Счетоводител в нужда се познава 5

• 42 615
  • 712
  •   1
Отговори
# 525
Ми не е ли 25.01.2014 ? Поне на мен така ми казаха лелите от НАП по телефона

# 526
  • Варна
До 25 Януари 2014 подаваш Д1 и Д6- само осигуровките. Д6-данъка го подаваш от 1 до 25 февруари.

# 527
Благодаря за линка с форума!

# 528
Благодаря, vstan, lost!

# 529
  • Варна
Здравейте! Съвсем случайно видях вашата темичка и реших да попитам нещо, което в момента ме вълнува. Най-вероятно ще ви се стори глупав въпроса, но аз не съм колега и не зная. Става въпрос за следното фирма ООД, има камион, собственика извършва курсове с него. Служители няма фирмата. Собственика се осигурява на 420 лв. Чела съм, слушала съм за това, че ако извършва личен труд трябва и на друга сума да се осигурява, но тук в случая не се прави. Счетоводителката казва :"не трябва". Моля ви да ми дадете съвет и мнение   bouquet
П.С. Сега ще правим пререгистрация от ООД в ЕООД, положението ще е същото.

# 530
  • тук-там
Не е задължително да си "плаща" за личен труд - и съответно да се осигурява, но по желание може.

# 531
  • В полите на Пирин планина
Добре сега / 2014 г. / като ще декларираме ДДФЛ за м.12.2013 с обр. 6 за периода 01-25.02.2014, то би трябвало и да го плащаме в този период, нали? Защото аз до сега си го превеждах заедно с осигуровките за съответния месец и се "чакаше" в единната сметка до датата и тогава го връзваха  newsm78

# 532
  • Варна
Не е задължително да си "плаща" за личен труд - и съответно да се осигурява, но по желание може.
Много благодаря за отговора! Значи положението в момента е ок   bouquet

# 533
Добре сега / 2014 г. / като ще декларираме ДДФЛ за м.12.2013 с обр. 6 за периода 01-25.02.2014, то би трябвало и да го плащаме в този период, нали? Защото аз до сега си го превеждах заедно с осигуровките за съответния месец и се "чакаше" в единната сметка до датата и тогава го връзваха  newsm78

ти ако искаш пак можеш да си го плащаш по-рано, но пак ще ти висят надвнесени суми. Аз си ги превеждах и сега ще си ги превеждам на падежа.

# 534
  • Пловдив
Как най-лесно и от къде мага да прочета и да се науча да правя ОПР и баланс Rolling Eyes Въобще...откъде се почва счетоводствато?От изчитането на законите или...?

# 535
  • Лондон
Как най-лесно и от къде мага да прочета и да се науча да правя ОПР и баланс Rolling Eyes Въобще...откъде се почва счетоводствато?От изчитането на законите или...?

Успех ти пожелавам.

п.п.Не знам защо, но малко ме развесели.

# 536
  • В полите на Пирин планина

Ако започнеш направо да четеш законите, без практика, едва ли ще схванеш нещо, особено, ако нямаш опит с подобни текстове. Препоръчвам ти по отношение на данъчното законодателство да почетеш малко наръчниците в сайта на НАП, които са по-достъпно предложени - някак на разбираем език. Има и примери. ОПР и Баланс от учебник по счетоводство на предприятието.
А учила ли си счетоводство изобщо?

# 537

Счетоводството започва от Основи на счетоводството - дебит, кредит, активна, пасивна сметка, разходи, приходи, капитал, активи, пасиви... отчетите - ОПР, БАЛАНС... Законите остави за по-накрая. Законите и стандартите са променливи и данъчно ориентирани.

Последна редакция: чт, 16 яну 2014, 11:33 от Бо_

# 538

В тази връзка- може ли управител да извърша личен труд в собствената си фирма, ако се осигурява по договор за управление

# 539
  • Бургас
Не е смешно.И аз се чудя т.к. имам опит само с ТРЗ и ЛС.Имам възможност за взема фирми без дейност, но се притеснявам откъде да започна и най-вече да не пропусна нещо.И под каква форма ще са ми отношенията с тях -ГД или трябва да си правя фирма/което няма да ми е рентабилно на този етап/.Мога ли без програма-предполагам,че да-доколкото съм виждала отчети могат да са екселски.Нямам и стаж за съставител. Rolling Eyes

Ще съм благодарна за някакви насоки, ако изобщо може да се обобщи конкретната тема по някакъв начин.

Общи условия

Активация на акаунт