Задължително лягане следобяд в детските градини!

• 18 102
  • 397
  •   1
Отговори
# 105
А... и понеже някой засегна съответствието на дневния режим с атмосферните условия Simple Smile

За лятото - ясно. А пък през есента и зимата най-подходящото време за игри навън е между 13 и 16 часа (най-топло, а в ясните къси дни - и единственото слънчево) Grinning
Но, разбира се, по-лесно е да натискаш 5-6-годишни да спят и да прекарат цялата седмица в стаята, отколкото да играят с топка навън. Няма спор кое е по-здравословно, мда.

(Това второто обаче дори аз не смея да го искам Grinning)

# 106
Причината, поради която сина ми е на градина, а не на ПГ в училище е именно следобедният сън. Нямам представа защо намесихте предишния строй и дори се учудвате как може майки да мислят така закостеняло. Ами може! Нали четете?
Нито съм съгласна някой да му пречи да спи, нито пък бих допуснала да бъдат оставени 20-25 спящи деца сами, за да се осигури наблюдение на 2-3 неспящи. Ако нашите учителки си позволят да оставят децата сами и отидат "да си пият кафенце", директорката на мига ще бъде засипана с жалби с входящ номер и копие до Столична община.

Авторката, ако не можеш да убедиш детето си, че за нея е добре да си почине два часа, значи това не е нейното място. Насила никой не може да я накара да спи, но ако си лежи спокойно и тихо в леглото не е и нужно. Наистина ли дни наред я слушаш как се оплаква, че я боли глава и продължаваш да я изпращаш там. Една целодневна ПГ в училище е точно като за нея - хем ще е цял ден с приятелчета, хем никой няма да я кара да стиска очи два часа. При ситуацията, която си описала, аз бих направила точно това. Защото дори и да успееш да задвижиш системата в желаната посока, цената за успеха ти ще са месеци страдания за детето ти.

Мила, стига с това отделно помещение. В София празни стаи няма! Всичко е запълнено до дупка с по 30 деца. Празни са само салоните, но те не се отопляват, защото се ползват от много деца на куп (тържество, театър, дискотека) и радиаторите се включват само по тези поводи.
Мотаещи се учителки и лелки - също няма. През обедната почивка лелката почиства с вода и препарат пода и шкафчетата в дневното помещение, а сутрешната госпожа оформя дневника и предава смяната на следобедната. Заради делегираните бюджети и нуждата от икономии, персонала е сведен до минимум, отдавна е само една леля, която си тръгва в 16 ч., след като оправи леглата и прибере посудата от следобедната закуска.

Както ви писа някой по-нагоре - хубаво е да се проверят условията и възможностите, пък тогава да се искат "персонализации" на системата. Цялата ни действителност е такава - дайте да развалим това, защото е старо. Пък преписаното от Европата не ще и не ще да сработи по нашите ширини...

Peace  Напълно подкрепям мнението ти. Искам само да допълня за преписаното от Европа, как бях ужасена от Германия, където обикаляйки поне 15 градини ми стана ясно, че децата ми на няма и 3г. тогава или ще спят или ще хапват топла храна, защото в част от градините нямаше помещение за спане, а в останалите не предлагаха топла храна на обяд. Затова като човек живял 20г. в Европа бих казала, че не всичко в системата ни е грешно. Със сигурност има много неща за изкореняване, но нека се съобразяваме и с условията и режима на градините още преди да пуснем детето там, така ще е по-лесно и за него, ако го следва и у дома.

# 107
А... и понеже някой засегна съответствието на дневния режим с атмосферните условия Simple Smile

За лятото - ясно. А пък през есента и зимата най-подходящото време за игри навън е между 13 и 16 часа (най-топло, а в ясните къси дни - и единственото слънчево) Grinning
Но, разбира се, по-лесно е да натискаш 5-6-годишни да спят и да прекарат цялата седмица в стаята, отколкото да играят с топка навън. Няма спор кое е по-здравословно, мда.

(Това второто обаче дори аз не смея да го искам Grinning)

Параход, напълно съм съгласна с извеждането навън и игрите с топка, но изобщо не ми харесва, когато 3 годишното ми дете, което има нужда от сън се опитва да заспи, някой да крещи под прозореца и блъска с топка. Затова не виждам как спокойствието на децата в една детска градина може да бъде нарушавано само защото на някой родител му е хрумнало, че е вредно за детето му да прекара 2 часа в почивка.  Времето между 13ч. и 17ч. не напразно е определено за почивка и тишина не само за деца, а и за възрастни! Аз се съобразявам и със съседите си не пускам прахосмукачка, не извършвам ремонтни дейности и с две думи не шумя така, както бих искала и другите да се съобразяват с мен.  Игрите навън може да се случват и от 10 до 12ч. или след 16ч.

Последна редакция: ср, 02 окт 2013, 11:05 от mari73

# 108
mari73 , стига с тези крайности, моля.
Очевидно няма мислещ персонал, който знаейки че твоето дете спи, да позволи неспящото да рита топка под прозореца му. Нали това дъвчем цяла тема - да се измисли спокойна алтернатива за тези които не спят- рисуване, четене, ако има игра навън, то тя ще бъде съобразена. Повярвай ми, това че някои деца няма да спят, по никакъв начин не означава, че правата на останалите ще бъдат нарушени.  Peace

Иначе за шума, аз имам друго мнение, но ще замълча, че ще има пак нови дискусии. Mr. Green

# 109
Спора вече май се превърна в пресипване от пусто в празно. Има си становище на МНЗ и ХЕИ, според което децата в предучилищна група се нуждаят от почивка. В системата няма как да се удовлетворят на 7-8% от майките, чиито деца отказват сън. Това би изисквало персонал, помещения и т.н.т. Когато през м. септември директорите "заверяват" документацията, едно от изискваното от РИО на МОМН е дневен режим и то с включен сън. А да не говорим, че ако дойде на "посещение" инспекторка от ХЕИ и види щъкащи деца, глобата за директорката ще е сигурна. Да към 5г. децата отказват сън, но те се нуждаят поне от почивка. И никой директор няма да отдели /а и няма възможност/ от бюджета си за човек, занимаващ неспящите. Да преди години нямаше избор, но и преди години имаше правила и всички ги спазваха,а сега си е тръпка да си изключение. И ...никога децата не са лягали в 13.30 ч.

# 110
.... да се измисли спокойна алтернатива за тези които не спят- рисуване, четене, ако има игра навън, то тя ще бъде съобразена.

Резервирана съм към подобен вариант. Ако има алтернатива, с всеки изминал ден все повече деца ще искат да играят/рисуват, вместо да спят - защото ще им е любопитно какво правят другарчетата и за да не "изпуснат" нещо, а не защото не им се спи.
В резултат към 18 часа ще получавам едно изморено и кисело дете, което ще ми скъса нервите през следващите 3 часа до нощния сън. Знам как изглежда малката, ако поради някакви занимания /детски празник, гости, куклен театър и т.н./ е пропуснал следобедния сън.  smile3556 Stop

# 111
  • София
Моето дете си беше измислило "спокойна алтернатива" - ядене на нокти и кожи до дъно!
Не е лоша идеята.
Обаче не знам дали е възможна.
В някои градини няма помещение, където да се отделят неспящите деца.
Освен това, точно по това време остава по 1 човек персонал при децата.
И това обикновено е учителката, която пък се занимава с документация или проверка на писмените работи /не забравяйте предучилищните занимания/.

# 112
Значи ядеш и лягаш с пълен стомах и заспиваш доволен и щастлив..Да не говорим че не е здравословно от масата в леглото.Значи-обяд в 12.30ч и веднага лягане.Да но на повечето хора (деца)им се приспива в 14.00ч.Който е издал нареждането за сегашният режим,нека седне да се нахрани в 12.00ч и от там директно в леглото,да го видя ще ли заспи.Не няма,защото ще му е тежко поне час и половина и ще иска да извършва физиологични нужди.Чувам,че в някои градини веднага след обяда слагат децата да спят и дори не им дават да стават и да отидат до тоалетната.Не говорим за калпазани на които не им се спи и искат да се помотаят,говорим за деца с пълни кореми и нормални нужди,е как може?Казвам ви-режима им е сбъркан не са виновни децата.Който и доктор да попиташ ще ти каже че трябва минимум час и половина-два да минат от храненето и тогава да се ляга,дали ще се разходиш или друго,но не веднага.В противен случай ще ви е тежко,ще сте кисел и ще се въртите,и точно когато задремете ще е време да ставате,голяма почивка няма що.

Последна редакция: ср, 02 окт 2013, 12:46 от oponent

# 113
  • София
Наистина е кофти този режим в 12,30.
Моите деца винаги са заспивали към 1-2.
И сега малкия в петък ми е със сенки под очите, защото явно не успява да заспива по техния режим.

# 114
Ами да,и после забележки че детето не искало да спи,ми това не е машина,все децата виновни за сбърканата ни система,айде стига

# 115
Ако има алтернатива, с всеки изминал ден все повече деца ще искат да играят/рисуват, вместо да спят - защото ще им е любопитно какво правят другарчетата и за да не "изпуснат" нещо, а не защото не им се спи.

А какъв е проблемът да обясниш на детето си, че ти не позволяваш, защото според теб следобед трябва да спи? По същия начин, по който се обяснява защо няма същата играчка като приятелчето или защо няма да го пуснеш на летен лагер, пък друг го пускат.

# 116
Значи ядеш и лягаш с пълен стомах и заспиваш доволен и щастлив..Да не говорим че не е здравословно от масата в леглото.Значи-обяд в 12.30ч и веднага лягане.Да но на повечето хора (деца)им се приспива в 14.00ч.Който е издал нареждането за сегашният режим,нека седне да се нахрани в 12.00ч и от там директно в леглото,да го видя ще ли заспи.Не няма,защото ще му е тежко поне час и половина и ще иска да извършва физиологични нужди.Чувам,че в някои градини веднага след обяда слагат децата да спят и дори не им дават да стават и да отидат до тоалетната.Не говорим за калпазани на които не им се спи и искат да се помотаят,говорим за деца с пълни кореми и нормални нужди,е как може?Казвам ви-режима им е сбъркан не са виновни децата.Който и доктор да попиташ ще ти каже че трябва минимум час и половина-два да минат от храненето и тогава да се ляга,дали ще се разходиш или друго,но не веднага.В противен случай ще ви е тежко,ще сте кисел и ще се въртите,и точно когато задремете ще е време да ставате,голяма почивка няма що.

И на мен ми се струва стресиращо за децата да лежат в леглата си с часове,без да заспиват.Я вие се опитайте така.Аз лично съм пробвала,но повече от 30 минути не издържам.Ходя до тоалетна,пия вода,хапвам нещо...Ама наистина след като мислите че режима е много добър и нужен дори за доказано неспящите деца,пробвайте някой ден 3 часа да не мръднете от леглото,да лежите без да спите...Ако вие успеете,тогава съм на 100% съгласна че този задължителен режим е ок за децата!
Ахам,и аз така мисля,дори се самоцитирам...Това с лягането на пълен стомах което не е правилно го избягвам.Моята дъщеря също спи,но не в 12.30!Уморява се и ляга доста по-късно...Когато аз съм ходела на градина,спането е било в интервала 14-16 часа.Доста по-приемливо и оправдано като час на лягане.

# 117
Ако има алтернатива, с всеки изминал ден все повече деца ще искат да играят/рисуват, вместо да спят - защото ще им е любопитно какво правят другарчетата и за да не "изпуснат" нещо, а не защото не им се спи.

А какъв е проблемът да обясниш на детето си, че ти не позволяваш, защото според теб следобед трябва да спи? По същия начин, по който се обяснява защо няма същата играчка като приятелчето или защо няма да го пуснеш на летен лагер, пък друг го пускат.
и аз това се чудех какъв е проблема да се обясни на детето? до един извод съм стигнала , имали разединение на родители-учители детето е изтървано от всякъде ...

# 118
  • в здрача
Вие съвсем на казарма го обърнахте. Представете си 30 и повече деца /да, знам че има изключения с по-малко деца все още из родината/, на които в 12 им е сервирано яденето, в най-добрия случай. Те застават на опашка на 4-5 мивки да измият ръцете и да се обършат, което трае поне 10 минути в най-добрия случай. След това сядат по масичките, вече е 12.10 в най-добрия случай, до 12.15 са се настанили всички по местата си и само за 15 минути са се наяли, измили са се отново и са по леглата. Е, аз не мога да си го представя. Обяда обикновено продължава поне до 13 ч. След това започва измиването, ходенето до тоалетна и лягането. Ама преди да легнат децата се събличат, сами. Госпожите помагат и учат тези, които не могат, даже се случва да помагат и на 5 годишни. Децата не са роботи докато се обличат си приказват, закачат се, та самото събличане и обличане на пижамите е с продължителност около половин час. След като всички вече са по леглата госпожата им чете приказка. Самата приказка ако е от по-кратките 15 минути. И в сметката какво излиза, че спането реално не започва преди 14 ч. 

Питайте  хора как се случват нещата на практика, не си правете заключения на база чуто недоразбрано.

# 119
....Но мисленето на много хора и примиряването с някакви правила,"остатъци от една система", както ги нарече wild poppy, ето това е смущаващо.

Ама какво примиряване, записването в общинска ДГ е напълно съзнателен избор! Laughing
Нали разбираш, че ако имаше толкова много хора, които виждат проблем в задължителното лягане следобяд в градините, които не одобряват реда и организацията там, нямаше да има такъв наплив за записване, нито групите от 30+ деца ще преливат.

За пореден път ми прави впечатление, че пишещи/четящи потребители на подобни теми във форума, се самозабравят, мислейки, че представляват официална представителна извадка на българското общество.  Rolling Eyes

И моля, не споменавай дежурното клише "ама те хората нямат избор", защото избор винаги има и тази тема го доказва. На авторката бяха предложени няколко варианта за решаване на проблема й, дано сподели какво е избрала да предприеме.

Общи условия

Активация на акаунт