Майчинството счетоводно-58

• 42 863
  • 754
  •   1
Отговори
# 570
  • Berlin
Благодаря, ограмотих се. Simple Smile

# 571
ееее, ново 20 .... Вижте какво ми отговориха от правния форум Lex.bg

Обезщетението за майчинство се дава, за да компенсира трудовия доход на майката. При условие, че майката се върне на работа преди изтичането на срока за обезщетение, се дава 1/2 от обезщетението като стимул на майките, но това не означава, че майката може законно лично да получава цялото си обезщетение, без да е прехвърлила ползването на майчинството и едновременно с това да работи на граждански договор. Описаното от Вас намерение, ако се осъществи, ще е нарушение на законодателството и ще дължите връщане на платеното обезщетение с лихвите.
Колегите по-горе писаха добрите и законни възможности, които имате:
1) предсрочно връщане на работа, при което ще получавате освен заплата и 1/2 от обезщетението или
2) прехвърляне на ползването на майчинството на баща, баба или дядо, работещи по трудов договор.

Как сега да говоря и с моята счетоводителка - на кой закон да се позова, трябва да е описано някъде какво може и какво не!

# 572
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
ееее, ново 20 .... Вижте какво ми отговориха от правния форум Lex.bg

Обезщетението за майчинство се дава, за да компенсира трудовия доход на майката. При условие, че майката се върне на работа преди изтичането на срока за обезщетение, се дава 1/2 от обезщетението като стимул на майките, но това не означава, че майката може законно лично да получава цялото си обезщетение, без да е прехвърлила ползването на майчинството и едновременно с това да работи на граждански договор. Описаното от Вас намерение, ако се осъществи, ще е нарушение на законодателството и ще дължите връщане на платеното обезщетение с лихвите.
Колегите по-горе писаха добрите и законни възможности, които имате:
1) предсрочно връщане на работа, при което ще получавате освен заплата и 1/2 от обезщетението или
2) прехвърляне на ползването на майчинството на баща, баба или дядо, работещи по трудов договор.

Как сега да говоря и с моята счетоводителка - на кой закон да се позова, трябва да е описано някъде какво може и какво не!

Оффф, много се дразня като някой не е компетентен и дава мнение.Сори, ама юристите не са счетоводители, пък нека си гледат законите.Ето ти официален отговор от НОИ и мисля, че въпросът е приключен...Ако все още се притесняваш просто не се връщай на работа.
http://www.noi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/967-faqbenefits1

И може да им го постнеш в лекс, че да не пишат глупости!

# 573
много благодаря, само да не ми излязат с номера, че не може да е към същия работодател, тя тва се опита да ми каже счети ... ама ще й пратя линка, мерси още веднъж

Последна редакция: чт, 06 фев 2014, 17:51 от Ivvangeline

# 574
много благодаря, само да не ми излязат с номера, че не може да е към същия работодател, тя тва се опита да ми каже счети ... ама ще й пратя линка, мерси още веднъж-Освен това няма абсолютно никаква пречка да се сключи втори трудов договор при същия работодател за друга длъжност, без да се прекъсва платения отпуск до 2г. по първия трудов договор.
http://www.noi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/976-faqbenefits10

В случаите, когато майката ползва отпуск за отглеждане на дете по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда и без да прекъсне неговото ползване, започне работа при друг работодател или възложител, обезщетението по чл. 53, ал. 1 от КСО – за отглеждане на малко дете следва да се изплаща в пълен размер до прекратяването или изтичането на отпуска за отглеждане на детето чрез работодателя, който го е разрешил.

# 575
Здравейте,попрочетох малко от темите, но пак доста неща ми останаха неясни  Embarassed .Аз съм студентка редовно обучение и нямам никакъв трудов стаж(поне не и на договор)като редовна студентка имам право на 2880 лева еднократна помощ , 150 лева преди раждане и след това 250 лева за първо дете  детски надбавки от 35 лева месечно, въпроса ми е тези доходи който ще получа ще ми попречат ли да взимам социално майчинство доколкото знам 100 лева и стипендия от университета пак към 100 лева тъй като към молбите които се дават искат уверение от университета ,че не получавам стипендии обвързани ли са едно с друго или не  newsm78 трябвали да ги вписвам като доходи . С мм нямаме брак ако има значение това много ще съм благодарна за някой отговори благодаря   bouquet

# 576
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,попрочетох малко от темите, но пак доста неща ми останаха неясни  Embarassed .Аз съм студентка редовно обучение и нямам никакъв трудов стаж(поне не и на договор)като редовна студентка имам право на 2880 лева еднократна помощ , 150 лева преди раждане и след това 250 лева за първо дете  детски надбавки от 35 лева месечно, въпроса ми е тези доходи който ще получа ще ми попречат ли да взимам социално майчинство доколкото знам 100 лева и стипендия от университета пак към 100 лева тъй като към молбите които се дават искат уверение от университета ,че не получавам стипендии обвързани ли са едно с друго или не  newsm78 трябвали да ги вписвам като доходи . С мм нямаме брак ако има значение това много ще съм благодарна за някой отговори благодаря   bouquet

Помощите не се считат за доход за детските, защото са изплатени по същия закон - ЗСПД. За стипендията вече трябва да се допиташ в университета.

# 577
Благодаря за съветите;)

# 578

Здравейте, имам нужда от малко помощ. В момента се водя на работа във фирмата на една приятелка, сключихме договор миналата година на 01.04.2013г. след няколко месеца (на 01.04.2014г.) правя 1 година трудов стаж и евентуално ще мога да взимам майчинство (в момента получавам по 100 лева от социалните). Въпроса ми е следния, понеже моята приятелка ще кандидатства на работа в съда и не трябва да има действаща фирма на нейно име не зная какво ще се случи с мен.... Искам да попитам, какво ще стане с мен при следните 3 варианта : ако замрази фирмата?
ако прехвърли фирмата на друг собственик ( от агенцията по вписванията са обяснили, че се сменя не само собственика на фирмата, но също така името и булстата)?
и последното ако ме съкрати или напусна след като придобия 1 година трудов стаж (до момента нямам никакъв трудов стаж).
Моля пишете ако знаете как да постътя, понеже се притеснявам, че няма да взема майчинство, а ми е необходимо.
Извинявайте ако имам правописни грешки, но пиша от таблет.

Ако договорът ти се прекрати, за да получаваш обезщетение след придобиване на нужния стаж е нужно да си осигурено лице. Трябва да си намериш друг работодател.
[/quote]

Благодаря за отговора  Simple Smile

# 579
Здравейте имам следните казус за разрешаване-  от 01.09 се осигурявам на постоянен трудов договор при една позната,като преди това съм получавала 9 месеца-обещетение за безработица от НОИ,имам и един прекъснат месец 08.2013(когато не съм била осигурявана,по мой пропуск)Всъщност има достатъчно стаж-около 11г.
Въпросът ми е ще мога ли сега да излезна по рано в болничен от февруари,преди 45д.болничен,който трябва да започне около 15.04.Тъй като нямам пълни 6 месеца отработени в последната фирма?
Мерси предварително.

# 580
  • Пловдив
тъй като нямам пълни 6 месеца отработени в последната фирма?

Няма изискване да имаш 6 м стаж в последната фирма.Можеш да излезеш в болничен,когато искаш

# 581
  • София
намерих в първия пост процедурата за използване на втората година от друг, например баба, но почти нищо не разбрах  Rolling Eyes
някаква декларация се попълва от мен и бабата, но не разбрах на моя или на нейния работодател се носи?
питах при моя работодател, там ми казаха че само декларация че се връщам на работа трябвала, лесна работа.
та може ли някой да ми помогне с по-кратка информация  Rolling Eyes

# 582
Бабата пише до нейния си работодател:) Няма право да й откаже... И ние така ще направим

# 583
намерих в първия пост процедурата за използване на втората година от друг, например баба, но почти нищо не разбрах  Rolling Eyes
някаква декларация се попълва от мен и бабата, но не разбрах на моя или на нейния работодател се носи?
питах при моя работодател, там ми казаха че само декларация че се връщам на работа трябвала, лесна работа.
та може ли някой да ми помогне с по-кратка информация  Rolling Eyes
Попълват се в 2 екземпляра Приложение №2 и №3 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Окомплектовани едно за твоето трудово досие и едно за досието на бабата. В тях пише първият от нас като майка е съгласен вторият като баба да ползва отпуск по ....
Това е линк към Наредбата-http://lex.bg/laws/ldoc/-552858623

# 584
Здравейте момичета, имам един въпрос - през декември ми изтича последен болничен след раждането, аз съм попълнила декларация, че продължавам да се грижа за детето си. Сега би трябвало за януари да ми изплатят майчинските - обаче все още ги няма - нито на сайта на НОИ, че в момента се обработват, нито по сметка. Дали някой има информация за забавянето или как се изплащат?

Предварително много ви благодаря за отговори!

Общи условия

Активация на акаунт