За правата на децата ни! седма тема!

• 110 149
  • 730
  •   1
Отговори
# 330
Във връзка с болнеолечението за децата на местно ниво получих отказ за изплащането на представените фактури. Миналата година от същото място имахме представени фактури и нямаше проблем с изплащането на помощта. Иди че ги разбери. Сега ще пиша жалба, но не до нашата регионална дирекция, а директно до Агенцията за социално подпомагане. Нали до там трябва да е жалбата, до кого да бъде адресирана, някой писал ли е да ме информира как точно става.

# 331
На какво основание ви отказват? На мен ми отказаха по-миналата година, но не писмено, и нищо не можах да направя. Къде ходихте и какво пише на направлението, името на хотела ли, и от лекар специалист ли е издадено? Питам, защото ще правя опит пак тази година да ползвам добавката...Досега не съм чула на някого да са му я изплатили!

# 332
В интернет открих това и реших, че може да е полезно за някого /информацията е от преди една година/:

„1. Правно основание: Добавка за балнеолечение и рехабилитация, която се изплаща веднъж в годината на лица с трайни увреждания с над 90% загубена работоспособност, на деца до 16-годишна възраст с трайно намалена възможност за социална адаптация, на военноинвалиди. Добавката се ползва и от придружителите на лицата с определена в ЕР чужда помощ. Тази добавка е до трикратния размер на ГМД, но не повече от действително направения разход, удостоверен с оригинален разходооправдателен документ;

Трикратния размер на ГМД в момента е 195 лева.

2.Правото за ползване на тази добавка трябва да е вписано в социалната ви оценка.
3.Направление от джипито ви (зелена бланка МЗ 119) в 2 екземпляра. На него трябва да пише, че се нуждаете от балнеолечение и рехабилитация, нищо повече. Направлението ви е нужно за социалните служби и важи 1 месец, до тогава трабва да сте ползвали услугата.
4.Хотела трябва да има рехабилитационенн център, обикновен хотел не става.
5.Взимате фактура от хотела. В нея трябва да има опция рехабилитационни и/или балнолечебни процедури, вид, брой, цена и стойност. те са само за вас. На придружителя се полагат само ношувки и храна.
6.Фактурата задължително е придружена от фискален бон,
7.Подават се в социалната служба следните документи:
- Молба за отпускане на добавката (бланката се взема от социалните служби).
- Декларация за съгласие за ползване на вашите данни (бланката се взема от социалните служби).
- Направлението от джипито.
- Фактурата от хотела
- Копие от ТЕЛК/НЕЛК
- Копие от социалната ви оценка.
8.Документите се подават до 1 месец след ползване на услугата.
9.Получавате заповед за изплащането на средствата, които ви се превеждат в края на следващия месец.”

А също и това:
НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ
ПРОГРАМА ЗА ПРОФИЛАКТИКА И РЕХАБИЛИТАЦИЯ
http://www.msobshtestvo.org/index.php?option=com_content&vie … =16&Itemid=24

И още една страница със списък на хотели, санаториуми и т.н. за различните видове болести:
http://med-spa.kitt.bg/bg/health/bulgaria-treatment/treatment-Ch … apy/set-method_1/

Последна редакция: чт, 17 юли 2014, 14:46 от annakonna

# 333
ЗАКОН за защита, рехабилитация и социална интеграция на инвалидите
Цитат
Чл. 41.  (1) Зачита се за трудов стаж при пенсиониране времето, през което родител или осиновител на дете инвалид не е работил по трудово правоотношение и не е бил осигурен.
(2) Правото по ал. 1 се ползва от родител или осиновител на дете, чието увреждане, установено от органите на медико-социалната експертиза, налага постоянни грижи.

Закриха специализираните ТЕЛК-ове
Цитат
Дали чакането за освидетелстване, което и в момента се проточва с месеци, може да се окаже още по-голямо? Това ще стане ясно след 18 август, когато трябва да заработят новите структури на ТЕЛК.
Cry

Последна редакция: пт, 18 юли 2014, 16:55 от n_alex76

# 334
Здравейте.Имам дете с ДЦП.Искам да ползваме балнеолечение,като ни изплатят фактурите от социалните.От там ми казаха за ново изискване от юли месец-искат служебна бележка от обекта че отговаря на стандартите по наредба 30 от 2004г. за утвърждаване на медицинския стандарт ,Физикална рехабилитационна медицина, но не знаят кои са тези обекти.Обадих се да питам във СБР Велинград ,където ходихме миналата година,но не знаели такова нещо.Някой от вас чувал ли е за това?

# 335
  • София
Това е наредбата, тъкмо я чета http://www.bgsprm.com/files/custom/bg/Library/News/MedStandart-FRM.07.04.2011.pdf

# 336
dari.v, погледни на тази страница:
http://www.rehabilitation.bg/bg-priem-pyteki.php

Не знам дали ще ти свърши работа, но само това открих в нета...

# 337
Е, това означава ли, че за престой в балнеолечебните хотели извън Националните, социалните няма да изплащат помощта?

# 338
На мен вчера в социалните ми казаха "само хотели със лиценз за рехабилитация или имат договор с лицензиран център" newsm78 - и аз я питам добре кои са тези хотели "ми ще си питате личните те знаят". Показа ми едни поне за мен ОК документи, за балнеохотел хотел за който юни ми казаха, че няма проблем да резервирам и сега ми каза, че най-вероятно ще откажат на хората.
На въпроса ми ново ли е това изискване ми отговориха, че си го е имало дълго време, но юли месец са получили писмо, да се спазва стриктно, защото много се злоупотребявало с "почивки" newsm78

Аз съм направила резервация от първи, настроили сме се в къщи и заминаваме, пък каквото стане

# 339
Някой знае ли какви точно са промените, които били в сила от няколко дни за балнеолечение? т.е. става ли обикновен хотел както миналата година и какво точно искат да пише на фактурата. Опитах се да разбера по телефона, но ударих на камък....

# 340
  • София
Аз лично, както и една приятелка изпратихме запитване до АСП да ми посочат конкретно - къде аджеба може да почиват деца с "психични заболявания" да ми посочат конкретно, щото в санаториумите това се води противопоказание  #Cussing out

# 341
http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=65121 - от този отговор разбирам, че хотелите вече не стават

# 342
И кои са тези хотели? Нищо конкретно не можах да изкопча от нашите социални. "Които са подходящи за заболяването на детето..."И ние сме резервирали и май няма да се разправям с направления и фактури, нищо няма да стане.
Доника, кажи, моля те, какво са ти отговорили, че и ние сме в тази неясна група...

# 343
Предполагам, че тези балнеолечебни хотели, които имат прием по програми на НОИ, но не са към Националните, а са частни, би трябвало също да имат такова разрешително и би трябвало да издават такава служебна бележка, че отговарят на стандартите по наредба 30 от 2004г. за утвърждаване на медицинския стандарт ,Физикална рехабилитационна медицина, нали така?

Последна редакция: пт, 25 юли 2014, 21:52 от LifeIsBeautiful

# 344
Има ли срок, в който  соц. подпомагане след представяне на фактурата за балнеолечение  трябва да се произнесе, те. да откаже или да отпусне помощта?

Общи условия

Активация на акаунт