Частни детски градини - София (7)

• 64 788
  • 752
  •   1
Отговори
# 420
  • Sf
Но не знам дали инвестицията в здравословна храна ще си струва и дали и точно колко ще спестя от лекари, например, не съм правила инвестиционно проучване Mr. Green

Да ти кажа, заслужава си. Моето дете не е много ядящо, ама откакто тръгна на ЧДГ, така ги хранят, че вечер се прибира и нищо не яде. Прави си сметка до първи клас колко пари ще спестя от вечерни хранения, то си е жива далавера.  Mr. Green

Извън шегата, детето ми прояде в градината, не очаквах да се случи в близките няколко години.

# 421
  • София
Аз разбрах, че за да сме добре, трябва да си мълчим. Българинът по дифолт е чувствителен на тема пари, такси и т.н. Хем пита за предимствата, хем като му ги кажеш, той вика: "Абе, да де, ама то това и в ДДГ го има" или "за момента не му трябват толкова много занимания". Предполагам в някои ДДГ е наистина чудесно и дано е така, но това не означава, че всички трябва да си даваме децата там.  
Има и нещо друго. Живеем все още с мисълта: "където другите, там и ние" и заклеймяваме всичко различно.

Затова вече спрях да споделям, защото изпадам понякога в неловки ситуации  Embarassed

# 422
  • София
Аз разбрах, че за да сме добре, трябва да си мълчим. Българинът по дифолт е чувствителен на тема пари, такси и т.н. Хем пита за предимствата, хем като му ги кажеш, той вика: "Абе, да де, ама то това и в ДДГ го има" или "за момента не му трябват толкова много занимания". Предполагам в някои ДДГ е наистина чудесно и дано е така, но това не означава, че всички трябва да си даваме децата там.  

Моето мнение е същото. Мен също ме нападат постоянно, как съм могла да го отпиша от ДДГ, след като е бил приет. За второто ми дете нямало да имам точки и т.н. Постоянно ме убеждаваха, че в ЧДГ било същото положението, но просто децата били малко. Вече избягвам да казвам, че детето е в частна градина, защото хората около мен го приемат като хвалене и капризи от моя страна. Тези хора не са наясно, че последствията за детето ми бяха изцяло негативни и за съжаление трайни, но няма смисъл да ги обсъждам тук. В случая, храната ми беше последната грижа.
Важното е, че сега е ухилен до уши като го взимам и не иска да си тръгва. Важното е, че сутрин бърза да стане и да тръгнем за градина рано, за да има време да си играе с децата. Виждам го, че е щастлив и спокоен. Разликата е огромна и мога да го кажа сега, след като съм видяла едната и другата страна. Що се отнася до парите, всеки месец давахме толкова пари за лекарства, транспорт до там, допълнителни занимания, консумативи за градината и т.н, че нещата стават близки.

# 423
  • София
Rouzi, работата е там, че когато им го разправяш, всеки ти вика: "Глезотии, другите деца как свикват? Реват, реват и после спират". Какви ли не неща съм чувала и съм стигнала до извода, че няма смисъл да споря, а по-добре е да замълча. Даже от известно време на въпроса: "Как сте?", редовно отговарям: "Както всички!"  и нещата са ОК  Peace

# 424
Аз също отдавна се отказах от кръстоносния поход в защита на децата (си), но напоследък се замислям, че неговоренето по темата не е в услуга на никой. Крайно време е хората да си дадат сметка, че реването, вечните сополи и т.н. не са нещо нормално и с това никой не бива да свиква. Та в някои случаи успявам да намеря начин да си отстоявам решенията (но само в някои де, то понякога просто не си струва).

# 425
  • София
Аз също отдавна се отказах от кръстоносния поход в защита на децата (си), но напоследък се замислям, че неговоренето по темата не е в услуга на никой. Крайно време е хората да си дадат сметка, че реването, вечните сополи и т.н. не са нещо нормално и с това никой не бива да свиква. Та в някои случаи успявам да намеря начин да си отстоявам решенията (но само в някои де, то понякога просто не си струва).

Stop Откажи се. Казвам ти го в прав текст: "нямаш шанс!". С колкото майки съм говорила, всички казват, че началните истерии, напикаването нощем от стрес, промяната в детето (да се затвори в себе си) и т.н. си е напълно нормален период и ще отмине. Може и така да е, нямам представа, но ако кажеш, че при вас не е било така, веднага ти се отговаря: "От детето си е, не от нещо друго".

Аз толкова се бях шашнала от приказки и от прочетеното в нет-а, че изживях по-голям стрес от детето  Embarassed Не ми се разправя, че като се сетя  ooooh!

# 426
  • Beyond the Frontiers
С интересни хора комуникирате. Мен пък като кажа, че е на частна, винаги ме съжаляват и се почва едно -ужас и т.н.  Mr. Green Това докато ходеше на частно. Хора всякакви.

Честно казано и аз имам 2-3 градини и частни училища / влюбена съв в Увекинд/, където бих изпратила децата си без притеснение и с огромно желание. За съжаление към момента обаче таксите им са непосилни за семейния ми бюджет. Останалите градини, чиито такси са поносими, са абсолютен компромис в много отношения и почти не предлагат нещо повече от ДДГ - поне според мен.

# 427
  • София
С интересни хора комуникирате. Мен пък като кажа, че е на частна, винаги ме съжаляват и се почва едно -ужас и т.н.  Mr. Green Това докато ходеше на частно. Хора всякакви.

.....

Еми, явно са странни  Tired Не само, че не викат "ужас", ами съм чувала грозни коментари от сорта: "Ами, като не си знаете парите", което не е точно така, ама това е друга тема  ooooh! Иначе съм съгласна, че има ЧГ, които са само подобие на такива, но нали ние родителите сме затова, за да преценим.

Пак казвам ДДГ не е мястото за моето дете, но това не означава, че не удовлетворява нуждите на други деца  Peace Важното е всеки да намери своето място  Peace

Последна редакция: пт, 27 сеп 2013, 15:51 от missence

# 428
  • София
О да. Тази тема за частната градина ми беше и на мене до скоро болезнена. Но просто в един момент ми писна и заявих, че не желая никой да ми държи сметка за какво харча парите си. Мои са си, аз решавам. Дори имахме лека препирня с една приятелка и тя даже ми се и обиди....
Иначе и ние бяхме приети на държавна, но вече от 2-3 месеца ходеше на частна и с желание и прецених, че не си струва да спестя пари за сметка на нерви и спокойствието на детето ми. И я оставих в частната.
В заключение мога да кажа, че това са най-добре похарчените ми пари за детето и че всяка стотинка си и струвала, а нашата ДГ е една от най-скъпите:) Просто виждам как се промени и колко израстна.

А храната- ами има градини и градини. В нашата никога не са давали вафли или пасти за закуса- мисля че всички родители веднага биха скочили. Постоянно има връзка с градината и ако нещо не ти допада споделяш. Имаше един момнет дето даваха на децата /слава на богу сама 1 път беше/ кюфтета на скара и веднага им обясних, че това не е храна за 3 г дете. Повече не са и повторили. Казах им, че е хубаво да се намали малко свинското и каймата за сметка на пуешко или заешко и гледам, че го има в менюто. Но това може да се случи само в ЧДГ. В ДДГ където бюджета им е оскъден-няма как за съжаление. Детето е доволно от храна понеже ние редовно я разискваме.

Иначе нашата детска кухня беше почти трагичта. Най-ми харесваше магданозената супа- една бистра водица с плуващ магданоз:)))))
Но пък детето вечер като го взимам винаги иска да си хапне нещо- Мисля, че не е от това, че порциите са малки, а защото те закусват примерно към 16 и към 18.30-19 вече е нормално да е огладняло. То при мен е така, какво остава за малките деца:)
Така, че както по-напред казахте всеки решава къде ще запише детето си, дали има тази възможност и дали си заслужава. Не критикувам и не давам акъл на никого по този повод, както и не желая на мене да ми обясняват как не си струвало да се дават толкова пари за толкова малки деца...

# 429
  • Beyond the Frontiers
Така разводнихме темата сега да си дойдем на въпроса - да сте чували нещо за Къщата на бобърчетата - попаднах на тяхна обява, във фейсбук виждам интересни неща.

# 430
А и на мен са ми казвали, че това е излишен разход Twisted Evil  ходи и обяснявай, че това е много важен период от развитието на един човек и си заслужава да отделиш средства, за да бъде детето ти спокойно, усмихнато, нахранено, а не да му се вика. Пък дори и пасивният речник не е толкова важен. Важни са настройката към света, към хората, да се предизвика интерес към различни спортове, към учене, а не колко езика ще научи за престоя си там.

Татко Мецан явно ще продължи да си пита за 40 000 лева колко думи на чужд език ще научи детето му newsm78

# 431
  • София
.....
Татко Мецан явно ще продължи да си пита за 40 000 лева колко думи на чужд език ще научи детето му newsm78

Joy Joy Joy

# 432
Здравейте, влизам да следя темата, защото ми предстои да запиша 2 г. 3 м. син в ЧДГ и ще се радвам да чета и споделям мнения. За момента сме се спряли на Литъл Степс в Мусагеница, по няколко по-скоро логистично-адаптационни причини. Разбира се, ако програмата им или др. ни притеснява, ще търсим и други варианти.
За мен ключов въпрос е какво е ОБУЧЕНИЕТО В ДЯ/ДГ, защото съм дълбоко убедена, че в най-ранна възраст децата трябва да попиват максимално много знания, умения, информация, езици и каквото още щете. Не споделям доста широко разпространеното разбиране, че в тази възраст (2-3 г.) няма много какво още да ги учат, били малки. Според мен е точно обратното и не е въпрос за физическо оцеляване на детето извън дома, докато мама и тати работят, а инвестицията, която правим като възпитание и обучение вкъщи да не отиде "зян" в ДГ, а да се надгражда. Но ще видим..още не сме започнали, надява се до седмиц ада стартира, макар че нашата ДГ все още е в строеж и довършителни работи Sad

# 433
  • София
hopeful_sunshine, аз ще очаквам с нетърпение да споделяш своите впечатления за "Малки стъпчици". Това бяха един от фаворитите ми и като цяло ако нещо се разочаровам в някакъв момент от градината ни, отново ще мисля за тях.
Градината ще дели една сграда с "Фънки Мънки" така ли?

# 434
Здравейте, не знам дали е мястото тук да питам, но ще пиша. Интересувам се от "Първа частна детска градина' в Хаджи Димитър ето сайта http://www.1detska.eu/. Някой знае ли дали работи, дали е реална, защото вече имам съмнения? Преди месец звънях на странния тел. номер:     098 884 88 65 , говорих с директорката и запазих (но само по телефона) място на детето си в друг техен филиал (който не е в сайта), който трябваше да "отвори до дни", както се изказа тя. Филиалът не е отворен, телефонът от няколко дни е изключен, мейлът и формата за обратна връзка не функционират. Започвам да се чудя съществувала ли е изобщо тази ясла (мисля тези дни да отида на място да проверя, въпреки че съм заета и не знам дали ще хвана работно време)?

Общи условия

Активация на акаунт