В момента чета ... 20

• 54 799
  • 753
  •   1
Отговори
# 360
Аз дочетох "Великият Гетсби". През седмицата бях на прекрасно място, където можеха да се съчетават полезното с приятното. Като дойдеше време за приятната част, край басеина се опитвах да чета книгата. Но не ми се получи. Първо, че главата ми беше освободена от всякакви мисли, нещо, което не ми се беше случвало отдавна и бях забравила какво е да се чувстваш така. Бях като изпразнена откъм мисли и чувства. Реех се в безкрая, нямах никакви грижи. Би трябвало в такъв момент да възприемам това, което чета, виждам, чувам...Но книгата я мъчих два дни и по никакъв начин не ме докосна, не я схващах, досадна ми стана в един момент. Просто не я разбрах. Или пък времето, за което разказва, е много, много далеч от мен. Героят ме дразнеше, някои герои пък дори не ги отразявах. Четях и се връщах назад да си припомням отделни моменти. Е, зарязах я там. Но вчера я дочетох вече у дома. Но пак не ми хареса.
 Бях настроена за страхотно четиво, затова искам да разбера дали пък грешката не е в мен. Защо не разбрах книгата, не можах да вникна в смисъла й?!
 Чели ли сте я ? Моля, споделете! Искам да си сверя часовника. Моята оценка е 3/10.  
Чела съм книгата някъде в младежките си години. Доста странен читател съм. В една книга винаги на първо място съм впечатлена от стила на писателя / като в "стил" включвам, изказ, строеж на изречения, как точно ми действа на подсъзнателно ниво, красота на фрази и думи, кара ли ме да чувствам емпатия и още ред други неща /, затова историята като история не я отразявам много, много.
Обожавам начина по който Достоевски ме поставя в морална дилема и ме кара да застана на страната на убиеца в "Престъпление и наказание". Също как виртуозно Фицджералд ми поднася повърхностния и глуповат свят на героите си във "Великият Гетсби". За "Нежна е нощта" съм на същото мнение.
В този ред на мисли преди дни прочетох "Закуска в Тифани", ами какво да кажа? Като цяло имах високи очаквания, затова съм леко разочарована. Сега ме чака "Други гласове, други стаи" от същия автор. Любими автори са ми Стайнбек, Съмърсет Моъм, Кен Киси и много други. И преди всичко за мен една книга е писателя, а не самото действие.
По темата продължавам мъките си по "Събирането" на Ан Енрайт.
Моля ви споделете нещо за " Правек и други времена", вчера видях че е на 5 лв до края на август. Струва ли си?

# 361
Саймън Бекет - Гробовни тайни

# 362
Аз съм с

Обаче нещо не ми върви, още от началото ми се струваше скучна и безинтересна... Дали има някой с мнения за нея?

# 363
Моля ви споделете нещо за " Правек и други времена", вчера видях че е на 5 лв до края на август. Струва ли си?

Имайки предвид споделеното от теб какво ти харесва, си струва.  Peace
Много поетичен и красив стил.
Иначе мнението ти сякаш аз съм го писала.  Hug

# 364

Бързо, бързо,* Albena*! Simple Smile Купувай! Тази книга за мен струва не 5, не 50 лв, а е безценна. Ако все пак се окаже, че не е така за теб, "загубата" от 5 лв няма да е голяма. А и освен историята, героите и вмъкването на Времето като константа, именно езикът на Токарчук според мен е богатството на книгата.
С извинение за другите, че съм писала много пъти, ето и за теб малка част от това, което мисля за "Правек и други времена" + малко откъси, да прецениш. Има ревюта между 1 и 5 звезди разбира се... Моето е за 10! Wink

review "Правек и други времена"

Скрит текст:

„Затворена в пияното тяло, зашеметената душа, душа неизповядана, без карта за пътя нататък до Бога, останала като куче при изстиващото в камъша тяло.”

„Миша като всеки човек се роди разбира на части, непълна, на парчета. Всичко в нея беше отделно – гледането, слушането, разбирането, усещането, чувствата и възприятията. Рефлекси и инстинкти владееха малкото й тяло. Целият бъдещ живот на Миша щеше да се състои в събирането на това в едно цяло, а после в позволението му да се разпадне.
   Нуждаеше се от някого, който би застанал пред нея и би бил огледало за нея, в когото да се отрази цялата.
   Първият спомен на Миша се свързваше с  гледката на раздърпан мъж на пътя за воденицата. Баща й се олюляваше на крака, а после нощем често плачеше, сгушен в гърдите на мама. Затова Миша го считаше за свой равен.
   От този момент чувстваше, че между възрастния и детето не съществува разлика в нищо, което да е наистина важно. Детето и възрастният – това са преходни състояния. Миша внимателно наблюдаваше как самата тя се променя и как другите около нея се променят, но не знаеше до какво води това, каква е целта на тези промени...”

"Бог се проявяваше в боровинките с големина на сливи, които зрееха на слънце точно пред къщата на Клоска. Клоска откъсна най-узрялата. Изтри с кърпа тъмносинята й обвивка и в отражението й видя друг свят. Небето в него беше тъмно, почти черно, слънцето замъглено и далечно, горите изглеждаха като купища голи пръчки, забити в земята, а земята, пияна и клатушкаща се, страдаше от дупките. Хората хлъзваха от нея в черната бездна. Клоска изяде тази боровинка с лоша поличба и почувства върху езика си стипчивия й вкус. Разбра, че трябва да направи запаси за зимата, по-големи от когато и да е преди.”

"Рядката борова гора беше изпокършена и димеше. В земята зееха огромни дупки. Вчера оттук би трябвало да е минал краят на света. Във високата трева лежаха стотици изстиващи човешки тела. Кръвта се изпаряваше в червено към сивото небе и започна да се оцветява в карминово на изток.

„Времето на животните е винаги настоящето .
Лалка е рижава, космата кучка...
Човекът впряга времето в своето страдание. Страда заради миналото и разпростира страданието в бъдещето. По този начин създава отчаянието. Лалка страда само тук и сега.
   Човешкото мислене е неразривно свързано с поглъщането на времето. Това е вид даване. Лалка възприема света като статични картини, които е нарисувал накой Бог. За животните Бог е художник. Разпростира пред тях света в образа на панорамни гледки. Дълбочината на този рисунък се състои в миризмите, докосванията, вкусовете, отгласите, в които не се крие никакъв смисъл. На животните не им е нужен смисъл. Хората понякога чувстват нещо подобно, когато сънуват. Но наяве хората се нуждаят от смисъл, защото са затворници на времето..."

Последна редакция: пн, 12 авг 2013, 15:42 от svet65

# 365
  • Пловдив
Приключих Книга за въздуха и сенките на Майкъл Грубер.
Макар в началото да ми се стори объркана (вероятно защото я четях по-на рядко), впоследствие влязох в ритъм и ми хареса. Все по-интересна ми ставаше с напредването на страниците. Краят й се оказа изненадващ за мен. Като цяло съм доволна от прочетеното. Оценка 8/10

Сега започнах Заветът на Нино Ричи.

# 366
  • София
Аз съм с

Обаче нещо не ми върви, още от началото ми се струваше скучна и безинтересна... Дали има някой с мнения за нея?

Аз, ама на мен пък много ми хареса ... Wink

# 367
Гледах филмът вчера и след коментарите тук, че книгата се чете трудно реших да се пробвам и аз с "Великият Гетсби". Много ли е любовно-сърцеразидрателна? Не съм в настроение за трагедии.

# 368
Гледах филмът вчера и след коментарите тук, че книгата се чете трудно реших да се пробвам и аз с "Великият Гетсби". Много ли е любовно-сърцеразидрателна? Не съм в настроение за трагедии.
Чак трагедия не бих казала Simple Smile. Малко драма само, нещастна любов и такива работи - обичайното Simple Smile. Не е лоша книжката, макар и аз да не разбрах защо толкова я величаят. Може наистина да сме далеч от времето й.

# 369
  • на североизток от Рая
Не е лоша книжката, макар и аз да не разбрах защо толкова я величаят. Може наистина да сме далеч от времето й.

Peace _dexter_ , май ти изказа най-точно мнение за "Великият Гетсби". Поне аз наистина не възприемам някои книги точно по тази причина. Далеч съм от тяхното време.

И благодаря на останалите момичетата, които се изказаха за книгата. Сверих си часовника.  Hug

Аз чета, но съм на тема Психология.
Скрит текст:
Чета не книги, а помощни материали...Толкова е интересна тази наука. Защо ли не записах това навремето?!

# 370
  • Варна

Имайки предвид споделеното от теб какво ти харесва, си струва.  Peace
Много поетичен и красив стил.
Иначе мнението ти сякаш аз съм го писала.  Hug
Ако единствено стила на автора те интересува, да, вземи я. Ако и историята ... - за мен беше безкрайна досада.

# 371
  • Варна
Чак трагедия не бих казала Simple Smile. Малко драма само, нещастна любов и такива работи - обичайното Simple Smile. Не е лоша книжката, макар и аз да не разбрах защо толкова я величаят. Може наистина да сме далеч от времето й.
Изобщо не става въпрос за любов. Е, има любовна нишка, но друга е есенцията.

# 372
  • София
"Правек..." и на мен не ми хареса като я четох ...  Rolling Eyes Даже не я и дочетох...  Laughing

# 373
Чета "Стръв"- та вече. Много е интересна с тези псиноми  Twisted Evil

# 374
  • на североизток от Рая
 Аз харесах "Правек...", но сега като погледнах, това е била 12-тата ми книга за годината, доста отдавна съм я прочела, и сякаш не всичко си спомням. Но най-много ми допадаше начинът, по който авторката се изразяваше. Сякаш рисуваше с думи. Помня, че четях на глас на мъжа си.
 А оценката ми е 7/10.

Къде се продава за 5 лв книгата? Иска ми се да я имам и аз.

Общи условия

Активация на акаунт