(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 92 964
  • 757
  •   1
Отговори
# 660
И а зще пробвам да засея коприва, само да дойде на нашите багажа. Помагачите са вече тук и утре ще садим краставиците в градината, т.е. аз дадох насоките, те ще ги садят  Laughing

# 661
МХ, от къде намери семе за лилави моркови? Отсъствали са стотина години от пазара, хронологически предшестват оранжевите и сега ги реабилитиран за антитуморните им свойства.

# 662
  • Варна-София
... Имам коприва за чудо и приказ в деретата около нас е рай за този плевел. Наистина ми е интересно как е възможно торене с нея...

Преди 1-2 години всички се нахвърлихме на копривата като вариант за екологично азотно торене.
Пробвахме малко насляпо, поопарихме се и вече налучкахме рецептата за успех, която е много "проста и логична".

Торене само с коприва е подходящо за зеленчуци, които изискват богато чисто азотно торене - тоест листни зеленчуци - като почнеш с всякакви зелеви например.
Донякъде, в определени фази на развитие (трябва и да се четат книжки за конкретните растения) могат да се възползват от копривена подхранка, като азотен тор, и много други растения.

Грубо можем да речем така - за подханване на листни зеленчуци копривата е чудесно решение, а за плодни и цветя - не винаги, защото там обикновено трябва комплексно торене с азот, фосфор и калий.

При нас вече цъфнаха първите бадеми - не навсякъде, а в по-закътаните места.

Последна редакция: пн, 24 фев 2014, 16:28 от amica1

# 663
При нас вали сняг бе.

# 664
При нас се разкаля, аз не съм доникъде с лехите, дано успея все пак тия дни да посея каквото съм приготвила.  А сутринта прехвърчаха даже снежинки по едно време. Пак съм купила патладжан с неясен вид, на опаковката не пише какъв е, дано не е пак онзи тънък, подобен на молив от миналата година. Пише Alexandra, някой има ли представа?

# 665
  • Варна
Здравейте, ведри и работни хора!  Grinning
Живея в гарсониера, нямам вила или градина, но.... ми липсва досега със земята и.... в събота си купих семена, саксии, тор, почва.... и помогнах на седемгодишното ми синче да посади малко вкусотийки в саксийки. В едно сандъче за балконски цветя посадихме: десетина семенца на чери домати; малко копър и малко магданоз, а в три отделни саксийки ръснахме босилек, розмарин и маточина. От миналата година имам малко опит в отглеждането на копър и магданоз, първия път къде каквото поникна там си остана. Тръгнаха добре, но станаха дребни и накрая магданоза изгоря на терасата. Копъра разбрах, че трябва да се разсажда в по-дълбоки саксийки поне 25-30 см. и втория път го разсадих и стана доста по- хубав. Вкусно си похапвахме от него в салатки, ястия и таратор, но магданоза пак стана не повече от 7-8 см. висок. Гледах го в 2 малки саксийки и си мисля, че го преполях. Сега се чудя какъв успех ще имам с черитата и другите нещица. Ако се случи така, че разсада порасне няма да ми се иска да го изхвърля, а да посадя само 1-2 корена /току-виж и те се тръшнат/ и ми се ще да пробвам в две по-големи саксии 35х35х40 см. и в две-три по-малки около 25*25*20 см. да мушна по 1 корен от черитата. Другия момент е дали да колтуча. Чета, че се колтучат като другите домати, а в същото време от две колежки разбрах, че не са колтучили техните когато са гледали черита в истинска градина. От събота съм в чуденка, четох къде каквото намерих за тези зеленийки, които боднахме, но не намерих особено много конкретни неща, касаещи примерно размер саксии, поливане, торене на всички тях, а само за някои. Изобщо ще се радвам да ми пообясните това-онова кой каквото може и иска да удари едно рамо. Иска ми се да имаме успех вкъщи с отглеждането на тези вкусотийки, за да може дяволития ШЕФ/моя син/, който нетърпеливо засади семенцата, да се радва. Желая Ви мнооого, много здраве, щастие и успехи в градинарството и другите работи, с които се занимавате.  Grinning Да поясня, че гарсониерата ни е със западно изложение и остъклена тераса. Лятото ще трябва да прибирам в хола зарзавата най-вероятно. Между другото това лято много добре си беше китайската роза на тази остъклена тераса. Скъса се да цъфти, а си мислех, че ще изгори.

Последна редакция: пн, 24 фев 2014, 17:35 от ysap

# 666
  • на брега на Дунава
МХ, от къде намери семе за лилави моркови? Отсъствали са стотина години от пазара, хронологически предшестват оранжевите и сега ги реабилитиран за антитуморните им свойства.

Carrot Purple Haze   SD
ЕТ "Русков комерс"            
София 1612, ж.к. “Хиподрума”, ул. “Юнак”, бл. 128, вх. А, ап. 15, V ет            
Тел.02/958 70 30   GSM 0899/ 873 898   e-mail: rousscom@abv.bg            
ОФЕРТА ПРОФЕСИОНАЛНИ СЕМЕНА  BALL COLEGRAVE            

# 667
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
като няма кой да даде акъл, аз ще разкажа за моя опит, пък ти сама си избери кое да приемеш на вяра и кое да си провериш сама  Hug

магданоз - гледах в сандъче няколко години. седеше на западен прозорец, в най-силното слънце беше на сянка и според мен това го спаси. посях, порасна си добре, не съм разсаждала. брахме много, оставаше му само средното листенце, но изкарваше носи и общо взето ни стигаше  Simple Smile на следващата година изкласи и цъфна и направи семена. за да има свеж магданоз подсях нови семена, но изглежда и от стария са падали семена, защото имахме и прав и къдрав магданоз Wink

босилек - сях в саксия и така и не пресадих, беше ми по-удобно да си е в саксия и да го местя, когато се наложи. оставих го на шарена сянка, с много поливане и на следващата година се оказа, че пак има босилек... и така вече трета година Simple Smileспоред мен коренищата са като на джоджена и така  издържа навън - зиме и лете Hug

чери домати - започнах с няколко стръка в кофа (с пробити дупки за дренаж) на балкона. Simple Smile оказа се, че чери доматите стават 2-3-че и повече метра високи  Crazy проблем се оказа и опрашването Simple Smile на пчелите не им се лети до третия етаж, като могат да си събират мед в комшийските дворове. сега си ги гледам на двора, пак са много високи, не колтуча, само окопавам, поливам и връзвам  Hug мисля, че колтученето се прави за да се ограничи броя на доматите и те да са по-едри и да зреят по-бързо, при черитата е излишно - те са си дребни по принцип, зреят бързо и при тях се набляга на бройката не на размера. но това си е мое мнение  Hug
някой миналата година сподели за черита, високи около 30 см! не съм имала такива и не мога да давам съвет за тях

копъра - в градина никне навсякъде освен там, където е насят  Crazy не знам дали го вее вятърът или го разнасят мравките, но опитът ми е такъв  Laughing споделих го в темата миналата година и се оказа, че е заразно и колежка-саксийна градинарка е пострадала по същия начин  Hug

може да опитате моркови и репички Simple Smile в сандъче, а също и боб катерлив Simple Smile ще подхранва и ще ви пази сянка

# 668
Имам въпрос!Защо според вас като се полее разсада на домати(за първи път използувам Хумостим)Вече пети сорт(саксийка) веднага някак клюмва и до ден два първите листи увяхват и окапват.Освен това виждам в по горните листинца известно завиване.Дали не се получава някакво прехранване с торове?Май от престараване ще ги унищожа(а разсада ми беше супер) newsm78         Бях споделила че и вече пикиран разсад изведнъж някак беше като прегорен.Някой ползвал ли е Хумостим?Отдадохме го на почвената смес,но преди да полея ( пикирам )     бяха добре и свежи и зелени.Откакто съм ги присадила сякаш замряха. Thinking

Последна редакция: пн, 24 фев 2014, 21:05 от reni7377

# 669
  • Варна
St. Dobri  Много благодаря за съветите и за желанието да ми помогнеш. Ще ги имам предвид и ще видя какво ще се получи, а и ще пиша какви са ми резултатите. Семето за магданоза и копъра са ми малко стари с трайност до тази година включително, но есента израстнаха без проблеми. Иначе магданозът уж се води гигант, само че при мен расте джудже. Grinning Ще пробвам да го оставя в сандъчето, където е посаден. Мисля, че 15-20 см. дълбочина му е достатъчна. Копъра ще го сложа в по-голяма саксия и ще го поливам по-често от магданоза. Четох, че не трябва да се оставя на сухо, а и с него постигнах що-годе задоволителен успех. Не стана висок като тези в градините, но и не беше това целта ми. За сметка на това беше доста вкусен и достатъчно за семейството ми.  Grinning Розмарина ми е студио Х, защото е храстовиден, а прочетох, че може да се гледа в малки саксии и не зная колко голяма и дълбока саксия ще му е достатъчна, нито как да поливам. Предполагам, че не обича влажни почви, нито много пряко слънце щом е иглолистно растение. Маточината също ми е чудно къде би расла добре. Семето за домати Чери избързах да го купя, без да се поинтересувам колко големи стават растенията, а се оказа, че стават дори по-високи от другите домати. За опрашването имам два варианта: живеем на петия етаж и по принцип долитат доста  насекоми: мухи, пчели, оси, комари, миризливки и други гадинки, а резервния вариант е да го играем ПЧЕЛИ и с памучета или клечки за уши да опрашваме. На първо време е важно да покълнат и пораснат нещата, които синът ми посади. После ще му мисля за другото....  Joy Аз още рибата не съм хванала, а съм сложила олио в тигана .... и съм се затюхкала отрано кое къде да сложа да расте.  Grinning Приятна вечер на всички!   bouquet

Последна редакция: пн, 24 фев 2014, 23:03 от ysap

# 670
  • Варна
st. Dobri ти ме съветваш :може да опитате моркови и репички Simple Smile в сандъче, а също и боб катерлив Simple Smile ще подхранва и ще ви пази сянка... Интересно. Аз се чудих за моркови. Не видях в Кауфланд семе за бейби морковчета, а за големите си мисля, че ще трябва нещо по-дълбоко като тенекия от сирене примерно. Репички няма да има кой да яде освен мен. Може би дъщеря ми ще опита, но синът и съпругът ми ... едва ли. Бобът се страхувам, че ще изгори. В офисът, където работя бобът на колежката умря за два дена от петък до понеделник в жегите, а нашата тераса е парник. Става може би поне 50 градуса и то с две отворени крила.

# 671
Много добро решение за саксиите е тераует. Не е евтин продукт, но има огромна разлика в свежестта на растенията. Освен това действа години наред, не е за един сезон.

# 672
  • Варна
Много добро решение за саксиите е тераует. Не е евтин продукт, но има огромна разлика в свежестта на растенията. Освен това действа години наред, не е за един сезон.
Прочетох за него, може би е добър, но... за 4-5 саксии вкъщи.... не си струва да си купи човек. Все пак на акция е 35 лв. килограма.

# 673
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

за розмарина - не се подвеждай по рекламите. става голям и си му трябва и място и дълбочина и всичко. нашият розмарин на двора го подкастрям почти целогодишно и въпреки това за година две е станал над метър на метър.

за толкова горещ балкон не знам  Confused и с домата ще ти е проблем.

една година с детето сяхме ей такива моркови Simple Smile стават и за по-тежки почви, може би единствените моркови, които приличаха на нещо при нас  Hug

# 674
  • Варна
Много благодаря за включването. Явно си много отзивчив човек и добра градинарка. Ако видя такива морковчета ще си взема. Розмарина много ми харесва като аромат, особено цъфналия. За подправка също е хубав, но се ползва преди цъфтеж. Красив е и за декорация. Ако стане голям ще го посея пред блока в градинката или ще го дам на свекъра да го посее на тяхното място. Номера е да порасне.  Grinning Горещината на терасата ни може и да не е толкова страшна, но.... запада си е гаден като изложение. Лятото започва да грее пряко към 14 ч. и така до 20 ч. По тази причина си мислех, когато ни няма за няколко дни и в горещите дни да внасям черитата в хола, ама ако станат големи може да ги пречупя, а и сигурно няма да им е много хубаво често местене. Затова съм решила да колтуча и да им пречупя върховете по някое време, за да не избуяват много. Няма да се стремя към добиви - няма да продавам  Laughing, а за тръпката да израстне нещо пред очите ти от твоите грижи. Хареса ми една идея за капково поливмане при отсъствие с бутилка минерална вода и си мислех да пробвам в едната саксия с по-малка бутилка. Децата ще са във възторг, ако успеят да се родят доматчета. Стига първо да покълнат, да израснат и цъфнат.... Приятен ден!

Общи условия

Активация на акаунт