Майчинството счетоводно-58

• 44 779
  • 754
  •   1
Отговори
# 255
Благодаря!
Няма рязка граница-еднаква е сумата с изключение на един месец в годината.

# 256
  • Пловдив/София

Лейди, искам само да те питам- как се казва актрисата в подписа ти? Сори за оф топика, но гледах и филм с нея и постоянно ме човърка Embarassed

# 257
Здравейте, пак съм тук с питане, предстои ми на 1 май да се завърна на работа ( малчо тогава ще навърши 2 годинки ), НО работата е  Cry Да попитам:

1, Мога ли веднага да си пусна натрупалата се отпуска ( имам 10 дни, стара за 2011г, и за 2012 и 2013) ?

2. Мога ли да поискам и цялата отпуска за 2014г?

3,Като се завърна на работа, могат ли да ми променят трудовият договор, т.е. да ме сложат на 4 часа работен ден, да ми намалят заплатата? ( сега съм на безсрочен, 8 часов работен ден, щат 636 лв.)

4. Могат ли да ме съкратят преди май/2015год ( навършване на 3 годинки на малкия) ?

п.п. За мен е по добре те да ме съкратят, дали сега или след навършване на 3 годнки на детето, за д амога да получавам повече месеци обезщетение на БТ, а сега много ми се иска до навършване на 3 годинки на детенце да не се завръщам там хич ( дали с БЛ, дали с неплатен отпуск..., който обаче ще се отрази на борсата след време, нали?

БЛАГОДАРЯ   bouquet

# 258
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, пак съм тук с питане, предстои ми на 1 май да се завърна на работа ( малчо тогава ще навърши 2 годинки ), НО работата е  Cry Да попитам:

1, Мога ли веднага да си пусна натрупалата се отпуска ( имам 10 дни, стара за 2011г, и за 2012 и 2013) ? - да

2. Мога ли да поискам и цялата отпуска за 2014г? - да, но трябва да те включат в графика за 2014 и с разрешение на работодателя

3,Като се завърна на работа, могат ли да ми променят трудовият договор, т.е. да ме сложат на 4 часа работен ден, да ми намалят заплатата? ( сега съм на безсрочен, 8 часов работен ден, щат 636 лв.) - без твое писмено съгласие - не

4. Могат ли да ме съкратят преди май/2015год ( навършване на 3 годинки на малкия) ? - с разрешение на Инспекция по труда

п.п. За мен е по добре те да ме съкратят, дали сега или след навършване на 3 годнки на детето, за д амога да получавам повече месеци обезщетение на БТ, а сега много ми се иска до навършване на 3 годинки на детенце да не се завръщам там хич ( дали с БЛ, дали с неплатен отпуск..., който обаче ще се отрази на борсата след време, нали - да, неплатеният ще се отрази?

БЛАГОДАРЯ   bouquet

Лейди, искам само да те питам- как се казва актрисата в подписа ти? Сори за оф топика, но гледах и филм с нея и постоянно ме човърка Embarassed

Скрит текст:
Кейти Макграт в ролята на Моргана.

Последна редакция: пн, 13 яну 2014, 15:58 от AnMary

# 259
Здравейте, четох темата доста, но не успях точно да разбера това, което ме интересува  Embarassed. Имам около 6 години стаж и в момента съм бременна в 18 г.с. Последните две години заплатата ми се промени два пъти - увеличение по малко.

В момента по фиш заплатата ми е 1350 лв + 48,60 клас + 50 лв Доп. пенсионно осигуряване.

Въпросът ми е, на колко ще ми се изчислява майчинството на 1350 лв или на 1350+48,60? Също така ако два месеца преди 45-те дена си взема непрекъснат болничен това ще повлияе ли негативно на размера на обезщетението?

Благодаря предварително и се извинявам, ако е говорено за това, а аз не съм го видяла!

# 260
Благодаря   bouquet

1, Мога ли веднага да си пусна натрупалата се отпуска ( имам 10 дни, стара за 2011г, и за 2012 и 2013) ? - да

2. Мога ли да поискам и цялата отпуска за 2014г? - да, но трябва да те включат в графика за 2014 и с разрешение на работодателя

3,Като се завърна на работа, могат ли да ми променят трудовият договор, т.е. да ме сложат на 4 часа работен ден, да ми намалят заплатата? ( сега съм на безсрочен, 8 часов работен ден, щат 636 лв.) - без твое писмено съгласие - не Ами ако предложат, аз откажа, разбира се...т.е. да не се притеснявам, без разрешение на ИТ не могат да ме махнат или накарт да подпиша , неизгодни за мен неща ?
[/size]
4. Могат ли да ме съкратят преди май/2015год ( навършване на 3 годинки на малкия) ? - с разрешение на Инспекция по труда

п.п. За мен е по добре те да ме съкратят, дали сега или след навършване на 3 годнки на детето, за д амога да получавам повече месеци обезщетение на БТ, а сега много ми се иска до навършване на 3 годинки на детенце да не се завръщам там хич ( дали с БЛ, дали с неплатен отпуск..., който обаче ще се отрази на борсата след време, нали - да, неплатеният ще се отрази?

БЛАГОДАРЯ   bouquet

# 261
Рони 78 , ако имат желание да те освободят нека да ти предложат срещу обезщетение, което е поне 4 БТВ и тогава отново е изгодно за регистрация на борсата, защото е по инициатива на работодателя. Промени в трудовия договор, които не те удовлетворяват може да не приемаш, но така или иначе, за да влезе някой анекс в сила, то е нужно да имаш поне един отработен ден след сключването му.

Здравейте, четох темата доста, но не успях точно да разбера това, което ме интересува  Embarassed. Имам около 6 години стаж и в момента съм бременна в 18 г.с. Последните две години заплатата ми се промени два пъти - увеличение по малко.

В момента по фиш заплатата ми е 1350 лв + 48,60 клас + 50 лв Доп. пенсионно осигуряване.

Въпросът ми е, на колко ще ми се изчислява майчинството на 1350 лв или на 1350+48,60? - да , върху сумата на основното възнаграждение и класа, т.е. върху БТВ Също така ако два месеца преди 45-те дена си взема непрекъснат болничен това ще повлияе ли негативно на размера на обезщетението? - не

Благодаря предварително и се извинявам, ако е говорено за това, а аз не съм го видяла!

# 262
Здравейте,
бих искала да попитам 2 неща -

Мога ли да прехвърля майчинството си на баба, която е на 4 часа и е на изборна позиция - т.е. с мандат, или на баба, която е назначена  - по ннякаква европейска програма и доколкото ми обясни пак е за някакъв период - но пък си ги осигуряват за всичко.

Вторият ми проблем е , че се оказва, че неофициално всички майки в нашата фирма, ги връщат в други локации,че и на други / по-ниски, разбира се / позиции? Редно ли е това. Предстои ми разговор с HR-а и не знам как да реагирам, ако ми предложат нещо подобно ?!?! Не ми ли се пази работното място / позицията, локацията и прочие/ , че те така могат да ме върнат като чистачка, или да ми предложат в друг град??!?!

П.С. Докато изчитах темите срещнах, че се получава 50% от майчинството, като се върнеш на работа до 2 г на детето. Добре ли съм разбрала и от кое майчинство - 1 вата година или 2 рата?  newsm78 
Предварително благодаря  bowuu

# 263
Здравейте, последният ми болничен след раждане изтече на 14.12.2013 година. След него си подадох пакет документи за излизане в отпуск по майчинство + заявление по образец. В момента с работодателя ми се съдим, защото ми беше прекратен ТД неправомерно. Районен съд ме възстанови, изпратила съм акта за раждане на детето + решението на съда в срок до работодателя и завих, че не мога да се върна на работа в двуседмичен срок от получаване на решението от съда.
Работодателят ми отказа заповед за възстановяване, както и заповед за излизане в отпуск по майчинство. Към настоящия момент съм подала жалба в Трудова инспекция, но се притеснявам, че документите ми няма да бъдат подадени в НОИ до 15.01.2014 година. Какво следва от това - как ще ми бъде изплащано майчинството и изобщо каква е процедурата при подаване на документите ми след 15.01.2014 година?
Благодаря Ви  bouquet

# 264
Здравейте,
бих искала да попитам 2 неща -

Мога ли да прехвърля майчинството си на баба, която е на 4 часа и е на изборна позиция - т.е. с мандатНа какъв договор е?, или на баба, която е назначена  - по ннякаква европейска програма и доколкото ми обясни пак е за някакъв период - но пък си ги осигуряват за всичко - Докато й изтече договорът може, но след това губи правото на отпуск за гледане на детето ти, който си прехвърлила.

Вторият ми проблем е , че се оказва, че неофициално всички майки в нашата фирма, ги връщат в други локации,че и на други / по-ниски, разбира се / позиции? Редно ли е това. - както писах един-два поста по-горе всички промени в трудовия договор се правят писмено и с твое съгласие, но начини винаги има, вкл. законни; колко е етично е друг въпрос; ти си в правото си да си отстояваш позицията Предстои ми разговор с HR-а и не знам как да реагирам, ако ми предложат нещо подобно ?!?! Не ми ли се пази работното място / позицията, локацията и прочие/ , че те така могат да ме върнат като чистачка, или да ми предложат в друг град??!?!

П.С. Докато изчитах темите срещнах, че се получава 50% от майчинството, като се върнеш на работа до 2 г на детето. Добре ли съм разбрала и от кое майчинство - 1 вата година или 2 рата?  newsm78  - за гледане на дете до 2 годишна възраст, но в случай, че не си го прехвърлила
Предварително благодаря  bowuu

# 265
  • Пловдив
ще ми бъде изплащано майчинството и изобщо каква е процедурата при подаване на документите ми след 15.01.2014 година?
Благодаря Ви  bouquet

След като ти подадат документите ще ти изплатят всички суми до момента.От забавянето ефекта е,че ще ти бавят парите.Нищо друго

# 266
Здравейте, последният ми болничен след раждане изтече на 14.12.2013 година. След него си подадох пакет документи за излизане в отпуск по майчинство + заявление по образец. В момента с работодателя ми се съдим, защото ми беше прекратен ТД неправомерно. Районен съд ме възстанови, изпратила съм акта за раждане на детето + решението на съда в срок до работодателя и завих, че не мога да се върна на работа в двуседмичен срок от получаване на решението от съда.
Работодателят ми отказа заповед за възстановяване, както и заповед за излизане в отпуск по майчинство. Към настоящия момент съм подала жалба в Трудова инспекция, но се притеснявам, че документите ми няма да бъдат подадени в НОИ до 15.01.2014 година. Какво следва от това - как ще ми бъде изплащано майчинството и изобщо каква е процедурата при подаване на документите ми след 15.01.2014 година?
Благодаря Ви  bouquet

Според мен работодателят няма право да откаже подаването на Декларацията за остаъка до 410 дни. Дори и в случай, че договорът ти е прекратен, щом си започнала ползването на отпуск за бременност и раждане при него той е длъжен да придвижи и Приложение 2. Пусни една жалба и в НОИ по този въпрос. Няма да изгубиш обезщетението, но е възможно закъснение във времето.

# 267
  • на североизток
Здравейте!

В момента съм на борсата без обезщетение и сама си внасям здравната осигуровка. Мога да започна работа в частна фирма, но самата работа не е на пълна заетост(частни уроци) Предлагат ми граждански договор на минималната заплата и ме уверяват, че всички осигуровки ще си вървят както си вървят и при трудов договор, само дето няма да ми се води за стаж. Не искат да ме назначат на трудов, защото сумата, която работодателя трябва да плати била 200-300лв на месец, а при гражданския била около 60лв + още 60лв, които аз трябва да давам. Вярно ли е всичко това и има ли смисъл изобщо да сключвам някакъв договор? А какви са вариантите да се осигурявам сама?

Благодаря предварително  bouquet

# 268
Здравейте!

В момента съм на борсата без обезщетение и сама си внасям здравната осигуровка. Мога да започна работа в частна фирма, но самата работа не е на пълна заетост(частни уроци) Предлагат ми граждански договор на минималната заплата и ме уверяват, че всички осигуровки ще си вървят както си вървят и при трудов договор, само дето няма да ми се води за стаж. Не искат да ме назначат на трудов, защото сумата, която работодателя трябва да плати била 200-300лв на месец, а при гражданския била около 60лв + още 60лв, които аз трябва да давам. Вярно ли е всичко това и има ли смисъл изобщо да сключвам някакъв договор? А какви са вариантите да се осигурявам сама?

Благодаря предварително  bouquet

Разликата между гражданския и трудовия договор от гледна точка осигуровки не е особено голяма - при гражданския не внася само фонд ОЗМ и това време също важи за трудов стаж. Но не важи за болнични. Просто задълженията на възложителя са ограничени спрямо теб и не трябва да спазва КТ и законите за безопасни условия на труд. Но, ако ти реално имаш работно време и работно място, то практически въпросният граждански договор е прикрит трудов. За да се осигуряваш сама може да се регистрираш като свободна професия - самоосигуряващо се лице се осигурява минимум върху 420 лева - 123.06 лв на месец е осигуровката, но имай предвид, че трябва да декларираш доходите догодина, което важи и за гражданския договор.

# 269
Може ли въпрос за една позната. В момента работи държавна работа, осигуряват я на 400лв. Скоро разбра че е бременна, има ли смисъл да започне да се осигурява и в една частна фирма макар на минималната заплата. Каква сума ще трябва да дава на работодателя и какво ще получава от болнични и майчинството в последствие?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт