш са току що излязли от магазина.На редовно опръскване ли се дължи?
 Аз моите не ги пулверизирам отгоре-реших да ги свиквам като re_ge на по спартански режим.
 Дали това е причината?Иначе като ги поливам мокря и въздушните корени.
 Големи усилия на волята ми струва да не отида до Лидл,едвам се удържам,но докато не си купя още един цветарник наистина нямам грам свободно място.
 А така ми се иска...поне да ги видя!

въздушните корени са просто въздушни корени, не е необходимо да са зелени или свежи .... те  са само нещо си там което стърчи от саксията. Аз не ги забелязвам. Състоянието им не пречи на фалчетата да цъфтят, пък било то и ако повече от половината корени !!! да висят като ресни отвън.

# 573
  • София
Каква е цената на орхидеите в Лидл?

16 лв.

Не, не пръскам орхидеите.  Wink

# 574

Не, не пръскам орхидеите.  Wink

Дори изпозлваме осушител на въздуха. също не им пречи никак...

# 575
  • София

Благодаря!

# 576
Ами, купих си орхидея от Лидл!Не можах да се сдържа.Вярно че са малко скъпички,но пък тука по магазините са по 28 лв.Нямаме си тука от другите големи магазини които продават евтини цветя! Weary
Утре ще я снимам и ще я кача.Само да кажа че бяха в идеално състояние,с по два цветоноса и мнооого пъпки!Бяха останали само три растения така че нямах голям избор,но пък имаше разцветка която нямах та  си взех нея.

# 577
В Кауфланд днес имаше по 9,90лв.
Порових се в тях да им се нарадвам, но не си взех.  Tired

# 578
  • ENGLAND
Миналия ден си купих от нашата Икеа мини орхидейки, ама наистина мини, десетина сантиметра високи, в саксийка 6 см. диаметър. Бяха много намамени, защото прецъфтели, а и забравили да ги полеят. Посадени са в сфагнум, корените на едната са си много добре, но са запълнили дъното на саксийката и направо повдигат растението, на другата има 1-2 корена направо бели, загубили са си цвета, а и е малко позеленял сфагнума отгоре. Имам нужда от съвет какво да ги правя, да ги пресадя в кори и в малко по-големи саксии, най-вече едната, или да си ги оставя така както са. Цвета беше много изсъхнал и още като ги купих го отрязах.

# 579
  • 1st floor
Моля ви, да ми обясните разликата между кори и сфагнум...корите горе-долу си ги представям... Embarassed

# 580
  • волно калдъръмче
кори

сфагнум

Корите осигуряват киселата среда, необходима за корените на някои видове орхидеи. Сфагнума е вид мъх, който расте с голяма бързина. Корените му се обновяват на повърхността, а остатъците им се превръщат в торф.

Последна редакция: сб, 07 дек 2013, 08:48 от Саморая

# 581
  • Gone with the wind
Да си покажа цъфналата ванда  Heart Eyes

# 582
  • волно калдъръмче
 Прелест  bouquet

# 583
Момичета,  цветоноса на моята орхидея падна преди 2-3 седмици. Кажете ми трябва ли да отрежа до листата стълблото или да си седи така? И сега, след като няма цветонос през колко време да я поливам? Мога ли да я пресадя или да изчакам още? Орхидеята ми е фаленопсис. Държа я на ниска температура принципно- не на балкон, естествено.   bouquet

# 584
  • волно калдъръмче
Момичета,  цветоноса на моята орхидея падна преди 2-3 седмици. Кажете ми трябва ли да отрежа до листата стълблото или да си седи така? И сега, след като няма цветонос през колко време да я поливам? Мога ли да я пресадя или да изчакам още? Орхидеята ми е фаленопсис. Държа я на ниска температура принципно- не на балкон, естествено.   bouquet
Щом цветоносът е паднал, просто го вземаш и го изхвърляш. Не мога да си представа как пада цветонос на фаленопсис. Обикновено след прецъфтяване цветоносът дълго време остава зелен и свеж, защото по него има спящи пъпки, от които излиза нов цветонос или кейки. А понякога и двете, ако растението е много силно и може да си позволи да изхрани цветове и поколение.

Биси 13, ако цветоносът е зелен и свеж, режи до трета спяща пъпка. Ако е жълт и сух, може да го отстраниш внимателно от основата.

Общи условия

Активация на акаунт