Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 17 та част

• 36 349
  • 777
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Пантера, много ти благодаря! Hug

# 676
Защо НОИ ми е изплатил обезщетение колкото половината ми заплата на 14 август, след като предния месец всичко бе точно? Родих на 21 юни. Това половин обезщетение ли е или?

# 677
  • Пловдив
Защо НОИ ми е изплатил обезщетение колкото половината ми заплата на 14 август, след като предния месец всичко бе точно? Родих на 21 юни. Това половин обезщетение ли е или?

Виж с Пик код.Ако нямаш,си извади

# 678
Защо НОИ ми е изплатил обезщетение колкото половината ми заплата на 14 август, след като предния месец всичко бе точно? Родих на 21 юни. Това половин обезщетение ли е или?-По-скоро краят на 42-то дни за раждане, май през август се пада да свършат?

# 679
  • Varna, Bulgaria
Здравейте.

И аз имам питанка. В началото на бременността си съм. Терминът ми за март 2015 год. В момента съм на едногодишен срочен ТД, който изтича през ноември. Ако не ми го продължат ще имам ли право на майчинство? За месеците от ноември до март минималната работна заплата ли се взема при изчисляването на майчинството, ако се полага такова?

newsm78 newsm78 newsm78

# 680
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте.

И аз имам питанка. В началото на бременността си съм. Терминът ми за март 2015 год. В момента съм на едногодишен срочен ТД, който изтича през ноември. Ако не ми го продължат ще имам ли право на майчинство? За месеците от ноември до март минималната работна заплата ли се взема при изчисляването на майчинството, ако се полага такова?

newsm78 newsm78 newsm78

Ако не ти го продължат и не си намериш друга фирма, не ти се полага майчинство.Само социално за една година по 100лв, ако отговаряш на критерия за доход.

# 681
  • Varna, Bulgaria
Здравейте.

newsm78 newsm78 newsm78

Ако не ти го продължат и не си намериш друга фирма, не ти се полага майчинство.Само социално за една година по 100лв, ако отговаряш на критерия за доход.

Пфффффффффффф значи трябва доста да си поговоря с шефа. А по време на майчиството той трябва ли да продължи да плаща всички осигуровки. Това може да е проблем  Sad

# 682
  • В полите на Пирин планина
Елица, дължи само здравни - 20.16 лв/на месец.

# 683
Имам въпрос ако детето се пусне на ясла на 1 година 3 месеца майката получава ли половин майчинство?

# 684
Имам въпрос ако детето се пусне на ясла на 1 година 3 месеца майката получава ли половин майчинство?

Да

# 685

Да

Благодаря за отговора   bouquet

# 686
  • Varna, Bulgaria
Още един въпрос.
Доколкото знам майчинството се изчислява като 90 % от брутния доход за 18 мес. назад. Ако през това време съм била при трима работодатели на различни заплати, би трябвало да се вземе средната брутна, която се получава, нали?

# 687
Още един въпрос.
Доколкото знам майчинството се изчислява като 90 % от брутния доход за 18 мес. назад. Ако през това време съм била при трима работодатели на различни заплати, би трябвало да се вземе средната брутна, която се получава, нали?

Да брутното, но не повече от нетното  Wink

# 688
Здравейте  Hug влизам със следното питане.
Накратко казано от момента на забременяване до сега се водя фиктивно на работа. Детето скоро сигурно ще тръгне на ясла /все още не е приет/, а на 03.09 тази година изтича втората година от майчинството. Искам да продължа да се водя във фирмата, защото разбарах, че след прием правили някакви проверки, а и ако не остана на работа ще падне с една точка на долу /в Пловдив поне сме с точкуване/ и приема ще е по-труден.
Та от фирмата ми предлагат да си платя за септември осигуровките и да остана да се водя поне още месец на работа или да взема платеното майчинство /което обаче мен не ме касае, защото както казах се водя фиктивно/ като в двата случая плащам едно и също. Другият вариант е да изляза в неплатен отпуск 6 месеца и да си плащам както до сега само здравните осигуровки ... и тук ми е питането. Ако избера този вариант, ще се водя ли още като работещо лице в тази фирма и ще окаже ли влияние за яслата. В смисъл такъв дали ще ми намали точките?
Реално мислих ако го приемат по-рано да отида на борсата за няколко месеца и да си търся нова работа, но в този случай ми казаха, че автоматично се намаля с една точка, понеже ще съм вече безработна майка.

Дано съм обяснила правилно  Crazy

# 689
  • Пловдив
Трябва да се водиш на работа до момента,в който представяш документите в яслата,включително и служебната бележка от работата,че работиш.След това може да напуснеш,няма кой да те търси и да прави проверки дали работиш.Искат в момента на представяне на документите да работиш,а след това всичко се случва
Ако решиш още да се водиш на работа,неплатения отпуск за гл на дете е добър вариант.Защото с него имаш малко разходи

Общи условия

Активация на акаунт